Прескочи до съдържание

Анкета - накъде да се развиваме?

Коя сфера от сайта си заслужава да развием повече?  

81 магеланци са гласували

1. 1. Коя сфера от сайта си заслужава да развием повече?

• Технически детайли по резервации
    • Добри оферти за самолетни билети и хотели
    • Повече информация за различните дестинации
    • Друго (моля пояснате)

Препоръчани мнения

Благодаря за мненията, трудно ще ми е да отговоря на всички, ще се опитам да засегна по-глобалните точки. 

- относно добрите оферти. Номера, е че не е толкова лесно :) Изисква много ръчен труд, който в крайна сметка когато се прави без някаква полза за пишещия е доста неблагодарен. Виждам, че е популярна опция, но като се бях хванал по едно време сериозно да се занимавам и да попълвам многобройни промоции в календара, интерес нямаше почти никакъв. Ето ей за това говоря: http://magelanci.com/calendar/2-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B8/03-2014 Мисля, че повечето хора май просто искат да има повече оферти като тази към Южна Америка от последните дни, но това не зависи много от нас, а от авиокомпанията, която е запразнила от по-рано :) Но ще имам предвид и ще гледам по-честичко да пускам и аз неща там, факт е, че доста ми попадат но умишлено ги игнорирам, че не ми се правят сметки за нощувки, позициониращи полети и т.н. 

- По едно време се занимавах с нещо като новинарска секция, да. Но отнема повече време, от колкото изглежда на пръв поглед, а и с времето видях, че силата тук не е 2-3 човека да списват новини, а съвкупността от мненията на всички. Не сме новинарски сайт, няма и да бъдем на тоя етап. Може би след някоя и друга година, когато станем още повече хора би било реалистично нещо такова, но на този етап не става. 

- относно дестинациите имаше добри предложения и си взимам бележка. Всъщност форум Италия е точно нещо като шаблон как мисля, че трябва да изглеждат нещата, но може би допълнително ще развием идеята. Притеснява ме само да не стане много объркано, което да отблъсква хората, защото е много по-лесно да хванеш една тема и да си зададеш въпроса там, от колкото като начинаещ да се оплетеш в иконки, дневници, пътеписи, и в крайна сметка да се откажеш. Има и друго, ще разцепим форумите по държави, но често се обикалят държави заедно - например Белгия и Холандия, или Тайланд и Камбоджа. Ще стане да се пускат отделни теми в различни подфоруми за едно пътуване... малко каша.  Но ще го измислим!

- относно различните стилове на пътуване. Идеята на организацията в дестинациите не е да дава наклон как да пътуваме, а по-скоро да предоставя информация полезна за всички стилове. Входната такса за дадена забележителност, как се запазва място там, дали може да се резервира онлайн си е информация, от която биха имали полза всички. Обменния курс на дадена валута не зависи много от това дали обичаме да спим по хостели или хотели :) От друга страна този пример показва и необходимостта от подръжка, защото валутните курсове са много динамични. 

- относно последните 10 теми на първа страница - на който не му харесва селекцията просто да цъкне на "ново съдържание" и там ще излизат всички. Точно това, че има и по-лекички и неангажиращи теми позволява пък да има активност в останалите сериозни. Защото ако пишем само дълбокомислени и сериозни мнения смятате ли, че ще влизат пак толкова хора във форума, колкото покрай играта със снимките? Хайде да не задълбавам повече, но баланса между свободен тон, по-неангажиращи мнения и сериозните теми за организиране на пътуване според мен е добър и ми харесва. Иначе няма файда, ако сериозното ти питане не е измествано от музикалните клипчета и седи 2 седмици в последни теми и няма кой да му отговори, защото човека който би могъл не се сеща да влиза във форума, че му е забранено да си пусне виц, който му е смешен. Това е моята гледна точка, за мен е правилна, и по този начин ще върви форума и за напред. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Защото ако пишем само дълбокомислени и сериозни мнения смятате ли, че ще влизат пак толкова хора във форума, колкото покрай играта със снимките? 

Ко? Не!

Екстра си е форумът. Мисля, че информацията, която всеки от нас подава под формата на мнения, снимки, препоръки за хотел или забележителност е достатъчна. Единственото "канализиране" трябва да бъде по отношение на практична информация за билети и и карти за градски транспорт и забележителности, трикове за намаления и т.н., и то за основните забележителности, а не за всяко посетено градче. 

Прекаленото раздробяване на форума и изобилната информация ще затрудни допълнително нов посетител да се ориентира в обстановката. 

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Важна е инициативата. Колкото и да се систематизира, променя ако няма желаещи да споделят за дадена дестинация... няма да има и резултат. Колкото е по-предприемчив духа на форума, толкова по ще се развива. 

Гласувах за дестинациите. Добре ще е да има систематизиране по държави със съответните експерти, които да попълнят информацията. Не може да очакваме чудеса от Георги. Редно е да е колективно делото.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

За мен почти всичко е интересно във форума, но все пак най-полезни са

- информация за дестинациите (съзнавам обаче колко трудоемко може да бъде структурирането на тази информация и обхващането на голям брой страни)

- оферти за самолетни билети и хотели - вярно че ги има споменатите по-горе специализирани сайтове, но аз пиратите не ги отварям всеки ден, от ФБ-страниците им нюзфийда ми идва по някакви странни зукърбъргски закони доста неравномерно - има периоди с редовни новини, има периоди без почти нищо.

От полски пък нищо не разбирам, а преведени с транслейтъра страници, особено от по-непопулярни езици като полския, силно ме изнервят :rolleyes:

С две думи - гласувах за офертите.

А иначе по отношение на това колко време и усилия са необходими да се осъществи някоя от коментираните в тази тема идеи - вероятно е по-удачно да се търси някаква форма за стимулиране на колективен принос, отколкото да се определят  хора (един, двама или трима) , които да се нагърбват конкретно с някакви задачи (като например някой да следи и проверява постоянно за интересни оферти)

Май ще трябва да напиша тия дни едно ръководство за резервиране на билети в Бразилия (за цяла Ю. Америка може би не, не мисля, че знам достатъчно). Мислех, че е много специфично и няма нужда, но изведнъж стана доста популярна дестинация, по-добре да го напиша, отколкото да отговарям на ЛС

Определено ще е полезно ;) , чакаме с нетърпение. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Няма да гласувам. Най-добре го е написала Lindt, която за пореден път напипва същината и по свой специфичен начин вади есенцията през клавиатурата. Става ми любимка тя с нейната дисекционна прозорливост и елегантен стил на писане, но да не се отплесвам в друга посока...

Форумът е страхотен в този си вид. Преди да се правят каквито и да е било промени е редно да се запитаме какво искаме от това място. И тъй като тук сме се събрали все различни хора по характер, възраст, интереси и т.н., най-нормалното нещо е всеки да дърпа чергата към себе си. Лично на мен темите за промоции, грешки и т.н. не са ми интересни. Не са ми интересни, защото поради една или друга причина пътуванията ми се планират не според цената на билета, а според предварителен график за годината поради което тези теми не ми помагат с абсолютно нищо. В същото време осъзнавам, че голяма част от активните потребители в този форум са млади хора без семейства и сериозни ангажименти, които имат възможност да взимат импулсивни решения за инцидентни пътувания на база информация получена от въпросните теми. Затова тези теми са необходими и ценни за форума като цяло. Аз също смятам, че естественото развитие на форума би трябвало да следва структурата на реномираните пътеводители. Добре е всеки континент и страна да бъде представен в нарочна тема по подобие на тази за Италия с линкове към различни подтеми за специфични аспекти от пътуване и престой в конкретната страна. Целта е да се стремим към структура и набор от информация, която да обслужва максимален брой хора, а не да изписваме тонове бутикова информация насочена към определени групи с конкретни интереси. Нека се замислим, че пишещите във форума не са чак толкова много в сравнение с регистрираните. Умишлено не задълбавам в тази посока, надявам се, че става ясно какво имам предвид...

И накрая. Долу ръцете от общите теми! Без общите теми и офтопик в умерени граници този форум няма да просъществува дълго. Както Стенк правилно е посочил по-горе, много хора вече се познават лично и закачката във форума понякога има друг подтекст. А и не смятам, че в това отношение се прекалява...

• Харесвам 5
Връзка към коментар

О, аз... се изчервих  :blush: . Доста. Благодаря, Дюк, и аз чета твоите коментари с удоволствие.  

Аз редовно се нуждая от обща информация по много въпроси за различни държави и дори континенти. Не изпитвам обаче желание да отворя тема, в която да ги задавам и да ми се отговаря веднага и по задължение. Предпочитам отговорите да ги получа като част от приятелски разговор. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз имам конкретна молба/предложение към Георги. 

На мен ще ми бъде много по-удобно ако разшириш малко броя на темите които севиждат в полето "Последни дискусии" на началната страница. Сега са 10, ако може направи ги 15 или 20? Така по-рядко ще изпускам важни теми, които са били изтикани от неща, които не ме интересуват (съвсем наскоро открих бутона "ново съдържание")

И аз смятам,че трябва да се увеличат поне на 15-20 темите от последните дискусий!

Отделно за всяка дестинация да се нахвърля основно инфо.И отстрани да има ,мнения на пътували в дадената дестинация с допълнителни съвети,мнения и преживявания,които биха били много полезни...

Нещо като  tripadvisor,но на български. :)

P.S по този начин смятам ,ще се избегне дублирането на много излишни теми.

Редактирано от palioto
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз смятам,че трябва да се увеличат поне на 15-20 темите от последните дискусий!

+1 Пуска дясното поле до края,  разделя на две и се получава х 2 последните дискутирани теми.  Дори ще отвори визията на началната страница. :)

Редактирано от Hollywood
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

О, аз... се изчервих  :blush: . Доста. Благодаря, Дюк, и аз чета твоите коментари с удоволствие.  

Аз редовно се нуждая от обща информация по много въпроси за различни държави и дори континенти. Не изпитвам обаче желание да отворя тема, в която да ги задавам и да ми се отговаря веднага и по задължение. Предпочитам отговорите да ги получа като част от приятелски разговор. 

Хм, поне аз третирам всяка тема, в която се задава въпрос, като начало на приятелски разговор, не като задължение  :) Та не се стеснявай да питаш нещо, ако искаш да знаеш

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Хм, поне аз третирам всяка тема, в която се задава въпрос, като начало на приятелски разговор, не като задължение  :) Та не се стеснявай да питаш нещо, ако искаш да знаеш

Да, доста едностранно разглеждам ситуацията. На мен ми е досадно занимаването с подробностите :blush:  като логистика и наемане на хотели дори за мое пътуване, така че не се сещам, че може на някой да му е интересно да пише за rent-a-car. 

Връзка към коментар

Аз мисля, че идеята на Lindt е друга. Ако правилно разбирам, става дума за стеснителната част от форума. Има хора, познавам такива, които се въздържат да зададат конкретен въпрос. Затова подобни хора предпочитат да консумират готов продукт. Причините са различни. Лично аз нямам проблем с интровертните, напротив, симпатични са ми и винаги съм готов да им помогна. И така стигаме до структурата на пътеводителите. Не ми се пише просторно днес, но надявам се, че стана ясно за какво говоря...

Връзка към коментар

Отделно за всяка дестинация да се нахвърля основно инфо.И отстрани да има ,мнения на пътували в дадената дестинация с допълнителни съвети,мнения и преживявания,които биха били много полезни...

Нещо като  tripadvisor,но на български. :)

P.S по този начин смятам ,ще се избегне дублирането на много излишни теми.

Исках и аз да са 15, но стана пълна мацаница с дизайна, понеже колоната става по-дълга, а това пък прецакваше галерията със знамето вдясно, което нещо не поиска да се разчекне надолу. Може пак да се пробвам да си поиграя де, но последния път много бъхтах и нямах успех :) А и в крайна сметка, в активни дни 10, 15 или 20 теми са няколко часа активност. Хубава тема може да няма отговор повече от 24 часа, а все още да е актуална. Бутона "Ново Съдържание" е къде-къде по-полезен и дава всички нови, стари и т.н. теми. 

За пътеводителите явно ще се стараем основно. Ще видим как ще го измислим идните дни, дали ще е по италианския модел или ще го преобразим някак. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ами тук имаме поне няколко съфорумци които подържат популярните дестинации при мамите със структурирано инфо. Една от тях е свършила повече работа за Wizz от всеки друг в родния нет :)

Та ноу-хау има въпроса е хора да се нагърбят с подобно нещо и при магеланците.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За пътеводителите явно ще се стараем основно. Ще видим как ще го измислим идните дни, дали ще е по италианския модел или ще го преобразим някак. 

За пътеводителите,може да се използва атласа,цъка се на определената държава и излиза инфо за конкретната дестинация.С малките държави които не излизат на атласа незнам как се, процедира?Знам,че е голяма разправия да сложиш Java script и php в html.документите,както си се постарал.Но на мен тази материя ми е голяма мъка.

Връзка към коментар

Ами тук имаме поне няколко съфорумци които подържат популярните дестинации при мамите със структурирано инфо. Една от тях е свършила повече работа за Wizz от всеки друг в родния нет :)

Та ноу-хау има въпроса е хора да се нагърбят с подобно нещо и при магеланците.

Stenk, благодаря ти!

За да не излезе, че се крия, ще кажа, че винаги съм готова да споделя скромния си опит и да положа труд и за магеланците! :)

В анкетата не съм гласувала. 

За мен всички точки са важни, а мога да окажа съдействие само по една от тях...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не гласувах в анкетата, защото всички неща за мен са важни, само, че имам една малко по-различна гледна точка за нещата. Според мен, форумът си е ок така. Това което трябва на България си мисля, не е пътешественически форум по подобие на БГ мама като структура само, че за пътешествия, с някакви теми в които определена група хора пишат обща информация по държави, дестинации, континенти, градове и т.н. защото това адски, адски разводнява форума и е адски уморително и трудоемко за тези, които списват съответната информация. Това е една от причините да не чета и участвам във форуми като БГ Мама, Trip Advisor и подобните им клонинги. Все си мисля, че това което трябва на пътешествениците е една стабилна Българска пътешественическа Wiki с единствената цел вътре да се направят качествени пътеводители на Български език за всички континенти, държави, градове и т.н. с детайлна информация за всичко онова, от което Българският пътешественик се нуждае, по подобие на WikiVoyage, примерно. След това, може да се направят по-тематични подфоруми по дестинации тук, в които да има една авто-генерирана тема с най-основното инфо от уикито и отдолу във съответният форум да са темите с разнородната информация и въпроси, дискусии и прочее  за съответната дестинация. С това си действие се отстрелват няколко заека:

Първо, уикито ще си е отделен пътеводител, който всеки ще може да редактира, по подобие на Уикипедия и Уикивояж, т.е. дори и хора, които не са членове на форума, ще могат да допринасят с актуална информация, ако желаят разбира се.

Второ, форумът ще си остане такъв какъвто е, а именно привлекателно място, в което хората могат да си говорят за дестинациите лежерно, да споделят опит за и от пътуванията си и като цяло, да поддържат един приятелски разговор, без да се стремят да влизат в някакви енциклопедични рамки и без да се налага да са сигурни, че споделената от тях информация е на 100 % достоверна, проверена и т.н.

И трето, но не последно по важност естествено, форумът ще може да се администрира доста по-лесно чисто технически, тъй-като текущият форумен софтуер не е пригоден за управление на информация тип уики и на Георги ще му е много по-лесно да администрира темите във видът, в който са сега. Ако се опита да добави профил на всеки потребител, както четох някакво предложение в началото на темата, в който профил потребителят да си въведе държавите които е посетил заедно със супер детайлна информация за всяка от тях, администрирането на форума ще стане абсолютен ад, без някакви сложни еквилибристики, които най-вероятно ще изискват я смяна на форумният софтуер, я яко писане на някакви допълнителни модули, които да се оправят с допълнително-генерираната информация.

Това, което за мен лично е важно, е Магеланци да не се превърне в поредният клонинг на Tripadvisor, БГ Мама и от сорта. Наистина харесвам форумът такъв, какъвто е и мисля, че просто трябва да се пооправят малко подфорумите за дестинациите, да се публикува малко повече информация за промоции и грешки от хората, които следят тази информация, а другото може да се отдели и в Уики, което да е списвано колективно и което най-вероятно ще бъде адски полезно на всички Българи, търсещи информация на Български, не само на общността на магеланците.

Редактирано от Djgeorgie
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Dj, и на мен първата идея ми беше Уики, но мисля че все още сме много малко за целта. А и не е толкова лесно, и съм убеден доста трудно за модериране и контролиране. През годините опитвахме и други неща, но се оказа, че единственото, което върви си е форума, така че пътеводителите и темите ще са структурирани във форума. От софтуерна гледна точка също е най-лесно, не че е сложно да се инсталира уики, но...абе тегаво става. 

palioto, естествено че от атласа ще има връзки :)

stenk, с Mary сме говорили отдавна, вината е изцяло в мен, че не мога да смогна да отделя съответното време, но и това ще стане. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Напълно съм съгласна с мнението да има подробно систематизирана информация за съответната дестинация. При Липсата на на такава информация , често четейки многобройни сайтове и форуми пропускаме важни детайли, които някой път ни излизат скъпо. В моя случай, например при пътуването ми до Рим, съм изпуснала момента , че има платена зона в центъра при достъп с кола и сега съм с 6 глоби по 130 евро за 4 дни през които сме ползвали рентакар. Това само го давам , като пример какво може да се включва, също като инфо , освен забележителности , транспорт , метеорология и т. Н

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Напълно съм съгласна с мнението да има подробно систематизирана информация за съответната дестинация. При Липсата на на такава информация , често четейки многобройни сайтове и форуми пропускаме важни детайли, които някой път ни излизат скъпо. В моя случай, например при пътуването ми до Рим, съм изпуснала момента , че има платена зона в центъра при достъп с кола и сега съм с 6 глоби по 130 евро за 4 дни през които сме ползвали рентакар. Това само го давам , като пример какво може да се включва, също като инфо , освен забележителности , транспорт , метеорология и т. Н

Всъщност точно за Рим имаме такава тема и там го пише следното :)

http://magelanci.com/topic/1911-%D1%80%D0%B8%D0%BC-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB/

С личен автомобил или кола под наем

Шофиране в Рим като цяло не се препоръчва. Освен, че са налични проблемите със трафика и паркирането, както във всеки голям град, огромна част от центъра е забранена за автомобили в делнични дни. Повече информация за тези Zone a Traffico Limitato -  http://www.whyrome.i...l_zones_79.html

Но да, ето практичен пример от ползата от тези теми. И ако примера не е достатъчен, то връзката отбелязана в пътеводителя за подробната информация за Zone a Traffico Limitato е неработеща, което пък показва и нуждата от подръжка на тези теми, както и нуждата хората като видят нещо такова да сигнализират :)

Мисля, че общо взето получих необходимата информация от дискусията, благодаря на всички :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз гласувах за развиване на Дестинациите. За мен лично това е най-важното при проучването и подготовката на пътуването. Точно търсене в Гугъл на информация за Карибите ме доведе и във форума.

Идеята за разделяне на дестинациите по държави ми допада и бих предложила да направим и пътеводители за всеки град. За да не падне цялата работа на един човек, тези пътеводители може да се създадат от различни хора, които познават добре града, били многократно там или живеят там. Аз с удоволствие ще направя такъв за Ванкувър (въпреки че, това това не е особено популярно място за посещение от България). Имам едни примерни въпроси за създаване на такъв пътеводител - ако идеята се приеме и се реши да се направи, ще копирам информацията тук.

Също така, ако се налагат преводи от английски, пак мога да помагам. Английският език ми е като втори майчин, а и съм се занимавала професионално с преводи от и на английски в България.

Подкрепям написаното от Линдт за информацията за градовете/държавите - мисля че е необходима точно такава полезна информация и евентуално идеи за хотели или ресторанти, макар че това последното е много субективно.

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Другари и другарки, за много години, да сте живи, здрави, да говорите и пишете на хубав български език и да пътувате.

Добре е "магеланци.ком" понякога да се погледне "изтънко", критично. Много възможности има в сайта, но не дотам добре се използват, управляват, тъй щото да не ни споходи форумна скука, за която велинградският лъв навремето бе писал в една публикация в Хрониките Пенини.

А е нужно доста, да кажем:

- наличие на "силни" теми, привличане на още добри и стойностни автори

- редовно отстраняване на словните излишества: примерно моите...

- редовна редакция по съдържание, опресняване на теми, "подсилване" на теми

- по-добро застъпване на темите за България

- отговорници по теми/направления

и още много, много...

Най-важното - да оженим др. Пенин през 2015 г., че на стари години бебета не се гледат лесно (споделено от опит) :)

Ха спорна година и много здраве от прелестната, зимна Копривщица, дето прасета квичат, червено вино се лее и пушки пукат от Калъчевия мост.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Идеята за разделяне на дестинациите по държави ми допада и бих предложила да направим и пътеводители за всеки град. За да не падне цялата работа на един човек, тези пътеводители може да се създадат от различни хора, които познават добре града, били многократно там или живеят там. Аз с удоволствие ще направя такъв за Ванкувър ...

Аз с удоволствие ще направя такъв за Ню Йорк.

Добре е да има унифицирана структура, която да попълваме. Така информацията за различни градове ще е подредена по еднакъв начин и лесно ще се чете - всеки ще си гледа това, което търси - транспорт, туристически места, музикални сцени, хотели, ресторанти.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

За много години! Нека новата година ни донесе много здраве, хубави промоции и зареждащи пътешествия.

Относно форума - аз го харесвам, какъвто е. Допада ми атмосферата на сътрудничество и споделяне, полезната информация също изобилства. За мен лично най-полезна е информацията за промоции на полети и хотели. В този форум има магьосници в това отношение - благодаря ви момчета и момичета, че споделяте откритията си. Като чета какви оферти изравяте се чудя аз къде гледам, чак ме хваща срам, че съм се фукала със самоорганизираните си пътувания. Информацията за различните дестинации също е полезна, но няма двама души, на които да са им интересни точно едни и същи неща, така че колкото и информация да има, винаги ще се налага да се търси и извън форума за нещо специфично.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

На Многая Лета магеланци!

На първо четене у мен проговори старият сис-админски лаф: "Работает?! Не трогай!!!" с две думи що да го разтуряме?

Ама замисляйки се по - издълбоко у мен напират следните мераци. Вероятно попада в секцията ДРУГИ 

Та аз мисля че трябва да се наблегне на силата на общността демек на далаверката. Какво имам предвид, повече комерс да има.

1. За хората които го работят и създават този форум да има приход, реален, за да не се обезсърчават. Реклами, проценти, членски внос, платен достъп или каквато и да е форма.

2. За нас членовете повече келепир да има. Това си го представям като група за натиск, например да потискаме външно да махне визите за щатите и пр. зли държави, разни фирми и авио компании за отстъпки, дори международни. Силата на масите както казваше другарят Т.Ж. Да се потиска граничната администрация, която служи само да си придава важност, консулства и пр, европейски чиновници.

Такива идеи ми се въртят в главата, така или иначе количественото натрупване трябва да води до качествено изменение.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.