Zaro Публикувано: 26 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2022 преди 1 минута , iaia_mama каза: Заро, какво питаш - какво е това или къде се намира? Или друго? Според мен това махало на Фуко /и "герой" на Умберто Еко 😉/ се подвизава в една църква в Болоня. Обикновено питаме какво и къде. Иначе мислех да питам и за времето, ама не ми остана време. Махалото е в Сан Петронио в Болоня. 3 1 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 26 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2022 преди 3 часа, Zaro каза: Обикновено питаме какво и къде. Иначе мислех да питам и за времето, ама не ми остана време. Махалото е в Сан Петронио в Болоня. А защо в Болоня. --- @Zaro, сетих се за онзи виц за атомните бомби над Хирошима и Нагазаки и клетия студент: "Поименно колега, поименно." ... Та сега и ти; По-подробно колега, по-подробно. Защо в Болоня? Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 26 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2022 преди 11 минути , ven62 каза: А защо в Болоня. Махалото или аз? 1 3 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 26 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2022 В момента, Zaro каза: Махалото или аз? Махалото, разбира се. Фуко (Леон) стъпвал ли е изобщо в Болоня?! Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 26 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2022 преди 1 час, ven62 каза: Махалото, разбира се. Фуко (Леон) стъпвал ли е изобщо в Болоня?! Фуко не, но може би най-силните години на Умберто Еко преминават в Болоня. Ето тук пише защо: https://www.italymagazine.com/italy/emilia-romagna/umberto-eco-set-foucault-s-pendulum-motion 4 1 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 26 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2022 Така, ясно е, че това на снимката е махалото на Фуко и се намира в базиликата Сан Петронио в Болоня. Заро даде един линк да си чете, който има желание, но аз пък искам да разкажа версията, която аз знам, и която маалко се различава от написаното там. И така, тая "джаджа" от снимката в църквата Сан Петронио е дело на един обикновен гражданин на Болоня, някой си Джорджо Зучели, който просто осъществил мечтата си да направи махалото на Фуко. Успял да получи разрешение от градските старейшини и църковните власти, и го позиционирал в параклиса Сан Микеле, който е много близо до Слънчевия часовник - също една от забележителностите на базиликата Сан Петронио в Болоня. Сеньор Зучели искал да го направи подобно на махалото на Фуко в Пантеона в Париж. И го пуснали в действие на 17 септември 2005г. Обаче по повод празненствата в чест на италианския астроном Джовани Касини, който е работил в университета в Болоня почти 20 години (1648-1669г), едновременно и независимо от Зучели, от университета правят свое махало на Фуко, което пък поставят пред входа на Сан Петронио и го пускат в действие в началото на октомври същата година. Именно на неговото откриване присъстват Умберто Еко, кметът на Болоня и ректорът на университета. Но това махало действа само няколко дни и го махат. А махалото на Зучели е за постоянно и само свещениците от Сан Петронио могат да го спрат и демонтират. п.п. Ако някой не знае (щото не е задължително) какво представлява махалото на Фуко, с две думи: това е инструмент, изобретен от френския физик Фуко през 1851 г, за да демонстрира въртеливото движение на Земята. п.п.2 Късно стана, доспива ми се вече, не ми се ровичка из хилядите снимки дето съм ги наснимала насам-натам, затова, моля, нека някой друг желаещ да спретне една хубава загадка 🙂 5 1 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 26 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2022 преди 5 часа, Zaro каза: Фуко не, но може би най-силните години на Умберто Еко преминават в Болоня. Ето тук пише защо: https://www.italymagazine.com/italy/emilia-romagna/umberto-eco-set-foucault-s-pendulum-motion Това, което аз имах предвид го пише в статията на @Zaro, Някъде от средата нататък. За монаха, който освен абат бил и физик, математик, астроном и дори ректор на неслучайния университет на Болоня. Той направил почти същия експеримент над половин век преди Фуко в Болоня, но нито било толкова зрелищно, нито изчисленията му били съвсем верни, та в крайна сметка не постигнал това, което Фуко успял. А това, което е написала @iaia_mama - две махала на Фуко, все в Болоня, независими едно от друго сякаш казват: Може и да се казва "махалото на Фуко", но първо в Болоня се е случило. 4 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 20 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 20 ноември, 2022 Днес в друга тема стана въпрос за тази и се сетих, че отдавна не ми е попадала в полезрението. Викам да я възкреся със следната блиц загадка за загрявка. Къде е това? 4 1 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 20 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 20 ноември, 2022 преди 50 минути , Argentique каза: Къде е това? España, Madrid 1 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 20 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 20 ноември, 2022 преди 13 минути , iaia_mama каза: España, Madrid Да, там е. Някаква конкретика може ли? 🙂 Къде се намира, как се казва, защо...? За да научи някой нещо полезно, ако не знае. 1 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 20 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 20 ноември, 2022 преди 12 минути , Argentique каза: Да, там е. Някаква конкретика може ли? 🙂 Къде се намира, как се казва, защо...? За да научи някой нещо полезно, ако не знае. Беше някаква общинска сграда на Плаза Майор. Мисля, че според правилата на играта авторът на загадката трябва да каже/напише няколко пояснителни думи след разпознаването й, макар че понякога и позналият го прави. Т.е. ти кажи нещо, ако знаеш, щот' аз май не знам нещо по-конкретно за тия фрески, не се сещам, пък не ми се ръчка из нет-а сега. 1 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 20 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 20 ноември, 2022 Сградата е Каса де Панадерия на Пласа Майор в Мадрид. (Вметка, звук „З“ в испанския нямало и аз го разбрах неотдавна. Zara се четяло „Сара“ в латиноамериканския вариант, докато кастилската версия ползва беззвучно θ – като в буквосъчетанието th в английския – сори, изкривяване. 🙂) Каса де Панадерия (буквално Къщата на пекарите) е построена преди над четири века, като в началото на долните етажи се намирала главната градска пекарна, а впоследствие Гилдията на пекарите. Още по-късно там са били разни Кралски Академии на изящните изкуства и историята, библиотека и архив. Сега на партера е градският туристически център. Претърпява няколко пожара, а сегашните стенописи са от 50-те на миналия век. Навремето от балконите кралското семейство е наблюдавало разни зрелища на площада. Вероятно не им липсвал и хляб (съдейки по името на сградата). @iaia_mama, твой ред е за загадка. 8 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 20 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 20 ноември, 2022 Plaza Mayor наистина е впечатляващ. И аз се прехласнах на него: 1 1 7 Връзка към коментар
Брани Публикувано: 21 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 21 ноември, 2022 преди 11 часа, ven62 каза: Plaza Mayor наистина е впечатляващ. И аз се прехласнах на него: Това не е ли мъж ... 2 1 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 21 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 21 ноември, 2022 преди 1 час, Брани каза: Това не е ли мъж ... Не знам. Аз да не съм Дънди Крокодила. (на 1:09:20 ) Дънди Крокодила \ БГ АУДИО \ ВИСОКО КАЧЕСТВО \ - YouTube Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 21 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 21 ноември, 2022 преди 1 час, Брани каза: Това не е ли мъж ... Всеки сам си преценЯ 2 Връзка към коментар
Zara Публикувано: 21 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 21 ноември, 2022 преди 2 часа, Брани каза: Това не е ли мъж ... Това е Онова🙃 1 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 21 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 21 ноември, 2022 преди 16 часа, Argentique каза: @iaia_mama, твой ред е за загадка. Не ми се мисли нещо специално и сложно, акъла ми е на друга вълна́, та в този смисъл нещо много лесно, пък и актуално. Къде е този Christmas Market? За съжаление, не го случих снежен, но градчето и без сняг си е вълшебно - ето ви жокер 😉 Връзка към коментар
Венелин Публикувано: 24 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 24 ноември, 2022 Да отпушим малко играта... надписът казва, че сме в немскоговоряща страна, а сърчицата и тромпетчетата ме водят по- към Германия. Цялостният пейзаж сякаш е по-скоро централно-северен, но желанието да има сняг ме кара да мисля, че не сме в мокрия Север. Нещо дребничко в Хесен или Северна Бавария? 1 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 24 ноември, 2022 Сподели Публикувано: 24 ноември, 2022 преди 2 часа, Венелин каза: Да отпушим малко играта... надписът казва, че сме в немскоговоряща страна, а сърчицата и тромпетчетата ме водят по- към Германия. Цялостният пейзаж сякаш е по-скоро централно-северен, но желанието да има сняг ме кара да мисля, че не сме в мокрия Север. Нещо дребничко в Хесен или Северна Бавария? Хм, като знам какви сложни загадки са се разкривали тук... И като знам, че много магеланци са били на това място, че са пускали снимки във "В момента съм", писали са го в пътеписи... Венелин правилно мислиш 🙂 Жокер беше комбинацията "градчето... е вълшебно". И още един жокер ще дам - в списъка на ЮНЕСКО е. Вече, мисля, верният отговор трябва да дойде светкавично 🙂 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 20 януари, 2023 Сподели Публикувано: 20 януари, 2023 На 24.11.2022 г. в 19:40, iaia_mama каза: Вече, мисля, верният отговор трябва да дойде светкавично 🙂 а се е забавил почти два месеца ... 1 Връзка към коментар
cck Публикувано: 6 март, 2023 Сподели Публикувано: 6 март, 2023 Рефреш на играта се опитвам да направя с тази мартенска провокацийка към тъмната страна ( @Брани ) пък и светлата страна 🙂 Та къде според вас може да откриете този Вейдър с мартеница? 5 Връзка към коментар
Брани Публикувано: 6 март, 2023 Сподели Публикувано: 6 март, 2023 преди 2 часа, cck каза: Рефреш на играта се опитвам да направя с тази мартенска провокацийка към тъмната страна ( @Брани ) пък и светлата страна 🙂 Та къде според вас може да откриете този Вейдър с мартеница? Прилича ми сякаш на НДК-то в едно малко градче, наречено София? Но иначе и на борда на моя флагман си ходим така. Малко перефразирахме обичая съгласно нашите нужди, защото в Космоса трудно ще видим да цъфне цветче. Затова решихме да ги носим, докато видим да "разцъфне" някоя супернова. Ако ни писне, ще гръмнем някоя планета и ще го броим за цъфтеж! 3 Връзка към коментар
cck Публикувано: 6 март, 2023 Сподели Публикувано: 6 март, 2023 преди 12 минути , Брани каза: Прилича ми сякаш на НДК-то в едно малко градче, наречено София? Топло - за София. Ето малко по общ план като подсказка 🙂 Връзка към коментар
aleksandrina Публикувано: 6 март, 2023 Сподели Публикувано: 6 март, 2023 Вижда се едната кула на Софарма. Някъде наоколо значи- Изток/ Дианабад. 🙂 НСС? 😄 3 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега