Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка

Препоръчани мнения

Публикувано:

Австралиеца на дърво - е онази коала, гушнала дървото. Това беше в подкрепа на пожарите в Австралия.

Зеления слон се е намърдал в колажа от снимки с вътрешността на катедрала.

Двата коня в една снимка - точно в една снимка или в един колаж да търсим?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , bulpa каза:

точно в една снимка или в един колаж да търсим?

точно в една снимка

Внимание!

Дотук имаме два правилно отговорени въпроса, но финалът не е демокрация. Ще спечели този, който намери конете

Публикувано:

Не се считам като победител в разрешаването на предишната задача - не съм посочил на коя снимка са "двата парни коня", както според някои трябва да се разчита съкращението 2CV на Citroen. Просто защото съм абсолютно неспособен да различа един автомобил от друг, същото важи и за ретро-автомобилите. Не знаех на коя точно снимка е точно ситроенът, че има няколко стари коли. Но, понеже знам, че @домосед им е ценител, веднага заподозрях, от какъв тип са "конете"...  По-скоро се съмнявах в очеизвадната коала и наистина се взирах  във всяко дърво да няма някой скрит австралийски хахо... 😄 

Така че преотстъпвам реда си на @bulpa

• Харесвам 3
Публикувано:

Ами питосите още са си там доколкото знам, горе-долу на 42.0388 градуса северна ширина и 24.3043 градуса източна дължина примерно... :grin:

pithos.jpg.69db0f3c61738d5066d1f1bc31efe85b.jpg

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

Браво @Adventurer! Ти си на ход!

Питосите (от гръцки) или долиумите (от латински) са снимани в крепост Перистера, в гр. Пещера. 

По-късно ще дам повече инфо 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:

Летял един самолет... защо е летял... не, не, това няма да ви питам, това е сложен въпрос..., по-скоро къде се готви да кацне и предвид нарочно оставените улики може да ми кажете и коя е авиокомпанията, кой е модела на самолета и от кой ред съм снимал с точност до същия ред. На снимката леко е загатнат и един доста специфичен елемент плод на древна мъдрост (кой е той?), около който после ще се върти "изложението". 

q8.jpg.0a7a5d5d74cbc9d76c7ad1e59da231b7.jpg

Публикувано:
преди 7 часа, Adventurer каза:

Летял един самолет... защо е летял... не, не, това няма да ви питам, това е сложен въпрос..., по-скоро къде се готви да кацне и предвид нарочно оставените улики може да ми кажете и коя е авиокомпанията, кой е модела на самолета и от кой ред съм снимал с точност до същия ред. На снимката леко е загатнат и един доста специфичен елемент плод на древна мъдрост (кой е той?), около който после ще се върти "изложението". 

Защо е летял - изпълнява чартърен полет.

Готви се да кацне в Одеса. 

Самолет Сухой Суперджет 100 на Ukraine International. 6ти ред - място 6А. Пил си водка точно преди снимката. Двоумя се между марките на водките, но ти не питаш за това.

Древната мъдрост е "По-добре до прозореца, когато прелиташ над града, отколкото в тоалетната." Елементът - града. Всичко впоследсвие се върти около града - украинките, водката, онова такси...

Публикувано:
преди 11 минути , Pantelej Putnik каза:

Самолет Сухой Суперджет 100 на Ukraine International

Това майтап ли е?

Украинският национален превозвач би бил последната авиокомания на света да оперира руски самолет. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 26 минути , домосед каза:

Това майтап ли е?

Украинският национален превозвач би бил последната авиокомания на света да оперира руски самолет. 

Всичко е шега. Не разбирам от самолети. Не знам кой е градът. Важно е участието - олимпийския принцип. 🙂 

А иначе - наистина ли е голяма вече омразата между двата народа? Не се интересувам нито от едните, нито от другите. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 часа, Adventurer каза:

Анталия.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

Дори и да не се прелитали от там, през прозореца на някой си ред по средата на някой си Еърбъс 321 на Търкиш се набива на очи едно нещо, което прилича на амфитеатър, което може да ви доведе до разни мисли, че става дума за исторически регион с много подобни забележителности.

Иначе Анталия като провинцията е центъра на туризма в Турция и е с две лица т.е. микс от антична история от една страна и на практика меката на all inclusive-а с огромните затворени комплекси предлагащи от модерния та чак до дворцов лукс ала Долмабахче от друга. 

Това е един от най-добре запазените театри от античността Аspendos и модерния му вариант, които може да се види във всеки голям комплекс и в двата случая за забавление на простосмъртните предимно... нали до "хляб и зрелища" се свежда всичко в края на краищата. Имало ги е древността, осигурени са и в модерността на съответното ниво... научили са си урока в това отношение хората и добре се справят с туризма поне засега.

amphitr.jpg.dd88d5bdb93d5910ca4a50f38dc23490.jpg

• Харесвам 7
Публикувано:
На 7.06.2020 г. в 10:59, bulpa каза:

Питосите (от гръцки) или долиумите (от латински) са снимани в крепост Перистера, в гр. Пещера. 

По-късно ще дам повече инфо 🙂

Да се самоцитирам и да разкажа малко за крепостта Перистера.

Намира се в гр. Пещера, на хълма Св. Петка. Реставрирана и отворена за посещения през 2014 год. Легендата разказва, че в този камък с форма на гълъб се е вселил духа на тракийската девойка Перистера. Крепостта носи нейното име, което означава гълъб.

IMG_20200606_150122.thumb.jpg.094351f696349da0e15ceba81db5ec5e.jpg

Уникалното на тази крепост е, че две кули са превърнати в еднокорабни църкви по времето на император император Юстиниан I Велики (527-565). Югоизточната кула, която днес е музей, е параклис "Св. Четиридесет мъченици".

IMG_20200606_144136.thumb.jpg.b42467a22ae3f18a7997500acbc78a52.jpg

Североизточната кула е храм "Св. Петка"

IMG_20200606_153246.thumb.jpg.e6a4fc1158a1deed1e3945a2d2eced45.jpg

Методът, по който са установени имената на църквите, е чрез изчисляване на отклонението на надлъжната ос на църковната сграда по отношение на направление изток-запад. В унисон с традициите на трасиране на култовите сгради, според специалистите, това отговаря на есенния християнски култ към подвига на Света Великомъченица Параскева Иконийска (28 октомври). А за другата кула, с отклонение на надлъжната ос в източна посока с точно определени градуси, отговаря за пролетния празник „Св. Четиридесет мъченици“ (Младенци, на 21 март / 9 март).

• Харесвам 7
Публикувано:

Поредната загадка зад кулисите и между редовете, при совите.

Търси се връзката между:

IMGP1909.JPG.35dcf306602da3df9c3f77168710e747.JPG

И първия учебен ден за учениците в България през 1946 г. 

Не забравяйте: совите не са това, което са.

Публикувано:
преди 2 часа, Zaro каза:

И първия учебен ден за учениците в България през 1946 г. 

Тук без колебание става дума за обявяването на България за република на 15.09.1946. 

На снимката имаме римски руини в Рим.

Предполагам, че в загадката се визира не градът, а конкретното място, което е Largo di Torre Argentina.

Надали Италия е обявена за република точно на тоя площад през 1946.

Датата, с лесна справка проверяваме, че не е същата.

Аржентина като държава е република, но в случая е червена сова/херинга.

Най-вероятно се търси връзка със самите руини. Предполагам, че са от републиканския период на Рим. Това е само догадка. Не знам наизуст какви са руините.

Публикувано:

Аржентина няма нищо общо с площада. Името идва от кулата, която била собственост на някого си, който пък, бил от Страсбург, пък Страсбург на латински звучал като "аргентатум" или нещо от тоя род.

Ако тръгнем по "републиканската" линия и  допълня @домосед , там е убит Юлий Цезар, което пък, се смята за края на Републиканския период,  в историята на Римската империя.

Начало на една република и край на друга.

Италианците имат и една конвенция от 15 септемри 1864г. - за преместване на столицата от Торино, но едва ли това има предвид @Zaro.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 часа, домосед каза:

Тук без колебание става дума за обявяването на България за република на 15.09.1946. 

На снимката имаме римски руини в Рим.

Предполагам, че в загадката се визира не градът, а конкретното място, което е Largo di Torre Argentina.

Надали Италия е обявена за република точно на тоя площад през 1946.

Датата, с лесна справка проверяваме, че не е същата.

Аржентина като държава е република, но в случая е червена сова/херинга.

Най-вероятно се търси връзка със самите руини. Предполагам, че са от републиканския период на Рим. Това е само догадка. Не знам наизуст какви са руините.

преди 51 минути , AlexandraKo каза:

Аржентина няма нищо общо с площада. Името идва от кулата, която била собственост на някого си, който пък, бил от Страсбург, пък Страсбург на латински звучал като "аргентатум" или нещо от тоя род.

Ако тръгнем по "републиканската" линия и  допълня @домосед , там е убит Юлий Цезар, което пък, се смята за края на Републиканския период,  в историята на Римската империя.

Начало на една република и край на друга.

Италианците имат и една конвенция от 15 септемри 1864г. - за преместване на столицата от Торино, но едва ли това има предвид @Zaro.

Браво и на двамата за откриването на двете половинки от загадката!

Сега остава да се намери връзката ... със совите. Между другото, вчера търсейки какво да пусна, научих много интересен факт и нямаше начин да го подмина.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 53 минути , Zaro каза:

Браво и на двамата за откриването на двете половинки от загадката!

Всъщност аз така и не разбрах какво от "откритото" дотук е потвърдено, че е правилна улика към отговора на задачата - Рим, площадът, кулата, смъртта на Юлий Цезар, Старсбург, преместването на столицата Торино. Това са все различни предположения

• Харесвам 3
Публикувано:

България става република, след референдума през 1946 година.

В същата година, Италия също става република, след референдум, дали да бъде монархия или република.

Те -  на 2 юни, ние - на 15 септември.

преди 17 минути , домосед каза:

Всъщност аз така и не разбрах какво от "откритото" дотук е потвърдено, че е правилна улика към отговора на задачата - Рим, площадът, кулата, смъртта на Юлий Цезар, Старсбург, преместването на столицата Торино. Това са все различни предположения

@домосед, теорията за републиките.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 51 минути , домосед каза:

Юлий Цезар

+ преминаването към републиканска форма на управление у нас.

Жокерче: Отдайте кесаревото кесарю.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.