Прескочи до съдържание

Българите, с които се гордеем


woman_in_white

Препоръчани мнения

Темата е за българите, с които се гордеем. Според Вас има ли такива българи? И кои са те (и в минало и в сегашно време) - спортисти, певци, политици, артисти...

Снощи едни мънички 10 годишни деца ме просълзиха и ме накараха да се гордея, че в България има такива таланти.

Изпълнението на Крисия и близнаците Хасан и Ибрахим на детската Евровизия, което им извоюва второто място :)

 

 

Ако има такава тема или не е в правилния раздел, ще помоля модераторите да я затворят или преместят.

 

 

  • Харесвам 14
Връзка към коментар

„спортисти, певци, политици, артисти...“

Човеци...

Мен например повече и от Васко Василев, и (особено) от девойката със странното име, ме радва наш Прасчо.

Защо?

Защото е възрожденец по дух и би бил гордост, макар и малка, за всяка нация.

 

 

Гордея се и с чешката фраза Dře jako Bulhar (бъхти се като българин), която нашите предци-градинари в Чехия са „изковали“ буквално с пот на чело.

А второто място в детската „Евровизия“...

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Навремето се смеех на доцента си по фолклор, който казваше: "Колеги, имаме ЧУДНО ХУБАВИ народни песни и танци." Виках си: "Деде, к`ви глупости ми разправяш"... Години след това го разбрах.

 

България "изнася" хубави жени, способни мъже, талантливи престъпници и стоки на ишлеме. Само толкоз!

И фолклор, който е на извънземно ниво и който учудващо не се познава и изучава, та затова имаме т.нар. "попфолк" и сродните му извращения.

 

Та да пием за нашите ансамбли, за читалищата по селата, за многото незнайни творци из Родопите, Разлог и проч., които пазят и предават традициите.

 

Догодина август е съборът в Копривщица, ей (http://www.festival359.com/article/2053/). Вземете и си "буукнете" ден-два там...  Аз вече си "букнах".

 

 

 

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Фичо темата е не дали ти имаш заслуга в постиженията им, а за тези българи, които прославят (или са прославили) по света името на България. Те предизвикват в мен не само възхищение, но и чувство на гордост. Тези българи не са само наши съвременници, а хора живели преди...

Сред съвременниците ни не мога да не отбележа, че се гордея с постиженията на Григор Димитров (нямам заслуга за неговото израстване, но това не пречи да се радвам и гордея с успехите му).

С Валя Балканска, чиято песен „Излел е Делю Хайдутин" лети в космоса...

Гордея се с Левски, с Ботев, с Иван Вазов...

Гордея се с българите, успели да спрат експортирането на българските евреи...

Гордея се с българските генерали и по-специално ген. Вазов, който е един от малкото чужди генерали, чието име фигурира в официалната история на Великобритания (с битката при Дойран)...

Има толкова много българи, с които се гордея... :)

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Интересна дискусия имаше за това с какво сме известни по света

 

Погледнах темата. В нея се е разисквало само за Стоичков и киселото мляко :). Тази тема е за българите, с които се гордеем. Но ако мислете, че се повтаря можете я заключите :)

Стоичков също е от хората, които разнасят името на България по света... На мен ми се е случвало на няколко пъти като са ме питали откъде съм да свързват България именно с него и с Бербатов също :).

Редактирано от woman_in_white
Връзка към коментар

Аз по тази тема мога да пиша с часове, но засега ще кажа само едно:

 

Моци, Моци, Моооцииииииии!!!!!!

 

Моци е един достоен за уважение човек, но е румънец... Ако поне 2-3 от ни националния ни отбор играеха така сърцато като него, снощи нямаше да завършим 1:1 с Малта <_< , но това е друга тема...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Чак да се гордея, едва ли; фактът, че случайно съм се родила в рамките на същите 111 000 кв.км като Григор Димитров не е повод за гордост, както отбеляза и Фичо по-горе.

 

Но ми е приятно, особено в чужбина, когато стане въпрос за талантлив човек и мога да добавя: той/ тя е българин :) Сега като се замисля, май е по-скоро от някякъв комплекс за малоценност, присъщ според мен на хора от малки държави.

 

Иначе много се радвам на хора, които се занимават с доброволчество и са посветени на хубави каузи. Тук има някои примери.

Редактирано от Мрън
Връзка към коментар
Мрън мога смело да заявя, че и други държави се гордеят с постиженията на свои сънародници... и не смятам, че това е комплекс за малоценност. Американците дори ги издигат в култ. Имам близки познати испанци и германци и ако знаеш с каква гордост изтъкват техните известни личности... :)

Аз също уважавам хора, занимаващи се с доброволчество, посветени на добри каузи, безкористни и всеотдайни - хора като Дядо Добри (свалям му шапка и му целувам ръка - този човек за мен е светец), като отец Иван от Нови хан и още много други.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

........................................................................

Аз също уважавам хора, занимаващи се с доброволчество, посветени на добри каузи, безкористни и всеотдайни - хора като Дядо Добри (свалям му шапка и му целувам ръка - този човек за мен е светец), като отец Иван от Нови хан и още много други.

 

*

Ся,

Дядо Добри си е просто просяк ,какво му е в главата е друго .

----

 

Хубаво е човек да се отърве от наивитета си ,не за друго ами щото най-малкото могат да го измамят на някоя гара по света .  Пък и телефонните и прочее мошенници няма да имат такъв успех .

 

:)

 

пп

Че ще има някой недоразбрал ; въпросния човечец съвсем не е измамник или нещо такова , по скоро живее в своя си наивитет .

Редактирано от theo
Връзка към коментар

Моци е един достоен за уважение човек, но е румънец... Ако поне 2-3 от ни националния ни отбор играеха така сърцато като него, снощи нямаше да завършим 1:1 с Малта <_< , но това е друга тема...

Тази тема вече ми идва малко в повече. Какъв бил Моци, какви били националите. Мисля че някои хора много се влияят от медийната пропаганда. За Лудогорец например. Отборът заради който бяха претопени половината кораби от българския флот, за да има пари за скъпи играчи и заради който стотици, а може би и хиляди бяха уволнени, за да може един самозабравил се бизнесмен да се прави на нарцис по медии, които той финансира. И Моци заради това, че си свършил работата, за която му се плаща с пари, откраднати от много бедни българи го превърнаха в национален герой. При Кубрат стана същото-месеци напомпване на самочувствието, закани как е най-добрия, как Кличко бил страхливец и накрая беше прегазен и всички българи, които бяха сигурни в победата(заради медии, не защото разбират от бокс) изведнъж останаха супер изненадани и невярващи. С някои политици е същата работа. По медии масово се казва примерно колко магистрали се били построили от едно правителство, а най-проста справка в интернет за официално изградени пътища показва каква е истината. Примери като спорта и политиката има всякакви. Така че недейте за всеки за който медиите пишат, че е голям герой да пригласяте, а се поинтересувайте малко по-подробно. 

Women in white, нищо лично спрямо теб, но наистина виж какви са ти примерите за достойни за уважение хора. Напълно ти е манипулирано мнението от някакви медии. Дядо Добри ако трябва да е светец, то поне още стотици хиляди българи трябва да са, но не се пише за всеки, който прави добри неща и си върши съвестно работата. Крисия, Хасан и Ибрахим, абсолютно същата работа. Много талантливи деца, но в България има много като тях, а самата песен те не са писали музиката и текста и не са направили аранжимента. 

Съжалявам, че писах толкова, но не стига, че по всякакви медии ни заливат пропаганди "патриотични" слова за Моци, Крисия, Кубрат и т.н., а сега и във форума. И още нещо да кажа. Харесвам и Кубрат и Крисия с това, което правят, но не поради факта, че някои медии пишат как трябва да ги харесваме, а само благодарение на изградено собствено мнение. 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

 

Krum4ov уважавам мнението ти, както и на всеки писал в темата :). Съгласна съм, че има много талантливи българи (за които знаем и не знаем), вярно е че от всякъде ни заливат (най-вече медии, преса, интернет...) с информация и патриотични нотки, но човек трябва да има и собствено мнение (дори когато е извън общоприетото). Но на черното не мога да кажа бяло и обратното на бялото черно. Лично аз се радвам от успеха на всеки българин (независимо в коя сфера е) - наука, спорт, музика и т.н. :) и се гордея, че има такива българи. Може би трябва да имаме повече самочувствие като нация, защото и ние сме дали нещо на света :)

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Лично аз се радвам от успеха на всеки българин (независимо в коя сфера е) - наука, спорт, музика и т.н. :)и се гордея, че има такива българи. Може би трябва да имаме повече самочувствие като нация, защото и ние сме дали нещо на света :)

 

Аз мисля, че всички тук споделяме написаното в зелено, но имаме различия относно написаното в червено. Относно самочувствието си мисля, че през последните години същото ни дойде дори малко в повече на нацията. Тегава тема се заформя и съвсем скоро очаквам Георги да реши, че е неудобна за форума...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Да и аз мисля, че трябва да се радваме на успехите на всеки българин и се гордея, че има такива с големи успехи. Просто малко ми кипва като видя Моцита, лудогорцйе и т.н. и да ги наричат национална кауза и т.н., а тези, които прославят страната ни с добро по целия свят, дори много българи не са ги чували. Иначе към българите с които се гордея да спомена Иво Ангелов -световен шампион по борба от миналата година(единственият българин световен шампион в какъвто и да е спорт за 2013г.). Не даваха финала по нито една наша телевизия! Има разбира се още много други за които няма да научат хората от медиите. 


Аз мисля, че всички тук споделяме написаното в зелено, но имаме различия относно написаното в червено. Относно самочувствието си мисля, че през последните години същото ни дойде дори малко в повече на нацията. Тегава тема се заформя и съвсем скоро очаквам Георги да реши, че е неудобна за форума...

 

Хах, да и аз очаквам скоро да се сложи ключ на темата. Иначе самочувствието мисля всеки го разбира различно. За някои хора идва в повече, за други в по-малко. А някои придобиват самочувствие като вземат чуждо гражданство и официално могат да не си казват за българското. Разни хора, разни идеали  :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Като стана въпрос за Кубрат и гордостта ни с него, докато не е заключена темата да си кажа. Гостуваше Кобрата в някакво предаване и звъни една зрителка и казва колко много го харесва и колко се гордее с него и кръстила детето си на него-Кубрат. Та на човека му станало малко скунфузно и ѝ казал: Ами всъщност името е на един велик прабългарски хан, на който и аз съм кръстен, така че негова е заслугата за това как да се казва детето ви  :lol:  

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Бих искал да отбележа, че има много българи, които постигат сериозни успехи зад граница - и в академичната, икономическата, научната сфери на дейност, но са хора, около които не се шуми от медиите, защото не са публични личности. Това съвсем не омаловажава постиженията им. Мисля, че това е истинското лице на България.

Редактирано от Locke Lamora
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Бих искал да отбележа, че има много българи, които постигат сериозни успехи зад граница - и в академичната, икономическата, научната сфери на дейност, но са хора, около които не се шуми от медиите, защото не са публични личности. Това съвсем не омаловажава постиженията им. Мисля, че това е истинското лице на България.

 

Има не само зад граница такива хора, но и в България  :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Крумчов просто вкарва фенските си пристрастия.Кой точно клуб у нас има чисти финанси ? Темата наистина не се вписва в правилата , защото е прекалено конфликтна.

 

Аз само ще попитам Мрън англичаните не се ли гордеят с успехите на националния си отбор и по време на мач не "умира" ли цялата държава ?

Предполагам и те са пълни комплексари макар аз лично да мисля , че там е пълно с прекалено много надути к.....та ;)

 

Успехите на разни спортисти , музиканти и всички останали не ме хвърлят в див патриотизъм. Разбира се обаче ме радват и е приятно някъде по света да свързват България с такива хора , а не с джебчиите , крадците на кредитни карти и прочие наши бандюги от които са пропищяли от САЩ и Канада през Дубай , ЮАР, Сингапур та чак до Австралия. Всъщност съм опериран от чуство за национализъм , но и нямам ни най-малко чуство за малоценност и комплекси от това , че съм българин или , че живея в България. Нянам проблем и да живея другаде един ден , но няма да се изживявам едва ли не като някакъв хъш ;)

Светът е отворен и всеки може да търси реализация и шастие , където си иска.

Повечето ги познават и имат значение само за родителите и приятелите си , затова трябва да уважаваме труда на хората които са надскочили това ниво :)

Редактирано от stenk
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Преди няколко месеца на гарата в Копенхаген ни се метна момче с реклами някакви. Попита какви сме, а ние - българи... Остави си рекламките, взе да щрака с пръсти и вика "Чалга, чалга!"

Това е първото ми впечатление от Копенхаген, а много ми се ще да е друго...

Така я разбирам аз тази тема и нищо комерсиално не виждам в нея. Може и да е наивистично, но е искрено.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз имах друго предвид. Самото ми желание да кажа: ти знаеш ли, че той/ тя е българин издава някакъв комплекс. Талантливият човек си е талантлив, защо трябва да се добавя националността или някаква друга групова характеристика? Не мога да се сетя за друга причина, освен че споменаващият има нужда от някакво утвърждаване (за него или за групата, към която принадлежи или на която симпатизира).

 

Относно англичаните/ американците и прочее 'гордеещи се' нации:

 

1. Това, че много хора правят нещо не означава, че то непременно е правилно от нормативна гледна точка. Много хора крадат; това не прави кражбата по-малко укоримо деяние.

 

2. Определени наративи за лица и събития се използват с цел създаване на 'въображаема общност'.

 

Мога да се радвам и вдъхновявам от успеха или миналото на сънародниците ми и го правя. Не мога да се гордея с това, че по случайност сме се родили в една държава.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Крумчов просто вкарва фенските си пристрастия.Кой точно клуб у нас има чисти финанси ? Темата наистина не се вписва в правилата , защото е прекалено конфликтна.

 

Аз само ще попитам Мрън англичаните не се ли гордеят с успехите на националния си отбор и по време на мач не "умира" ли цялата държава ?

Предполагам и те са пълни комплексари макар аз лично да мисля , че там е пълно с прекалено много надути к.....та ;)

 

Успехите на разни спортисти , музиканти и всички останали не ме хвърлят в див патриотизъм. Разбира се обаче ме радват и е приятно някъде по света да свързват България с такива хора , а не с джебчиите , крадците на кредитни карти и прочие наши бандюги от които са пропищяли от САЩ и Канада през Дубай , ЮАР, Сингапур та чак до Австралия. Всъщност съм опериран от чуство за национализъм , но и нямам ни най-малко чуство за малоценност и комплекси от това , че съм българин или , че живея в България. Нянам проблем и да живея другаде един ден , но няма да се изживявам едва ли не като някакъв хъш ;)

Светът е отворен и всеки може да търси реализация и шастие , където си иска.

Повечето ги познават и имат значение само за родителите и приятелите си , затова трябва да уважаваме труда на хората които са надскочили това ниво :)

Цялата държава умира, да обикновено от срам след мача. По-сериозно, ако говорим за Великобритания като цяло: след втората световна война и след като колониите придобиват независимост има криза на идентичността. Това с надутите....които споменаваш, е просто една от последиците на загубата на сигурност свързана с тези събития, имиграцията, глобализацията и т.н.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.