wilks Публикувано: 6 май, 2013 Сподели Публикувано: 6 май, 2013 Снимки от поредното ми посещение до Амстердам за националния празник на Нидерландия - 30 април. Тази година се празнува за последне път Денят на кралицата. От догодина вече ще се празнува Денят на краля - на 27 април. Откакто ходя, това беше най-студения край на април. Говорих и с местни хора, които казаха, че през целия си живот (27 г.) не помнят да е било такъв студ - макс. 15-16 градуса. Но на самият празник се стопли! Явно карибските шамани влязоха в действие, и си свършиха прилежно работата. Паметника на Рембранд, декориран в оранжево за празника. И композиция от фигури, пресъздаваща "Нощна стража", по случай откриването на Националния музей и Националния ден на кралството. Украса на Амстердам. Всичко е в оранжево и коронки, заради смяната на короната. Корона всъщност не се носи от монарха в Холандия, в знак на уважение към поданиците. Тя е само символ. 2 Връзка към коментар
wilks Публикувано: 6 май, 2013 Автор Сподели Публикувано: 6 май, 2013 Rijksmuseum най накрая без скеле и ремонтни дейности. И вече самият ден на празника. Каналите с лодките, всяка със своя озвучителна система. Тълпите по улиците - Амстердам е около 850 хил. души, но за празника пристигат от цялата страна, Европа и Щатите още около 900 хил. - 1 милион допълнително. И...оранжево навсякъде И в края на деня ...до догодина 6 Връзка към коментар
jennie Публикувано: 6 май, 2013 Сподели Публикувано: 6 май, 2013 Може и да е 15 градуса, но холандците са си по тениски. Този северен живот! Много весели снимки, супер! 1 Връзка към коментар
wilks Публикувано: 6 май, 2013 Автор Сподели Публикувано: 6 май, 2013 Може и да е 15 градуса, но холандците са си по тениски. Този северен живот! Много весели снимки, супер! Не знам как се получава, или наистина се намесват шамани и висши сили, но откакто ходя всяка година за празника се е случвало предните дни да вали дъжд, или както беше сега да е хладно, но на самия ден времето се оправя и става топло. Че и слънце изгрява. Предните вечери си беше зима по 3 - 5 градуса. И на 30 по обяд изведнъж 18-20. Но е факт, че метеорологичните условия са най-слабият фактор, който влияе на холандеца да свърши нещо навън, още повече ако е за парти. С Жоро в неговата тема за Холандия го бяхме писали това, и той потвърди впечатлението ми. Връзка към коментар
Георги Публикувано: 6 май, 2013 Сподели Публикувано: 6 май, 2013 Ако знаеш, сигурно колкото пъти са ми дошли гости е трябвало да им обяснявам, че това слънчево и топло време, което виждат не е характерно. По някакво чудо все се оправя, точно като ми идват гости! 3 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 6 май, 2013 Сподели Публикувано: 6 май, 2013 Ми трябва по-често да каниш гости явно 1 Връзка към коментар
Elena Публикувано: 7 май, 2013 Сподели Публикувано: 7 май, 2013 Ако знаеш, сигурно колкото пъти са ми дошли гости е трябвало да им обяснявам, че това слънчево и топло време, което виждат не е характерно. По някакво чудо все се оправя, точно като ми идват гости! Демек като ти дойдем на гости ще е хубаво времето? 2 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 7 май, 2013 Сподели Публикувано: 7 май, 2013 Къде го удриш, къде се пука... 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 7 май, 2013 Сподели Публикувано: 7 май, 2013 Свикнах, ма не пречи да МРЪНкам. Между другото, който има път към Холандия и му се разкарва до Делфт (а трябва да му се разкарва!) е добре дошъл по почти всяко време. 1 Връзка към коментар
akair Публикувано: 7 май, 2013 Сподели Публикувано: 7 май, 2013 Според мен "да му се разкарва" е доста силно казано - все пак говорим за Холандия Там всичко е близо едно до друго :D 1 Връзка към коментар
wilks Публикувано: 7 май, 2013 Автор Сподели Публикувано: 7 май, 2013 Според мен "да му се разкарва" е доста силно казано - все пак говорим за Холандия Там всичко е близо едно до друго :D A и жп мрежата им свързва всяко населено място с друго, на чести интервали. Не е като тук примерно София - Силистра 1 път влак в денонощието, и 11 часа път. :D Връзка към коментар
Препоръчани мнения