Прескочи до съдържание

Semalt спам сайт?


Травеолани

Препоръчани мнения

От няколко месеца статистиката на блога ми показва, че въпросният сайт semalt ми "препраща" посетители. Разрових се в интернет и се оказва, че това е спам сайт, който само обърква статистиките. Картата ми показва, че имам посетители от Бразилия от различни градчета всеки път.

 

Как мога да блокирам този сайт? Надявам се някой да е запознат и да помогне със съвети. Аз не съм много наясно с IT технологиите.

 

Благодаря ви!

Връзка към коментар

Понеже и аз я водя тази битка... все едно да косиш ливада  с плевели е, днес ги махаш, утре идват нови  :) Ако не са им много адресите е възможно да бъдат блокирани сравнително лесно, ще ти напиша как довечера като се прибера вкъщи. Но ако не са те, ще са други... и общо взето ако не затормозяват сайта в един момент няма смисъл.

 

Крутите мерки са да отрежеш примерно целия достъп на Бразилия, но така neuromancer няма да има достъп, моята философия е по-добре 1000 бота да имат достъп, от колкото да забраниш един читав юзер :)

Връзка към коментар

Погледни ей това: http://www.v4technical.com/seo/what-is-semalt-and-how-to-block-it-from-visiting-your-site/

 

Не е нищо сложно да го направиш. Логваш се по ftp в твоя хостинг, там където ти е блога трябва да има файл .htaccess. Изтегляш си го тоя файл например на десктопа. Отваряш го с notepad, трябва да съдържа доста неразбираеми редове :)

 

В самия край на файла добавяш следното:

 

# block visitors referred from semalt.com
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} semalt.com [NC]
RewriteRule .* - [F]

Запазваш файла и го връщаш обратно на сървъра, като заменяш оригинала. Провери след това дали сайта ти се отваря нормално, че ми се е случвало да правя бози като редактирам тоя файл. Ако работи нормално го остави така няколко дни и виж дали посещенията ще спрат. Ако не работи нормално, изтрий тези редове и пак го върни на сървъра, така както е бил в първоначалния вид и пиши тук да търсим друг вариант :)


Иначе самите те предлагат да си въведеш домейна в техния сайт и да спрат да го обикалят: http://semalt.com/project_crawler.php

Но бих бил много подозрителен към тази тяхна екстра дали въобще работи. По начало има по-лесни начини за блокиране на ботове, и хубавите ботове ги поддържат (с един файл robots.txt, няма да те занимавам с обяснения за него). Този бот обаче не го поддържа, което е очевидно защо - просто не искат хората лесно да им спират ботовете. За това е и съмнително, когато предлагат толкова любезна опция на собствения им сайт...

Връзка към коментар

Благодаря ти, ще пробвам, дано се справя. Сега като се замислих, има и още един сайт buttons for websites - подозирам, че и той е спам сайт. Не ме дразнят особено, но ще се опитам да ги махна. Ще пиша дали съм успяла с файла :)

 

Каква им е ползата, защо се занимават с малки сайтове като моя - ето това не мога да си обясня!

Редактирано от Травеолани
Връзка към коментар

Каква им е ползата, защо се занимават с малки сайтове като моя - ето това не мога да си обясня!

 

Много е сложно и на мен не ми е изцяло наясно, различните ботове си имат различни цели, конкретно на semalt не знам каква им е играта. Най-често просто събират информация от максимално много сайтове, която после да продават на разни маркетинг специалисти.

Връзка към коментар

И аз имам абсолютно същите, макар и да става дума за обикновен сайт. Преди ползвах друг брояч на посещенията, който не ги засичаше, но скоро го смених и там ми бодат очите всеки ден. Исках да ми ги махне администратора, но каза, че има опасност да ми блокира и "истински" посетители покрай тези. Кажи има ли промяна в положителна насока като ги махнеш.

Връзка към коментар

Погледни ей това: http://www.v4technical.com/seo/what-is-semalt-and-how-to-block-it-from-visiting-your-site/

 

Не е нищо сложно да го направиш. Логваш се по ftp в твоя хостинг, там където ти е блога трябва да има файл .htaccess. Изтегляш си го тоя файл например на десктопа. Отваряш го с notepad, трябва да съдържа доста неразбираеми редове :)

 

Здравей Георги, не знам как да го направя това :(. Влязох в хостинга, но не мога да вляза в ftp. Казва ми, че ми трябва допълнителна програма, за да отворя ftp-то. Наистина нищо не разбирам от IT, а не искам да ти губя времето.

 

Засега се отказвам да блокирам този сайт, ще се примиря че ми се появява в статистиката и това е.

 

Сю - разгледах набързо сайта ти - много ми хареса, а и снимките ти са много хубави. Като имам време ще прочета по-задълбочено :).

Връзка към коментар

И до теб и до Сю, ако ползвате Google Analytics за статистика, може много лесно да изключите трафика от semalt да не ви го отчита. Няма да спрете самите ботове, но поне няма да ви изкривяват статистиката. Ето в първата част на този пост е обяснено как: http://matthewforzan.com.au/digital/prevent-semalt-from-skewing-data/

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Успях да блокирам спам сайтовете да не се показват в статистиките. Установих, че Wordpress има опция да маркираш препращащите адреси като спам. Посещението им се отчита, но поне не се показват. Стана много лесно - като сложиш курсора на мишката върху сайта, се появява етикета "спам" и се кликва върху него. Радвам се, че Wordpress имат тази елементарна опция за "скриване" на проблема за неразбиращи като мен :)

Връзка към коментар

Абе то това с изключването на спам сайтовете от статистиката добре, обаче е все едно да заметеш боклука под килима. :) Трябва си блокаж, за да не тормозят хостинга, защото ако е споделен и много се наредят на редичка да тормозят блога със безсмислени заявки, може от хостинг компанията да направят проблем. Тези дни като ми остане малко време ще опиша няколко варианта за справяне с проблема.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.