Прескочи до съдържание

МВнР: Внимавайте за вируса Чикунгуня в Карибския басейн


stanimir

Препоръчани мнения

Ново двайсе ...

http://smart.dir.bg/dnes/news/17623883/

 

 

Чикунгуня се предава чрез ухапване от комари от вида "аedes aegypti" и "aedes albopictus". Рискът е висок поради наличието на двата вида комари в Карибския басейн.

 

От заразата най-засегнати са Доминиканската република и Ямайка, където във връзка със заболяването е обявено извънредно положение. Вирусът обаче е ендемичен за целия Карибски басейн, уточняват от МВнР.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Добре предупреждават, но защо не казват дали е опасен колкото Ебола, например. В Уикипедия намерих информация, не знам колко е достоверна обаче, а на сайта на МВнР - нищо...

Връзка към коментар

Мисля. че не се умира от нея и в повечето случаи протича благоприятно, освен ако стане хронична, когато болния остава инвалид. В Реюнион е имало преди години епидемия, казвали са ми, че е ужасна болест, но със сигурност не  е толкова опасна от еболата. Избягвайте комарите така или иначе, освен чикунгуня пренасят малария, денга и всякакви други гадости.

Връзка към коментар

http://offnews.bg/news/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82-_12/%D0%92%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81-%D0%BE%D1%82-%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5_406026.html

 

Министерството на външните работи (МВнР) предупреждава българските граждани да планират с повишено внимание пътуванията си до страни от Карибски басейн поради зачестилите случаи на заразяване с вируса "Чикунгуня".

Засега не съществува ваксина за предпазване от заразата, който се предава чрез ухапване от комари  от вида "аedes aegypti" и "aedes albopictus". Рискът е висок поради наличието на двата вида комари в Карибския басейн. Към момента не съществува ваксина за предпазване от вируса.

Най-засегнати са Доминиканската република и Ямайка, където е обявено извънредно положение.

Връзка към коментар

Ние сме най-засегнати. Не е толкова страшно, колкото пише. Тези болести ги е имало и преди по тия земи - малария, денге, чикунгуня. Сега и в Бг засекли тоя комар.

Има много болни тук, Доминикана и Ямайка са най-зле. Болестта е неприятна, но не е опасна. Протича като настинка с болки в костите и мускулите. Не се мре. НЕ става от едно ухапване. Много познати я преболедуваха.  Чак извънредно положение не е обявявано, но фумигират повече и предупреждават местните да внимават със застояла вода- заради личинките на тези комари. Аз също се притесних и  заради детето, почнах да слагам по-често репелент. Имам чувството, че тук само аз се страхувам, никой не му пука.

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.