Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка

Препоръчани мнения

преди 11 минути , bulpa каза:

Да не би да се съхранява онова носоргче от праисторическата епоха, където са го намерили и станали обект на Юнеско?

Да, обаче отговорът е далеч от пълен. 

Дотук е за тройка 

Иска ми се да го докараме до шестица 😎

Връзка към коментар

@домосед това е Old Arts Building of the Pretoria Museum златният носорог е свързан с археологически разкопки на границата Зимбабве Ботсвана Mapungube колекцията близо до река Лимпопо. 

презентацията ти беше супер интересна и с риск и мен да ме отсвириш като @bulpa  все още ми се ще да разкажете нещо за Алжир 😉 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , домосед каза:

Да, обаче отговорът е далеч от пълен. 

Дотук е за тройка 

Иска ми се да го докараме до шестица 

Все едно преподавателя ми по право 😎

Вече е лесно - сградата е музеят към университета на Претория, там се съхранява колекцията от Мапунгубве, която включва златното носорогче (сн. 2). Вие бяхте в провинция Лимпопо (сн. 1), където е намерена фигурката. Т. 3 - Елън Мъск е роден в Претория.

Оставям на теб да разкажеш за сградата и джакарнтата.

• Харесвам 1
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 1 час, aleksandrina каза:

Тук мога само да се включа- Илон Мъск искаше да кръсти сина си така, но дали му разрешиха... 🙂

Така е, но това не носи точки, защото не е направена връзката със снимката

преди 1 час, giafil каза:

@домосед това е Old Arts Building of the Pretoria Museum златният носорог е свързан с археологически разкопки на границата Зимбабве Ботсвана Mapungube колекцията близо до река Лимпопо. 

Петица 

преди 1 час, bulpa каза:

Вече е лесно - сградата е музеят към университета на Претория, там се съхранява колекцията от Мапунгубве, която включва златното носорогче (сн. 2). Вие бяхте в провинция Лимпопо (сн. 1), където е намерена фигурката. Т. 3 - Елън Мъск е роден в Претория.

Шестица с два минуса

Един минус за неспоменаване на жокера ЮНЕСКО - хълмовете Мапунгубве, където е намерено носорогчето, са в списъка на светoвното наследство. Археологическите разкопки се свързват с царството на Мапунгубве - средновековна африканска държава.

Самото носорогче е показано в мощно уголемен размер на скулптура в центъра на Йоханесбург. 

Втори минус за недоуточняване на връзката с Мъск - не само е роден в Претория, а е учил един семестър в този университет. Сградата на инженерния факултет се вижда зад сградата, в която се съхранява колекцията. "Съхранява" е ключова дума, защото носорогчето не е изложено и достъпно за широката публика по всяко време. Даже и с уговорка не става. Само със специална покана или за специални случаи, събития.  

Сградата е една от най-старите в кампуса на университета, строена е 1909 за факултет по изкуствата по проект на архитект Пърси Ийгъл.

@bulpa е на ход

преди 1 час, giafil каза:

все още ми се ще да разкажете нещо за Алжир 😉 

Разказано е. Има препратка и към цял документален филм. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 15 минути , домосед каза:

защото носорогчето не е изложено и достъпно за широката публика по всяко време. Даже и с уговорка не става. Само със специална покана или за специални случаи, събития.  

А каква е причината/обяснението за това? :rolleyes:

Връзка към коментар

@домосед изчетох ги тези неща и филма гледах и още няколко други филми за Алжир гледах ...и както каза май наистина от всяко пътуване 

разказ не става така, че си запазвам правото да те попитам за някои неща като тръгна натам...;-) 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , Фичо каза:

А каква е причината/обяснението за това? :rolleyes:

Сигурност, предполагам. В съвременна Южна Африка няма достатъчно интерес, който да изкара публика от моловете и брайовете (цър-пър в двора) и да я вкара в музей на африкански археологически артефакти от XIII век. Нито пък има потенциал едно носорогче да докара задокеански туристи в Претория. За сметка на това професионалната камара на крадците има предостатъчно потенциал

преди 4 минути , giafil каза:

е си запазвам правото да те попитам за някои неща като тръгна натам...;-) 

И в темата си добре дошла да задаваш въпроси

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

P.S. За сравнение - в Националната галерия в Йоханесбург - която е винаги празна, защото се намира в квартал, в който не смееш да си помислиш да припариш, е изложен един оригинален Пикасо, който си мисля, че сам плаши крадците (в лявата рамка)

N_XyaoWiZUhB3yNCK7Mp6nSKTo7_GVk8luGkdcAmIcjyVYmWznX3WoLDnwmYKI-CG9pR1qVLtJM94LoQJtznVTS3fm0w0NSyfG_CDKsssm6p0d9Awt7jKBb1ow8Hva7-oUWoA4VLVYQNVbaG6bcgTzt_nwsaq_TB8X-xuMh4TOQroaZXqa_Z3V2pkcAW1tACG40JNbQ88bF1HdGgtnJOB8acG0PXSSZ11l2F6UyHsVxnSoa8L-fQJT1xCx6HBCqPhbUspfBm4ACV7HEKKox9N45XOCFh1p2toflr6hQSrNFzcqDdzkeAQYmF9CAWTcTDgiAHBSSAsTE7FowsSwz3ap4bVixiqnTPcU4BNeiKj3csJGSMx39mkUWhZjwsICAuEl-o1ZWuMxriITdjw4dgAW9ONrosTHp95p1pzO3Ydl2vJHU_Xj19dyw32JYx_9-XGxxSDW_6_sMpnCXei0Iikr8n9ps3RcBrguR5CDGEGGaRyfIB6krDnv_Fmyy99osOxw0q03J3S_cu3oWjNoV0fSpQ8l-h9thoDnFt0C3Y8gM_jLbLXsUqoR_5WT1pXpi0Mjc9hg6Lm9y00-3rG6RIpDdB_vT2lP0m3th5gS2EbN59lIF9S0VyREeB7Dn9JgajUj1SxVsi3s69CXHW5OAprjLe8ehkFgGtSCkCZHT3FltqrS3YVQmdUxN6_pCm9aO6XRGhaCH3NQ5PQhSGh5WTaWiauBmMUq7fpuMzqRzMMVexTpYWjdMZTbI=w1219-h813-no?authuser=0

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 3 часа, домосед каза:

Шестица с два минуса

Протестирам! Заслужавам даже два плюса, защото съм хванала връзката между всички жокери. 

В знак на протест, отстъпвам реда си на @giafil

Цитат

Трима студенти отиват на изпит. Първият от тях, голям връзкар, сяда. Професорът го пита:
- През 1945 година над Нагазаки и Хирошима американците пускат две атомни бомби, има много жертви и...
- Разрушения.
- Браво, колега, отличен.
Сяда вторият, малък връзкар.
- През 1945 година над Нагазаки и Хирошима американците пускат две атомни бомби и...
- Има много жертви и разрушения.
- Браво, колега, отличен.
Сяда третият, никакъв връзкар.
- Колега, някога някъде да е падало нещо?
- Да, през 1945 година над Нагазаки и Хирошима американците пускат две атомни бомби, има много жертви и разрушения.
- Поименно, колега, поименно.

ПП Имам чувството, че съм третия студент 

Редактирано от bulpa
  • Харесвам 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 4 часа, bulpa каза:

Протестирам! Заслужавам даже два плюса, защото съм хванала връзката между всички жокери. 

В знак на протест, отстъпвам реда си на @giafil

ПП Имам чувството, че съм третия студент 

"Зубър"!:wink:

:biggrin:

• Шок 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Аз явно ще играя ролята на подсказвача 😉 

Благодаря @bulpa няма да се дърпам, само ми се щеше нещо по интересно да измисля, но днес ми е малко натоварено и слагам снимка за да не бавя играта

Къде е това място ? 

28958518_1665822780178644_2316519615011749888_o.jpg

Връзка към коментар
преди 23 минути , giafil каза:

и мисля, че бързо ще се открие името...

A какво правим, ако го открием, но се затрудняваме с произношението? 🙂 Справка с интернет и анализиране на сателитни снимки докато си пия следобедният чай с ром, и като че ли става въпрос за руините на обекта... Xunantunich! Или "скулптура на дама" на езика на маите (с уговорката, че това име е съвременно - оригиналното е неизвестно).Намира се почти на самата граница между Белиз и Гватемала, като храмът от който са правени снимките е далеч по-впечатляващ. Освен ако не бъркам генерално и става въпрос за съвсем други руини...

В една алтернативна Вселена без досадни грипни епидемии сигурно знам отговора от първа ръка, но в нашата имам само един 6 месечен ваучер за самолетен билет - всичко, което остана от супер старателното планиране на априлското ни пътуване из района 😞

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Абсолютно вярно @Янко Велков точно Xunantunich което означава каменна жена / момиче  ...преданието е, че един от местните една сутрин точно пред входа на една пещера видял чудно красиво момиче и естествено се изплашил хвърлил пушката и избягал. После периодически била забелязвана на различни места около руините , но така е не се разбрало дали е истинска или просто видение...Руините не са големи, но много красиви. Аз отидох много рано и реално бях сама, нямаше още никой и парк рейнджърите ме предупредиха , че може да видя нещо странно...;-) ето още една снимка, на която в ляво първият образ е каменното момиче...

@Янко Велков ти си наред..

29025495_1665824116845177_5767307313706696704_o.jpg

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Нядавам се моята загадка да не се стори на никого обидно лесна, но да видим:)

Търся отговорите на 3 въпроса:

1. В кои градове е заснета всяка от приложените снимки?

2. Каква е връзката между тях?

3. В коя държава ще се намирате, ако се качите на последния етаж на сградата от последната снимка (снимка 5)?

Хайде да ви видим:)

IH1kW.jpg.a7927ae457350e9291a10d3c7a1392ed.jpg

Снимка 1

IMG_5403.JPG.f05f804962ecf41bf320c4a9b567e1e3.JPG

Снимка 2

663907035_DSC_2131(2).thumb.jpg.93f2d58e553243922cebdcff229eddda.jpg

Снимка 3

IMG_20170429_092901.jpg.92917009a21931bc414ac14b5dd1ca2e.jpg

Снимка 4

ray.jpg.c6b1ccdd43502fa7ca509dcec380aa62.jpg

Снимка 5

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Връзката със сигурност е  Малтийският орден (Суверенен военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта)

Йерусалим е на снимка 4

Родос е на снимка 3

Снимка 2 сигурно е Малта (не съм 100% сигурен)

На последния етаж на Снимка 5 сигурно е централата на ордена в Рим

Снимка 1 е декор за филм в България 😀 

• Харесвам 1
  • Браво 2
Връзка към коментар

На снимка 5 е Палацо Малта в Рим, седалището на Малтийския орден, а в дъното се подава църквата до Испанските стълби.

Предполагам не само последният етаж е малтийски, а и тоалетните.

Връзката с първата може би е дарения на ордена е за болници в България.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 20 минути , Zaro каза:

Връзката с първата може би е дарения на ордена е за болници в България

Или просто думата болница, която се съдържа в името на ордена

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , домосед каза:

Или просто думата болница, която се съдържа в името на ордена

Признавам - снимачната сцена на "Откраднат живот" е там само за да се направи връзка с Малтийския орден, чиито рицари са известни като хоспиталиери (заради болниците, които Орденът поддържа в Палестина и Европа). Иначе - абсолютно верен отговор на първите 2 въпроса! 
На последната снимка е Малтийския дворец в Рим (умишлено подбрах ъгъл, от който да се виждат и Испанските стъпала), който е резиденция на ордена в Рим и част от неговите суверенни територии. Оказва се, че Италия признава Малтийския орден за суверенна държава; според международното право той е "държавоподобно образование", а според самият себе си - държава, и в качаеството си на такава поддържа дипломатически отношения със 104 държави, сред които и България:). Съответно, прекрачвайки прага на резиденцията им в Рим или границата на която и да е друга тяхна територия (към които спада и форт Сан Анжело в Малта) - вие автоматично попадате под юрисдикцията на Ордена, или де юре - на територията на друга страна! 

Не искам да споря с никого, но за мен това си е достатъчно следващият път като минавам през Рим или Валета, да намина през някоя от въпросните територии и да запиша една новопосетена държава:)

Сега прехвърлям топката обратно на @домосед  (; 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, домосед каза:

Снимка 2 сигурно е Малта (не съм 100% сигурен)

А, да - снимката е от коридорите на Двореца на Великия магистър в Ла Валета - отворени са за посещение, като се влиза с билета за Оръжейницата (на площад Св. Георги), и определено го препоръчвам, особено ако обичате да гледате брони и оръжия:  

IMG_5406.thumb.JPG.a6ad99194e748928bb6a80a29ce74348.JPG

IMG_5419.thumb.JPG.9eaab49000e4643ebbad4488b323c524.JPGIMG_5439.thumb.JPG.3f1df84bf6b0483cd6e9e576f083c11b.JPG

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   2 магеланци

• blueriver
    • traveler
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.