Двуцветко Публикувано: 29 ноември, 2013 Публикувано: 29 ноември, 2013 (редактирано) Още съм пресен и под въздействие след като само преди 2 дни се прибрах от Куба след 10-дневен престой. Мислех си, че всичко е туристическо зарибяване това, което бях слушал и чел за тази страна, но реалността е повече от колоритна и зашеметяваща. Като започнеш от това, че страната е все още рядък социален експеримент в световен мащаб, минеш през най-новата им история, соц. реалността, която някои тук си е спомнят от детството само, архитектурата, хората, музиката, природата, култа към Че, туристическите орди, рома, пурите, жегата, влажността, щастието и нещастието на хората, транспорта или по-скоро липсата на такъв, старите американски и съветски коли, плажовете, природата, различните нюанси на зеленото и синьото, искрящото слънце, целия този колорит те хваща и те омагьосва и прави една голяма картина, в която детайлите изкрастлизират бавно с времето. Бях букнал пакет във Варадеро за да имам някакъв покрив и храна, но половината време кръстосвах - Хавана, Тринидад, Сиенфуегос, Санта Клара, природен парк Топес де Колантес. 10 дни са много малко време да се добие дори и бегла представа за тази страна или може би аз исках да видя много за малко време. Ако се върна пак или, по-скоро когато се върна отново там бих отделил повече време за Хавана (минимум 3-4 дни) и бих пробвал островите като Кайо Коко или най-вече Кайо Ларго. Горещо препоръчвам особено, когато тук е вече под нулата, а там беше 32 градуса Редактирано 29 ноември, 2013 от Двуцветко 14
CyrillAlex Публикувано: 31 декември, 2013 Публикувано: 31 декември, 2013 Само да попитам с Air Europa ли беше полета? Ако да, си беше баш в грешка в системата, щото бледо си го спомням тоя случай Ох, скролнах нагоре, точно тоя мадридския случай. Беше им се скапал сайта и изкарваше такива цени на определени дати, даже си писах с някой в бг-мама точно за тоя полет, да не сте били вие Ами да кажа и аз - никак не ми се вярва да беше грешка в системата. Говорим за януари 2009-та. Тогава Еър Европа се бореха с една друга нискотарифна испанска авиокомпания (не й помня името, но беше с някакви жълто-сини цветове и неколкократно имаше оплаквания от нея за закъснения в полетите до и от ЮА, после фалира). И явно тази борба включваше и моментните ниски цени, защото аз лично няколко пъти купувах въпросните билети Мадрид-Хавана-Мадрид за 259Е единия. А беше няколко пъти, защото първия път, когато видях тези цени и тръгнах да ги купувам се оказа, че кредитната ми карта (която не ползвах толкова често тогава) била изтекла. И ходих до банката да си взема новата пластика - само че вече нямаше таква цена, а всички беше от 339 нагоре. И така 1-2 дена, след което пак се появи желаната цена (междувременно цената варираше между 289 и 409, говоря минимални) - последва втори опит от моя страна, обаче се окажа, че два билета по 259Е са съвсем малко над 1000 БГ лева, а пък картата ми била с такъв лимит. А не исках да рискувам да купя един билет и после следващия да е с 50-80Е по-скъп. И хайде отново до банката - да си "вдигна" лимита. Този път събата беше блаосклонна и още а следващия ден имаше 2 билета на цена 259Е. И така - три пъти за щастие се оказа купуването на въпросните билети. И точно поради това многократно променяне и падане/качване на цената хич не ми се струва да е било грешка в системата... 1
Георги Публикувано: 2 януари, 2014 Публикувано: 2 януари, 2014 Добре дошъл Има логика, ако цената се е появявала постоянно и сигурно си прав. По начало билет под 300 евро за Централна и Южна Америка го приемам един вид в категорията "чудо", ако не броим чартърите на Томсън, които имат поне 100 евро допълнителни екстри отгоре. Но факт, че не следя точно тоя пазар много детайлно.
Childish Публикувано: 2 януари, 2014 Публикувано: 2 януари, 2014 Но факт, че не следя точно тоя пазар много детайлно. Хм, а ние на теб разчитаме... 4
niele Публикувано: 6 януари, 2015 Публикувано: 6 януари, 2015 Привет, някой знае ли дали визите могат да станат за по-малко от седмица или на място? Да не го закъсахме...
slujitel Публикувано: 6 януари, 2015 Публикувано: 6 януари, 2015 (редактирано) На място-не. Тук, опълномощени са xxx, не се ходи вече в посолството. Звънни им и ги питай. Редактирано 6 януари, 2015 от Георги премахнато име на агенция
Георги Публикувано: 6 януари, 2015 Публикувано: 6 януари, 2015 На място-не. Тук, опълномощени са xxx, не се ходи вече в посолството. Звънни им и ги питай. Махнах името на агенцията, според правилата на форума. При търсене в гугъл за виза за куба излизат много агенции, които предлагат услугата. Иначе изглежда, че не е задължително да се ходи на място и може и по пощата да стане: These documents are needed to obtain this visa by mail: -Legible photocopy of valid Passport -Legible photocopy of plane ticket with entry and return dates - Payment of the Consular fee for this service -Stamped self-addressed envelope for the visa to be sent back NOTE: If the application is made by mail or via a third party, an extra consular fee will be charged for the pertinent Consular service. http://www.cubadiplomatica.cu/bulgaria/EN/ConsularServices.aspx#TouristCard
slujitel Публикувано: 6 януари, 2015 Публикувано: 6 януари, 2015 Добре, извинявай, но понеже те единствени имат договор, затова го написах. Аз се обаждах в посолството и от там ми го казаха, сравнително ново е, но от посолството бяха категорични да не ходя там, а да се обърна към агенцията, и то точно тази. 3
niele Публикувано: 9 януари, 2015 Публикувано: 9 януари, 2015 Успяхме да си направим на същия ден чрез Посолството. Обадих се, работят от 10-12 във вторник и четвъртък и ни я издадоха на същия ден. Нужни са паспорт, резервация за самолет, настаняване (аз дадох произволен адрес в casa particular) и 15 $. И визата се издава на листче Някой има ли препоръка къде да търсим квартири на място?
slujitel Публикувано: 9 януари, 2015 Публикувано: 9 януари, 2015 Я, това е ново за мен, защо тогава по телефона ми казаха, че не мога да си занеса там документите и ме пратиха в агенция, при това в агенцията цената е 35$. Пак ще звъня явно.
Tedy Публикувано: 9 януари, 2015 Публикувано: 9 януари, 2015 Най-вероятно получават някой долар от агенцията и затова препращат към тях. 1
Tedy Публикувано: 9 януари, 2015 Публикувано: 9 януари, 2015 niele, а за кои градове ви трябва квартира?
niele Публикувано: 11 януари, 2015 Публикувано: 11 януари, 2015 Tedy, ние решихме този път да пътуваме без много планове и организации. Тоест на място ще решим къде точно ще ходим. На място лесно ли се намира квартира и дали не е по-добре да резервирам от тук поне за Хавана? Сега гледам Casa Barbara в сайта http://www.havanacasaparticular.com/ Ти какво съветваш?
Ushakal Публикувано: 11 януари, 2015 Публикувано: 11 януари, 2015 Може ли да препоръчате някоя местна агенция в Хавана за организиране на вътрешни ексурзии?
гост Публикувано: 11 януари, 2015 Публикувано: 11 януари, 2015 Може ли да препоръчате някоя местна агенция в Хавана за организиране на вътрешни ексурзии? Защо не пишеш на този пич: http://www.cuba-individual.com/e_viajes_individuales.htm 1
Ushakal Публикувано: 11 януари, 2015 Публикувано: 11 януари, 2015 Много благодаря! Ще му пиша. Не съм попадала на този адрес
slujitel Публикувано: 11 януари, 2015 Публикувано: 11 януари, 2015 (редактирано) Може ли да препоръчате някоя местна агенция в Хавана за организиране на вътрешни ексурзии? Като отидеш в Хавана, там срещу Капотолиото, отзад в уличките, близо до кафе Флоридита се намира туристическия център. От там се купуват най-евтините екскурзии, държавен е. Редактирано 11 януари, 2015 от slujitel 1
Tedy Публикувано: 11 януари, 2015 Публикувано: 11 януари, 2015 Tedy, ние решихме този път да пътуваме без много планове и организации. Тоест на място ще решим къде точно ще ходим. На място лесно ли се намира квартира и дали не е по-добре да резервирам от тук поне за Хавана? Сега гледам Casa Barbara в сайта http://www.havanacasaparticular.com/ Ти какво съветваш? Ами вие сами си преценете как да наемате квартира. Може да си извадите разни телефони за различните градове, там си купете карта и в движение се обаждайте и резервирайте. Но задължително трябва да се подготвите с по няколко адреса, ако някъде е заето да имате резервен вариант. Друго, което може да направите е да търсите чрез хора на място, но те задължително ще си слагат комисиона, а и това май отнема повече време. Ние си имахме маршрут по дни, резервации, не обичам да търся квартирите, когато пристигна, защото се губи време, което обикновено нямам. Имай предвид, че там нета е бавен и не разчитай да търсиш в сайтове информация. 1
edbloom Публикувано: 11 януари, 2015 Публикувано: 11 януари, 2015 Tedy,как вървят нощувките за които си писала, на какви цени горе долу ви бяха квартирите и колко ви беше колата под наем ?
Tedy Публикувано: 11 януари, 2015 Публикувано: 11 януари, 2015 Нощувките бяха от 15 до 25 $, когато ние бяхме. Колата Влади я плаща с кредитна карта и не помня, но беше доста сериозно перо май около 70$ на ден. 1
slujitel Публикувано: 15 февруари, 2015 Публикувано: 15 февруари, 2015 Някой пътувал ли е с автобусите на Виазул? Точни ли са по разписание, или закъсняват? Пълни ли са, трябва ли да си купя предварително билети, или няма проблем там на място. Объркаха ми се плановете, спрели са линията Варадеро-Сиенфуегос, трябва да прекачвам в Тринидад, чудя се 1 час между двата рейса стига ли?
tougherty Публикувано: 15 февруари, 2015 Публикувано: 15 февруари, 2015 (редактирано) Някой пътувал ли е с автобусите на Виазул? Точни ли са по разписание, или закъсняват? Пълни ли са, трябва ли да си купя предварително билети, или няма проблем там на място. Объркаха ми се плановете, спрели са линията Варадеро-Сиенфуегос, трябва да прекачвам в Тринидад, чудя се 1 час между двата рейса стига ли? След обиколката оставихме рентакар-а във Варадеро и след седмица пътувахме с Виазул до Хавана. Автобусът беше нов, бърз, климатизиран и не беше запълнен и на 30%. Билетите купихме от автогарата във Варадеро преди да върна колата. Виазулът дойде навреме и според мен час разлика между двата е повече от достатъчно. Сиенфуегос е супер готин град - надявам се, че ще отседнете в къща на носа (La punta). Наистина са уникални - всяка къща има или собствен плаж, или собствен кей. Тринидад, ако не бъркам, е първият град, основан в Новия свят от колонистите. Има интересни неща и според мен си заслужава да отделите поне ден за него. Аааа за малко да забравя. На ок.15 до 30 мин. (вече не си спомням точно, но не беше много далеч) с кола от Сиенфуегос се намира плажът Ранчо Луна и делфинариумът. Там може да плувате с делфини и дори делфините ви вдигат във въздуха. Уникално преживяване е, при това беше на доста ниска цена. Редактирано 15 февруари, 2015 от tougherty 2
Ou7law Публикувано: 15 февруари, 2015 Публикувано: 15 февруари, 2015 Здравейте, да дам и аз мнението си За 15-25$ трудно ще намерите квартира в Хавана, 35-40$ са в момента. Като цяло всичко поскъпна в Куба. Има и за по-евтино, но надали бихте искали да остядате там. Ако още търсите мога да ви дам телефона на casa-ta където аз бях и останах много доволен. Иначе квартири има много, ще намерите, но ако търсите на място може да убиете доста време в търсене докато намерите нещо дето да ви хареса. Съгласен съм с Tedy - подгответе се на макс предварително, че там нещата се случвам много бавно. И забравете за интернет докато сте там Пътувайте си с Виазул без да се притеснявате - рейсовете са хубави, с климатици, безопасно е и евтино. По възможност си вземете билетите предварително да сте спокойни, въпреки че рядко съм пътувал в препълнен рейс там. 1
slujitel Публикувано: 16 февруари, 2015 Публикувано: 16 февруари, 2015 Благодаря, купих си билетите за автобуса да ми е мирна главата. За квартирите-резервирах от hostelclub, имаше много за около 25$, това беше преди 7 месеца, сега не съм гледала, нали всичко поскъпвало, може вече и да няма. За 15$ чак нямаше. За интернет, знам, че няма. 1
niele Публикувано: 18 март, 2015 Публикувано: 18 март, 2015 На място има и по-евтини от 25, много зависи на какви условия се готов. Иначе тези по 25 са свестни в повечето случаи. Аз си бях изтеглила мобилното приложение Cuba Junkey. Не съм напълно доволна от него, защото струва 10 долара, а има някои нередности, но има голяма база данни от квартири и е удобно, ако търсиш на място. Иначе в повечето случаи, от първата каса натам ти препоръчват роднини, приятели и т.н., тоест първите ти хостове ще имат едно голямо количество къщи. Супер полесно е мобилното приложение maps.me - има офлайн карта и дори ти показва къде се намираш!
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега