iaia_mama Публикувано: 22 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2022 преди 1 час, master_of_germs каза: Местните от Сопот му казват "моло"... и не, не са шопи Потвърждавам 1 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 22 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2022 преди 3 часа, iMari каза: @iaia_mama, давай загадка! 🙂 Давам 🙂 Какво е това и къде се намира? 2 Връзка към коментар
Kristian Desev Публикувано: 22 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2022 преди 21 минути , iaia_mama каза: Давам 🙂 Какво е това и къде се намира? Матмата, Тунис, където е сниман Star Wars 🙂. Намира се в пустинята. Доколкото знам, това са подземни домове, където хората живеят. 2 1 Връзка към коментар
Eva eva Публикувано: 22 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2022 преди 34 минути , Kristian Desev каза: Матмата, Тунис, където е сниман Star Wars 🙂. Намира се в пустинята. Доколкото знам, това са подземни домове, където хората живеят. И точно да се зарадвам, че това го знам...и Крис ме изпреварил 🙂 Точно там е, в Тунис, но не е в пустинята. По-скоро мисля, че е в началото на пустинята. В тези къщи живеят бербери. За съществуването на Матмата се разбрало през 1967 г. 8 1 3 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 23 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 23 октомври, 2022 Kristian Desev , Eva eva да, това е "триглодит" - берберска къща край главния път между градовете Матмата и Дуз в Тунис. Eva eva очевидно е била точно там, съдейки от снимките й. И двамата сте дали верен отговор, но Крис е малко по-бърз, така че би трябвало той да пусне следващата загадка. 3 Връзка към коментар
Kristian Desev Публикувано: 23 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 23 октомври, 2022 Къде се намира тази часовникова кула? 2 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 23 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 23 октомври, 2022 преди 7 минути , Kristian Desev каза: Къде се намира тази часовникова кула? Мисля че беше в Грац 3 3 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 23 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 23 октомври, 2022 преди 23 минути , Kristian Desev каза: Къде се намира тази часовникова кула? Грац, разбира се 🙂 1 Връзка към коментар
Kristian Desev Публикувано: 23 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 23 октомври, 2022 преди 31 минути , Роми каза: Мисля че беше в Грац Точно така! Кулата си има брат-близнак в сръбския Нови Сад, а от хълма Schlossberg се открива прекрасна гледка към града: @Роми, твой ред е да пуснеш загадка 🙂. 5 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 24 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2022 Ами да се пробвам отново. Обикновено отнема много кратко време да се отговори на миите въпроси. В кой град се намира тази сграда и какво е било първоначалното и предназначение. 6 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 24 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2022 преди 31 минути , Роми каза: Ами да се пробвам отново. Обикновено отнема много кратко време да се отговори на миите въпроси. В кой град се намира тази сграда и какво е било първоначалното и предназначение. Хмм... тaзи красавица в стил Арт Нуво, ако има човек късмет и време да я разгледа и отвътре, после известно време нищо не може да го впечатли 🙂 Ама, я и още някой да се включи в отбора - сигурна съм, че и друг ще я познае, затова засега ще си затрая 🙂 3 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 24 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2022 Пиренейски полуостров? Клоня към Португалия. Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 24 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2022 Аз не знам, затова не трая и ще заложа на Каталуня. 🙂 3 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 24 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2022 Не мисля, че е ар нуво. Има арабски мотиви, по-скоро неомудехар. Връзка към коментар
Роми Публикувано: 24 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2022 Виждам,че ще спазя традицията много бързо да се разпознават загадките ми. И да - @iaia_mama е абсолютно права - отвътре е още по-впечатляваща. 4 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 24 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2022 Нещо отвътре 8 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 24 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 24 октомври, 2022 Щом е в Каталуния, щеше да е прекалено лесно да е някоя от барселонските къщи, а и не разпознавам ни една от тях в загадката, та ще е на някое друго градче. Така си разсъждавам напосоки. 🙂 2 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 25 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 25 октомври, 2022 След като @Роми така невербално потвърждаваше моите предположения 🙂, търсене по няколко ключови думи в гугъл ме изведе до Casa Navàs в Реус, Каталония. Доколкото попрочетох набързо, архитектът получава картбланш от търговци на текстил да построи модернистична сграда с магазин на първия етаж. Интериорът е интересен. Не съм била в Реус, може би ми е време? 🙂 2 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 25 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 25 октомври, 2022 преди 3 часа, Argentique каза: След като @Роми така невербално потвърждаваше моите предположения 🙂, търсене по няколко ключови думи в гугъл ме изведе до Casa Navàs в Реус, Каталония. Доколкото попрочетох набързо, архитектът получава картбланш от търговци на текстил да построи модернистична сграда с магазин на първия етаж. Интериорът е интересен. Не съм била в Реус, може би ми е време? 🙂 Браво! Наистина си заслужава. Градът е много приятен, много близо до Тарагона и до морето. Горищо препоръчвам да се посети Каза Навас. То си е музей, не може да се снима в най-красивите места, но нас ни бяха поканили на частно събитие на терасата - само по питие , но беше прекрасно. Много приятно изживяване е Музея на вермута. това си е ресторант, но много тематично насочен към местния вермут. Не обичам вермут, но там ми хареса и белия и червения. Твой ред е @Argentique! 4 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 25 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 25 октомври, 2022 Къде се намира този, хм, обект и какво символизира? 🙂 (искаше ми се да изпляскам някой църковен интериор за @master_of_germs, но засега ще му дам почивка. 😂) 2 2 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 25 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 25 октомври, 2022 преди 56 минути , Argentique каза: Къде се намира този, хм, обект и какво символизира? 🙂 (искаше ми се да изпляскам някой църковен интериор за @master_of_germs, но засега ще му дам почивка. 😂) Ми, не мо'м да траем, още повече защото е интересно 🙂 Значи, това е в Blindengarten - част от парка Райнауе в Бон, която е оформена по-специално за незрящи посетители. А слона и суетящите се около него фигурки онагледяват една стара индийска притча. Това е една поучителна история за един слон и група слепци. Те не го виждат и не знаят какво представлява. Всеки един от тях опипва някоя част от него (ухо, бивник, хобот, хълбок и т.н.) и след това го описва, без да знае всъщност как изглежда като цяло, т.е. въз основа само на ограничения си опит. Затова и описанията им се различават. Съответно всеки започва да смята, че другият не казва истината и даже лъже. Та, изводът от притчата е, че хората имат склонност да смятат, че истината е такава, каквато я усещат от своя ограничен и субективен опит, като пренебрегват и дори отхвърлят и не приемат ограничения и субективен опит на другите, който обаче е също толкова верен и истински. 7 7 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 26 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2022 Правилен отговор, @iaia_mama! Паркът е чудесно място, а японската градина и градината за незрящите ме изненадаха повече от приятно още първия път и продължавам да се връщам там с удоволствие. Карта на въпросната градина – има рози, зелена тревичка, Рейн е наблизо, идилия. Символиката на Притчата за слона може да се представи от безброй гледни точки. 🙂 Още една от тях е, че слонът е Животът, а ние се реем насам-натам в пространството в опит да докоснем повече негови части и да сглобим цялостната картина. Пишещите тук сме активни в търсенията си. Лично аз всеки път се връщам все по-богата и открила нови, често изненадващи страни в себе си. Този безкраен процес на откривателство на собствената си личност е безумно интересен и е невъзможно да ме пресити (това в отговор на една тема от миналата седмица). 🙂 @iaia_mama, твой ред е за загадка! П.П. За добавка, ако не ви стига личният опит в опознаването на слона, винаги четете приложеното към него ръководство за употреба. 😉 7 2 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 26 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2022 преди 16 минути , Argentique каза: @iaia_mama, твой ред е за загадка! Хммм... нямам време сега, затова нека някой друг, който иска, за да не спира играта, да пусне нова загадка. Благодаря 🙂 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 26 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2022 Айдее 4 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 26 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2022 Преди 1 час, Zaro каза: Айдее Заро, какво питаш - какво е това или къде се намира? Или друго? Според мен това махало на Фуко /и "герой" на Умберто Еко 😉/ се подвизава в една църква в Болоня. 2 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега