Прескочи до съдържание

Българите, с които се гордеем


woman_in_white

Препоръчани мнения

Няма лошо да има теми с противоречия, но ще помоля да няма крайни изказвания, които да наклонят темата в посока омраза, да станат междуличностни спорове и т.н. Уважавайте чуждата гледна точка, дори да е коренно противоположна на вашата, мерси :)

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Мисля, че трябва да отличаваме паразитната гордост от самочувствието, основано на това, че човек дава всичко от себе си и се раздава в това, в което е добър, и по този начин се чувства съпричастен в успеха на друг от нацията.

 

Разбира се същото е вярно и за диаметрално противоположните ни "постижения". 

 

Когато Махатма Ганди е убит, за известно време насилието между индуси и мюсюлмани рязко секва - просто всички са усетили, че са виновни с действието или бездействието си за това, че с нещо са допринесли. 

 

С успехите и провалите в национално измерение е същото. Просто всеки се припознава в такъв успех или неуспех - добросъвестните с постижения на музикант, актьор или друг от това поприще, хората с манталитет на таксиметров шофьор - с поведението на Кубрат Пулев.

 

Както се казва - всеки според възможностите. 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Аз харесвам качествена музика , кино , преди време взимахме билети за театър целия сезон напред ... обичам и мъжки спортове като футбол, волейбол , баскетбол и бокс , а дори и по-женски като фигурно пързаляне. Всичките успехи ме радват.

Не знам как да се вместя в позиция между културтрегер и таксиметров шофьор ;)

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Човек може да харесва, всичко, с което се е запознал, но не и това, за чието съществуване не подозира. Това по повод литературните предпочитания на бакшишите.

Връзка към коментар

По същата логика човек може да харесва жена си / мъжа си само , защото не подозира за съществуването на останалите по-добри. Това като закачка през погледа на шофьор , какъвто аз не съм ;)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Според Вас има ли такива българи?

 

Аз лично смятам, че хората са си навсякъде хора и не ги деля на българи и небългари. Гледам първо на постиженията им, а какви са по народност не ме интересува чак толкова много. През 2014та година понятието "народност" е забавно, ама далеч не толкова важно.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Крумчов просто вкарва фенските си пристрастия.Кой точно клуб у нас има чисти финанси ? Темата наистина не се вписва в правилата , защото е прекалено конфликтна.

 

 

Аз че имам, вярно е. Но в случая говоря за друго. Ако е само заради фенски пристрастия щях да кажа да се мрази и един софийски отбор и т.н. Тук не сме се събрали за това. Просто темата е с кой се гордеем и много хора, които са видяли по медии как точно един разградски отбор е изкаран национална кауза, как собственикът им беше избран за мъж на годината, си казват ето един достоен българин. А всъщност, особено когато казваш че някой е достоен еми поинтересувай се малко повече. С Кубрат същото едно напомпване на самочувствието до толкова, че българите в залата на мача освиркваха химна на Украйна.

То не е само спорта, а цялата тази чалгакултура, която ни залива и се натяква че новите идоли са мутри, силиконови кифли, фолк звезди и т.н. За съжаление виждам как учениците ми знаят всякакви такива "примерни" хора, а не знаят кой е един Камен Донев например.

 

Човек може да харесва, всичко, с което се е запознал, но не и това, за чието съществуване не подозира. Това по повод литературните предпочитания на бакшишите.

Ето това исках и аз да кажа, хората трябва да харесват неща, с които са се запознали, а не които им е казано че трябва, като бакшишите :lol:

Още нещо по темата се сетих. Светла Оцетова олимпийска шампионка по гребане. Но какво е интересното при нея. Тя завършва и висше образование и става хидроинженер. Какво е още по-интересното. Не е просто добра в работата си, а една от най-добрите и съответно е проектант на гребния канал в Пекин, на който се проведоха летните олимпийски игри 2008! Ето за нея сигурно доста по-малко хора знаят, така че да я споменем и тук :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Светла Оцетова олимпийска шампионка по гребане. Но какво е интересното при нея. Тя завършва и висше образование и става хидроинженер. Какво е още по-интересното. Не е просто добра в работата си, а една от най-добрите и съответно е проектант на гребния канал в Пекин, на който се проведоха летните олимпийски игри 2008! Ето за нея сигурно доста по-малко хора знаят, така че да я споменем и тук :)

Само едно малко уточнение - Светла Оцетова не е хидроинженер, а архитект. ;)

И освен гребния канал в Пекин е участвала в проектирането на гребните канали за олимпиадите в Барселона, Атланта, Атина и Сидни. :)

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Аз имах друго предвид. Самото ми желание да кажа: ти знаеш ли, че той/ тя е българин издава някакъв комплекс. Талантливият човек си е талантлив, защо трябва да се добавя националността или някаква друга групова характеристика? Не мога да се сетя за друга причина, освен че споменаващият има нужда от някакво утвърждаване (за него или за групата, към която принадлежи или на която симпатизира).

 

Относно англичаните/ американците и прочее 'гордеещи се' нации:

 

1. Това, че много хора правят нещо не означава, че то непременно е правилно от нормативна гледна точка. Много хора крадат; това не прави кражбата по-малко укоримо деяние.

 

2. Определени наративи за лица и събития се използват с цел създаване на 'въображаема общност'.

 

Мога да се радвам и вдъхновявам от успеха или миналото на сънародниците ми и го правя. Не мога да се гордея с това, че по случайност сме се родили в една държава.

Абсолютно подкрепям мнението на 100 %! До сега не ми се е случвало да говоря с някой чужденец от голяма държава за постижението на даден човек и ако и двамата са от една и съща страна, той да започне да го изтъква като някакъв факт изобщо. В повечето случаи малки и комплексирани държавици прибягват до тоя похват. Въобще не мисля, че това къде си се родил, ти дава право да се гордееш с постиженията на хора, които просто поради обстоятелства, независещи от тях, са се родили на същото място като теб, поради простата причина, че за тези постижения, ти лично не си допринесъл с абсолютно нищо.

Въобще, патриотизмът, както се вижда, ми е адски чуждо понятие. Което както казах обаче не значи, че не уважавам доста Българи. Просто за мен няма никакво значение, че са Българи. Както уважавам доста Българи по принцип, така уважавам много Британци, Американци и Холандци, поради простата причина, че в моите сфери на работа и хоби, тези хора са главните, които са допринесли за развитието на съответните индустрии.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

До сега не ми се е случвало да говоря с някой чужденец от голяма държава за постижението на даден човек и ако и двамата са от една и съща страна, той да започне да го изтъква като някакъв факт изобщо.

 

Нито пък на мен , както и аз никога не съм изтъквал името на някой българин.

Когато обаче някой на майна си райна , както разбере , че си от България и единственото за което се сети е Стоичков защо пък трябва да ме е срам ???

 

Ако заговора също на тая майна си райна произволен англичанин за Бекъм , Руни или Оуен бъди сигурен , че също ще му стане приятно ;)

Връзка към коментар

Нито пък на мен , както и аз никога не съм изтъквал името на някой българин.

Когато обаче някой на майна си райна , както разбере , че си от България и единственото за което се сети е Стоичков защо пък трябва да ме е срам ???

 

Ако заговора също на тая майна си райна произволен англичанин за Бекъм , Руни или Оуен бъди сигурен , че също ще му стане приятно ;)

Чакай, чакай. Никъде не съм казвал, че трябва да те е срам. Просто не виждам повод за гордост, това е. А приятно може да ти стане, само ако симпатизираш на човека. Ако не симпатизираш, може даже гадно да ти стане, но това няма много общо с гордостта си мисля, а по-скоро с простичкият факт, че непознат човек ви свързва по национален признак, което пак ме навежда на мисълта, че се случва на хората от малките държави като нас, за които света не знае особено много. Нали се сещаш, че аз ако съм Американец и отида в България примерно, никой няма да ми каже, ааа знаеш ли ти, Майкъл Джордън, Тайсън, Обама, а всеки ще ти вика, а, да, Америка, статуята на свободата, Ню Йорк, Холивуд и т.н. Това е просто пример, надявам се, схвана какво имам предвид. :)

Връзка към коментар

...което пак ме навежда на мисълта, че се случва на хората от малките държави като нас, за които света не знае особено много.

 

Negative.

Бангладеш: 150 милиона жители. Ти какво знаеш за Бангладеш?

Индонезия: 250 милиона жители, огромна територия. Хайде, нещо знаеш за Индонезия. А името на някой известен индонезиец ще кажеш ли?

Южна Корея: 50 милиона жители. Опитвам се да намеря думите, с които да ти опиша какъв национализъм ги тресе корейците и с каква гордост заявяват пред чужденците: еди-кой си е кореец, наше момче/момиче. Да ти кажа честно, според мен именно този брутален национализъм е един от факторите, които направиха Южна Корея икономически гигант за няма и половин век.

Филипините: над 80 милиона души. Голяма държава. Див национализъм.

...Разбира се, азиатците са с друга нагласа, не са като нас, западняците (в глобален мащаб), които напоследък като че ли правим отчаяни опити да се откъснем от корените си.

 

 

Няма такова нещо като малки и големи държави. Сложи на везните Финландия и Бангладеш и виж какво ще се получи...

А това дали човек знае кой от коя държава произхожда - според мен до голяма степен зависи от интереси и от обща култура. Щото по света, нали знаеш, е пълно с хора, които си мислят, че Бетовен е австриец, а Шикългрубер - германец ;)

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

А бе каквото и да си говорим... патриотизмът си е изцяло свързан с месторождението (и оттам местоживеене). Напълно нормално е всяка държава да "промива мозъците" на жителите й от най-ранна детска възраст. Няма лошо - така и трябва да се прави. :) Но това и ни разединява. Хората..

 

Защо да не се гордееш с приноса на... Едисън, Кюри, Айнщайн... примерно? Нали са хора като нас? Или не са? Другото е просто изкуствено разделение.

 

п.п. а и stenk добре го е обяснил няколко поста по-рано:)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Мога да се гордея със себе си, дъщеря ми, брат ми, родители и близки приятели, на другите искрено се възхищавам, но без значение какви са. Възхищавам се и на Кличко и на Пулев, например :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.