Прескочи до съдържание

Австралия - източен бряг, моя двуседмичен план

Препоръчани мнения

Пускам тази тема с цел да помогне на AlexandraKo, а може би и на други хора за в бъдеще. В никакъв случай не претендирам, че селекцията ми е единствена възможна. но това е което аз направих, с моя стил на пътуване, когато ми бяха приятели на гости. Мисля, че като груб шаблон върши работа. 

Целта беше да се види доста за 2 седмици - много неща пропуснахме, но и много видяхме. Това е абсолютно долния минимум на необходимо време. Тръгвам в посока от Мелбърн до Кейрнс (Cairns). Ще отбележа както местата, които видяхме, така и тези, които изпаднаха от моята селекция, но ако имате повечко време си заслужават, за тези които имат повече от 2 седмици.

Мелбърн

Мелбърн е прекрасен град, но за живеене. Т.е., когато имаш повече време там, да усетиш ритъма, да повисиш някоя и друга вечер на Федерейшън Скуер, да посетиш някои от ежедневните културни събития - изложби, фестивали и т.н. За туризъм няма да намерите типичните за други градове топ забележителности тип Операта и Харбър Бридж, които са в Сидни.

За един ден в града може да направите следното:

- Tуристическото трамвайче, което обикаля центъра: http://ptv.vic.gov.au/route/view/1112

Напомня туристическите биг бъс турове, има вътре коментар на забележителностите покрай, които трамвая минава, но за разлика от тях е абсолютно безплатен.

- Eureka Tower. Най-високата сграда в южното полукълбо. http://www.eurekaskydeck.com.au/

Типичната висока сграда, ако си падате по подобни изгледи ще ви хареса и този. Има и дневни и нощни посещения, най-добре по залез, но ако може да избирате по-добре през деня. С изключение на централната зона Мелбърн е доста "плосък" град и през нощта освен много светлинки няма да видите нищо кой знае какво. Предлагат за допълнителни пари и една стъклена клетка с прозрачен под, която излиза от сградата. Уж трябва да е страшно, мен не ме впечатли особено. Ето изгледи през деня и през нощта:

eureka_day.jpg

eureka_night.jpg

- Разходка по р. Яра. Вечер на всеки кръгъл час (ако не се лъжа) специални стойки по брега на реката пускат огън. Ефектно е и краткотрайно!

yarra_fire.jpg

Ами това са ключовите обекти от ден 1 в нашата обиколка. Ако имате повечко време може да видите аквариума, да се разходите до St. Kilda Beach, да си направите барбекю в Албърт Парк и т.н.

Около Мелбърн

- Great Ocean Road. Коментирахме го на няколко пъти във форума, аз имам пътепис от там:

[sharedmedia=tutorials:tutorials:70]

Много снимки от Great Ocean Road и Мелбърн от Тони: http://magelanci.com/topic/321-фоторазказ-мелбърн/

Това е ударното австралийско изживяване - за един ден ще видите кенгура и коали в естествената им среда, сърфистки плажове, дълбоки дъждовни гори, красиви гледки, природа - всичко. Ако в предишния параграф бях написал, че Мелбърн няма типични туристически топ забележителности, то знайте, че не съм много прав - Great Ocean Road е неговата забележителност и си заслужава да посетите района само заради него. Тръгване сутрин, цял ден карате по пътя, стигате по залез на 12-те апостола и обратно по магистралата. Доста снимки в посочените по-горе връзки. Това е ден 2 от нашата програма.

Ако имате повечко време, може да отидете и до Penguin Island. Всяка вечер от водата излизат малки пингивни (до 30см) и се насочват към дупките си за спане. Построен е нещо като амфитеатър, в който може да наблюдавате това шоу. Пак е малко отдалечено от Мелбърн като град и си е еднодневно посещение. http://www.penguins.org.au/

Сидни

До тук сме похарчили два дни - обиколка на Мелбърн и Great Ocean Road.

Пътуваме към Сидни със самолет - полетите са безбройни, летищата и в двата града се стигат лесно, а цените ниски. Има и влакове, има и автобуси, може и с кола, но ще утрепете много от ценното ви време, а по пътя няма нищо кой знае какво интересно, което да заслужава от скъпоценното ни време.

За един ден в Сидни може да направите следното:

- Разходка по центъра. Включва операта, Харбър Бридж и всичките тези неща, които сте виждали по телевизията. Катеренето по Харбър Бридж е някакви нереални пари, да се чуди човек защо е толкова популярно. The Rocks е исторически квартал, в непосредствена близост до центъра, става за шляене и шматкане, което ни е основната задача! Малко снимки за надъхване:

sydney_harbour.jpg

sydney_opera.jpg

Операта сякаш е направена от плочки за баня... от евтините :)

sydney_opera.jpg

- Задължително се пошляйте из ботаническата градина, намира се точно до операта. Доста голям парк, няма вход, само те окуражават да газиш тревата:

sydney_botanical.jpg

Там може да видите характерни представители на местната фауна като какадута, които хич не се плашат и може да ги храните:

sydney_kakadu.jpg

Както и летящите лисици, които на по-нормален език са огромни прилепи. Гледката около залез, когато стотици, може би хиляди лисици излитат за хранене и почват да крякат не е за изпускане! Сега не намирам снимка на тия гадинки, но като намеря ще кача... Не намерих снимка, но ето клипче. Ако ви е страх от прилепи изживяването ще напомня "Птиците" на Хичкок. 

Това покрива задължителния един ден в Сидни според мен. 

Плажовете на Сидни са многобройни и всякакви. Световноизвестният е Bondi Beach, но честно казано е прекалено пренаселен. Хубавото е, че в много голяма близост до него има други, по-малки, но със сигурност с по-малко хора на квадратен метър също. Даже, ако сте по-активни препоръчвам обиколка по крайбрежието от Бондай Бийч надолу. Можете да стигнете и до Bronte, което е към 2.5км, а може и да продължите още повече надолу. Плажове се редуват с хълмчета, паркчета, чудесии. 

2015-01-14_22-15-12.png

Ако искате да прекарате ден на някой от големите плажове, действайте към Manly Beach, според мен е по-добре от Bondi. 

Така, нашата активна програма включва разходката по плажовете сутрин, а следобед ще посветим на Taronga Zoo: http://taronga.org.au/taronga-zoo

Зоопарка е един от топ парковете в света и ще разберете защо като отидете. Намира се на отделно хълмче в страни от града, до което се стига с корабче. Аз хич не съм фен на зоопарковете, по начало предпочитам да виждам животните в естествената им среда, но този парк е чудо. Сякаш наистина животните са си в гората, а вие се движите по пътечки между тях. Изгледа към Сидни също е номер 1, вижте:

sydney_zoo.jpg

Много животни, всякакви, разделени по континенти. Има в определени часове разни шоута с тюлени и т.н., както и секция в която може да погалиш разни австралийски любимци (без коали). Входа никак не е евтин, но като видите самия парк ще разберете, че си заслужава. 

По принцип обсъждахме три варианта на зоологически градини, в крайна сметка избрахме Taronga. Другите два бяха парка на Стив Ъруин близо до Gold Coast, а третия беше едно от малкото места, където можеш да държиш коала близо до Бризбейн. За това малко по-късно. 

Около Сидни

Ами ок, това са два дни в Сидни. Ако имате повечко време и обичате да се разхождате има доста за правене в целия град и околностите. Града е супер зелен, с паркове навсякъде. Може да се разходите до Сините планини, които са сравнително наблизо. Казват се така, заради някакви странни изпарения от евкалиптите, които пречупват светлината и... абе не го разбирам точно, но дава леко синкав отенък на планините. Топ забележителността там са Трите сестри - странни вкаменелости, които си имат някаква си там легенда. Супер ме е яд, че снимките ми са с тъпата камера, но какво да правим, ще ходя пак да повтарям...

sydney_blue_mountains.jpg

sydney_three_sisters.jpg

Ами толкова за допълнителните неща около Сидни. Има наистина много да се види, но с оглед на нашия турбо маршрут за две седмици ние се фокусирахме само на двата дни споменати по-рано. 

Златният бряг - Gold Coast

Винаги, когато планирам по-дълги пътувания, гледам да има междинна точка на малко почивка. Просто не можеш да препускаш цяла седмица от сутрин до вечер без релакс, а дори и да можеш бързо се изчерпват силите и ставаш зомби. За почивката беше избран Gold Coast. 

Принципно има доста плажни градчета по източното крайбрежие и Gold Coast може би е най-застроеният и населен от тях. Което по принцип е лошо, но ние търсихме и нещо с добра комуникация. А полети до Gold Coast има по много от големите градове. Другата алтернатива е Sunshine Coast, което е малко на север от Бризбейн (Gold Coast е много близо на юг, на практика двата града са симетрично разположени на Бризбейн), но там отзивите бяха, че е за по-улегнала клиентела. Голд Коуст е по-жив и купонджийски, уж. 

Като казвам населен, не разбирайте съвсем Слънчев Бряг, има много постройки накацали по брега, но има доста място и огромната плажна ивица си стои. По принцип там са популярни не толкова хотелите, колкото таймшеърите, за това можеш да си намериш лесно супер добър апартамент на доста прилични цени, стига да знаеш че собственика му няма да е там. Ние отседнахме във висока сграда, която имаше джакузи, сауна и барбекю на покрива. 3 дни там, пълен кеф. Ето изглед от балкона:

gc_view.jpg

Мястото е ей това: http://beachfrontviscount.com.au/ Ако решите да го резервирате, питайте ме да ви кажа кой точно апартамент да си поръчате, че ревютата бяха много смесени, а нашия апартамент беше супер. 

А ето как изглежда самия Gold Coast от ниското:

gc_beach.jpg

Наблизо е Tamborine National Park - една от многото дъждовни гори в щата Queensland, ако имате кола може да се метнете до там. Изглеждат като Джурасик Парк и всъщност не е много далече от истината. До колкото си спомням, това са едни от най-старите видове дървета, които все още се срещат. 

gc_rainforest.jpg

Три дни почивахме тук, да заредим батериите за следващите. Общо взето от програмата ни стана седмица. 

Ако имате повечко време и кола под наем, може да посетите други два зоопарка. Единият е Australia Zoo на покойният Стив Ъруин: http://www.australiazoo.com.au/ Намира се на 100-ина километра на север от Бризбейн. Ние предпочетохме Таронга в Сидни.  

Другият е Lone Pine Koala Sanctuary, където избора от животни не е кой знае колко голям, но е уникален с това, че позволяват да държиш коала...нещо което кара доста хора да се насълзяват и умиляват :) По принцип тормоза над коали е забранен, но в щата Queensland има малко изключение за този зоопарк. Всяка коала я дават на посетители само за няколко минути, веднъж на няколко дни, за да не се стресира. Те и без това спят през повечето време. Намира се в границите на Бризбейн.  http://www.koala.net/

Airlie Beach / Whitsunday Islands

Това според мен е мястото да се види Големия Бариерен Риф аматьорската за хора, които бързат и ще напиша защо. По принцип рифа не е много близо и от брега за един ден, винаги се ходи със бързи моторни лодки, които пътуват няколко часа до дестинацията - обикновено понтон закачен за рифа. Това предполага и сравнително малко конкуренция, защото не всяка фирма може да си закачи понтон ей така. 

И това е мястото, защото може да се комбинира доста добре с друго бижу на Австралия - Whitsynday Islands. Смея да твърдя, че тези три дни изкарани в района на Airlie Beach видях най-красивите гледки от държавата, според мен е задължително място за всеки заминал там. 

В самото Airlie Beach работа нямате, там е само база за околните острови. Ползвахме ей тази фирма: http://www.cruisewhitsundays.com/ В градчето имаше още една, която предлагаше подобни услуги. 

- Ден 1/3: пътуване до Големия Бариерен Риф

Както споменах, със скоростна лодка стигате до понтона. Става за шнорхел и ще видите доста, но истинската красота е с гмуркането. Ако не сте се гмуркали преди това няма проблем, ще ви покажат основни неща и един водолаз ще ви държи за ръка, докато разглеждате. Мисля, че гмуркането ни беше включено в тридневния пакет, но и да не беше цената беше смешна на фона на това, което получавате. 

Това е понтона на рифа (има си и водна пързалка :). Нямам снимки, които да ви покажат адекватно какво е под водата. 

gbr1.jpg

Сега, има ги мнения, че тази част на рифа не е гот и може би професионалистите са прави. Но е единствения начин да го видиш за еднодневен трип до там и обратно, другите варианти изискват поне няколко дни, в които живееш на кораб, правиш по 2-3 гмуркания на ден поне и т.н. 

- Ден 2/3: пътуване до Whitehaven Beach

Този плаж е едно от чудесата на Австралия. Чисто бял пясък, толкова чист, че е използван за лещите на Хъбъл. Това, което донесох като сувенир от Австралия на приятели беше по малко пясък от този плаж и една картичка от там - всички се радваха много :) За беда, времето не беше много гот и бялото на пясъка се виждаше чак после като изсъхне. Но иначе къде ще срещнете толкова голяма морска звезда?

wht1.jpg

Разходката до там, поне на нашата фирма, беше с нещо като платноходка. Приливите изиграха малко лоша шега на включеното в програмата шнорхелиране, но за мен поне нямаше значение. Самото пътуване на лодката си беше удоволствие, а плажа беше страхотен. 

Ето маршрута за деня:

wht2.jpg

Снимки от плажа при по-хубаво време от нашето: https://www.flickr.com/search?text=whitehaven+beach

- Ден 3/3: пътуване до Long Island

Това ни беше общо взето все едно преди да отидем, защото вървеше безплатно с първите две екскурзии. Фирмата изпълнява и обикновен транспорт между няколко острова, ние отидохме със сутрешно фери и се върнахме вечерта. Самия остров, поне в тази част на годината, не беше кой знае какво. Бяхме точно по време на отлив и плажа беше кал.

Но пък точно така си представяш тропически остров преди да стъпиш на него: С кокосови орехи по земята, които можеш да си ползваш колкото искаш, пробиваш си ги на един шиш наблизо и от бара ти дават безплатно сламка. Излегваш се на шезлонга под палмите и си пиеш.  Идилия. По някое време имаше и атракция с хранене на Лорикети, които са малки шарени папагалчета. Няма да ви разправям как дращят гадините!

long_island1.jpg

Ами това беше тоя ден - басейн, шезлонги, кокосови орехи и лорикети!

Три дни и тук, честно казано не виждам какво може да правите повече в района, освен да отидете до някой друг остров (престоя на някои от тях е доста, доста скъп) или ако решите по-сериозно да се гмуркате на рифа. 

Спахме в много приятни къщички, ето тези: http://www.reefside.com.au/index.htm

Cairns

Дойде време и за последните 2 дни от доста експресното ни пътуване из източния бряг на Австралия. 

Cairns е предимно известен като отправна порта към Рифа. Както споменах и по-рано, от тук тръгват лодки, които седят по няколко дни в открито море. Има ги също и бързите лодки за по един ден до понтон, но като цяло препоръчваха тези от Airlie Beach. Ако имате време вижте ги и двете места, защото Cairns предлага доста по-различни забележителности. Въобще, колкото по на север отивате, се сменя и климата и обстановката и всичко. 

Тук освен рифа се намира и Daintree Rainforest, която също е обект на Юнеско. Ако не се лъжа, единственото място в света, където два обекта на Юнеско се допират един до друг. Вече сме навътре в зоната на соленоводния крокодил - животно, което хич не си поплюва и друг от животинските символи на Австралия. В сравнение с него сладководния му роднина е като домашно кученце. Хваща се лодка по реката и ви закарва съвсем близо до крокодилите. 

Майката:

cairns_crocodile1.jpg

И децата и:

cairns_crocodile2.jpg

Самата лодка си е атракция също. Върви по река, която пресича плътна дъждовна гора:

cairns_3.jpg

А по брега има ей такива табели, на който му стиска може да се снима с тях. 

crocs4.jpg

В гората има много известно магазинче за сладолед. Много хора му се прехласват, аз не бях особено впечатлен. 

daintree.jpg

Направихме разходка и из една доста гъста дъждовна гора. Дървета, чиито корени се преплитат, лиани, буквално се връщаш назад в праисторическите епохи. Едни приятели успяха да снимат ей това странно пиле (Casowary), което в последствие се оказа от най-опасните птици за човека. Нищо чудно, много от животните типични за Австралия са от най-опасните за човека...

casowary.jpg

Ами общо взето е това. Имаше някакъв горски лифт (http://www.skyrail.com.au/), но цената му ни се видя височка и решихме да го заменим с лодката с крокодилите по реката. Смятам, че не сбъркахме. 

Много набързо, честно дори си мислех, че темата ще е по-кратка, а се проточи. Бях като цяло лаконичен, ако нещо ви привлече вниманието питайте - за логистика, за цени, имам и още доста снимки. 

• Харесвам 20
Връзка към коментар

Жоре, много, много ти благодаря :thankyou: :thankyou: :thankyou: Толкова ще ме улесниш! Ама, аз пък, като си дойда, отново ще върна жеста и ще опиша надъъъълго и нашироко всичко.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Боже! Боже! Леле! Мале! Каква информация... БЕЗЦЕННА! Боже! Днес точно си отворих сърцето, погледнах в него и видях... Австралия. За това си реших след Японията , вдъхновена от Алекс, 2016 да е за Австралия при полъчена виза, разбира се.А сега и Господ в лицето на Георги ми сервира и готова програма! Знак! Кога е най-добре да се посети Австралия? Септември, Октомври ок ли е? Да не е жега, ама и да не е хлад. Спирам с размислите си и отивам да мечтая! Благодаря,Жоре! Благодаря, Алекс!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Май приключих. Вижте и ако имате въпроси питайте, въобще не предполагах да ми отнеме толкова време, холандската ми тема пак си остана недовършена и днес :)

Септември, Октомври ок ли е? Да не е жега, ама и да не е хлад. Спирам с размислите си и отивам да мечтая! Благодаря,Жоре! Благодаря, Алекс!

Предполагам е ОК, тогава ще си е пролет там. Трудно е да се каже обаче, защото разликите в климата между север, юг и център са доста големи, та зависи какво искаш да правиш :) На север си в тропиците, където си е между дъждовен и сух сезон (не ги знам там кой кога е!), на юг са си нормални 4 сезона на каквито сме свикнали в Европа, само обърнати наопаки. 

Връзка към коментар

Май приключих. Вижте и ако имате въпроси питайте, въобще не предполагах да ми отнеме толкова време, холандската ми тема пак си остана недовършена и днес :)

Предполагам е ОК, тогава ще си е пролет там. Трудно е да се каже обаче, защото разликите в климата между север, юг и център са доста големи, та зависи какво искаш да правиш :) На север си в тропиците, където си е между дъждовен и сух сезон (не ги знам там кой кога е!), на юг са си нормални 4 сезона на каквито сме свикнали в Европа, само обърнати наопаки. 

Люба, ние също ще сме в октомври, така че, ще имаш пълна информация за всичко. Живот и здраве де, да отидем и да се върнем успешно. Аз четох по разни форуми - на едни им е било топло, на други - студено и с вятър. Каквото - такова.

На нас времето за дългите пътувания ни е през октомври, така че,  каквото се случи. Ама до сега не ми се е случвало да ида някъде и времето да е лошо. Даже се шегувам, че аз си нося хубавото време / както и хубавото настроение/ с мен. ;) ;) ;)

като си тръгнал да се кефиш, какво значи някакъв си дъжд или пък, някакъв си вятър ;) ;) ;)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Днес получих своята виза и съм изключително щастлива. :P Живот и здраве, след средата на октомври и ние ще стъпим на австралийска територия. Темата ще ми е изключително полезна и благодаря от сърце на Жоро, че е написал и илюстрирал разказа си, както и на Тони, която дава чудесни предложения в темата на AlexandraKo.

AlexandraKo, аз следя с интерес от самото начало твоята тема, но сега вече имам и нужда от нея. :)

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Имам питане към тези, които вече са ходили в Австралия. Някой ходил ли е на това място?

http://www.rainforesthideaway.com.au/index.html

Прочети последната част от писаното от мен за Cairns. Cape Tribulation е в този район, Daintree и т.н. Заслужава си според мен да се види австралийска дъждовна гора. Но не е задължително да е точно там, по на юг ги има също. 

Връзка към коментар
  • 5 месеца по-късно ...

Жоро, много ми харесва твоята версия на разходка в Австралия, едно въпросче се чудя някой знае ли колко време/дни би отнело да се вмести посещение на Kangaroo Island от Мелбърн. Колко време отнема посещението на самият остров и кои части са най-интересни, въобще заслужава ли си?

Връзка към коментар

Жоро, много ми харесва твоята версия на разходка в Австралия, едно въпросче се чудя някой знае ли колко време/дни би отнело да се вмести посещение на Kangaroo Island от Мелбърн. Колко време отнема посещението на самият остров и кои части са най-интересни, въобще заслужава ли си?

Нямам конкретна информация за острова, може би да напишеш какво те интересува да видиш там? Повечето от животните ги има и на други места, по-лесно достъпни от Мелбърн :) 

Иначе като логистика може полет до Аделейд от Мелбърн, а от там или втори полет до острова (не са евтини като за 30 мин полет) или фери. Предполагам, че 3 с малко по-височко темпо 2 дни може и да стигнат.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Нямам конкретна информация за острова, може би да напишеш какво те интересува да видиш там? Повечето от животните ги има и на други места, по-лесно достъпни от Мелбърн :)

Иначе като логистика може полет до Аделейд от Мелбърн, а от там или втори полет до острова (не са евтини като за 30 мин полет) или фери. Предполагам, че 3 с малко по-височко темпо 2 дни може и да стигнат.

Ми разглеждах снимки и много яко изглеждаше, кенгурута и пингвини навсякъде, но ти си прав,че може някъде около Мелбърн да се видят тези животни, а както и ти спомена в зоопарка в Сидни предполагам, че ги има. А за пингвини гледах и този линк от Тони на Philip Island... Просто се чудех дали си заслужава да се ходи, ама аз засега да не се глася още докато не са ми дали виза, но сега си им изпращам план за пътуване и се разрових повече, кое, как, къде ;)

Връзка към коментар

На Philip Island има също нещо като зоологическа градина. Казвам нещо, защото просто е оградено и ти си ходиш при животните и си ги галиш, храниш...Имаше в тази заградена територия над 400 кенгура и всякакви видове други животни, като с ров бяха отделени само опасните.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

На Philip Island има също нещо като зоологическа градина. Казвам нещо, защото просто е оградено и ти си ходиш при животните и си ги галиш, храниш...Имаше в тази заградена територия над 400 кенгура и всякакви видове други животни, като с ров бяха отделени само опасните.

Супер снимки Тони :)

Значи Kangaroo Island може да се пропусни спокойно. На Philip Island имат и пингвини нали?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

А животните може и на свободно да си ги видиш по Great Ocean Road, което е според мен задължително ако ще имаш време в Мелбърн. Въобще, Kangaroo Island не мисля, че си заслужава пътя...но пък ако съм в Adelaide сигурно задължително ще ида до там, просто не бих се отбивал специално. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ще отговоря публично на едно питане на Лидия, че може и други да са се оплели в логистиката описана от мен в темата :)

От Сидни до Голд Коуст с кола или самолет ходихте и оттам как продължихте до Airlie Beach, предполагам, че всичко е със самолет впредвид дистанцията, нали? 

От Сидни до Голд Коуст ходихме с полет. Голд коуст до летището в Бризбейн с кола, а от там с полет до Airlie Beach. Просто бяхме 5 човека и за това транспорта Голд Коуст - летище Бризбейн ни излезна най-удобно и евтино с кола под наем, но ако не се лъжа има лесен и добър вътрешен транспорт също. 

В твоя пътепис за Great Ocean Road пишеш, че сте стигнали в някакво градче накрая, това ви беше крайна точка, където отседнахте за вечерта и после наобратно към Мелбърн, така ли?

Точно така. Градчето беше Port Campbell. При второто ми ходене го направихме почти същия маршрут и без нощувка, но си е дълъг ден с много късно прибиране. 

Какво е името на точният пакет, който си ползвал за 3 дните на екскурзията ГБР и другите островчета или те са 3 отделни екскурзии. А през тези 3 дни си бяхте отседнали в Airlie Beach и оттам всеки ден се провеждаха екскурзиите, нали?

Да, и трите дни си стояхме в Airlie Beach. Пеша до пристанището, от там тръгваха круизчетата. Не мога да намеря точния пакет, но ей това е фирмата: http://www.cruisewhitsundays.com/

Комбинирахме GREAT BARRIER REEF ADVENTURES с CAMIRA SAILING ADVENTURE TO WHITEHAVEN, третото беше просто двупосочен трансфер до Long Island. Особено ако смяташ да ходиш в нисък сезон беше силно препоръчително да се резервира на място. Дават отстъпки, а и може да си прецениш кой ден какво да направиш спрямо прогнозата за времето. 

При посещения на тези островчета въобще има ли смисъл да продължим към Кернс, при положение,че при евентуално ходене ще гледаме да се сместим между 10-14 дни макс. Би ли ми казал грубо, ако не е проблем колко горе долу ти излезе като сума тези 2 седмици.

Кернс има смисъл, ако държите да видите по-дълбоките дъждовни гори и соленоводните крокодили. Ако целта е просто да видите рифа, няма смисъл да се отбивате допълнително след като ще сте го видяли около Airlie Beach. При нас избора на Кернс беше полулогистичен - обратните полети за Европа на моите приятели тръгваха от там, а аз летях до Мелбърн към вкъщи. Алтернативата беше да се върнем обратно в Бризбън, ма защо да повтаряме като можем да видим нови места :)

Все пак трябва в някаква посока да поемете от Airlie Beach и не виждам защо да не е Кернс за ден :)

За сума ще ми е много трудно да ти кажа, ще си преровя кореспонденцията какво съм писал с приятелите ми, беше 2010 и не помня много. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Само да кажа, че ние в Far Nоrth Queensland бяхме 7 нощувки и спокойно можехме да останем още толкова. Пълно е с уникални неща за правене.

Кернс е една от най-добрите стартови дестинации за посещение на Outer Reef. По крайбрежната магистрала Cook Highway е пълно с плажове и невероятни гледки. Port Douglas е малко курортно градче на север от Кернс (около 70 км). Има йникален плаж, дълъг 4 мили и е удобна изходна дестинация за посещение на Daintree Rainforest, най-старата дъждовна гора в света, наистина е уникално.

Все пак 2 седмици аа малко време и винаги ще има неща, които остават "за следващия път". На нас ни беше доста трудно да решим, но в крайна сметка сме много доволни.

П.С. септември-Октомври е началото на дъждовния сезон. Също така и сезонът на медузите. Така известните Box Jellyfish и Irukandji. Опъват едни мрежи на плажовете, мебду които може да се плува, но предвид това, че втория вид е само 2см в диаметър, не бих рискувал.

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Само да кажа, че ние в Far Nоrth Queensland бяхме 7 нощувки и спокойно можехме да останем още толкова. Пълно е с уникални неща за правене.

Кернс е една от най-добрите стартови дестинации за посещение на Outer Reef. По крайбрежната магистрала Cook Highway е пълно с плажове и невероятни гледки. Port Douglas е малко курортно градче на север от Кернс (около 70 км). Има йникален плаж, дълъг 4 мили и е удобна изходна дестинация за посещение на Daintree Rainforest, най-старата дъждовна гора в света, наистина е уникално.

Все пак 2 седмици аа малко време и винаги ще има неща, които остават "за следващия път". На нас ни беше доста трудно да решим, но в крайна сметка сме много доволни.

П.С. септември-Октомври е началото на дъждовния сезон. Също така и сезонът на медузите. Така известните Box Jellyfish и Irukandji. Опъват едни мрежи на плажовете, мебду които може да се плува, но предвид това, че втория вид е само 2см в диаметър, не бих рискувал.

Чакам с нетърпение много снимки и подробен разказ ;) Радвам се,че си изкарвате супер :)

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.