Венелин Публикувано: 29 юни, 2022 Сподели Публикувано: 29 юни, 2022 Че е Варшава, Варшава е, но признавам си, тая гледка от Интерконтинентал не съм я виждал така. Блазе ти! Имаше обаче и още една загадка с борса... 3 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 29 юни, 2022 Сподели Публикувано: 29 юни, 2022 На 27.06.2022 г. в 22:37, Zaro каза: Айде ... Ами айде - борса се пише така на италиански и тази конкретно се намира във Венеция, в палацото на Търговската камара. 3 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 29 юни, 2022 Сподели Публикувано: 29 юни, 2022 преди 28 минути , Фил каза: Ами айде - борса се пише така на италиански и тази конкретно се намира във Венеция, в палацото на Търговската камара. Правилно! Ти си. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 29 юни, 2022 Сподели Публикувано: 29 юни, 2022 Въпрос за добър 4: На какъв език си говорят жабоците? Въпрос за мн.добър 5: На кой площад? Въпрос за отличен 6: Какво има под площада? 7 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 29 юни, 2022 Сподели Публикувано: 29 юни, 2022 На френски ли си говорят жаб(ар)ите? 😄 Връзка към коментар
DaBo Публикувано: 29 юни, 2022 Сподели Публикувано: 29 юни, 2022 преди 23 минути , Pantelej Putnik каза: На френски ли си говорят жаб(ар)ите? 😄 Ако това горе са жаб(ар)ите, то би трябвало да говорят на италиански! 😉🤣 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 29 юни, 2022 Сподели Публикувано: 29 юни, 2022 преди 42 минути , Pantelej Putnik каза: На френски ли си говорят жаб(ар)ите? 😄 Не. преди 18 минути , DaBo каза: Ако това горе са жаб(ар)ите, то би трябвало да говорят на италиански! 😉🤣 Всъщност, понякога и на французите им викат "жабари". Даже бих се обзаложил, че французите хапват повече жабешки бутчета от 'талианците. 4 1 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 29 юни, 2022 Сподели Публикувано: 29 юни, 2022 На някой от западнославянските езици ли говорят? 🙂 Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 29 юни, 2022 Сподели Публикувано: 29 юни, 2022 преди 4 часа, Фил каза: Въпрос за добър 4: На какъв език си говорят жабоците? Въпрос за мн.добър 5: На кой площад? Въпрос за отличен 6: Какво има под площада? Според мен е немски. Връзка към коментар
maia_sg Публикувано: 29 юни, 2022 Сподели Публикувано: 29 юни, 2022 преди 5 часа, Фил каза: Въпрос за добър 4: На какъв език си говорят жабоците? Случайно да говорят чешки? 😉 А под площада да има костница? Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 29 юни, 2022 Сподели Публикувано: 29 юни, 2022 Жабоците си говорят на жабешки. Дайте да открием къде са се паркирали тия симпатяги. Залагам на Словения 🙂 1 4 Връзка към коментар
Kalina Ivanova Публикувано: 29 юни, 2022 Сподели Публикувано: 29 юни, 2022 Фонтан. Дали не е част от Фонтана на жабите в Рим. Само дето не знам, какво има под него. То под фонтана ще има вода, ама под пиацото не знам какво има. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 29 юни, 2022 Сподели Публикувано: 29 юни, 2022 преди 2 часа, Marusinka каза: Според мен е немски. Не. преди 3 часа, Argentique каза: На някой от западнославянските езици ли говорят? 🙂 Дааа. преди 1 час, iaia_mama каза: Залагам на Словения 🙂 Не е Словения. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 29 юни, 2022 Сподели Публикувано: 29 юни, 2022 преди 35 минути , Kalina Ivanova каза: Дали не е част от Фонтана на жабите в Рим. Не. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 29 юни, 2022 Сподели Публикувано: 29 юни, 2022 преди 2 часа, maia_sg каза: Случайно да говорят чешки? 😉 Да, съвсем неслучайно говорят чешки! преди 2 часа, maia_sg каза: А под площада да има костница? Не, няма костница. Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 29 юни, 2022 Сподели Публикувано: 29 юни, 2022 Бърно, Площад на свободата. Очертания на църква "Св. Николай". Връзка към коментар
Фил Публикувано: 30 юни, 2022 Сподели Публикувано: 30 юни, 2022 преди 10 часа, Zaro каза: Бърно, Площад на свободата. Очертания на църква "Св. Николай". Топло, топло, топло, ама не достатъчно ... Имаме познат град - Бърно е, да! Площадът обаче е друг. 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 30 юни, 2022 Сподели Публикувано: 30 юни, 2022 преди 29 минути , Фил каза: Топло, топло, топло, ама не достатъчно ... Имаме познат град - Бърно е, да! Площадът обаче е друг. Пазарският площад, отдолу има изби. 3 Връзка към коментар
traveler Публикувано: 30 юни, 2022 Сподели Публикувано: 30 юни, 2022 Намерих жабите! Тук! И тук Но не съм аз победителя разбира се. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 30 юни, 2022 Сподели Публикувано: 30 юни, 2022 преди 3 часа, Zaro каза: Пазарският площад, отдолу има изби. Вече е горещо - сварихме жабите на бавен огън, без да се усетят. Това е площадът от загадката, или както се нарича най-точно "площада с пазара за зеле" ( Zelný trh) с една от любимите ми чешки думи, съставени само от съгласни - "trh" . Намира се в южна посока от споменатия вече централен площад на Свободата (Náměstí Svobody), съвсем близо . Площад с пазар, фонтан, скулпутури, два театъра, музей ... От векове (функционира от 1190г.) Zelňák е бил място, където жителите на Бърно търгуват с плодове, зеленчуци, подправки, цветя и пр. , като се счита за най-стария постоянно действащ зеленчуков пазар в централна Европа. Доминиращият елемент в средата на площада е монументалният бароков фонтан Парнас от края на XVIIв. В горната част на площада се издига колоната на Св Троица със скулптура на непорочното зачатие Също в горната част на площада може да се види дворецът Дитрихщайн, посторен в началото на XVIIв., където се е помещавал Върховния съд, а понастоящем - Моравския музей - най-старият в страната. До него им два барокови двореца - Домът на настоятелите на манастира Здрав и двореца Хаусперски на Фанал, понастоящем - театър „Гъска на въже“ (Divadlo Husa na provázku). Друга интересна сграда е Редута, една от най-старите театрални сгради в централна Европа. Пред нея се издига статуя на Волфганг Амадеус Моцарт, в чест на негов концерт в този театър на Коледа, през 1767 г, когато прочутият композитор е бил само на 11 години. Бърно е известен с множеството подземни съоръжения -Катакомбите под църквата Св. Яков, "Избата на майстора" под Доминиканския площад, където някога се е намирал монетният двор, гробницата на Капуцинския манастир, подземията на замъка Шпилберг с бомбоубежища, изградени от нацистите ... А в долната част на Зелевия площад се намира входът към Лабиринта - комплекс от уникални средновековни подземни коридори и изби, където са се съхранявали хранителни продукти, пиво, бъчви с вино и др. Има организирани турове в Лабиринта, ако не ме лъже паметта даже май бяха безплатни, или на символична цена. Вътре освен споменатите продукти и бъчви с вино могат да се видят и други интересни експонати като уреди за изтезания, алхимична лаборатория и различни пособия и инструменти от средновековието. Показаха ни също ниши, в които поставяли големи буци лед, които са играели роля на хладилен агент за избите. Впрочем, Бърно е добра опция за дневно пътуване от Братислава с влак/автобус, аз така направих. @Zaro, ти си на ход за загадка. 8 2 6 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 30 юни, 2022 Сподели Публикувано: 30 юни, 2022 преди 2 часа, traveler каза: Намерих жабите! Тук! И тук Точно там са. А освен жабоци, има и гущерчета и дъждовници: 7 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 30 юни, 2022 Сподели Публикувано: 30 юни, 2022 преди 45 минути , Фил каза: , ти си на ход за загадка. Нямам възможност, който иска да пуска. Връзка към коментар
домосед Публикувано: 30 юни, 2022 Сподели Публикувано: 30 юни, 2022 Да продължим по темата с говорещите бронзови животни. Как се казва мечокът? На какъв език си говорят с войника? С какъв чин е влязъл в запаса? Къде е роден (с точност до държава)? Къде съм ги срещнал (с точност до град)? Който отговори на най-много от въпросите, печели следващия ход 1 2 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 30 юни, 2022 Сподели Публикувано: 30 юни, 2022 Мечокът е Войтек, говорят си на полски, роден е на територията на бившия СССР, срещнал си го в Единбург. Не знам да са го повишавали до повече от редник, но за това не съм сигурен 🙂 Една от любимите ми военни истории 🙂 1 4 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега