Прескочи до съдържание

Фотопис Танзания: Иринга и национален парк Руаха


FlyTraveler

Препоръчани мнения

Един фотопис за последното ни пътуване (за момента) в Африка през втората половина на 2014. Основната цел беше сафари в националния парк Руаха в южна Танзания, като за гарнитура прибавихме и 4 вечери в Занзибар (може би Занзибар ще бъде представен в отделна тема).

Извинявам се, че фотописа е на английски, но голяма част от него е вече готова в друг форум и малко по малко ще гледам да копирам постове и снимки в моя блог. Едва ли ще ми остане време да го превеждам на български и реших, че по-добре така, отколкото да не го споделя изобщо тук.

По-голямата част от участниците във форума боравят свободно с английски, останалите ако им се занимава, биха могли да ползват преводача на Гугъл.

 

Защо избрах точно национален парк Руаха при толкова други възможности може да разберете в моя блог.

 

Приятно разглеждане!

 

 

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Втория пост от фотописа за пътешествието ни в Танзания през 2014 година - полетите на Turkish Airlines от Варна до Истанбул и после до Дар ес Салаам. Снимки в самолетите, от самолетите и по летищата.

Приятно разглеждане!

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

И аз почвам сериозно да се замислям за Руаха след твоето представяне, но имавреме, ще изчакам първо да пуснеш едно сравнение с Калагади, след като се върнеш.

А един въпрос оффтопик, как преценяваш Занзибар спрямо Кариби-те, като природна красота?

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз почвам сериозно да се замислям за Руаха след твоето представяне, но имавреме, ще изчакам първо да пуснеш едно сравнение с Калагади, след като се върнеш.

А един въпрос оффтопик, как преценяваш Занзибар спрямо Кариби-те, като природна красота?

 

Според мен няма смисъл да чакаш, Калагади сигурно е яко (иначе не бих се канил да ходя), но според мен не би могло да става абсолютно никакво сравнение ако трябва да избираш между двата парка. Пейзажите в Руаха са много по-разнообразни (по-разнообразни от който и да е друг парк, който съм виждал), а за разнообразие на растения (дървета) и животни да не говорим. Аз единствено бих се колебал м-у делтата на Окаванго и Руаха от парковете и резерватите, където съм ходил, даже май и не бих се колебал, ако трябва да отида само в един парк, това би бил Руаха.

 

Много хубав въпрос за сравнение м-у Занзибар и Карибските острови. Както знаеш много добре, островите в Карибието са доста различни, (същото е и с отделните части на Занзибар), но ще се опитам да обобщя. Не съм ходил и на другите острови, които административно се водят към Занзибар.

 

Ако говорим само и единствно за плаж, може би бих предпочел примерно St. John (US Virgin islands), където водата е и по-прозрачна. Правя уговорката, че в Занзибар не успяхме да отидем на най-добрите места за шнорхелинг (не беше приоритет за това пътуване). Като сбор от ландшафт, атмосфера и море бих предпочел Занзибар (изключвам някои места от северните плажове, където е еднакво, с който и да е уреден тропически курорт по света и ако стоиш на плажа не можеш да разбереш дали си на Бахамас или в Занзибар).

 

Обаче като комбинация от култура, архитектура (Стоун Таун), храна, местни хора, природа и море, според мен Занзибар бие всеки карибски остров, който съм виждал (Куба не я слагам в класацията, защото е малко друга бира).

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Трети пост от фотописа ми за Танзания. Полет на едномоторна Cessna Grand Caravan от Дар ес Салаам до Иринга, един от най-красивите полети през живота ми с изключителни пейзажи от централна и южна Танзания видяни и снимани от въздуха.

 

Никога не бях виждал пилот, по-малко заинтересован от какво се случва в кабината и управлението на самолета (не е като да не съм летял с този тип самолети където пилота се вижда по време на целия полет и преди, включително и оборудвани с последен ких на техниката авионики). Пича излетя, още не беше набрал височина, когато зададе параметрите на автопилота и го включи. Обърна са към нас да ни каже, че имаме час и 35 минути до Иринга, извади един куп вестници и не погледна таблото до 5 минути преди кацане. Това при условие, че нямаше друг пилот и до него седеше един китаец пътник.

Според мен знаеше какво прави (старо куче пред пенсия) и не съм имал основание за притеснения, но такава "Хакуна Матата" до момента не бях виждал. :lol:

Приятно четене и разглеждане!

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

29 Септември, 2014. Иринга и пътя към национален парк Руаха.

 

 

След като кацнахме в Иринга, на летището ни чакаше нашия сафари гид (един от най-добрите, които някога сме имали), спряхме на местния пазар да си напълня с боб фотографската бобена торба, взехме малко снакс и се отправихме на два и половина часа път към национален парк Руаха (това след 1 час и 40 минути полет от Дар ес Салаам).

 

Иринга е абсолютно автентичен град в южна Танзания, който не е докоснат от сафари индустрията до степента на Аруша (не съм ходил още там, само предполагам). В поста ще видите снимки от града, както и от селата и махалите, през които минахме по пътя. Много интересно е, че има гръцка общност и гръцки православни църкви в района.

 

Целия пост в моя блог. Приятно разглеждане!

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Прекрасни снимки, както винаги досега.

 

 

Благодаря Оги, прекрасно място. Направо древни библейски пейзажи от отдавна отминали времена с тези огромни баобаби и големи разхвърлени гранитни камъни (все едно си е играло гигантско дете) или нещо като "Изгубения свят" на проф. Чаланджър (не си спомням автора, чел съм я като дете). Всеки момент очакваш да изскочи някой динозавър или мамут... Освен това парка е огромен, по-голям е от Серенгети и е много по-див.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Национален парк Руаха, Танзания - част 3.

 

Приятно разглеждане!

 

П. П. Въпрос към модераторите - не виждам иконата за дневник (каквото си е това) или ако съдържанието не е изписано директно на този сайт, а са връзки към блог не се брои за такъв ? :) :)

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

П. П. Въпрос към модераторите - не виждам иконата за дневник (каквото си е това) или ако съдържанието не е изписано директно на този сайт, а са връзки към блог не се брои за такъв ? :) :)

 

Точно така :)

Връзка към коментар

Национален парк Руаха, Танзания - част 4.

 

 

В този пост ще видите съвършено различна част на парка - района около коритото на река Муагуси. Високи Илала палмови дървета (от типа както в делтата на Окаванго в Ботсуана) бележат основната разлика в пейзажа. Това беше първият път, когато дойдохме в тази част на Руаха, но се връщахме още доста пъти, така, че други невероятни снимки на поведение на диви животни вътре и около коритото на реката ви очавкат в следващите постове.

Приятно разглеждане!

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

01 Октомври, 2014. Сутрешен гейм драйв в национален парк Руаха, Танзания.

 

След ранното ставане на излизане от вратата ни посрещна жираф. Сутрешен драйв покрай хълма Килиматонге и коритото на река Мдоня до сухото пясъчно корито на река Муагуси, където видяхме огромно стадо от африкански биволи, както и слонове, коието пиеха вода от дупки изкопани в пясъка.

 

Национален парк Руаха, част 5

 

 

Приятно разглеждане и четене!

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

01 Октомври, 2014. Сутрешен гейм драйв в национален парк Руаха, Танзания.

 

Продължавам със сутрешния гейм драйв на 01 Октомври. Слонове пиещи вода от дупки в сухото пясъчно корито на Муагуси в комбинация с павиани. Павианите са интересни за наблюдение, понеже винаги са заети да праят нещо. Какво значи да си на дъното на хранителната верига. Слонове излизащи от дупката за кални бани, едни от най-интересните снимки на слонове, които съм правил някога (към края на поста) и отново огромното стадо африкански биволи.

Национален парк Руаха, Танзания, част 6

 

Приятно разглеждане (в този пост няма много за четене) :)

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

02 Октомври, 2014. Сутрешен гейм драйв в национален парк Руаха, Танзания.

 

Тук прескачам няколко поста от фото дневника за национален парк Руаха (просто на се готови още на блога ми) и отиваме директно към сутрешния гейм драйв на 02 Октомври, където наблюдавахме един от най-големите спектакли представени от птици през живота си (ако не броим милионите фламингота в езерото Богория в Кения - тях ги има описани в друг дневник в този сайт).

Забелязах смесена група от птици в коритото на река Руаха и помолих Алфонс да спре за снимки. Имаше Great white egrets, Hamerkops, Hadada ibises, Yellow-billed storks, Saddle-billed storks и няколко African spoonbills. Тъкмо се зарадвах на късмета си и започнах да снимам, когато видях по коритото на реката да летят ята от пеликани, които кацаха на същото място. После смесени ята от пеликани, жълтоклюни щъркели и африкански лъжицо-клюни (свободен превод от английски).

Имах усещането, че гледам "Птиците" на Хичкок или самолетната атака във филма "Пърл Харбър".

 

Какво кара птици от 6-7 вида да се събират на едно място? Лесният отговор е храна, но не забелязах да ловят риба интензивно, тук-там някой пеликан хващаше риба, но не беше угощение. Може би съвсем не беше останала риба в края на сухия сезон и даже и малкото такава събираше гладните птици. През посленият ни ден в парка видяхме подобно явление 15-20 километра нагоре по течението на реката, но като, че ли мащаба беше малко по-малък. Като стигна до тези снимки ще си припомня.

Невероятно събиране на птици + птици в полет, излитане и кацане в коритото на река Руаха

 

Приятно разглеждане!

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Обратно към сутрешния гейм драйв на 01 Октомври, 2014, когато видяхме няколко стада от африкански биволи, слязохме в коритото на река Муагуси с Ланд Ровър-а и се смесихме с едно от тях. Видяхме и заснех как слон атакува друг джип, наблюдения на група павиани, най-малките антилопи в света (Дик-дик на Кърк с размер на пинчер) и много други.

 

Снимки на култовия сафари лагер Муагуси, разположен до самото корито на едноимената река (там две седмици преди посещението ни лъв напада гид рано сутринта вътре в лагера и го издърпва навън, където го изяжда).

 

Две снимки за мостра. Атака на Африкански бивол:
 

 

post-794-0-30404600-1422850001_thumb.jpg

 

 

 

... и фалшива атака (mock charge) на слон:

 

 

post-794-0-06329700-1422850103_thumb.jpg
 

 

 

Национален парк Руаха, Танзания - атака на бивол и слон, наблюдение на павиани, жирафи, стадо слонове и други.

 

 

Приятно разглеждане (в този пост много за четене няма)!

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Нещо да не си забранил достъпа до страницата? Гугъл не ми дава да я отворя, а предишните се отварят

 

Хиляди извинения, просто съм дал погрешен линк, правилният линк е следния:

 

http://flytravelerphotos.blogspot.com/2015/02/ruaha-national-park-more-buffalo.html

 

Аз бих си го поправил, но системата на този сайт не ми дава възможност за редактиране след като е минало време. Точно това и ме накара да не пиша повече тук, а да си водя блог - бих искал да мога да си редактирам нещата когато и да било, както и да ги трия ако реша.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз бих си го поправил, но системата на този сайт не ми дава възможност за редактиране след като е минало време. Точно това и ме накара да не пиша повече тук, а да си водя блог - бих искал да мога да си редактирам нещата когато и да било, както и да ги трия ако реша.

 

В секцията Пътеписи не е така. Можеш да си поправяш/триеш/добавяш.

Ти започна темите като дневник, а според мен е по-подходящо да ги сложиш именно в Пътеписи.

Пък това не пречи да си има отделна тема с връзка и разбира се коментари и съответно въпроси.

Аз опитах точно по тази схема с азиатското си пътуване . Темата като дневник отдавна не е актуална. Сега добавям отделни пътеписи и галерии със снимки базирани на него, като ги обогатявам с видео и разбира се поправям, където имам грешки.

Връзка към коментар

Хиляди извинения, просто съм дал погрешен линк, правилният линк е следния:

 

http://flytravelerphotos.blogspot.com/2015/02/ruaha-national-park-more-buffalo.html

 

Аз бих си го поправил, но системата на този сайт не ми дава възможност за редактиране след като е минало време. Точно това и ме накара да не пиша повече тук, а да си водя блог - бих искал да мога да си редактирам нещата когато и да било, както и да ги трия ако реша.

 

Системата дава възможност, но е нарочно ограничено, за да не може някой да остави дадена дискусия куха като си изтрие всичките мнения, само защото нещо му е докривяло. Служи и за защита от спамери. Представи си как някой пуска тема със зглавие "В Африка е супер красиво" и снимки като твоите. Отдолу се събират много похвали и положителни мнения. В един момент след някой и друг месец човека влиза и пълни същия пост с реклама на някаква агенция да речем. Положителните мнения отдолу си остават, а модерацията е почти невъзможна, защото няма как някой от нас да препрочита целия форум периодично за да провери дали всички постове са наред. Примери за практичността на това ограничение има хиляди. 

 

Ако пък има нужда от нещо просто като редактиране на линк, винаги съм на линия да помогна. Както cck отбеляза в пътеписите и галерията няма такава рестрикция, можеш да си добавяш, редактираш и триеш, когато си поискаш. Все пак решението си е твое. 

Връзка към коментар

Биволите ми станаха  симпатични от тези снимки.Направо да ги гушнеш  :) Някаква тъжна сила виждам в тях.

Сори за лиричното отклонение.

Чакам с нетърпение следващите части,Fly!

Връзка към коментар

Системата дава възможност, но е нарочно ограничено, за да не може някой да остави дадена дискусия куха като си изтрие всичките мнения, само защото нещо му е докривяло. Служи и за защита от спамери...

 

Няма проблем, разбирам, че си имаш причини да направиш така настройките и не оспорвам нищо, просто се сетих, в момента, в който се усетих, че съм сложил грешен линк.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.