Прескочи до съдържание

Фотография и пътешествия :)

Препоръчани мнения

Моля за тишина, ще говори ВИП-а! хахаха

Шегата настрана, ама чета я тая тема и много нагнетяваща напрежение ми дойде. Аз се смятам за доста ниско ниво във фотографията - да речем "любопитен любител" - чета, интересувам се, опитвам разни неща. Гледам си стари снимки със сапунерката и ми иде да се застрелям и аз като Георги. Безогледалната техника със сменяеми обективи ми дава много по-голяма свобода за изява. DSLR-ите (демек "големите" или "истинските" фотоапарати, както са по-известни на места :) са ми далечни в момента поради много причини. С PEN-a се опитвам се и аз да попивам нещо, да правя композиции by the book, да внимавам за светлината. Но понякога покрай търченето няма време за тия неща и пускам във фейсбука неособено добри за мен снимки просто защото са ми единствените от определеното място го правя за мои си спомени основно.

Но дори и по мое скромно любителско мнение също смятам, че "натуралната снимка без настройки или пост-обработка" си е един голям мит - причините вече ги има описани отлично по-горе. Не виждам нищо лошо и във всякаквите изразителни техники - дето им се вика понародному "замазване", "замръзване", "черно-бяло" и т.н. :))) Не смятам, че с тях фоготрафът лъже по някакъв начин зрителя - за средноинтелигентния човек е очевидно когато една снимка е направена я с по-бърза, я с по-бавна скорост, я с филтър. Та затова не съм съгласен със схващането, че "снимките, които са като картичка не са снимки". Предполагам, че за напредналите фотографи тези техни снимки са техния съставен спомен от момента (който събира както спомена им за мястото, така и придобитите умения и светоусещане до тоя момент ако щете) и са им не по-малко ценни от  нащраканото със сапунерката (или моето с "турбо-сапунерката", както казват някои на горките Олимпуси :-)

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Абе в тая тема (като изключим някои наистина полезни практически съвети от Георги) главно си доказваме, че различните хора харесват различни неща  :lol:  :lol:  :lol:.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

С ДСЛР трябва да върви програма за обработка на RAW, не е Lightroom, но си е напълнофункционална. А едно време поне със скенер/принтер идваше Photoshop Lite безплатно, дори да не е така вече пак ще е евтин. Има си много голяма функционалност, поне за непрофесионални цели.

Бразилия - Ouro Preto

Точно това си помислих и аз, че е Оро Прето, но тъй като не съм много запозната с Бразилия, не посмях да напиша предположението :).

Връзка към коментар

Гледам малко се поуталожиха страстите в тая тема ;)
попаднах на едни снимки - такова нещо няма как да се види по този начин в реалността, но пък е интересно и красиво. :)

The Motions of Kayaking and Canoeing Recorded through Light Painting on Canadian Waterwaysby

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 10 месеца по-късно ...
  • 3 седмици по-късно ...

Не съм сигурна дали пиша в правилната тема, но се чудя с този апарат  Canon powershot sx40h post-2133-0-69715600-1446113088.jpg и при положение,че не съм много наясно мога ли да уловя лесно Северно сияние при евентуално такова? Какви настройки ще са ми необходими? С автоматични ще стане ли?

Редактирано от Лидия
Връзка към коментар

1/2.3-inch CMOS sensor

f/2.7 (W), f/5.8 (T)

15-1/3200 sec. (Total shutter speed range)

не е много добре като комбинация от параметри за северно сияние според мен; трябва да се търси режима, който позволява бавна скорост на затвора, като гледам 15сек. е максимума; разбира се задължително статив

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Тегаво ще е за сиянието това, нито обектива му е силен (гледаш да има колкото може по-малко като абсолютна стойност f число), нито матрицата е голяма, и тези 15 секунди може да дойдат недостатъчни, а дори и да станат е силно вероятно да има много шум - тези зрънца по вечерните снимки, които излизат от по-слабички камери. Но, ако е достатъчно силно, ще се види :)

Малко се оплетох от всичките теми, но твоето ходене не беше ли през юни, което отписва сиянието въобще. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Тегаво ще е за сиянието това, нито обектива му е силен (гледаш да има колкото може по-малко като абсолютна стойност f число), нито матрицата е голяма, и тези 15 секунди може да дойдат недостатъчни, а дори и да станат е силно вероятно да има много шум - тези зрънца по вечерните снимки, които излизат от по-слабички камери. Но, ако е достатъчно силно, ще се види :)

Малко се оплетох от всичките теми, но твоето ходене не беше ли през юни, което отписва сиянието въобще. 

Ох и аз съм съвсем се оплетох, май няма нищо да успея да направя ако въобще го видя. Става въпрос за пътуването ми до Лапландия другият месец ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ох и аз съм съвсем се оплетох, май няма нищо да успея да направя ако въобще го видя. Става въпрос за пътуването ми до Лапландия другият месец ;)

Ако сиянието се разтанцува, ще му се радваш много като зрител. С тази камера няма да станат снимки като тези, които си виждала по сайтовете, но ако за спомен ще останат :) И между другото има голяма разлика между снимки и преживяване на живо, и в двете посоки - положителни и отрицателни :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Не знам дали това е правилното място за моето питане, но ще си го задам пък ръководството да реши дали да го премести.

Всички ползват фотошоп и подобните му програми за обработка на снимки, а някой ползвал ли е ACDSEE и какво е мнението Ви за програмката.

Връзка към коментар

Не знам дали това е правилното място за моето питане, но ще си го задам пък ръководството да реши дали да го премести.

Всички ползват фотошоп и подобните му програми за обработка на снимки, а някой ползвал ли е ACDSEE и какво е мнението Ви за програмката.

Ползвал съм я като viewer, а не за обработка. Не знам дали е споменавано в темата, но според мен Lightroom е най-подходящо за пътешественици като нас, които се прибират с една камара снимки, тъй като е оптимизиран за обработка на много снимки. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Дълги години ползвах ACDSee за преглеждане на снимки (не за обработка!), но вече има доста по-добри, дори само за преглеждане - FastStone Viewer, IrfanView.  Нямам спомени какви възможности за обработка има ACDSee, но вероятно само най-елементарни неща.  Добра безплатна програма за обработка е GIMP.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Lightroom бих казал, че е перфектна за организация на снимките. Може да се ползва напълно безплатно, ако няма да се прави обработка, а дори и обработка става, ако човек си настрои preset-и преди това. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз ползвам ACDsee точно за обработка на снимки и съм много доволна! Не съм специалист по темата с обработката на снимките, но има страхотни възможности и е много лесна и интуитивна програма.  Ползвам само trial версиите за съжаление, не ми се дават пари да я купя.

А какъв е смисъла да използваш програма само за преглеждане на снимки? Това не може ли да се направи на компютъра без програма? Или аз пропускам нещо?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За разглеждане на снимки всичко върши работа, включително вградената програма в Уиндоус. Ако вече искаш да ги селектираш, каталогизираш, подредиш, надпишеш с ключови думи и евентуално минимална обработка си трябва допълнителен софтуер. 

Връзка към коментар

FastStone има една опция, която много ми харесва - Compare Photos - много помага, когато имаш няколко доста подобни снимки и се опитваш да избереш най-добрата :) :) :)

• Харесвам 7
Връзка към коментар

...

А какъв е смисъла да използваш програма само за преглеждане на снимки? Това не може ли да се направи на компютъра без програма? Или аз пропускам нещо?

Също така ако снимаш в RAW, за да разглеждаш снимките с Windows Photo Viewer, първо трябва да ги конвертираш. С IrfanView това не е необходимо

Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...

Реших да постна снимки на няколко самоделно правени от мен устройства, които са ми изключително полезни при пътешественическа фотография. Концепциите не съм ги измислил аз, но съм си спестил пари от купуване на оригиналите, а и съм добавил някои подобрения.

Колко често сте имали уникални гледки през стъкло (от върха на някоя кула без тераса или със стъклена преграда, от хеликоптер или самолет), когато отраженията отвътре ви развалят снимката?

- Някой в САЩ го е измислил - Lenskirt (пола за обектив). 49 долара, ядва се, но до България май не изпращат, а даже и да изпращат се слага отгоре доставка  + ДДС + мито. В английския Ebay я имаше за 59 паунда + доставка.

Аз си купих чаркове за 3 лева и си направих нещо подобно:

1. Комплект пластмасови вендузи - закачалки, които залепват с вакуум на гладки повърности.

2. Намерих нещо като "шал", което се слага около шията, може да се използва и крачол от дънки / панталон.

3. Картонена рамка от някаква кутия.

4. Безопасни игли.

5. Машинка за телбод.

Ето как изглежда:

post-794-0-44939500-1460624973_thumb.jpg

post-794-0-04526600-1460624995_thumb.jpg

post-794-0-16133500-1460625010_thumb.jpg

На вендузите им се маха кукичката за закачане и през дупката се закрепят към края на плата с безопасни игли (на 4 места, така, че да може да се оформи квадрат при залепяне на прозорец). На "чорапа" встрани слагам няколко безопасни игли, може би ще сложа и една "резервна гума" (вендуза), да могат да се заменят при евентуално скъсване / изгубване.

Намира се съответния размер картонена рамка от кашонче от кутия, вкарва се до ръба на "чорапа" където са вендузите и се минава с телбод, за да се закрепи.

Като ви се налага да снимате през стъкло, залепвате вендузите на стъклото, пъхате си обектива на апарата (или целия апарат ако е сапунерка) върте в чорапа и сте готови - край на омразните отражения в стъклото. Моя чорап даже си има връв за пристягане около обектива, но мисля, че може и без нея. Не е и като да не може да се направи.

Картонената рамка като се натисне се сгъва и става плоска - подходяща за пренасяне в ръчен багаж.

Следващите две джаджи за по-скоро за фотография по време на сафари, но може да свършат работа и на някой друг, който снима с телефото обектив от кола и/или ползва фотоапарати / видеокамери в прашна среда.

- Beanbag (бобена торба)  продават всякакви видове, тази, която майка ми ми уши по мои спесификации ми върши идеална работа:

Ушита е от крачол на черни дънки, с един отвор с цип, откъдето се пълни с боб/ леща / ориз / кускус и каквото и да било подобно. Моята събира точно 2 кг. боб, сложил съм отгоре и едно бобче, останало от предното сафари). Носи се празна и не тежи изобщо в багажа. Намясто направо се отива на някой пазар и се напълва. Аз предпочитам боб, че е по-едър и по-трудно излиза от там края на ципа. Като се напълни става идеална поставка за подпиране на фотоапарат (много-много по-удобно е от да го подпреш на каквото и да било).

Аз измислих въжетата от двете страни - винаги я омотавам около някоя дръжка / болт в джипа, че ако я изтърва на земята докато сме между прайд лъвове, да мога да си я издърпам обратно. :) :)

post-794-0-56318700-1460625715_thumb.jpg

- Калъвка за възглавница с цип. Праха е убиец за сензорите на фотоапаратите, от друга страна ако ги държим в калъфите ми, не можем моментално да ги извадим, когато се наложи, а пък и много калъфи пропускат прах. Идеалното решение за по-голям апарат / обектив е обикновена калъфка за възлгавница за спане, но от тези с цип отстрани. Слага е апарата готов с обектива, даже не е нужно и да се затваря ципа, ако се подпъхне калъфката - апарата е защитен и готов за действие за около една секунда. Аз понякога слагам калъфката върху апарата както ми виси на врата.

В идеалния случай имам от двете си страни два апарата, всеки в такава калъфка и посягам към единия или другия в зависимост дали ми трябва телефото или широка снимка.

post-794-0-12801000-1460625961_thumb.jpg

- Въженце са снимане с проследяване. Ако някой използва panning technique (техника на снимане с проследяване на обекта - съответно завъртане апарата и ръцете), идеята е апарата да се движи хоризонтално, но да се намали до минимум вертикалното движение. Единия край на въженцето се завързва около обектива, другия се настъпва с крак, така, че при снимане и натиск нагоре да е напълно опънато. При проследяването натискате нагоре и това ви ограничава много сериозно нежеланото вертикално движение. Няма да слагам снимка на въженце, може да е всичко - канап, въже за простиране на пране и каквото и друго да било.

NB Това въженце само в случай, че не носите монопод (с монопод е по-добре). Ако носите пък триножник, просто му разтегляте само единия крак и става като монопод. Трябва да е достатъчно висок, за да стига до удобно за вас ниво на държане на фотоапарата.

Надявам се тези самоделни джаджи да помогнат на някои от вас, а който се сети за друго подобно да го пуска тук

Приятно и успешно снимане!

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 24
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.