master_of_germs Публикувано: 29 август, 2022 Сподели Публикувано: 29 август, 2022 Преди 1 час, stotan каза: Убийства има в книгата. И правилно е, че има връзка с по- горе сложена загадка в темата. Даже с повече от една 🙂 Жокер: името на града, където се намира библиотеката, го има споменато някъде в последните няколко страници на темата. Също така името на града е било част от работно заглавие на търсената книга 🙂 @marycap, пробвай още малко да коригираш мерника си! 🙂 3 Връзка към коментар
marycap Публикувано: 29 август, 2022 Сподели Публикувано: 29 август, 2022 преди 10 минути , marycap каза: Библиотеката Клементинум в Прага. "Пражкото гробище" на Умберто Еко. ...в комплекса Климентинум. Връзка към коментар
stotan Публикувано: 29 август, 2022 Сподели Публикувано: 29 август, 2022 Не е в Прага, не е в Чехия, но е близо. И в книгата има герой, който се казва ... от ... (името на мястото, където е библиотеката). Това е било работното заглавие на книгата "Еди-кой си от...", както каза @master_of_germs. 4 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 29 август, 2022 Сподели Публикувано: 29 август, 2022 преди 18 часа, Фил каза: Сградата на втората снимка е църквата Madonna Della Seriola. Надявам се че до тук вързах приличен успех, Ти си вързал, ама архитектът на църквата и тройка на релси не е вързал с точно това си творение. Както е казал българският народен поет: Е$ал е майката на пейзажа! 2 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 29 август, 2022 Сподели Публикувано: 29 август, 2022 Преди 1 час, stotan каза: Не е в Прага, не е в Чехия, но е близо. И в книгата има герой, който се казва ... от ... (името на мястото, където е библиотеката). Това е било работното заглавие на книгата "Еди-кой си от...", както каза @master_of_germs. Сега допрочетох и запълних поредните байтове информация и за писателя, и за книгата. Ще трябва да видя дали и за филма нещо няма да доразбера. Та, книгата има повече от едно работно заглавие. А заглавието, с което излиза е толкова встрани и в последствие толкова различни тълкувания и интерпретации получава (все пак и критиците трябва да се прехранват) , че писателят казва "Авторът би следвало да умре след като завърши книгата си. За да не застава на пътя на текста" А аз в такива случай винаги се сещам за "синия период" на Пикасо. @stotan, благодаря за загадката. Както вече казах, и аз като манекенките съм чел този писател т.е. изобщо нищо. И сега благодарение на теб разбрах не малко интересни неща и си мисля, че една от книгите му (не тази) ще ми хареса. Адмирации, и за загадката, и за твоята задълбоченост, която дори те е накарала да отидеш и да видиш въпросната забележителност. 3 Връзка към коментар
stotan Публикувано: 29 август, 2022 Сподели Публикувано: 29 август, 2022 Е, все пак няма ли някой от знаещите отговора да го каже, за да продължи играта? 😄 1 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 29 август, 2022 Сподели Публикувано: 29 август, 2022 Библиотеката в абатство Мелк. А това беше моят източник: Умберто Еко — Името на розата (1) — Моята библиотека (chitanka.info) 5 Връзка към коментар
traveler Публикувано: 29 август, 2022 Сподели Публикувано: 29 август, 2022 Преди 1 час, ven62 каза: Сега допрочетох и запълних поредните байтове информация и за писателя, и за книгата. Ще трябва да видя дали и за филма нещо няма да доразбера. Та, книгата има повече от едно работно заглавие. А заглавието, с което излиза е толкова встрани и в последствие толкова различни тълкувания и интерпретации получава (все пак и критиците трябва да се прехранват) , че писателят казва "Авторът би следвало да умре след като завърши книгата си. За да не застава на пътя на текста" А аз в такива случай винаги се сещам за "синия период" на Пикасо. @stotan, благодаря за загадката. Както вече казах, и аз като манекенките съм чел този писател т.е. изобщо нищо. И сега благодарение на теб разбрах не малко интересни неща и си мисля, че една от книгите му (не тази) ще ми хареса. Адмирации, и за загадката, и за твоята задълбоченост, която дори те е накарала да отидеш и да видиш въпросната забележителност. Как пък не те домързя да пишеш толкова много, като просто можеше да отговориш. 4 1 Връзка към коментар
stotan Публикувано: 29 август, 2022 Сподели Публикувано: 29 август, 2022 @ven62, твой ред е. Не можах да се въздържа да не пусна тази загадка, след като @master_of_germs пусна Сакра ди сан Микеле. Абатството е основано през 1089 г., когато Леополд II, маркграф на Австрия, дава един от своите замъци на бенедиктински монаси от абатството Ламбах. Монашеско училище, Stiftsgymnasium Melk, е основано през дванадесети век и монашеската библиотека скоро става известна с обширната си колекция от ръкописи. Скрипториумът на манастира е бил основно място за производство на ръкописи. През петнадесети век абатството става център на движението за реформи в Мелк, което съживява монашеския живот на Австрия и Южна Германия. Днешното бароково абатство е построено между 1702 и 1736 г. по проекти на Якоб Прандтауер. Особено забележителни са църквата на абатството със стенописи на Йохан Михаел Ротмайр и библиотеката с безброй средновековни ръкописи, включително прочута колекция от музикални ръкописи и фрески на Пол Трогер. В своя роман „Името на розата“ Умберто Еко назовава един от главните герои „Адсо от Мелк“ като знак на почит към абатството и неговата прочута библиотека. Няма да слагам повече снимки, защото съм ходила преди доста години и снимките не са особено качествени. 5 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 29 август, 2022 Сподели Публикувано: 29 август, 2022 Благодаря @stotan, Стана ясно вече - идея си нямах за това абатство, за Мерк, а и подробности за Умберто Еко. За това я харесвам тази игра. --- Моля някой друг да пусне снимка-загадка. Ако искаш, @stotan давай пак. Връзка към коментар
stotan Публикувано: 29 август, 2022 Сподели Публикувано: 29 август, 2022 E, не, който иска, да пусне загадка. 😀 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 29 август, 2022 Сподели Публикувано: 29 август, 2022 За съжаление, на мене ми се налага едно много спешно пътуване и не знам дали в следващите дни ще мога да следя темата. Затова и не отговорих директно... Но, ако @stotan няма нищо против, ще тагна специално @Фил, ако иска да сложи снимкова загадка, че толкова се стара при фотофиниша по-рано. 😉 2 Връзка към коментар
stotan Публикувано: 29 август, 2022 Сподели Публикувано: 29 август, 2022 Напълно съм съгласна. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 29 август, 2022 Сподели Публикувано: 29 август, 2022 преди 17 минути , master_of_germs каза: ще тагна специално @Фил, ако иска да сложи снимкова загадка, че толкова се стара при фотофиниша по-рано. 😉 Благодаря , обаче сега нямам възможност - нека който има желание да пусне загадка. 1 Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 29 август, 2022 Сподели Публикувано: 29 август, 2022 Айде, да протължим темата. Въпрос без повишена трудност. 1 Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 3 септември, 2022 Сподели Публикувано: 3 септември, 2022 Да давам ли жокери? 1 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 3 септември, 2022 Сподели Публикувано: 3 септември, 2022 преди 1 минута , Marusinka каза: Да давам ли жокери? Да моля. Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 3 септември, 2022 Сподели Публикувано: 3 септември, 2022 Историята на тази сграда е свързана с налагането на данък върху виното от британски благородник, но самата сграда не се намира в Европа и срещу нея има парк с ето този фонтан. 1 Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 6 септември, 2022 Сподели Публикувано: 6 септември, 2022 Ето още 2 подсказки. 2 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 6 септември, 2022 Сподели Публикувано: 6 септември, 2022 @домосед защо се скатава толкова време? 😉 2 1 Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 6 септември, 2022 Сподели Публикувано: 6 септември, 2022 преди 8 минути , master_of_germs каза: @домосед защо се скатава толкова време? 😉 И аз тва се учудих, ама после си помислих, че може да му е прекалено ниска топка. Айде, давай отговора и да продължава играта. 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 6 септември, 2022 Сподели Публикувано: 6 септември, 2022 преди 57 минути , Marusinka каза: И аз тва се учудих, ама после си помислих, че може да му е прекалено ниска топка. Айде, давай отговора и да продължава играта. Кейптаун, националната библиотека. Обаче дай малко повече за данъците и виното 😉 А аз ще питам какво е това дърво и къде се намира? 2 1 Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 6 септември, 2022 Сподели Публикувано: 6 септември, 2022 преди 4 минути , master_of_germs каза: Кейптаун, националната библиотека. Обаче дай малко повече за данъците и виното 😉 Точно! Лорд Чарлз Съмърсет, гувернатор на Кейпската (??) колония и супер далечен чичо на писателя Съмърсет Моъм, налага данък върху вносното за Кейп таун вино, с цел приходите от това облагане да положат началото на национална бибилиотека. 8 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 6 септември, 2022 Сподели Публикувано: 6 септември, 2022 Преди 1 час, master_of_germs каза: А аз ще питам какво е това дърво и къде се намира? Узбекистан? 2 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 6 септември, 2022 Сподели Публикувано: 6 септември, 2022 Дървото е чинар мисля 1 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега