Прескочи до съдържание

Твърде амбициозна ли е Нова Зеландия за мен?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Вместо да мисля за следващото пътешествие не ми дава мира идеята за по-следващо. 18 души вече са се отбелязали като посетили Нова Зеландия, поне двама са споделяли без подробности планове за там догодина. Имам много неизвестни и водим спорове с моя спътник можем или не можем да се справим с пътуване до НЗ. Ако може някакви насоки от вас да проясним ситуацията ще бъда за пореден път безкрайно благодарна.

Идеята е за октомври 2015, от 10-ти нататък. Имам време да оглеждам и чета до тогава.

1) Какъв би могъл да бъде маршрутът до  НЗ, така че да няма нужда от предварителни разправии с изваждане на визи? Аз не съм екстремен пътешественик и за съжаление не мога да издържа на дълго пътуване със самолет та си го представям с престой поне 1 качествена нощувка или 2 дни в междинна точка. Т.е. отпада ми вариант да се минава през Австралия или пък Австралия остава с онези 8 часа транзитен престой във втората половина на пътя?

2) Какви са възможностите за предвижване из островите без нает автомобил, тъй като опита ни с обратно движение е нулев?

3) От това, което магеланците тук показват ме привлича южния остров със забележителностите си, но пък има ли някакви есктремни натоварвания от типа изкачване на върхове и подобни височини? (в БГ нямам изкачен нито един връх, така че не съм планински тип) :)  Предполагам, че заради нуждите ми за междинен престой някъде по пътя обаче, времето за НЗ ще намалее до около 5-7 дни, тогава северния остров ли е по-доброто решение?

Ще питам сигурно още, това като за престрашаване ми стига за сега :blush: Моля който с каквато информация може да се включи в темата, благодаря!

• Харесвам 1
Публикувано:

На първо място трябва да провериш как е времето през зимата. В НЗ и през лятото си е доста непредвидимо, а октомври вероятно ще е и по-студено, и по-ветровито, и по-дъждовно, което може да направи пътуването по-дискомфортно. Южният остров е много по-красив, би било жалко да не го посетите. Ако не искаш екстремно пътуване по-добре да пътувате през тяхното лято, декември - март. Относно автобусите - чела съм, че има до основните забележителности, но ние бяхме изцяло с кола и не мога да дам подробности. Дали ще качваш върхове си зависи изцяло от теб. Може да направиш лек маршрут с по-кратки разходки.

Ние пътувахме през Австралия, с една нощувка в Мелбърн. Полети през други държави не сме проверявали.

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Теди, а натоварени ли са извънградските пътища или сравнително самотни бяхте с колата на пътя?

Октомври май е средата на пролетта там.

Редактирано от Сю_
  • Харесвам 1
Публикувано:

1) Има полети до Сингапур, Хонконг, Банкок, Куала Лумпур като основни хъбове, така че да се избегнат визовите драми с Австралия. Има варианти, но на каква цена ще са, не се наемам да прогнозирам. 

2) В няколко теми сме обсъждали, че обратното движение не е проблем и се привиква учудващо бързо. Аз по принцип съм голям фен на колите под наем и удобството, което предоставят и може да съм пристрастен, но и през ум не би ми минало да отида в Нова Зеландия и да нямам кола под наем.

• Харесвам 1

Да, началото на пролетта е, но климата там е по-суров. Духат силни ветрове, не съм проверявала в подробности, но е добре да се информираш. Ние бяхме лятото и по крайбрежието на Южния остров 3 дена ни валя, духа и беше около 6-8 С. Подобно време не е най-приятното за разходка. Очаквах в планинските области да е още по-зле, а то точно там беше сухо и слънчево.

Пътищата на Северния остров са по-натоварени, на Южния е доста слаб трафика. В Оукланд и околностите е лудница, както във всеки голям град.

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 2
Публикувано:

Георги, как мислиш, каква би била реалистична цена за маршрут през Хонг Конг примерно? Мисля за Хонг Конг, тъй като имам приятелка от там и може да ми даде някакви напътствия като местна.

Теди, пингвини търсихте ли да видите или само на пейзажи наблягахте?

Октомври наистина го обобщават като най-ветровития месец. За леко мое разочарование септември пък приключват шансовете за Аврора Австралис. Но хайде, това последното съм склонна да го преживея.

Публикувано:

Георги, как мислиш, каква би била реалистична цена за маршрут през Хонг Конг примерно? Мисля за Хонг Конг, тъй като имам приятелка от там и може да ми даде някакви напътствия като местна.

Октомври наистина го обобщават като най-ветровития месец. За леко мое разочарование септември пък приключват шансовете за Аврора Австралис. Но хайде, това последното съм склонна да го преживея.

Цената няма да е много по-различна от австралийската. Просто трябва да внимаваш какво купуваш :) Около 1100 евро от България, може би с тръгване от Истанбул да се спести някое и друго евро. Сега например най-евтините билети ми излизат с прекачване в Япония, също няма визи, също върши работа.

За Аврората и аз си мисля, че не трябва да съжаляваш, по начало се вижда чак там при супер силна активност съм чувал. В Европа на север ни е доста по-лесно :)

Публикувано:

Сю, те пингвините сами ни намериха. :)  На две от местата, които посетихме имаше пингвини Yellow eyed, очите им са жълти, бяха на метър от нас. На много места имаше и тюлени. Просто си пътуваш край брега, а по камъните налягали и малки, и големи. Това го видяхме на Южния остров, без платени турове, но си трябва кола, иначе няма как да спреш, когато видиш нещо интересно.

• Харесвам 3
Публикувано:

За мен твърде амбициозно място няма. Както и да изглежда всяко място в началото, каквито и да са трудностите, които виждаме, с течение на времето и четенето всичко се нарежда и съвсем осъществимо изглежда.

Така че- смело. Живот и здраве, точно по същото време планирам да се отбия до НЗ за около седмица и аз, но още е в период само на евентуално намерение.

Успех.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ох, и на мен НЗ и специално Южният остров ми е голям мерак и от известно време не ми дава мира... Та кое е най-подходящото време за ходене там?

Публикувано:

Според мен декември е най-добре, защото цъфтят лупините, но и тогава гаранция за времето няма. Ако октомври го дават ветровит ще е кофти за пътуване.

Няма как едно пътуване да е твърде амбициозно, когато е самоорганизирано. Правиш си мързелива програма по свой вкус и всичко е точно.

• Харесвам 4

ами и аз да кажа,(барабар Петко с мъжете)  ,... в момента е болната ми тема и чета всичко свързано с НЗ ,настроил съм си и на телефона за прогнозата за времето на Те Анау, Крайсчърч, и Куинстаун,...и следя температурите и времето от около 2 месеца назад , температурите в момента хич не са ниски , около 10 вечерта и над 23 през деня,без дъжд идната седмица което звучи добре :)

Редактирано от Iceman
Публикувано:

тоя формум така ме зариби .........супер сте :) Чувствам се като някой  любопитен пубертет,  :wacko:  :blink:  :O 

Теди :)  я кажи сяя, храната как е...? Магазини ,Заведения,Бързи Закуски...  ммммммм така искам да опитам едно крехко агънце от ония дето бягат по полянките ,приготвено от някой новозеландски майстор  :P  :P малейййй.... явно съм много гладен....... 

Публикувано:

:lol: :lol: :lol: Бягащите по полянките агънца ги отглеждат за вълна. Храната е меко казано гадна. Най-готино беше сушито в Оукланд, там има доста японци емигранти, а и туристи. Обаче на Южния остров беше мъка с изхранването. В ресторантите хем скъпо, хем блудкаво. Зеленчуковата им крем супа за сравнение беше 15 $, много нишестяна и гадна.Та най-доброто е - пазариш в супермаркета и после в кухнята на хостела си приготвяш нещо набързо. Навсякъде имаше условия и оборудвани кухни.

• Харесвам 1
Публикувано:

Местната храна е меко казано отврат. Първите дни упорито и с надежда пробвахме различни ресторанти, но резултата всеки път бе еднакво разочароващ.

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте и от мен :) И на мен ми е много интересно да науча повече за НЗ, и по-точно как е да живееш там постоянно, работа, визи и т.н. ? 

Публикувано:

Здравейте и от мен :) И на мен ми е много интересно да науча повече за НЗ, и по-точно как е да живееш там постоянно, работа, визи и т.н. ? 

Здравей, Мира.

Технически подробности относно визи не се наемам да ти давам, за целта има много по-reliable източници от мен (не съм истински източник). Имам приятелка, обаче, която живее там. Уелингтън. И не е само една... Казват, че да живееш там е Рай. Сакън, не съм от подскачащите ентусиасти :) Аз смятам, обаче, че това е истина. Природа, отношение, условия на живот. 

За мен огромният проблем е разстоянието - часова разлика и цена на самолетни билети. Ако нямаш проблеми с близки хора в другото полукълбо - и да не те стресира 12 часова разлика, както и можеш да си ползволяваш самолетните билети - като стюардеса това вероятно не ти е проблем, спокойно би могла да започнеш проучвания. 

Успех.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.