ruwenzogy Публикувано: 3 януари, 2015 Сподели Публикувано: 3 януари, 2015 В предвид евтините самолетни билети, след Нова година стана модерно във форума да се пускат теми , с желание за помощ по съответните дестинации. Та да се включа и аз. Мнозина знаят за билетите ми до Индия, за които още не съм съвсем сигурен дали няма да ги отменят, но съм длъжен да започвам с подготовката. Този път не се чувствам така уверен, затова имам доста въпроси към немалкото магеланци били в Индия. Направил съм една доста предварителна програма, но тя съвсем не е завършена. Ще бъда 15 дни, като много ми се иска да видя бенгалските тигри. Предпоставките за това са 2 - че най-доброто време за тяхното наблюдение е април-май, а аз съм към края на април, и второ, че летя от Райпур, който е съвсем наблизо в Средна Индия, където са съсредоточени повечето резервати. Та някакси не ми се иска да пропусна шанса си. Затова съм отделил един цял ден за Рантанбор в началото на пътуването ми, и искам да попитам дали е възможно от Джейпур вечерта да се установя някъде около парка и на сутринта да направя гейм-драйв ли се казва и следобяд още един, точно като Стенк и вечерта отново да се върна в Джейпур. Към края съм си оставил още два пълни дни и се колебая между Kanha NP и Tadoba Tiger Reserve. Първият фигурира винаги между първите 5 за вероятна среща с тигъра, а втория го препоръчва Флай, а на него може да се вярва... Та какво мислите по тези въпроси 4 Връзка към коментар
stefanrusev Публикувано: 3 януари, 2015 Сподели Публикувано: 3 януари, 2015 (редактирано) Ти наистина кацаш в ... Без да ползваш въздушен транспорт доста друсане по нощните влакове те чака. Щом ти се иска - направи го! Не се знае кога и дали пак ще си в района. На нас пътешественици с мнооого богат опит ни препоръчаха Бангладеш и/или Мизорам за подобна тръпка и затова сега сме си само със снимките от МаеРим в северен Тай. Друго място за което бях гледал е Bandhavgarh National Park. Я пусни програмата че като гледам къде кацаш съм много любопитен. Редактирано 3 януари, 2015 от stefanrusev Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 3 януари, 2015 Автор Сподели Публикувано: 3 януари, 2015 Кацам в Делхи и 15 дни се въртя докато стигна Райпур, откъдето излитам. Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 3 януари, 2015 Сподели Публикувано: 3 януари, 2015 Затова съм отделил един цял ден за Рантанбор в началото на пътуването ми, и искам да попитам дали е възможно от Джейпур вечерта да се установя някъде около парка и на сутринта да направя гейм-драйв ли се казва и следобяд още един, точно като Стенк и вечерта отново да се върна в Джейпур. Разбира се , че е възможно. Около парка има доста хотели вкл. един в самия резерват . До Jaipur от Sawai Madhopur са само около 2 часа с влака Това е изходното градче за резервата. http://www.cleartrip.com/trains/results?from_station=SWM&to_city=Jaipur&class=2A&date=3-2-2015&adults=2&children=0&male_seniors=0&female_seniors=0 1 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 4 януари, 2015 Автор Сподели Публикувано: 4 януари, 2015 Разбира се , че е възможно. Около парка има доста хотели вкл. един в самия резерват . До Jaipur от Sawai Madhopur са само около 2 часа с влака Това е изходното градче за резервата. http://www.cleartrip.com/trains/results?from_station=SWM&to_city=Jaipur&class=2A&date=3-2-2015&adults=2&children=0&male_seniors=0&female_seniors=0 Stenk, би ли споделил по-подробно , разбира се ако искаш и си спомняш, как организира посещението на Рантамбор, в смисъл къде спа предишния ден, как достигна мястото, как закупи гейм-драйва, как се прибра и други такива подробности, тоест как ти протекоха тези дни около посещението на тигрите... Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 4 януари, 2015 Сподели Публикувано: 4 януари, 2015 Помня всичко като бял ден , а и подобно на теб си пазя всички планове и резервации от миналите пътувания. Пътувах от Jaipur до Sawai Маdhopur с влак в 19.40 на цена . Разстоянието е 132 км. Цената беше 273 рупии. Около 22.10 часа пристигнах и си хванах тук-тук до хотела , който е недалеч от парка. Бях отседнал в този , но не го препоръчвам , щото се оказа наистина мизерен http://www.lonelyplanet.com/india/rajasthan/hotels/hotel-aditya-resort На другата сутрин рано хванах тук-тук с който отидох до офиса на парка ( намира се в града) за да си взема предварително резервираните онлайн билети . Оттам тръгват и джиповете и минават по хотелите да съберат останалите гости. Вторият гейм драйв приключи мисля към 16.30-17.00 часа и се върнах в хотела , където вечерях и убивах време докато дойде часа за влака ми към Udaipur в 23.50 ( задължително включи този град ако маршпрута ти позволява !!!). До Udaipur са около 400 км. и на сутринта пристигнах там. Цената за спално купе беше AC 2 Tier (2A) 686 рупии. Относно сафарите - резервирах онлайн от официалния сайт : http://www.rajasthanwildlife.rajasthan.gov.in/home.do#_ Има три възможности за возило : Seats in 6 Seat-petrol vehicle No of Seats in 20 Seat-diesel vehicle No of Seats in 16 Seat-Petrol vehicle Първият вариант не можеше да се резервира онлайн , защото се изкупува на мига от туристическите агенции , които после го препродават със сериозна надценка. Аз избрах третия вариант. Цената се формира от няколко компонента като онлайн предварително платих 478 рупии , а на място се доплащат следните такси в рупии на човек / на трип : Every visitor has to pay Vehicle Rent (Gypsy @330,Petrol Canter @ 330,Desiel Canter @ 300) and Guide Fee (Gypsy @67 ,Petrol Canter @ 25,Desiel Canter @ 20) at time of collecting boarding pass additionally Сега поглеждам малко са ги увеличили ето актуалното инфо : Около 50-100 рупии е прието да се оставят накрая и за бакшиш. Първият гейм драйв беше в 06.00 , а вторият в 14.00 часа като са по около 3 часа чисто . 4 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 4 януари, 2015 Автор Сподели Публикувано: 4 януари, 2015 Много благодаря. Изникват 2 въпроса. Тази цена от 400 рупии дали е само за видео камера, за просто апаратче дали има някаква такса. И вторият въпрос е дадената цена е сигурно за един гейм-драйв, за следобед си трябва може би друга резервация. То за този парк не е проблем цената, но за другите хем цената е голяма, хем са доста трудно достъпни. Вече три дни чета и ги мисля тези тигри и не достигам до правилното решение... Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 4 януари, 2015 Автор Сподели Публикувано: 4 януари, 2015 Последно мисля да посетя 3 парка за по един ден ( два гейм-драйва) - общо 6 излизания на лов за тигри Ranthambore National ParkBandhavgarh National Park. Kanha Tiger Reserve Някой знае ли официален сайт за резервиране на последните 2 парка ? 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 4 януари, 2015 Сподели Публикувано: 4 януари, 2015 Да посочените цени са за едно сафари. Така като гледам актуалната крайна цена с всички такси е 1000 Rs за Gypsy ( това са си нормалните шест местни джипове ) и 843 Rs за Canter. 400 Rs е само за видеокамера , за фотоапаратите няма такса. 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 4 януари, 2015 Сподели Публикувано: 4 януари, 2015 Паркът е разделен на няколко зони и е хубаво да резервираш две различни ,щото шанса става по-голям. Гейм драйва е само в зоната която си избрал. Предимството да резервираш на място е , че местните са наясно в коя зона предните ден-два са забелязвани тигри и може да ти осиурят точно тази зона макар да няма 100% гаранция , че добичетата ще се покажат пак Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 4 януари, 2015 Автор Сподели Публикувано: 4 януари, 2015 Паркът е разделен на няколко зони и е хубаво да резервираш две различни ,щото шанса става по-голям. Гейм драйва е само в зоната която си избрал. Предимството да резервираш на място е , че местните са наясно в коя зона предните ден-два са забелязвани тигри и може да ти осигурят точно тази зона макар да няма 100% гаранция , че добичетата ще се покажат пак Как да резервираш на място ? Нали всичко се прави предварително онлайн, защото местата свършват. Най-вече това чета за другите два парка, че вече за март няма места. Не схващам как да резервирам на място.... Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 4 януари, 2015 Сподели Публикувано: 4 януари, 2015 Няма онлайн , щото тур агентите ги изкупуват. На място може и от нощес за утре Казваш в хотела какво искаш и те си знаят. Цената обаче е три до пет пъти над официлната или поне така беше преди две години. Сега поглеждам , че съм бил там на 27.03.12 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 4 януари, 2015 Автор Сподели Публикувано: 4 януари, 2015 На другата сутрин рано хванах тук-тук с който отидох до офиса на парка ( намира се в града) за да си взема предварително резервираните онлайн билети . Оттам тръгват и джиповете и минават по хотелите да съберат останалите гости. Първият вариант не можеше да се резервира онлайн , защото се изкупува на мига от туристическите агенции , които после го препродават със сериозна надценка. Аз избрах третия вариант. Цената се формира от няколко компонента като онлайн предварително платих 478 рупии , а на място се доплащат следните такси в рупии на човек / на трип : Every visitor has to pay Vehicle Rent (Gypsy @330,Petrol Canter @ 330,Desiel Canter @ 300) and Guide Fee (Gypsy @67 ,Petrol Canter @ 25,Desiel Canter @ 20) at time of collecting boarding pass additionally Добре де, аз май съм много тъп и нещо не схващам. Тук пишеш, че си резервирал онлайн, тоест предварително, как тогава от нощес за утре? Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 4 януари, 2015 Автор Сподели Публикувано: 4 януари, 2015 Или може би първия (сутрешен драйв ) го резервираш онлайн, а за втория се уговаряш на място. Но пък той е 5 пъти по-скъп.... За другите 2 парка, където цената е 60-100 евро, това с и е адски много. Такава ли е схемата ? Можеш и без резервация, уреждаш се в хотела, но плащаш 3-4 пъти повече... Затова се блъскам вече няколко дни, защото не са ми ясни нещата... Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 4 януари, 2015 Сподели Публикувано: 4 януари, 2015 Аз резервирах предварително онлайн , щото обичам всичко да ми е подредено и може би леко съм си стиснат. Когато проучвах се оказа , че няма проблем това да се направи и на място и видях как става наистина В Индия с пари сигурно няма невъзможни неща. В случая английска двойка бяха дошли в Индия за сватба на техен прител в близко градче и случайно разбрали за парка. Сдобиха се безпроблемно с места , а с тях се запознах на вечеря в хотела след моето сафари.Беше им излязло по около 4000 Rs. на човек за един гейм драйв. Не разбрах дали са видяли тигрите , щото тяхното сафари беше за следващата сутрин , а аз след вечерята отпътувах за Удайпур. Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 4 януари, 2015 Автор Сподели Публикувано: 4 януари, 2015 Ами и аз съм като теб и искам всичко да ми е уредено, затова предпочитам онлайн, стига да ми приемат картата http://www.mponline.gov.in/Portal/Services/Forest/FinalForest/foresthome.htm Мисля, че от тук трябва да резервирам за другите 2 парка, въпреки , че е доста рисковано чак за края на пътуването ми, а и достъпа до тях не е лесен, както твоя парк, и има големи разходи, които не зная дали ще се оправдаят... Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 4 януари, 2015 Сподели Публикувано: 4 януари, 2015 Към края съм си оставил още два пълни дни и се колебая между Kanha NP и Tadoba Tiger Reserve. Първият фигурира винаги между първите 5 за вероятна среща с тигъра, а втория го препоръчва Флай, а на него може да се вярва... Та какво мислите по тези въпроси DSC042471.JPG За Тадоба съм гледал два невероятни фотописа, но после приятел, който е много вътре в сафаритата (включително и за тигри в Индия) ми каза, че много зависело от годината. Някои години имало доста тигри, тигрица се окотила и пр. и се виждали страхотни sightings, други години било слабо. Това го пиша само за да не разчиташ много на каквото съм писал, бил съм впечатлен от фотописите от определена година просто. Иначе нямам личен опит в гледане и снимане на тигри т. е. не съм компетентен в тази област. :) Аз бих отишъл на trip advisor и бих разгледал коментарите и снимките на хора, които са били скоро в различни резервати (трябва да отидеш на определени лагери и лоджи предполагам) и бих съдил по кой какво е видял последните 2-3 месеца. 1 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 4 януари, 2015 Автор Сподели Публикувано: 4 януари, 2015 Последните 2-3 месеца е различно (ноември-януари) Най-доброто време е април-юни, когато е сухо и се събират около водните басейни. При мен Тадоба отпадна. Останаха другите 3, които са сравнително по-лесно достъпни откъм транспорт (влакове) Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 5 януари, 2015 Автор Сподели Публикувано: 5 януари, 2015 С парковете за тигри долу-горе се оправих ( остава само да резервирам ) Сега излиза един много основен въпрос при планирането на това пътуване. Моля билите в Индия да се включат... Става дума за влаковете. Всички препоръчват да се пътува с влак. Но..... дори в момента като гледам в реално време почти няма влак, който да не закъснява - и то с час, два, та и повече... Как тогава човек може да си планира нещата и да СИ КУПИ ПРЕДВАРИТЕЛНО БИЛЕТИ. Отивам на гарата с билета, и влака закъснява с... 3 часа. Това време трябва да го прекарам на гарата в най-голямата мизерия и при клошари, просяци, крадци и бездомници ( знаете какво е по гарите, камо ли пък в Индия) Това едно на ръка. После влака пристига до вашата крайна точка отново с няколко часа закъснение и ви проваля всякакви планове да посетите и разгледате дадено място. Още по-страшно става, ако гоните някаква връзка и имате купен билет... Разбирате ме. Навсякъде се говори за това прословуто закъснение на индийските влакове. Тези, които са били в Индия, моля да споделят как са се справили с този проблем...Защото това е основно средство за придвижване и касае пряко планирането на цялото пътуване. Ех, да бяха влаковете им като в Япония, Корея или дори Китай.... Връзка към коментар
Valle Публикувано: 5 януари, 2015 Сподели Публикувано: 5 януари, 2015 (редактирано) Моя опит е сега от ноември 2014 г. - ползвах 3 влака в северна Индия (щат Утар Прадеш). Да, влаковете закъсняват. При мен закъсненията бяха до 1 час максимум на пристигане в крайната дестинация, иначе на тръгване бяха точни. Диспечерите преценяват дали да спрат някой влак, за да пропуснат друг пътнически или товарен влак по съответната линия. Няма проблем да си вземеш билет веднага на място, но това не ти гарантира място за седене дори в най - ниската класа ... т.е може да седиш прав или да седнеш където ти падне. Нормалното е на седалка за 3-ма в едно купе, да седят 4 или 5 души. Моята препоръка за по-голям комфорт е да си взимаш запазено място поне един ден предварително или в деня в който пристигнеш на гарата в даден град да си купиш билет за следващата отсечка. Аз не съм резервирал по интернет, всичко на място. На гарата следва да попълниш едни техни резервационни форми (на хартия) с малко лични данни, като по спомен в определени случаи за бързо (emergency) резервиране се наричаше TIKTAL. На различните гари (понякога) местата за резервация и директна продажба (касите) са в различни помещения. ...в Горакпур даже бяха в различни сгради. През 2012 в Керала и Тамил Наду взимах директно билет за всеки влак и все си седях сред другите пасажери, ама сега в Утар Прадеш по-добре е с резервация, че там май е по - натоварено и са повече пасажери. Разликата в цените между най - ниската класа и най - високата е приблизително 3 пъти. Довечера, ще си погледна билетите и ако се сетя за някакви подробности ще пиша отново. Редактирано 5 януари, 2015 от Valley 2 Връзка към коментар
stefanrusev Публикувано: 5 януари, 2015 Сподели Публикувано: 5 януари, 2015 (редактирано) Става дума за влаковете. Ние проблеми със влаковете 2013та нямахме. Това което се изисква е регистрация първо в https://www.irctc.co.in/eticketing/loginHome.jsf и задължителна активация на профила, а после и в http://www.cleartrip.com/ със същия профил и име. Процедурата е малко бавничка - отнема около 2-3 дни но след това действа безотказно. Тук е обяснено доста добре - http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g293860-i511-k5740951-Train_tickets_online_Solution-India.html. Ако се затрудниш мога да ти дам моя профил направо за да не губиш време и нерви. Наложи се да отменим няколко влака тъй като съкратихме пътуването със седмица и след месец ни върнаха парите с малка удръжка. За удобните влакове по най-натоварените маршрути препоръчвам да си резервирате билети около 2 месеца предварително. Редактирано 5 януари, 2015 от stefanrusev 3 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 5 януари, 2015 Автор Сподели Публикувано: 5 януари, 2015 Много ти благодаря. Ако се замотая и нещо не става, ще се възползвам от предложението ти. Имам малко повече от 3 месеца и още уточнявам програмата. Връзка към коментар
stefanrusev Публикувано: 5 януари, 2015 Сподели Публикувано: 5 януари, 2015 Имай предвид че разликата между First AC и AC2 Tier доста често е само в това че купетата на първа класа са с врата, а другите - с перденца. За всички спални вагони ти носят в плик чисти чаршафи и калъфка, доста често и възглавницата. Относно моя профил - от 18ти януари до 20ти февруари ще сме из Централна Америка и не знам как ще е нета там. Мисля че Cleartrip-а ще ти помогне за 24 часа да сглобиш програмата и без да си се регистрирал - много е удобна и актуална, включително и за автобусния транспорт. Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 5 януари, 2015 Автор Сподели Публикувано: 5 януари, 2015 Знам, че сте в Латинска Америка. Като гледам билетите се продават точно 2 месеца предварително. Така, че сега няма да стане. Аз програмата почти съм я сглобил, ама тия тигри много ме бъркат. Ориентирах се към Бандхавгарх, но не мога да си извадя онлайн пърмит, а без такъв е безсмислено. Още търся начини, или ще ги зае.... 1 Връзка към коментар
stas Публикувано: 5 януари, 2015 Сподели Публикувано: 5 януари, 2015 Каква е историята с билетите за India, за колко пари си ги взел и с коя АК? Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега