r_nikolov1 Публикувано: 13 декември Публикувано: 13 декември 📍Коледният базар в Катания, Сицилия 🇮🇹 25
ven62 Публикувано: 13 декември Публикувано: 13 декември преди 9 часа, Граф Вронски каза: Благодаря! Още един въпрос ми изникна: къде паркирахте? Ние спахме в едно апартаментче/студио, резервирано през booking. То е непосредствено до стадиона, на около 10-на минути от центъра. Там си имаше частен паркинг с контролиран достъп и не ни се е налагало да ползваме колата. Е, цените са сурвакарски, за тези, които се сещат в последния момент ... (като нас) 3 1
Аглая Публикувано: 13 декември Публикувано: 13 декември На мен пък коледният базар пред НДК ми хареса в пъти пред този Немския, на който само името му е такова. На Sofia Christmas Fest обстановката е по-празнична, има забавления и за деца, и за възрастни. Обособени са Арт базар, места за хапване, места за снимки и забавления. Предлагат се разнообразни кулинарни специалитети от немската, италианската, българската, че и ориенталската кухня, не знам какво само мрънкаме, аз мисля, че не отстъпва от другите коледни, само тези в Германия не могат да ги прескочат (според мен, разбира се). Като минус мога да отбележа липсата на керамични чашки за греяното вино, но разбирам защо е така. Аз се радвам, че си имаме достоен Коледен базар. 6
Captain45 Публикувано: 13 декември Публикувано: 13 декември Това е програмата в Елин Пелин ако на някой му се разхожда: 🎁 Коледната магия и доброто настроение в град Елин Пелин продължават на 13 и 14 декември, отново в 18:00 ч., с празнични концерти на страхотните Торино и Пашата и невероятните Мина и Милена. ☃️ Ще бъдем ЗАЕДНО на 20 и 21 декември с народния певец Божидар Златков и неповторимата Светла Дукатева, които ще ни заредят със своите изпълнения на автентичен фолклор. ❄️🎄 На Рождество Христово, 25 декември от 10:00 ч., по традиция ще посрещнем коледарите и ще извием празнични хора с Шопски ансамбъл „Ради Радев“. ☃️🎼 ЗАПОВЯДАЙТЕ на 28 декември на пл. “Независимост”, за да се потопим в магията на фолклора с Иван и Ивана Дякови. 🎆 Кулминацията на празничния декември е в новогодишната нощ, от 23:30 ч., когато ще посрещнем ЗАЕДНО Новата 2025 година с хора, настроение и песните на народните певици Мария и Магдалена Филатови. ➡ Коледни базари и празнични концерти ще има всеки петък и събота от 6 до 28 декември от 18:00 ч. на обичайното място - пл. „Независимост“ в град Елин Пелин. ⭐️ЗАПОВЯДАЙТЕ! 6
Lyubina Публикувано: 13 декември Публикувано: 13 декември Коледен Амстердам. Ужасно време, но очевидно това не спира народа 😀 От самото коледно село нямам снимки, че беше вавилонското стълпотворение, и ледена пързалка.... 8
traveler Публикувано: 13 декември Публикувано: 13 декември От Лондон, Лестър скуеър беше много натоварено, там щеше да бъде вечерта премиерата на Муфаса и с голям зор успях да вляза. Май съм снимал повече статуите, това ми беше и целта. Другия коледен базар е на Батърси, не бях ходил там и съм много впечатлен (не само от базара) 13
Яничка Публикувано: 13 декември Публикувано: 13 декември Тръгнали сме на Коледни базари с кумовете. Спираме на бензиностанция да заредим и @dealni се заговаря със служителката на касата - колко е уморена, че прави смени по 12 часа и накрая завършва с: - А и тия с тази Крайова ме побъркаха. Dealni: - Ми то и ние сме от тях :) 3 7
horus92 Публикувано: 14 декември Публикувано: 14 декември Първото ми целенасочено пътуване за коледен базар се оказа във Вроцлав. До сега неглижирах подобен тип изяви понеже, ама грам не обичам да вися на студено. Градът ми харесва. До сега не съм бил в Полша. На базара е приятно, има добре обособени зони за консумация, обаче май кошчетата са малко или хората са невъзпитани, защото видях доста зарязани неща директно на масите. Впечатление ми прави, че въпреки огромното количество на павилионите, по отношение на храната има някакъв монопол и реално няма особено разнообразие. Просто много повтарящи се с абсолютно еднакъв брандинг: наденици, картофи, печено сирене, филии с нещо си и от сладките чурос и гофрети. В София на НДК има по голямо разнообразие от собственици. Греяното вино е супер и идеята с чашките с депозит е страхотна. Миналата година толкова хора не върнали чашките си, че трябвало да вадят от предишни години. 18
Бръмбар Публикувано: 14 декември Публикувано: 14 декември Коледно от Лондон днес, даже и слънце има 😃 15
Argentique Публикувано: 14 декември Публикувано: 14 декември @Argentique не е коледно-базарен тип въобще, но понеже днес за кратко е турист, отдели преко сили десет минути на базара пред НДК. 🙂 Съвсем не е лош, ако харесвате такива неща. 🙂 А на @Argentique не й остава друхо, освен да се отдаде на сладки спомени за последните си коледни базари във Фуншал и Сан Кристобал де Ла Лагуна, където не й бяха нужни ни чадър, ни ръкавици. 😛 10 3
Граф Вронски Публикувано: 17 декември Публикувано: 17 декември В събота посетих коледните базари в Крайова. Тръгнахме от 09:00 от София. До Видин през Петрохан. Около 1 час и 40 минути чакахме на границата. Към 16:00 бяхме вече в Крайова. Много ми хареса: светлини, играчки, украса. В моите очи определено си заслужава мястото сред the best ones in Europe. Въпреки че имаше супер много хора, аз бях приел, че ще бъде така и не бях изненадан. Но след 19:00 автобусите от България си тръгнат и хората значително намаляват. Малко практическа информация: Паркирахме в подземен гараж, чийто пешеходен изход води към един от базарите. Платихме около 4 лева (за 4 часа и 30 минути). Може да се заплати и с кеш, и с карта. Машинките за плащане са ниво -1, на ниво -2 няма. Формата на локациите е грубо казано един правоъгълник, та всичко е на пешеходно разстояние. Основно локациите са следните: базар "Santa's Land" се намира на площад Piața William Shakespeare (над паркинга, който споменах горе) - всяка къщичка е с различна форма, основно предлагат неща за хапване (сладки), виенско колело и увеселително влакче (така ли се нарича на български :D roller caster ?, ама много малко, по-скоро за деца) продължаваме по Strada Alexandru Ioan Cuza. базар "Красавицата и Звяра" (площад Piața Mihai Viteazul) - ледената пързалка е около розата от анимацията, а цялата му площ е закрита от огромно одеало със светлинки. "Традиционна Румънска Коледа" - разположен е между улиците Strada Olteț и Strada Lipscani. Тука идва най-голямите избор от храна. Хората работещи там са облечени с носии.Продуктите изглеждаха много вкусни, но за съжаления нищо не опитах , защото ... сложно е. :D базар "Междузвездни войни" - площад Piața Regele Ferdinand și Regina Maria . Ааа, не знам защо се нарича така. Има някакви планети и една совалка ... нищо особено не е. от църквата Biserica Sfântul Ilie продължаваме по Strada Lipscani до Centrul Vechi al Craiovei - тази пешеходна алея е покрита със светлинки, ама много, много. достигаме Piața Frații Buzești - попаднахме на хор : деца пееха коледни песни. Тука е най-яката локация с украшения: мечки, елени, снежни човеци, елха от плюшени играчки мечки, пощенски кутии, фенери. Имаше някакви къщички със сувенири, а в една от къщичките продаваха български локум (от този най-обикновения, на Сладки времена) - не знам защо :D вървейки по Strada Panait Moșoiu излизаме отново на първият базар (този с виенското колело).Та, така завърхме кръгчето от коледните базари в Крайова. 23 3
Anna Kalinovska Публикувано: 19 декември Публикувано: 19 декември Докато се натуткам с публикацията, и ще го закрият - традиционния Немски коледен базар в Градската градина на София. А (си) бях обещала данапиша за него. Снощи в малките часове, след като се върнах от поредно посещение на събитието, бях най-после готова с всички текстове и подбрала и подредила снимките, и загубих текста, след като си нямах работа да задействам бутона "изчисти редактора" - тогава всичко изчезна. 😭 Та сега почвам наново композирането. До закриването в 22 ч. на 22 декември остават цифром и словом 3 дни - нито много, нито малко за първо или поредни посещения на базара и за да предприеме човек, каквото си е наумил. Докато миналата година минах само веднъж денем и дори не се веснах , на този 45-дневен базар съм почти ежедневно в последната му седмица и съм огледала и наснимала почти навсякъде. Изключение правят централните къщички за похапване. Отворено е ежедневно от 11 до 22 ч. Основно го обиколих, след като си тръгнах от Магеланската сБирка, малко по-рано, за да участвам в раздаването на магнитчетата на @Георги Матеев и груповите снимки 🤨 В съботната вечер цареше оживление. Много народ се беше изсипал на територията на базара. Снимах, докато пуших пред фотокъщичката. Шефът ме гони навън, дори когато вратата й е широко отворена, докато младежите от екипа ме толерират в подобни случаи и излизам навън само при затворена врата. Е, ако има деца и кученца, и сама зная да изляза. На сцената имаше програма. В ушите ми още звучи Feliz Navidad! Множеството се кефеше и поклащаше в ритъм. Соло изпълнителят беше добър и създаваше предпразнична атмосфера с изпълненията си. На същата сцена би се изявил и цигуларят с 300-годишната цигулка от Тирол, герой от поста ми за злополучната торта в "Какво готвиш" (още въртя кокосови топчета на принципа на "скаличките; материалът от съсипаната двуетажна торта няма свършване). Понеже от време на време съм му нещо като импресарио, се свързах с директора на Базара Теодора Бреме и тя обеща да го включи. После с мен се свърза ресорен мениджър и също симпатично и любезно обеща. А снощи и прдишната вечер сцената беше пуста и звучеше някаква музика за фон. Предадох констатацията. Да видим кога ще се изяви маестро Вл. Тасев, сега или догодина; инак той си организира чудесни концерти с вход свободен, като след края им, както си му е редът според него, черпи аудиторията с бяло и червено вино и отбрани шоколадови бонбони. Последният му канцерт беше в Католическата катедрала "Св. Йосиф" и съдържаше барокова музика: 2 пълни концерта на Вивалди, 2 на Бах, петия забравих чий, плюс едно превъзходно сопрано. Изсвири и 4 пиеси в залата за пушачи в Confetti, до СБЖ, настоях за това, понеже на цигулката много й се свиреше... Той се притесняваше, че може да не е приятно за останалите присъсващи, но трите двойки го посрещнаха с насърчаване и изпратиха с адмирации. Той е от музикантите, които провеждат репетициите си по столичните улици; не само Веско Ешкенази е репетирал в центъра на Лондон.. Най-често човек може да го срещне около "Щастливеца" на "Витошка", а вечер - на изхода на мс "Сердика" откъм МНЗ. Студът не е проблем, казвал ми е, но вятърът. Ето и самото фотостудио, където се правят професионални моментални снимки, вкл. дигитални, като се предлагат и 2 размера магнити, топки за елха и календар с избрана от клиентите тяхна снимка. Техниката е изцяло на Canon, а изделията се получават в рамките на 5 минути с отлично качество и надежно опаковани. Интериорът. На диванчето обикновено сядат снимащите се, сдеца и/или домашни любимци, макар че намирам фонът на елхата също за сполучлив. Аз например бих се снимала пред богато украсената елха, но принципно рядко се снимам и тази година пак ще пропусна. Сещам се, че снощи ми обещаха топки за елха, а пропуснаха да ми ги дадат. Откакто у дома вече, а и още няма дете, не съм слагала елха. Тази година внезапно почувствах импулс и настроение. Елховите украшения от моето детство подарих на сина ми, когато си обзавеждаше новото жилище. Помолих го да ми ги донесе, сега не му трябват, но отказва въпреки обещанието да му ги върна през януари. Купих си 4 украшения на базара. За най-евтината истинска играчка прежалих с удоволствие 12 левчета, защото матрьошката ми хареса. Фотокъщичката е уютна и топла. Освен печица духалка и климатик там работи и соларна станция и работата остава несмутена при внезапно спиране на тока на базара, каквото се е случвало три пъти досега. Тук се вижда как Ивана изработва топка със снимка на Димитър Калиновски. Помолих я, за да го имам пред погледа си, когато телефонно ми се кара. Към края на базара всички са поуморени и някои стават нервни и свадливи, изкарват си го на близкостоящите. Ивана е автор на идеята за елховите топки със снимка, тя изработва и заготовките. Топката с лика на отрока на елхата до работното ми място. В галерията предлагат дребни ръчно изработени изделия от естествена кожа. Постарах се да не се заплесвам там. При деликатесите не се заглеждах много-много. Утре ще трябва да си купя сланина, и тя ако не е деликатес! Дано е хубава. Във винената къщичка се предлагаше пунш, яйчн ликьор в шоколадени чашки, както си му е редът. За малко да се изкуша за последните, но се вразумих. Не забелязах да имат греяно вино, но Glühwein пия само във Виена и в Немско и пак внимавам къде местните се редят на опашка. Перуанеца и този път подминах. Вижда ми се натурализиран и вече не ми е интересен. Преди някоя и друга година си чукнах добро лафче с него, да поупражня испанския. Оказва се, че има втора обширна, топла и уютна къщичка. Това е коледната арт-работилница, където родителите могат да оставят децата си под вещото ръководство на много мила дама и да изработят по свое желание различни коледни предмети - от елхови украшения до картички и апликирани ботушчета за подаръци с предоставени им материали. Услугата струва 15 лева и децата изглеждаха доволни, задълбочени в творчески занимания. Там, където пише "сладко", бързам да отмина. Видях две такива къщички. Сигурно има изкушаващи вкусотии. За чаената къщичка нямах време. В движение видях, че предлагат чайчета на Биопрограма, но те не са моят случай. Откакто собственикът, бевш колега от времето на соца, ме се изхвали, че най-много печели от вътрешния пазар, поеже в бойтелите влиза всичко, и клечките, не купувам негови продукти. В шоколадовата къщичка се предлагат различни фигури главно с техническа тематика. Преди години си купих една миниатюрна гайка за левче, но шоколадът не беше по вкуса ми. Палачинките определено биха ми се усладили. Освен със шоколад имаше и със сладка от диви и градински ягоди и от горски плодове. Там предлагат много вкусен топъл елгийски шоколад за 6,-- лв. в неголяма чаша. Харесах къщичката с разнообразни фигури от пчелен восък. Купих си свещица за питката на Бъдни вечер и една чаена свещичка. Стъклото от Тюрингия е много красиво. Също атрактивни са дървените изделия при народните занаяти от Ерцгебирге. Тук са всичките красиви лешникотрошачи и Schwipsbögen. При печивата гледах да не се спирам, или само отлагах. Снощи малко преди затваряне обаче се спрях там. Избрах си две сладки с различни плодови съставки за 1,30 всяка, за изпът. В пекарната всичко е приготвено с квас и е не само сладко. Продуктите са под оригинално звучащата марка "Квасона", а дамата е Милена. Не й беше трудно да ме убеди в качествата на щолена и гранах един за 23,-- лв. Веднага го отворих и опитах. Ами превъзходен е и за вечерта го преполових. Сега си отрязах само две парчета. Днес отидох на базара специално заради майсторката. Занесох й две немски книги с рецепти за печива, едната от времето на бившата ГДР, по която сама бях майсторила щолен преди години, само че с мая. Може да си хареса нещо и да го претвори на симеоновска почва, пекарната й е в Симеоново, а до мен минава симеоновският автобус. Утре пак ще се видим и ще питам на коят спирка да сляза. Както очаквах, тя прави и лимецов хлябс квас, който представлява интерес за мен. Може би ще ми продаде и лимецово брашно, от което правя чудесни мъфини и солен кекс. Виенската къщичка претупах. За първи път забелязах, че се предлагат захаросани ядки. Предложиха ми да дегустирам от по-меките - кашу и фъстък. Лъхна ме ароматът на захаросани бадеми, добре познат ми от Виена и Немско. Дано имам време утре да се отбия. Уж малък на фона на голямата площ на базара край НДК, а къщичките излязоха много, без да съм обхванала всички, физически и в поста. Не съм снимала швейцарската къщичка, любимата ми. Основно посещавам базара заради ароматното сирене Raclette от Швейцария. Хората там са едни и същи всяка година и сме се сприятелили. Затова се й заплеснах в разговори с младежите и не снимах. И тази година си купих от сиренето на килограм, даже на три пъти; от 36 лв. преди сега струва 54 лв. Правя си чудесни сандвичи у дома с него, понякога с колбаси, друг път соло. Инак раклети предлагат в Банско същите хора, там цената за кг е още по-висока. Догодина пак! Но и във Виена.. 14
chandni Публикувано: 20 декември Публикувано: 20 декември Включвам се в темата с малко снимки на коледни красоти от Пулия. Alberobello Тук в петък вечер беше приятно за разходка и снимане: Нa следващия ден обаче имахме неблагоразумието да се излежаваме до по-късно и Fiat Cinquecento-то ни стовари в близост до Rione Monti след 11 часа. По улиците вече пълзяха главозамайващи тълпи, изсипали се от десетки автобуси. Gallipoli, Lecce, Bari, Putignano нямаха впечатляваща коледна украса, тук-там имаше някакви дребни базарчета, на които не отделихме много време. Както и очаквахме в стария град на Locorotondo се пренесохме в истинска коледна приказка: 22 12
Jorro Публикувано: Понеделник в 09:17 Публикувано: Понеделник в 09:17 На 20.12.2024 г. в 21:20, chandni каза: Включвам се в темата с малко снимки на коледни красоти от Пулия. Alberobello Тук в петък вечер беше приятно за разходка и снимане: Нa следващия ден обаче имахме неблагоразумието да се излежаваме до по-късно и Fiat Cinquecento-то ни стовари в близост до Rione Monti след 11 часа. По улиците вече пълзяха главозамайващи тълпи, изсипали се от десетки автобуси. Gallipoli, Lecce, Bari, Putignano нямаха впечатляваща коледна украса, тук-там имаше някакви дребни базарчета, на които не отделихме много време. Както и очаквахме в стария град на Locorotondo се пренесохме в истинска коледна приказка: Добре, убеди ме за Локоротондо. Мислех, че е само една украсена улица и скам от тик ток, но явно е хубаво. С кола ли отидохте до там? Ние ходихме до Лече, много ми хареса градчето, но наистина нямаше нищо коледно впечатляващо, но в Бари не съм съгласен, бяха се постарали и в стария град и улицата с магазините от гарата натам си беше супер.
chandni Публикувано: Понеделник в 19:01 Публикувано: Понеделник в 19:01 преди 10 часа, Jorro каза: Добре, убеди ме за Локоротондо. Мислех, че е само една украсена улица и скам от тик ток, но явно е хубаво. С кола ли отидохте до там? Ние ходихме до Лече, много ми хареса градчето, но наистина нямаше нищо коледно впечатляващо, но в Бари не съм съгласен, бяха се постарали и в стария град и улицата с магазините от гарата натам си беше супер. Определено не е скам и не е само една улица. Целият стар град е украсен. Да, бяхме с кола от Goldcar. За 3 денонощия платихме 101 евро с опция Key n' Go, пълна застраховка. Вземането отне 5 мнути, връщането също толкова. Дадоха ни Fiat Cinquecento хибрид - точно за каквото платихме и на каквото се надявахме. 6
Nayden Bondzhev Публикувано: Понеделник в 19:40 Публикувано: Понеделник в 19:40 Аз разбрах, че е хибрид като го връщах, не бях обърнал внимание, че отзад пише. 1
Препоръчани мнения
Публикувано от Моника,
22 реакции
Към мнение
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега