Прескочи до съдържание

Полет с балон


Препоръчани мнения

Преди малко повече от година обмислях да идем до Кападокия, за да летим с балон. Както при много обстоятелства изборът на сезон също има значение. По тогавашни проучвания октомври се описваше като най-подходящ, а мен това идеално ме устройваше, тъй като това ми е от задължителните месеци за пътуване. Случи се така, че точно тогава се случи инцидент с жертви точно там, малко преди това и в Египет беше станала неприятна случка с жертви и това наклони везните към отказване.

 

Но не се отказах от идеята. Оказа се, че на много места можеш да летиш с балон, но когато дестинацията не се популяризира с такава туристическа дейност цените се покачват значително. Проучвала съм възможност за полет с балон в Стокхолм и Рига. Знам, че и в България може да се организира.

 

Споделете в темата моля вашият опит с летене на балон-къде например. Полезни съвети за подходящо време и всичко, което знаете по въпроса или би било полезно.

Редактирано от Сю_
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Аз летях в Кападокия, точно октомври. Много приятно с есенните цветове, времето беше хубаво, но като че ли имаше доста по-малко балони отколкото съм виждал на снимки (предполагам в по-натоварен сезон). Виждал съм снимки и през зимата когато има сняг, приказно е, но сигурно е голям късмет да се уцели. 

Има страшно много балони и може да се намери и по-евтино, има едни рекламни балони, примерно Мерцедес, с 10 души в коша, които са по-евтини. Има и дълги и къси полети, т.е. като че ли най-големия избор.

Преди това като живях в Англия се сдобих с ваучер за полет доста евтино, но не можах да се организирам навреме преди да си тръгна оттам и го продадох по ибей. Там има много възможности и мисля, че може да се намери най-евтино.

Има и тук в Бразилия, за Южна Франция (Прованс) също съм гледал ... В Кападокия мисля е най-красив пейзажа

 

000007.JPG000010.JPG
  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Кападокия за нас е голямо предимство, защото е близо, а и цените са наполовина на офертите, които получих за другите споменати от мен места. Примерно шведския вариант беше 250 евро на човек, а латвийския към 300, като този втория ставаше дума за малък кош и имаха изисквания за килограмите на пътниците- над 80 кг тегло на човек цената се увеличаваше. Всъщност се сещам да питам в Кападокия теглят ли хората или само според броя на летящите са ограниченията? И също вярно ли е, че като каца балона коша се обръща и хората се изсипват?

 

post-2019-0-07377600-1420030149_thumb.jpg

Връзка към коментар

Кападокия за нас е голямо предимство, защото е близо, а и цените са наполовина на офертите, които получих за другите споменати от мен места. Примерно шведския вариант беше 250 евро на човек, а латвийския към 300, като този втория ставаше дума за малък кош и имаха изисквания за килограмите на пътниците- над 80 кг тегло на човек цената се увеличаваше. Всъщност се сещам да питам в Кападокия теглят ли хората или само според броя на летящите са ограниченията? И също вярно ли е, че като каца балона коша се обръща и хората се изсипват?

attachicon.gifIMG-20130606-00896.jpg

Не ги теглят,иначе трябваше да платя 300 евро.

Летяхме миналия октомври.Беше едно от най-вълнуващите изживявания.

Връзка към коментар

Преди да отидем в Кападокия, прегледах няколко класации за летене с балон. Най-интересно ми се стори в Мианмар, Баган. Също и над Лоара. Имаше доста предложения, но тези ми се сториха повече от добра идея. О, в Берлин гледах, че има десетина минути полет с балон, колкото да усетиш какво е, за доста малко пари. Ако на някой му е на път. 

Всъщност летенето с балон над Кападокия не беше това, което очаквах. Снях имаше малко, но няма ше никакъв контраст в земята под теб, за да направиш хубави снимки, а и светлината е доста оскъдна. Слагам снимка, за да не съжалявате чак толкова за пропуснатото  ;) Иначе е хубаво да се лети. 

Летяхме по изгрев, но небето не се обагри в много цветове. Като цяло очаквах повече, доста по-хубава беше разходката в rose valley, срещнахме за цял ден 6 човека, а усещането, че цялата тази красота си е само за теб, е невероятно. 

post-997-0-85593900-1420031720_thumb.jpg

post-997-0-01950300-1420032209_thumb.jpg

Редактирано от Lindt
  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Естествено. Картите на Кападокия в интернет се оказаха доста разочароващи. Навсякъде се натъквах на мнение, че трябва или да си наема кола/да отида с кола, или да ползвам организираните турове. Е, да, но аз  не исках да се отърва от наша агенция, за да ползвам тяхна. Исках само двамата да си обикаляме. Прецених възможностите и реших, че е най-разумно на място да разбера каква програма да си направим, как се движи транспортът им и какви са разстоянията изобщо. В хотела ни обаче целият персонал повтаряше, че трябва да си вземем зелен/червен тур. Не може сами да ходим, много е страшно. Почти всички туристи бяха азиатци, които си запазваха тур. Тоест помощ и информация никаква. 

Първия ден  летяхме с балон, после поспахме, разходихме се пеша от Гьореме до open air museum, разстоянието е 1 км от центъра, има път, така че не може да се сбърка. След това тръгнахме в  обратната посока, с надеждата, че Love valley е толкова близо и няма да се загубим. На въпрос как да стигнем, получихме отговор sunset tour, така че трябваше да  разчитаме на късмет, за да открием търсеното място. Намерихме love valley, но се оказахме на място, от което нямаше как да се спуснем  :rolleyes: Все пак ден първи от бунта ми срещу туровете беше относително успешен, тоест хареса ми разходката и добихме представа за района :blush: . 

Втория ден, въоръжени с пътеводителя на НатГео, в който е описана примерна разходка от Гьореме до розовата долина, тръгнахме. Предупреждението беше, че пътеките не са маркирани, сами сме на света и не трябва да го правим. По-добре jeep safari  tour, яздене на кон, камила, кокошка или нещо подобно  :lol: . Тоест разполагаш с карта, според която трябва да се движиш на зиг заг, но не и описание къде се очаква да завиеш и защо :huh: .  Началото е ясно - тръгваш от Гьореме, вървиш към open air museum, подминаваш го и търсиш да видиш къмпинг. Точно след къмпинга завиваш в ляво и почваш да се молиш светлата част на деня да ти  стигне, за да се намериш, ако сбъркаш пътя  :rolleyes: Ориентираш се по червеникавите скали в далечината. Не знам доколко успешно минахме маршрута, но беше неописуемо красиво, безопасно и не много стръмно. По моя преценка около 5-6 км.

След това излезнахме до град  Çavuşin, където тъкмо се опитваше да завали. Много хубаво заведение си намерихме, с хубава гледка към скалния град. Добро заведение, защото другите в Гьореме бяха с еднакво меню от 5 неща, с еднаква гарнитура. Никакво въображение, но беше вкусно.

От там вече можехме да се ориентираме по картата и намерихме пътя за love valley. Стигнахме почти по залез, но знаехме, че ако се движим по главния път, до Гьореме е само 1 км и можем да се върнем преди да се стъмни. 

Възможно е другите хора да са се справили по-добре с организацията от нас. Или да са попаднали на по-отзивчиви местни. Или в сезона нещата да са по-лесни и удобни.  Или като си с кола, да можеш много по-добре да си направиш програмата. Но тази Коледа не бяха особено гостоприемни и мили или просто като двойка социопати, сме си получили заслуженото отношение :rolleyes: . 

Нямам време за снимки на Розовата долина, може да ги добавя после, защото се получиха няколко хубави B) . 

П.П. В самата долина има пътека, която няма как да се пропусне. Друг вариант е да се отиде до скалния град в Çavuşin и да се тръгне към Червената долина. Може би е по-лесно, вижда се пътеката и е възможно да е директно в  по-интересната част. 

Ние започнахме някъде от първата снимка разходката си. Преминахме покрай много такива гълъбарници и мостчета. Видяхме най-различни скали като цвят и форма - от зелено до розово. Имаше и дупки в тях, аз ги изследвах по-отблизо :blush: .Някои от тях бяха църкви. Други странни къщи и свързани помещения. 

 

post-997-0-88949700-1420038412_thumb.jpg

post-997-0-85749200-1420038538_thumb.jpg

post-997-0-92542800-1420038614_thumb.jpg

post-997-0-11809200-1420038684_thumb.jpg

post-997-0-56843800-1420038704_thumb.jpg

post-997-0-28005000-1420038843_thumb.jpg

post-997-0-97265000-1420038880_thumb.jpg

post-997-0-96523100-1420039063_thumb.jpg

Редактирано от Lindt
  • Харесвам 19
Връзка към коментар

В списъка ми за бъдещи пътувания(някога) е Международният празник на балоните в Швейцарските Алпи,по-конкретно в Шато д'Йо.http://www.festivaldeballons.ch/en/passengerflightsen

Провежда се в края на януари.Организират се състезания с балони за професионалисти ,много красиво изглежда.Любители  могат да летят с балон срещу скромните 390 CHF- около 630лв.Такава е цената обявена на сайта,ако искаш да летиш по време на празника. А иначе се организират полети с балон и през останалото време от годината,вероятно за по-малко пари.Местността е невероятна,така че гледката си заслужава през всеки сезон.

Редактирано от Мари Николова
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Ха, забравих. В Бристол всяка година правят Bristol Balloon Fiesta, с хиляди балони с всякакви форми. Излитат масово по изгрев и залез. Вечерта се прави шоу с музика, като горелките се палят в такт с музиката.

F1020007.JPG

 

F1050027.JPG


Всъщност се сещам да питам в Кападокия теглят ли хората или само според броя на летящите са ограниченията? И също вярно ли е, че като каца балона коша се обръща и хората се изсипват?

Не теглят. За слизането вече не помня, като че ли се обръща, но полека и не е нещо травмиращо, щом съм забравил как е. Принципно коша няма врата и трябва да се прескача или прекрачва за да влезеш вътре.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

 

Шоколадке, невероятни снимки!Струвало си е лутането!

Аз съм летяла с балон в Бразилия, ама летенето с хеликоптер ми харесва повече.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...

Понеже предстои рождения ден на майка ми и тя ми сподели, че си мечтае да лети с балон, взех да търся в нета нещо из Бг.

Полетът с балон ми беше мечта и го направих в Кападокия. Казвам го, защото определено има значение над какво летиш.

Ето малко снимки от май месец там:

post-1179-0-18914200-1424550171_thumb.jpg

 

post-1179-0-91970500-1424550182_thumb.jpg

 

Тук в България вече доста се предлага тази атракция - най-добри са цените през сайтовете за групово пазаруване. Предвид това, че да летиш над населено място в България далеч не е толкова красиво, както над други места по света /за справка - снимките по-горе от видни магеланци/, тук ми се вижда доста висока цената. Особено ми е забавно, че има цена само за "издигане без полет 10 мин".

Относно това дали при кацането се обръща коша - поне при нашия случай такова нещо нямаше. Кацането стана много плавно и спокойно, после просто прескочихме коша, защото няма врата.

Специално за Кападокия - пазарлък за цената задължително, спестих 45 евро от цената там, въпреки че доста се опъваше турчинът...

Ето го кошът:

post-1179-0-36922300-1424550211_thumb.jpg

 

След края на полетът турците, които са много добри търговци, опъват маса сред нищото и черпят, а и Flight certificate дават:

post-1179-0-11005500-1424550295_thumb.jpg

 

Между другото полетът с балон е едно много спокойно и приятно мероприятие, единственото неудобство е ранното ставане някъде към 4,30 - 5 ч. сутринта /това за Кападокия, за другите дестинации - не знам/. Поне при мен не беше свързано с никакъв страх, но гледам, че мои познати имат доста предразсъдъци и хем им се иска, хем никога не биха го направили от страх...

post-1179-0-17684900-1424550123_thumb.jpg

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Angkor Wat - Камбоджа, невероятна гледка:

 

Аз ще бъда в Сием 6-8.04 и гледам за полети с хеликоптер или балон.

Има две компании за тур с хеликоптер - Хелистар и Хеликоптерс Камбоджа - цените са еднакви, идея коя е по-добра, сейф?

Гледах и две компании предлагащи полет с балон - едната има балон с горещ въздух, другата има балон вързан за земята и само се издига и слиза.

Може ли да помоля за инфо, кое би препоръчал от опит и дали си струва изобщо - четох, че е забранено да се лети близо до Ангор; а и има много противоречиви мнения по форумите.

Благодаря предварително!

Връзка към коментар

Аз ще бъда в Сием 6-8.04 и гледам за полети с хеликоптер или балон.

Има две компании за тур с хеликоптер - Хелистар и Хеликоптерс Камбоджа - цените са еднакви, идея коя е по-добра, сейф?

Гледах и две компании предлагащи полет с балон - едната има балон с горещ въздух, другата има балон вързан за земята и само се издига и слиза.

Може ли да помоля за инфо, кое би препоръчал от опит и дали си струва изобщо - четох, че е забранено да се лети близо до Ангор; а и има много противоречиви мнения по форумите.

Благодаря предварително!

 

Моят единствен опит е с балона, който е вързан за земята (той пак е с горещ въздух) и само се вдига и се спуска, така, че не мога да коментирам останалите опции. За мен идеята беше да мога да видя/ снимам основния комплекс от храмовете от високо и това ми свърши работа. Предолагам всичко останало е и по-скъпо.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Моят единствен опит е с балона, който е вързан за земята (той пак е с горещ въздух) и само се вдига и се спуска, така, че не мога да коментирам останалите опции.

А това предварително ли се запазва или на място? Защото бях чел някъде, че може само на място да се уреди. Въпросното вдигане с какво времетраене е?

Връзка към коментар

Точно и аз от няколко дни гледам балони в Кападокия. Има много сайтове за резервиране. Най-евтината цена за 1 час е 120 евро. Обаче на едно място предупреждаваха, че имало много фалшиви сайтове, та може ли летялите да споделят фирмите, с които са били ? Заинтригувах се и за летене над Лоара. Там как са цените ?

Връзка към коментар

А това предварително ли се запазва или на място? Защото бях чел някъде, че може само на място да се уреди. Въпросното вдигане с какво времетраене е?

 

Аз ходих преди 9 години, тогава си взех билет на място. Горе се стои около 10 минути + вдигане и спускане. Предостатъчно за да се разгледа добре. Това по спомени.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Точно и аз от няколко дни гледам балони в Кападокия. Има много сайтове за резервиране. Най-евтината цена за 1 час е 120 евро. Обаче на едно място предупреждаваха, че имало много фалшиви сайтове, та може ли летялите да споделят фирмите, с които са били ? Заинтригувах се и за летене над Лоара. Там как са цените ?

За Кападокия ти препоръчвам директно на място, а не предварително по интернет и ако сте няколко човека, още по-добре. При мен след доста пазарлъци свалиха от 150 евро на 105 евро за 1 час, но аз се пазарих само за двама човека. И като търсиш там, винаги питай за колко време е тази цена, и мен ме предупреждаваха да внимавам с фалшиви полети.

А някой може ли да препоръча фирма за полети с балон за района около София? Майка ми имаше рожден ден и много искам да я зарадвам, но искат по 300 лв. за час, а за България такива пари не ми се дават, като знам какви красоти има по света... Търся за 20 мин. полет, все пак жената е възрастна, 20 мин. са и достатъчни, за да знае, че е била в небето.

Връзка към коментар

Аз нещо се притесних сериозно от полет с балон / хеликоптер в Камбоджа. Някак си не ми се струват сигурни; за съжаление има няколко катастрофи последните години.

http://www.voacambodia.com/content/nine-injuredin-balloon-crash-near-angkor-wat/1629866.html

https://www.cambodiadaily.com/archives/weather-engine-malfunction-main-suspects-in-helicopter-crash-59051/

http://cached.newslookup.com/cached.php?ref_id=438&siteid=2359&id=7154970&t=1405472102

http://www.voacambodia.com/content/a-40-2008-11-10-voa1-90161547/1354128.html

Връзка към коментар

А някой може ли да препоръча фирма за полети с балон за района около София? Майка ми имаше рожден ден и много искам да я зарадвам, но искат по 300 лв. за час, а за България такива пари не ми се дават, като знам какви красоти има по света... Търся за 20 мин. полет, все пак жената е възрастна, 20 мин. са и достатъчни, за да знае, че е била в небето.

 

За по-малко пари трябва да улучиш някакво събитие както например ежегодния балонен фестивал в Разлог, той мина вече за тази година. Бях попадала на оферта за Пловдив в сайт за колективно пазаруване за около 100-тина лв. но имаше недобри отзиви откъм гледките (неща, които човек не би искал да вижда на рождения си ден, колкото и да са част от живота), както и недобра организация със записванията. Край Сопот организираха полети с парапланер, ако там правят нещо с балон? Иначе специално да организират за вас все ще е в порядъка на много нули, за да обуславя разходите около организацията на полета.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Точно и аз от няколко дни гледам балони в Кападокия. Има много сайтове за резервиране. Най-евтината цена за 1 час е 120 евро. Обаче на едно място предупреждаваха, че имало много фалшиви сайтове, та може ли летялите да споделят фирмите, с които са били ? Заинтригувах се и за летене над Лоара. Там как са цените ?

Ето ти два сайта:

http://www.goremeballoons.com/main.htm

http://www.anatolianballoons.com/en/Flights

Аз резервирах билети за 4-ма по 150 евро от първия - Goremebaloons. Платихме на място в Кападокия. Идват сутринта и те вземат от хотела с бус. Видях да летят много балони и на втората фирма - Anatolianbaloons- така че не мисля че са фалшиви.

 

Иначе бих посъветвал всички да отиват направо на място и да си разглеждат цялата местност както си желаят, Изобщо не им е необходим тур. Само време и разбира се ранно ставане, защото е изключително красиво, дори и да не летиш пак да станеш рано и да гледаш многото балони над местността.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.