Прескочи до съдържание

Въпроси за Индия

ruwenzogy

Препоръчани мнения

Историята с билетите . Купени от  бъджитеър.ком  за 220 евро Рига - Райпур и обратно. И понеже отмениха едни подобни билети, сега и аз не съм съвсем сигурен какво ще се случи и с моите. Ама вече започвам с подготовката.

Връзка към коментар

За влаковете ще имам десетина пътувания, повечето нощни. Затова мисля да купувам спални от най-скъпите. Почти всички започват с началната гара, където не ми се вярва да има закъснения поне при тръгването. Има само един проблемен и ми се иска Стенк да каже дали при него е имало закъснение. Това е нощния влак за Удайпур от градчето , където са тигрите и влака е някъде  към полунощ и е преминаващ.

Връзка към коментар

Помня много ясно този влак и беше съвсем навреме. Само дето някакъв нагъл холандец беше легнал на моето легло и взе да се усуква нещо. Направих го на две стотинки и го пратих да се оправя ... затова и запомних това пътуване ;)

Всъщност на фона на всичко в Индия влаковете са едно от най-организираните неща там и всъщност са изнендаващо комфортни. Общо имат 5-6 класи , като разликата е много повече от три пъти. Н агарите има номера по пероните с номер на който спира съответният вагон , защото някой са с по 20-ина вагона или се простират на близо километър...

Аз имах около 10 пътувания всичките в АC 2 или АC 3 , като само най-дългото ( около 1200км.) беше в Първа класа Jaisalmer- Delhi. За мен няма смисъл от Първа класа и това беше най-скучното ми пътуване там.

Във АC 2 или АC 3  пътуват туристите , както и индийските семейства от горната класа - лекари , бизнесмени , офицери от армията. Имах безкрайно интересни разговори и запознанства с такива хора.

Разликата между двете категории е само в това , че при AC2 са две легла едно над друго , а при AC3 са три.

Самите вагони са плацкарт като няма врати за "купетата" , а само завески.

Врати има само в Първа класа , която е съответно с 4 или 2 легла. Не може да избираш между тях и аз уцелих купе с 2 легла , но беше страшна теснотия и не си струваше разликата в парите спрямо едно AC2 ;)

Като казаха преди мен винаги ти носят опаковани чисти калъфки и чаршафи за нощните влакове.

Знам как програмите ти са разчетени до секунда , но  бих посъветвал в Индия да го караш по-лежерно , щото иначе само ще похабиш много нерви. Остави си малко по-голям толеранс в препускането по целите там.

Най-дългото закъснение май беше около три  часа , но по Френнската Ривиера  съм имал и по-голями така ,  че ...

Khaled - C'est la vie   :)
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не, не съм си разчел нещата до секунди и знам ,че в Индия това е невъзможно. Мисля да процедирам по следния начин - пътуване с влакове ( има и 2-3 с автобус), и от гарите ползвам тук-тук за разглеждане на забележителностите (най-важните) и обратно към гарата или хотела. Имам един -два влака по 1-2 часа път и за тях мисля да не си взимам билет предварително, а да се слея с местните, колкото и атрактивно да изглежда...

Всичките ми влакове тръгват от начална гара (без въпросния) и когато стигнат...

Връзка към коментар

Здравей отново. Да, при влаковете си слагай около час закъснение. Моите преходи с влак отпреди 2 месеца бяха следните:

- Горакпур (първи важен град след КПП Соноли с Непал) - Агра =601 км. (според Гуугъл), цена 335 рупии, пасажерска класа. Билета го взех на място, 2-3 часа преди потеглянето. Туй бе голямо шоу - по-ниско не бях падал. Мястото трябваше да бъде потвърдено в Лъкнау, не знам какво и как трябваше да се направи за такова потвърждение, та все едно бях без място.

- Агра - Коджурахо - 439 км,  спирката на този влак е на Агра Кантон, а не на Агра форт, където пристигнах от Горакпур. Това е другото на което трябва да обърнеш внимание-големите градове понякога са с отделни далечни една от друга гари.Класа 2АС. ... със завеска, две легла едно над друго, аз бях отгоре. Добре е, спах спокойно.

- Коджурахо - Варанаси - дистанция 443 км (Гуугъл), цена 975 рупии, Класа 3А, 3 легла едно над друго, срещу теб още една подобна тройка. Ето този билет го бях взел с формуляр TAKTAL SEWA. Явно местата бяха почти на привършване, понеже ми дадоха място най - отгоре до вентилационния отвор/шахта .. та трябваше да го запушвам с каквото имах под ръка до момента в който влака потегли. Това място до вентилационния отвор/шахта не е за препоръчване, но аз пак си спах добре.

Редактирано от Valley
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

- Коджурахо - Варанаси - дистанция 443 км (Гуугъл), цена 975 рупии, Класа 3А, 3 легла едно над друго, срещу теб още една подобна тройка. Ето този билет го бях взел с формуляр TAKTAL SEWA.

Този влак спомняш ли си по кое време долу-горе тръгваше и кой ден, че май не са всеки ден по тази отсечка.

И какъв е този формуляр? За пръв път го чувам.

Връзка към коментар

Не са всеки ден . Аз също пътувах Каджурахо - Варанаси :

Train No & Name 21107 / Kurj Bsb Link E Date of journey 20 Mar, 2012 Class AC 3 Tier (3A) Date of boarding 20 Mar, 2012 From (KURJ) To Varanasi Jn (BSB) Boarding (KURJ) Reservation upto Varanasi Jn (BSB) Scheduled Departure 23:20 * Total Fare Rs. 531 Distance 453 km Quota General Adults 1 Children 0 Date of Booking 21 Dec, 2011 

Редактирано от stenk
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Помня  заради  това , че не са всеки ден доста трудно нагласих моята програма и беше нещо като : Делхи- Каджурахо (нощен влак) , после Каджурахо- Варанаси (нощен влак) , две нощувки във Варанаси , после Варанаси - Jhansi (нощен влак) , Jhansi - Агра , две нощувки , Агра- Фатехпур Сикри с автобус /следобеда  Фатехпур Сикри - Jaipur с автобус , три нощувки , Jaipur- Sawai Madhopur , една нощувка , Sawai Madhopur-  Udaipur (нощен влак)  :) . Udaipur три нощувки и дневен трип до фортовете , Udaipur- Ranakpur с такси , следобеда Ranakpur - Jodhpur с автобус , две нощувки , Jodhpur - Jasalmeer ( нощен влак) , две нощувки , Jaisalmer - Delhi ( нощен влак) , нощувка в Делхи и полет в полунощ към Доха и България.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

18.11.2014 (вторник) - тръгване в 23:40. Да, от Коджурахо влаковете за Варанаси не бяха всеки ден. Виж на сайта на индийските железници  - сега за ориентация и след месец като му дойде времето за покупка на билети. Тези неща се менят периодично. 

Гарата е далеч от градчето, в рамките на което са основната група храмове. Отделно, по околните села има други храмове, които са били част от големия на времето град - столица на династията. Аз взех мото - рикша за един ден, като рикшаджията ме остави на гарата привечер.

TATKAL (така е правилното изписване) - ами аз попълвах формуляр за всеки влак. Този беше нещо като за закъсали за пътуване пасажери, доколкото разбрах. В Агра пък ми искаха копие на паспорта. Имам чувството, че всяка гара си е със собствени правила.

Този влак спомняш ли си по кое време долу-горе тръгваше и кой ден, че май не са всеки ден по тази отсечка.

Редактирано от Valley
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Пробвай с прекачване в Jhansi ако няма директен същия ден. И без това там се прекачват само вагоните ( поне така си спомням).

Според мен въобще не си заслужава нощувка в Каджурахо - еротичните храмове ще ги разгледаш за 2 часа, после ако ти се върви ще се разходиш из полето край другите храмове ,можеш да отскочиш и до един природен резерват , и вечерта си хващаш спален вагон за Варанаси...

Ако успееш вкарай в програмата и Амритсар -https://plus.google.com/photos/100263870214579547005/albums/5846577521131300913?banner=pwa

Аз бих пренебрегнал Каджурахо ако трябва да избирам.- https://plus.google.com/photos/100263870214579547005/albums/5846614148721258673?banner=pwa

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

От двете ми ходения имам следните наблюдения:

- местна агенция организира по-добре транспорта. На летището те чака шофьора, хотелите и влаковете са резервирани, сметнато ти е колко време ще коства пътя от А до Б. Шофьора е 24 часа на твое разположение, вкл. те закарва до летището.

- ако можеш да си спестиш влак - по-добре. След нощ в 1-ва класа Делхи-Варанаси, пълна със сумтящи и пърдящи субекти, пристигнах обринат и неспал (за храната - агента каза, че и той не би се престрашил - кухнята е на земята до тоалетната).

- две места които са в района и си заслужават повече от Каджурао и Джанси - Orchha и Gwalior - незабравими и с по-малко туристопоток.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря за мнението.  Би било удобно, ако все пак сме повечко хора. Аз такова нещо и планирах преди 2 години с основен акцент към Хималаите на север. Сега съм сам, свикнал съм на доста несгоди и ще се оправям някакси.

Впрочем, за пръв път пътувам сам (може би на не най-подходящата дестинация) и само с ръчен багаж и ще ми е леко странно, но това ще ми даде повече свобода на придвижване и преживяване ( надявам се )

Връзка към коментар

TATKAL доколкото помня e нещо като да си в листа на чакащите ;)

Извън местата които са налични онлайн може на място да се урдеиш с място и тогава попълваш тия неща. Не всички места се пускат за онлайн резервация.

Връзка към коментар

- две места които са в района и си заслужават повече от Каджурао и Джанси - Orchha и Gwalior - незабравими и с по-малко туристопоток.

Е то на Джанси се слиза ако искаш да разглеждаш Orchha. Самото Джанси какво да му гледаш ...

Оги споко , влаковете съвсем не са зле. Аз поне бях приятно изненадан. Относно храната - не съм консумирал по влаковете и съм си купувал разни пакетирани неща и минерална вода само от гарите.

Относно Каджурахо най-добре ако можеш пристигаш рано сутрин , разглеждаш храмовете наоколо , после тези в града , хапваш почиваш и си хващаш нощния влак за Варанаси.

Аз не се бях сетил , но  канадец с който убивахме време на жп гарата вечерта разправяше , че си е взел хостел в Каджурахо , където се изкъпал и дремнал няколко часа късния следобед. На 28 март беше около 37-38 градуса и следобеда хич не е за разходки ... това ми напомня за едни другаии и другарки от Полша които обърнаха по бутилка водка в местно ресторантче , където киснах близо три часа   :)

Хостела беше от поряка на максимум 7-8 долара.

Сега вече редовно практикувам номера на канадеца , където може  :)

Та това което направих - сутринта от жп гарата се вързах на един от досадниците с рикшите. Договорихме цена и някъде по средата на пътя ме спря и взе да ме баламосва като сикаш да му дам двойно. Отрязах го и му казах да ме връща на гарата. След пазарлък се разбрахме да посъкратим програмата и след 2-3 часа обиколка по околните храмове да ме остави в града , а късно вечерта да ме чака и да върне на гарата . Така и стана.

Във Варанаси бях отседнал тук и съм много доволен от топ локацията и самото място :

http://www.ganpatiguesthouse.com/

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В Каджурахо май наистина така ще стане. Пристигам рано сутринта от Джанси незнайно колко спал във влака. До обяд ще разглеждам храмовете, сигурно ще бъде адска жега, следобяд в хостелче да дремна, защото влака за Варанаси е чак в полунощ...

Добра идея за междинно непланирано спане.

Връзка към коментар

Ха! И ние! Не че има кой знае какъв избор за тия пари... Ама си беше супер за обстановката. Особено панорамата от покрива рано сутрин.

След нощ в 1-ва класа Делхи-Варанаси, пълна със сумтящи и пърдящи субекти, пристигнах обринат и неспал (за храната - агента каза, че и той не би се престрашил - кухнята е на земята до тоалетната).

Че то ако от това ще се "впечатлява", по-добре не  да тръгва... Както ме посъветва познат: " За аклиматизация две седмици в Столипиново.." ( и пак беше далеко от действителността   ;)  ).   

Смело, Оги !  На втория ден няма да ти пука! 

Защото или търсиш начин да си тръгнеш още на същия ден, или преглъщаш своите предразсъдъци и ги приемеш такива каквито са. Особено във Варанaси.

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Май ще се размине с голямото къпане :)

Абе аз доста се чудех на едни французи и американци дето се къпеха в Ганг  и наравно с маймуните в маймунския храм на Jaipur  :P

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Защото или търсиш начин да си тръгнеш още на същия ден, или преглъщаш своите предразсъдъци и ги приемеш такива каквито са. Особено във Варанaси.

Точно така се чуствах първата вечер !Стреса или по-скоро ядовете ми през деня беха толкова големи , че се прибрахме малко след мръкване и не си подадохме носа навън цяла вечер . Отвън клаксони , врява , миризми , крави , животът кипи на макс :lol:

Денят протече така : от летището в лъсаквото метро и се бухваш на жп гарата , където с излизането почва реалността. Имах разпечатана карта с адреса на хотела , но някъде в суматохата го загубих , а никой местен там не помага без пари . Всеки е вързан с някой хотел и иска да те води там , защото ще изкара някоя рупия комисионна. В крайна сметка не намерих хотела и влязох в един , дето що-годе ми хареса. Оттам отидохме в Стария Делхи , където направих невероятна  глупост да си оставя новичките "Nike" на безплатните рафтове ( има платени който се охранява , но просто нямах дребни рупии ) при Мемориала на Ганди . Е разбира се на излизане - нъцки !!! Мислех , че пазачите са намесени и давах 15 евро кеш откуп , ония ходиха нанякъде ,  ама явно човека не е от техните и нищо не свършиха. Единият ме съжали и  даде износени мърляви чехли с които все пак стигнах до пазара до джамията отсреща , та си купих нови и поне се обух . По ходилата ми имаше ранички и се чудех каква ли инфекция съм лепнал от мизерните чехли и прахоляка по улицата... големи промивки и дезинфекция паднаха в хотелската стая  :P

На връщане се оказа , че нямаме дребни да си купим жетон за метрото до хотела , наоколо няма никъде чейндж бюра , банките бяха вече затворили , а в нас имахме само 100 доларови банкноти , та няма как да се спазарим и с някой местен.

В крайна сметка след близо час лутане - АЛЕЛУЯ !!! Някъде сгънати из джобовете останали едни рупии точно колкото за метрото - хора няма такова щастие !!!

Мислех си "Мааму стара имам ли акъл да се набия баш в Индия  ???" и без майтап си мислех точно , как с тия парички ще си изкарам прекрасно лято в Ница  :)

Вторият ден пак беше кофти ама попривикнах.

На третия в Кажурахо вече бях пушка и оттам-нататък всичко беше ОК , щото спря да ми пука.

Бяхме отседнали в Пахарганж. Ето това е за да добиете предтстава какво е човек да попадне на такова място когато никога не е излизал от добрата стара Европа :

https://www.google.bg/search?q=paharganj+new+delhi&espv=2&biw=1280&bih=909&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=riOsVKqYCcKvU4exgagL&ved=0CAcQ_AUoAg

Това всъщност е бакпейкърския район на Делхи , където чужденците са сигурно колкото местните.

Нещо като Као Сан Роуд в Банкок.

Оги обаче е обиколил голяма част от света и тия неща няма да го изненадат като мен тогава  :)

Редактирано от stenk
  • Харесвам 5
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Точно така се чуствах първата вечер !Стреса или по-скоро ядовете ми през деня беха толкова големи , че се прибрахме малко след мръкване и не си подадохме носа навън цяла вечер . Отвън клаксони , врява , миризми , крави , животът кипи на макс :lol:

Денят протече така : от летището в лъсаквото метро и се бухваш на жп гарата , където с излизането почва реалността. Имах разпечатана карта с адреса на хотела , но някъде в суматохата го загубих , а никой местен там не помага без пари . Всеки е вързан с някой хотел и иска да те води там , защото ще изкара някоя рупия комисионна. В крайна сметка не намерих хотела и влязох в един , дето що-годе ми хареса. Оттам отидохме в Стария Делхи , където направих невероятна  глупост да си оставя новичките "Nike" на безплатните рафтове ( има платени който се охранява , но просто нямах дребни рупии ) при Мемориала на Ганди . Е разбира се на излизане - нъцки !!! Мислех , че пазачите са намесени и давах 15 евро кеш откуп , ония ходиха нанякъде ,  ама явно човека не е от техните и нищо не свършиха. Единият ме съжали и  даде износени мърляви чехли с които все пак стигнах до пазара до джамията отсреща , та си купих нови и поне се обух . По ходилата ми имаше ранички и се чудех каква ли инфекция съм лепнал от мизерните чехли и прахоляка по улицата... големи промивки и дезинфекция паднаха в хотелската стая  :P

На връщане се оказа , че нямаме дребни да си купим жетон за метрото до хотела , наоколо няма никъде чейндж бюра , банките бяха вече затворили , а в нас имахме само 100 доларови банкноти , та няма как да се спазарим и с някой местен.

В крайна сметка след близо час лутане - АЛЕЛУЯ !!! Някъде сгънати из джобовете останали едни рупии точно колкото за метрото - хора няма такова щастие !!!

Мислех си "Мааму стара имам ли акъл да се набия баш в Индия  ???" и без майтап си мислех точно , как с тия парички ще си изкарам прекрасно лято в Ница  :)

Вторият ден пак беше кофти ама попривикнах.

На третия в Кажурахо вече бях пушка и оттам-нататък всичко беше ОК , щото спря да ми пука.

Бяхме отседнали в Пахарганж. Ето това е за да добиете предтстава какво е човек да попадне на такова място когато никога не е излизал от добрата стара Европа :

https://www.google.bg/search?q=paharganj+new+delhi&espv=2&biw=1280&bih=909&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=riOsVKqYCcKvU4exgagL&ved=0CAcQ_AUoAg

Оги обаче е обиколил голяма част от света и тия неща няма да го изненадат като мен тогава  :)

Ама това е готино, обичам емоциите, ми то, ако ги няма защо пътуваме сами.

Връзка към коментар

Ние НЕ правихме никакви и оцеляхме!  Единственото е да пиеш бутилирана вода. Е, и да не се къпеш из реките. Четох че във водата има някаква амеба към която местните имат имунитет от деца. При нас се отразявало с едноседмично стомашно разстройство, но при тяхната хигиена  няма да се чувстваш  въобще комфортно  :lol:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.