Pantelej Putnik Публикувано: 9 юни, 2020 Публикувано: 9 юни, 2020 преди 2 минути , домосед каза: Според условието на задачата, на ход е @Pantelej Putnik Условията са си условия, но тук има и чест! Позна загадката Adventurer. Аз само пеех в бекграунд. На ход е човекът в главната роля - Adventurer. 3
Adventurer Публикувано: 9 юни, 2020 Публикувано: 9 юни, 2020 Добре, няма проблем и в двата случая, но добър ход. Понеже ми писна от сови, които не са сови, и затова тази сова си е баш каквато я виждате, единствено то е, че е снимана в малко мъгливо време, ама те совите в такива условия си виреят, нали така? А и на вас това няма да ви попречи да ми кажете кое е това мъгливо място, на което се намира оригиналът на тази статуя?
bulpa Публикувано: 9 юни, 2020 Публикувано: 9 юни, 2020 (редактирано) Това мъгливо място под водата ли е? ПП - Кристо дел Абизи. Щом питаш за оригинала, би трябвало да е край бреговете на Портофино. Редактирано 9 юни, 2020 от bulpa 1
Adventurer Публикувано: 9 юни, 2020 Публикувано: 9 юни, 2020 Оригиналът на Cristo degli abissi (Christ Of The Abyss) е потопен през 1954 в Сан Фрутуозо близо до Портофино, Италия. Статуята е направена от бронз от скулптура Гуидо Галети, висока е 2,5 метра, тежи 260 килограма в памет първия италиански водолаз загинал на това място подобно на кръстовете по върховете. Превърнала се е в туристическа атракция по-специално за гмуркачите, тъй като е близко до залива и е на дълбочина 17 метра, има нейни копия и на други места по света под и над вода. 3
Goal & Boss Публикувано: 9 юни, 2020 Публикувано: 9 юни, 2020 преди 3 часа, домосед каза: Дали пък просто наследниците му не ги поръчват за тяхна (газова) сметка. Именно. Мисля си, че в договорите за издигане на тия паметници, сигурно има договори, та в тях някъде между буквичките, „в духа“, е заложен принципът „аз на тебе - ти на мене“. И ако към днешна дата в Азербайджан няма паметник на сръбски диктатор, то е само защото още не е решено дали да сложат Тито или Слобо. Разбира се, и едни пари ще трябват, но това като че ли е по-малък проблем. P.S. Пантелее, стегни се! Втора поредна калъфка! преди 6 часа, домосед каза: Ключовите думи още ли са в сила след жокера? Тц. Започна да ми излиза Карл Маркс 3 1
bulpa Публикувано: 10 юни, 2020 Публикувано: 10 юни, 2020 Предполагам, че е мой ред, и да не е намислила съм снимки за познаване, така че... Къде се намират тези бронзови пана? 1
Pantelej Putnik Публикувано: 10 юни, 2020 Публикувано: 10 юни, 2020 Самбаааа де Сао Пауло, Паулища авеню. 1 1
Pantelej Putnik Публикувано: 10 юни, 2020 Публикувано: 10 юни, 2020 преди 5 минути , bulpa каза: Давай @Pantelej Putnik, ти си на ход Дай малко инфо за тези пана. Каква им е идеята, защо точно на медицинска тематика? Сигурно ще е интересно. А иначе нека някой с желание да пусне снимка, че да не спираме играта. Аз сега нямам възможност да пусна.
bulpa Публикувано: 10 юни, 2020 Публикувано: 10 юни, 2020 преди 1 минута , Pantelej Putnik каза: Дай малко инфо за тези пана. Каква им е идеята, защо точно на медицинска тематика? Сигурно ще е интересно. Имай търпение, малко по-късно ще дам инфо. 2
AlexandraKo Публикувано: 10 юни, 2020 Публикувано: 10 юни, 2020 Преди 1 час, Pantelej Putnik каза: Дай малко инфо за тези пана. Каква им е идеята, защо точно на медицинска тематика? Сигурно ще е интересно. А иначе нека някой с желание да пусне снимка, че да не спираме играта. Аз сега нямам възможност да пусна. А, тука виждам нещо, много хубаво. На този булевардд има една болница, която е на повече от сто години- Санта Катерина се казва и тези пана,/ ако не се лъжа, са 24/, отразяват еволюцията на медицината. На всяко пано има по една мисъл. Към болницата има и училище за медицински сестри. Сега, не се сещам, обаче, на чий дувар бяха паната - на болницата или на школОто . Ама то, там - достроявано - нови и стари сгради - бол. Най-интересното обаче са, градините на Санта Катерина - огромен парк, като ботаническа градина с много редки и красиви растения. Има и малко странен музей, на докторско оборудване от минали времена:)))) Преди сто години, бях в Сао Паоло служебно и ни водиха специално - това им била първата частна болница, май беше само за жени, основана от религиозен орден. В това последното не съм съвсем сигурна. 4 1
bulpa Публикувано: 10 юни, 2020 Публикувано: 10 юни, 2020 Да, паната са на сградата на болницата Санта Катерина в Сао Пауло. Стиховете са на Едуардо Кюри, бронзовите отливки са на Диего Ортега. 24 са на брой, разпределени в пет теми, с различни бордове. Първата тема - Античност, посветена е на времето, когато в различни части на света и в различна степен на еволюция, обществата не се основаваха на рационална интерпретация на света. Така болестите, раждането и смъртта се разглеждали според визията за реалността: магия, религиозна, ритуална. 1. Медицина и живот след смъртта 2. Медицина, магия и религия 3. Медицина и държава 4. Клинична медицина 5. Енциклопедия по медицина 6. Лекарство и религия Втората тема - Хуманизъм - Човекът започва да гледа на себе си, да изучава и тълкува реалността, която го заобикаля. Заболяването се появява в органи, които стават известни вътре. 7. Анатомия 8. Белодробна циркулация 9. Кръвообръщение Третата тема - Осветление - Технологичните открития ни позволяват да наблюдаваме извън границите на сетивата. И 19 век - Светът се трансформира от динамика, която досега не беше известна. Технологията прави възможен капитализмът, който променя икономиката, градовете, времето, идеите, отношенията ... и някой е казал, че човекът се е появил от маймуната! 10. Изобретяване на микроскопа 11. Микроби и бактерии 12. Теория на еволюцията 13. Анестезия Четвъртата тема - 20 век - Високите технологии позволяват откриването на нови лекарства. Нови граници, нови начини да видите това, което преди е било скрито. Променя тълкуването на фактите. Други въпроси преследват съвременния човек. Всички науки участват в еволюцията на медицината. 14. Antissepsis 15. Канализация 16. Серум 17. Рентгенови лъчи 18. Антибиотик 19. Психоанализа Петата тема - Съвременност - Технологичното общество е позволило на научните изследвания да напредват, променяйки реалността, но също така да доведе до свят, който не винаги е фокусиран върху качеството на живот и здравословното състояние. Така старите рецепти на живота се завръщат, а дезориентираните очи търсят алтернативни истини и всичко, което може да се направи, не е автоматично законно от етична гледна точка. 20. Трансплантации 21. Генетични технологии 22. Роботика и комуникация 23. Алтернативна медицина 24. Природозащита Източник - http://www.ulgheri.it/PUBLICA/MEDICINA.HTM 5 4 1
Pantelej Putnik Публикувано: 10 юни, 2020 Публикувано: 10 юни, 2020 Не се срамувайте и чудете, ами желаещите снимка пуснете.
juriwaro Публикувано: 11 юни, 2020 Публикувано: 11 юни, 2020 Надписът на последната снимка изглежда виетнамски. Растителността е по-скоро планинска, а не крайбрежна. Далат? 5
orlinezze Публикувано: 11 юни, 2020 Публикувано: 11 юни, 2020 Браво страшен си. Тъкмо щях да пускам жокери Това е една от забележителностите на този страшно красив град - Valley of love. Препоръчвам поне един ден ден за разходка там . Мястото е огромно и невероятно красиво пълно с цветя като в приказка. Горещо препоръчвам Ти си на ред 7
juriwaro Публикувано: 11 юни, 2020 Публикувано: 11 юни, 2020 След като няма желаещи - какво е това животно и в кое село е този знак.
orlinezze Публикувано: 11 юни, 2020 Публикувано: 11 юни, 2020 След като в надписа има Keenyaa предполагам, че е в Кения. Животното прилча на чакал , но селото... нямам идея. 1
juriwaro Публикувано: 11 юни, 2020 Публикувано: 11 юни, 2020 Близко е до Кения, но не е Кения и прилича на чакал, но също не е. Ще призная за отговор и региона, който по дадените данни е еднозначен.
домосед Публикувано: 11 юни, 2020 Публикувано: 11 юни, 2020 Ну, погоди! Животното е етиопски вълк (Canis simensis) За езика на табелите не съм съвсем сигурен. Не е суахили. Главните езици на Етиопия ползват друга азбука. И в Сомалия е друга азбуката. Щом не е Кения, може да е някакъв регионален език в Етиопия. 1
Goal & Boss Публикувано: 11 юни, 2020 Публикувано: 11 юни, 2020 преди 25 минути , домосед каза: Ну, погоди! Животното е етиопски вълк (Canis simensis) За езика на табелите не съм съвсем сигурен. Не е суахили. Главните езици на Етиопия ползват друга азбука. И в Сомалия е друга азбуката. Щом не е Кения, може да е някакъв регионален език в Етиопия. Може посланието да е важно, затова местните да са решили да го изпишат на латиница, за да се осведомят и западняците. По почина на „lovim brimki". Подателят на въпроса се е издал в блога си, че е виждал този модел вълк в (на) Бале, Етиопия. Във всеки случай аз проверих в преводача думичката Keenyaa, че ми стана интересно, и, както и очаквах - не означава Кения. Така както в унгарския език може и да има дума (h)ungar, но тя със сигурност няма нищо общо с названието, което ползват сами за себе си маджарите, за разлика от целия останал свят. 3
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега