Прескочи до съдържание

съвети за Рим - Бриндиси


Gamina

Препоръчани мнения

Така, почти спонтанно миналата седмица купих еднопосочни билети до Рим за 5ти април. Чак после видях, че е баш навръх католическия Великден... карай  :lol:

 

Планът е - два дни в Рим. Няма да ходим по музеи (ако нещо ме заинтригува - може и да вляза), по-скоро ще се шляем. Рим ще го оглеждаме обстойно и целенасочено следващия път. 

Ще гледам до седмица да запазя и две нощувки там. Така ще имаме пълни два дни (летим с alitalia/bulgaria air сутринта) да скитаме. Търся не особено мизерно местенце около Термини, защото искам да продължим на юг с влак - идеята ми е да стигнем някое симпатично крайморско градче (Формиа например - говоря наизуст, зяпайки снимки в нета).  

От там да отидем до Херкулан, да го разгледаме и да се качим на Везувий, ако времето позволява. Тук идея си нямам къде ще нощуваме - има транспорт до Салерно, но бих пробвала и до Соренто да стигнем (автобус, стоп) за да отделим и ден за Капри. Ако успеем - оставаме в Соренто. Ако не - направо от Салерно към Бриндиси и от там фери за Игуменица. 

 

Между Салерно/Соренто и Бриндиси ми се иска да я караме на стоп ден за ден. Бих тръгнала още от Рим така, обаче излизането от града и евентуално набутване в Неапол ще костват ужасно много време и нерви. А и така бих била с вързани ръце относно резервацията на нощувки.
Би било хубаво да акостираме на гръцкия бряг на 12ти, но като цяло времето не ни притиска много.

 

Та така - имам що-годе някакъв план за Рим (събирам съвети за прилично място около гарата). 
Оглеждам се за хубаво градче по крайбрежието северно от Неапол.

Както и интересни местенца по пътя Соренто - Бриндиси.

 

п.с. защо съм решила Херкулан, а не Помпей - не мога да си обясня  :huh:

Връзка към коментар

Помпей е по-голям, направо си е целия град, Херкулан има по-малко разкопано.

Мини по пътя от Соренто до Салерно (покрай морето), невероятно красиво е. Амалфи, Позитано...

По-нататък Матера и Алберобело с трулите

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

стига да върви стопа, или ако има следобеден автобус - ще мина с удоволствие.

 

За Рим се търси двойна стая. До 80-90 евро на нощ. Може и с обща баня, ако не изскочи друго.

Връзка към коментар

Не съм убеден, че в участъка между Соренто и Салерно е възможно да се придвижваш на стоп, включително предполагам е строго забранено поради теснотията на пътя. Между Амалфийското крайбрежие и Бриндизи няма нищо интересно за гледане. Това е една от най-бедните части на Италия, така че се насочи директно към Матера и/или Алберобело...

Връзка към коментар

Благодаря. Значи автобус ще търся.

Матера и Алберобело влизат в програмата безусловно. Започвам вече да рисувам плана в главата си :) Благодаря и на двама ви отново. 

Връзка към коментар

била съм в този хостел, близо до Термини : http://www.cherry-hostel-rome.com/, бяхме в самостоятелна стая с баня и цената беше към 40-50 евро ... Собственика говореше български, май беше руснак, а жената която чистеше беше българка :) приятно местенце, без да е луксозно :) Ако ти хареса ще ти пусна и снимки :)

Редактирано от mu_ry
Връзка към коментар

Аз съм била веднъж тук - буквално на 3 минутки пеша от Термини, закуска в стаята, самостоятелна баня, много чисто. Цената беше около 40 евро двойната стая. :)https://www.booking.com/hotel/it/hotelsollevante.bg.html?aid=368032;label=1303_city-banner_photo-1_v2-9wUACgYABAYBuQUA;sid=f28f3b5794f107aff35444619e38cca7;dcid=2

Връзка към коментар

Gamina, тъй като наскоро се върнах от тези места ти препоръчвам да не разчиташ много на стопа из Амалфийското крайбрежие и от Салерно до Бриндизи. Със сигурност обаче има автобуси, които свързват крайбрежните градчета и са удобни.

Движението като излезеш от областта Кампания през Базиликата до Пулия  не е интензивно и на моменти почти липсва.

Връзка към коментар

Благодаря на всички!

 

mililia, подозирах аз нещо такова за въпросния район, но ще се пробвам. Пък ако не - автобуси има. Просто от време на време и двамата обичаме да се запиляваме на стоп, но ако не се получава - няма да се мъчим :)

Връзка към коментар

Ще ви хареса Лече, предполагам - от там изгря звездата на Валерката Божинов.
Примерно може да ползвате тази компания, а вероятно има и достатъчно други: 

http://www.miccolis-spa.it
Малко история :
По време на епидемия от някаква болест в Лече, гражданите на Бриндизи решили да помогнат на хората там, като подарят една от двете римски колони на Виа Апия, с които се обозначавала  портата на древния път от Бриндизи през Неапол към Рим, на град Лече.
С помощта на тази реликва епидемията била победена и понастоящем колоната се намира в центъра на Лече.
Другата колона е в Бриндизи.

 

Редактирано от bat.galin
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

По празници в Италия, човек може само да се разхожда, всичко е затворено. Колкото до автобуси, макар и да имат разписание, не е ясно дали ще мине автобусът :angry: . Може би да погледнете и влаковете, въпреки че и при тях не е ясно :( .При първите ни посещения в Италия, пробвахме с градски транспорт и от тогава не се и опитваме, само с кола.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.