Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка

Препоръчани мнения

преди 29 минути , домосед каза:

Пак да повдигна темата. 

Да се познае островът по дадени кораб, узо и стая с гледка.

(че за узото има само чаена чаша, не е жокер)

#вМоментаСъм 

IMG_20241103_2148493.jpg.e3ba6c4422aa2f78208943314f8d2739.jpg

С дъвка ли върви или без?

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 9 часа, marycap каза:

Хиос

Правилен отговор!

Остров Хиос се обслужва от кораб Остров Самос. Казанисто е местна марка узо. Мастихата нарочно не участва в куиза.

@marycap е на ред.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

А съседите отсреща в Чешме наричат мастихата damla sakizi (сълзата на сакъза) и също я слагат къде ли не, включително в дондурма. 😊

125351887_10158919914967148_5889442381568187410_n.jpg.85d727c3ff41ce82a4cb659d631f0d7f.jpg

Бях там точно на 4-5.11 преди четири лета, като планът беше за априлско пътуване, но не се реализира по независещи от мен причини.
И сега как хубаво ще се вдъхновя да си измисля великденски маршрут гръцки остров(и)+непосетено турско крайбрежие, пък нека тук не ми го одобряват някои и ме пращат другаде. 😃
Така че качвайте снимки, все ще са полезни на някого. 😊

• Харесвам 6
Връзка към коментар
На 4.11.2024 г. в 10:37, Argentique каза:

А съседите отсреща в Чешме наричат мастихата damla sakizi (сълзата на сакъза) и също я слагат къде ли не, включително в дондурма. 😊

😊...

А опитахте ли сладоледа?

преди 18 часа, marycap каза:

Какво? Къде? Кой/и?

Cruiz 05.2010 969.jpg

Карибски остров?

Връзка към коментар
преди 3 часа, Argentique каза:

А рептилии има ли?

Не.

Преди 1 час, Captain45 каза:

А опитахте ли сладоледа?

Карибски остров?

Не.

Преди 1 час, домосед каза:

Църква? В Италия?

Топло, топло...

преди 42 минути , Kalina Ivanova каза:

Църква. Барселона. Гауди.

Брех, нова дума  (цитат на една липсваща тук дама). Издирвах я:smile:

Горещо...

• Благодаря 1
  • Замислям се 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Captain45 каза:

А опитахте ли сладоледа?

Разбира се. 😊 И беше на светлинни години от онази субстанция, която размятат из Истанбул.

Целият район около Урла, известен като „Турската Тоскана“, е много добър за кулинарен туризъм.

Screenshot.png.efcf3d621919628fc24db8ca7f491a0b.png

Там се предлага т.нар. Ege mutfağı (егейска кухня), която другаде я няма – зеленчуци, зехтин, морски дарове, леки мезета за вино/ракъ (артишок, европейска солянка, сарми в цветя от тиква...). Ако това ви го приготвят в малко селце с гледка към зелени хълмове напролет – още по-добре. :wink: Място за slow food & slow travel, само не през лятото. И вино правят доста, но ми се свидят толкова пари за предполагаемо по-хубаво, а по-евтиното не е кой знае какво. 

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

Отговорът е:

1. Крипта (от гръцки- скрито място, тайник) - подземно сводесто съоръжение за погребения и богослужения.

2.Колония Гюел - един от 3-те района на град Санта Колома-де-Сервельо.

3.Еусеби Гюел в 1898г. поръчва на Антонио Гауди да построи храм в подножието на хълм, обкръжен с борова гора.Но строителните работи започват 10 години по-късно и се преустановяват през 1915г. Криптата е осветена през същата година, независимо, че не е довършена. Запазен е макетът на Гауди с въженца и торбички с тежести, създаден да установи напрежението на елементите в конструкцията. С поставено под него огледало се вижда как би изглеждал храмът. През 2005г. криптата е обявена за  обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Cruiz 05.2010 992.jpg

Cruiz 05.2010 972.jpg

Cruiz 05.2010 974.jpg

Cruiz 05.2010 975.jpg

Cruiz 05.2010 979.jpg

Cruiz 05.2010 980.jpg

Cruiz 05.2010 986.jpg

Cruiz 05.2010 989.jpg

20241105_145421.jpg

20241105_145431.jpg

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 31 минути , marycap каза:

Заповядайте за следващите 2 загадки!

Може би е добре да се реши кой от тях да пусне 1 загадка. За да има мотивация да бъде отгатната

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не, Калина си го позна и е неин ред; никакви заслуги нямам аз, а и не ми е интересно да отгатвам места, на които съм ходил. Че и съм живял известно време там наоколо. А и пак ще ходя, още тази година. 

П.П. Не мога да си нодмогна на даскалския манталитет и да спра да поправям хората. 😄

Не знам, откъде е дошло това "Гюел"; само българите го пишат и произнасят така. Името на мецената е Еусеби ГУЕЙ (само една сричка, като Г в началото е едва доловимо. Park Güell се произнася абсолютно идентично с английската дума parkway.

:

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Да разиграем това горещо:

Крипта. Близо до Барселона. Но на Гауди си държа.

Е, аз съм написала пост за уточнение но не съм го изпратила:shok:

Нека Мастъра да пусне загадка, че неговите са с гимнастики 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 17 минути , master_of_germs каза:

П.П. Не мога да си нодмогна на даскалския манталитет и да спра да поправям хората. 

Не знам доколко се помнят такива поправки, но това 

преди 15 минути , домосед каза:

Значи Уй🤪

със сигурност ще се запомни

Връзка към коментар
преди 14 часа, master_of_germs каза:

ГУЕЙ (само една сричка, като Г в началото е едва доловимо.

Даскальеее 😜, в тукашния език една гласна=една сричка, затова ти пишат съмнителни двубуквия.

Щях си замълча, ама четирите ми години даскалски стаж от началото на века се обадиха. 😂

Ще се радвам споделената отговорност на позналите да се материализира в засукана загадка, а не както често се случва при този тип отговорност - в нищо. 😉🙃 😛

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 часа, master_of_germs каза:

П.П. Не мога да си нодмогна на даскалския манталитет и да спра да поправям хората. 😄

Не мисля, че има необходимост от поправяне :smile3:, коментирали сме неведнъж във форума за утвърдените георгафски наименования. Иначе ще трябва поправяме Вашингтон, Париж и и т.н. 

Иначе, разбира се, не е лошо да знаем и да сме подготвени как се произнасят някои неща от местните, че понякога стават недоразумения. За мен в това отношение най-големият кошмар е Малта, първия път като се опитах да прочета/произнеса Marsaxlokk, Siġġiewi или Għaxaq и ми призля. :grin:

Цитат

Не знам, откъде е дошло това "Гюел"; само българите го пишат и произнасят така.

Е, не са само българите, които го произнасяме така - на френски е подобно произношението (може от там е дошло в българския), разбира се - с по-меко "л" накрая. Ако не се лъжа - на доста езици, като започнем от английски, се произнася нещо като  "Гуел".  

Цитат

Името на мецената е Еусеби ГУЕЙ (само една сричка, като Г в началото е едва доловимо. Park Güell се произнася абсолютно идентично с английската дума parkway.

Колкото до произношението на името в Испания - да, звукът в началото, който е нещо средно между "г" и "х", е по-слабо доловим, но си го има, а края на името на каталонски звучи като "ей", обаче пък на кастилски пак си е "ел". :smile3: 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.