Прескочи до съдържание

Австралия - източен бряг, моя двуседмичен план

Препоръчани мнения

Заедно с Irukanji-то и ей тези юнаци също болят, ако те жилнат. Казват се blue bottle и за мой късмет се видяхме само на брега :)

32551_390080702964_6705022_n.jpg

Знам, че на доста плажове има инсталирани бутилки с оцет, поливането директно отсранявало болката, но не помня за кой точно тип медузи идеше реч. 

• Харесвам 2
  • Шок 1
Връзка към коментар

Аз доста се бях замислил за тези гадини покрай гмуркането ни, та изгледах и изчетох каквото намерих в нета :D

Има много знаци за медузи на плажовете и под тях е сложена бутилка с оцет. Той помага при ожилване от Box Jellyfish, което мисля, че е най-отровното животно на планетата (?)

За съжаление мисля не отстранява болката, а просто неотрализира понататъчно действие на пипалата им с което ти спасява живота (имат микроскопични влаканца, които остават в кожата и продължават да жилят).

Говорихме си с dive инструкторката и тя потвърди това, което бях чел за Irukandji. Баща й е бил жилен и е лежал 5 6 дни в болницата, на максимални дози морфин и лекарите са чакали просто болките, крампите и повръщането да отминат - общо взето само времето лекува ори тях.

Въпреки това, дори и през пиковия за медузите сезон (дъждовния) пак е пълно с туристи. Просто трябва да се плува там, където са мрежите и да се носи stinger suit :) Статистиката полазва, че не са много случаите на ожилени хора, още по-малко са смъртните.

На нас за съжаление ни остана само още един ден в тази прекрасна страна. Лидия, направо завиждам на теб и Александа, че тепърва ще идвате насам. Много се надявам да имаме възможност да се върнем пак, защото июа още много да се види.

Може ли да споделиш каква точно е програмата ви до момента?

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

На връх дъждовният сезон се гмурках на Големия коралов риф и нямаше никакъв проблем с медузите. Плажовете бяха обаче напълно празни и никой не се къпеше. Това което ми обясниха е, че медузите търсят топлата вода близо до брега, а около Големият коралов риф водата не е толкова топла. Същото е положението и по време на сухия сезон, когато водата около брега става с 5-6 градуса по студена. Примерно не е 30 градуса, а е “само“ 25 градуса и медузите не обичат такъв студ :)

Лошата новина е, че тези медузи са започнали да се появяват вече и в Тайланд по време на дъждовния сезон. Скоро имаше новина за починало момче на Ko Phangan :(

• Харесвам 3
Връзка към коментар

П.С. септември-Октомври е началото на дъждовния сезон. Също така и сезонът на медузите. Така известните Box Jellyfish и Irukandji. Опъват едни мрежи на плажовете, мебду които може да се плува, но предвид това, че втория вид е само 2см в диаметър, не бих рискувал.

Само да те поправя, че това е сезонът на медузите, но дъждовният е от ноември до май. В wikivoyage дори го посочват от декември до март, когато може и тропически циклони да има.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз доста се бях замислил за тези гадини покрай гмуркането ни, та изгледах и изчетох каквото намерих в нета :D

Има много знаци за медузи на плажовете и под тях е сложена бутилка с оцет. Той помага при ожилване от Box Jellyfish, което мисля, че е най-отровното животно на планетата (?)

За съжаление мисля не отстранява болката, а просто неотрализира понататъчно действие на пипалата им с което ти спасява живота (имат микроскопични влаканца, които остават в кожата и продължават да жилят).

Говорихме си с dive инструкторката и тя потвърди това, което бях чел за Irukandji. Баща й е бил жилен и е лежал 5 6 дни в болницата, на максимални дози морфин и лекарите са чакали просто болките, крампите и повръщането да отминат - общо взето само времето лекува ори тях.

Въпреки това, дори и през пиковия за медузите сезон (дъждовния) пак е пълно с туристи. Просто трябва да се плува там, където са мрежите и да се носи stinger suit :) Статистиката полазва, че не са много случаите на ожилени хора, още по-малко са смъртните.

На нас за съжаление ни остана само още един ден в тази прекрасна страна. Лидия, направо завиждам на теб и Александа, че тепърва ще идвате насам. Много се надявам да имаме възможност да се върнем пак, защото июа още много да се види.

Може ли да споделиш каква точно е програмата ви до момента?

Ох блазе ви на вас ;) аз на работа, точа лиги и чакам отговор от австралийското посолство дали ще ни дадат виза или не ;) Подробен план ще правя, ако ни дадат виза, но като цяло много ми хареса програмата на Георги, така че нещо подобно съчетано с Нова Зеландия и зависимост от полетите- Сингапур стоповър...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз също този път отделям само около седмица на самата Австралия, комбинирам с южния остров на НЗ за седем дни и 5-6 дни на Фиджи. Така че само ще погледна това-онова, но задължително пак отделям три дни на Океанския път и няколко дни за ситито, за срещи с познати и плажовете в района. Вероятно след време пак ще намина, живот и здраве и ще видя и друго. Пусто време, все не стига.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз също този път отделям само около седмица на самата Австралия, комбинирам с южния остров на НЗ за седем дни и 5-6 дни на Фиджи. Така че само ще погледна това-онова, но задължително пак отделям три дни на Океанския път и няколко дни за ситито, за срещи с познати и плажовете в района. Вероятно след време пак ще намина, живот и здраве и ще видя и друго. Пусто време, все не стига.

Тони, ще се радвам да споделиш какъв ти е плана за Фиджи ;) Ти кога заминаваш?

Връзка към коментар

Ами само да избистря всичко и ще споделя. Датите са ми 10-31.10. София-Мелбърн, после  след 3-4 дни Мелб- Дюндин, Крайстчърч- Фиджи /още не съм взела тоя полет и се чудя точно къде да се установим/ и после от там пак Мелб. Остават още 3-4 дни за района и към дома. Това е.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...

Здравейте,

Това ми е първият пост тук. Само чета и се възхищавам. :)

На мен и мъжа ми ни предстои екскурзия до Австралия и Нова Зеландия  средата на ноември до средата на декември. Та сме планували няколко дена в Кернс - можете ли да ми препоръчате някакви турове от там - един из рифа с плуване, един из Daintree forest. Чудя се дали да не направим и пътуване до Куранда и заслужава ли си?

Благодаря предварително на всички!

ПП: Някой ползвал ли е този сайт за резервация на турове? https://www.getyourguide.com

Редактирано от miladima
Връзка към коментар

Това са основните неща в Кернс. С условието, че тур из Daintree Forest е много разтегливо понятие, може да се качите на лифта, да вземете лодка по реката за соленоводни крокодили, а може и просто да разцъкате из самата гора като внимавате да не уплашите някое Casowary :) Бих казал, че 3 дни си се запълват плътно в Кернс с рифа и daintree, за повече може би да мръднете някъде другаде. 

Нямам време да го прегледам този сайт, но обикновено подобни продават входните билети и турове с надценка. В случая с viator, надценката е направо космическа от време навреме. Прецени какви турове ти трябват и си ги потърси по официалните сайтове. 

Връзка към коментар

Мерси. :)

Тук съм си харесала едни пакети:

https://reefexperience.com.au/tour/1-day/reef-and-tropical-experience/

Имат добри отзиви, включват доста неща и цените са прилични.

Другият вариант, за който се замислям се дали да не наемем кола и да се врътнем сами в околностите, но пък по-скоро ще наемем такава в Мелбърн.

Редактирано от miladima
Връзка към коментар

Миладина, ние също ще сме в района на Кернс (6 дни В Порт Дъглас и един в Кернс) края на октомври. Ще наемем кола за да можем самостоятелно да разгледаме повече, само за Големия бариерен риф ще сме организирано. За ГБР има грубо казано два типа екскурзии - такива с големи катамарани (300 до 600 пътника) до едно фиксирано място или по малки лодки с 30-40 пътника, които спират на различни места за гмуркане или шнорхел. Предимствата на първото е, че самото пътуване минава по-плавно, може да се качат на борда колички, има повече занимания за неплуващи, но пък е масов туризъм и четох, че мястото, до което ходят не е най - хубавата част от рифа. Тъй като пътуваме с малко дете, Избрахме първата опция. Препоръчвам ти да погледнеш ревютата в Трип Адвайзър и така да избереш туроператор.

За колите под наем в Австралия дабелязах, че всички имат стандартно само участие от близо 3000 долара при инцидент. Трябва да се добави допълнителна застраховка, за да се намали самоучастието, но пък това вдига дневната цена. През търсачки като rentalcars.com дори коли от нисък клас излизат скъпо, да това намерих алтернативи от локални компании с по - прилични цени Apex и http://www.melbournecaranduterentals.com.au/hyundai-tucson/

Но не знам доколко колите им ще са хубави, за Апекс четох, че понякога дават стари такива.

Връзка към коментар

Мерси. :)

Тук съм си харесала едни пакети:

https://reefexperience.com.au/tour/1-day/reef-and-tropical-experience/

Имат добри отзиви, включват доста неща и цените са прилични.

Другият вариант, за който се замислям се дали да не наемем кола и да се врътнем сами в околностите, но пък по-скоро ще наемем такава в Мелбърн.

Предлагам ти да си пуснеш една отделна тема, за да не се смесва с тази и така ще получиш отговори на всичките ти въпроси.

Ние бяхме с reefexpirience и мога да кажа само хубави неща за тях. Ако искаш да прочетеш по-подробно за нашите изчивявания на Рифа, Daintree Rainforеst и Куранда - тук съм описвал всеки от дните ни.

Колкото до колата под наем - според мен това е най-добрия начин да видите Daintree Rainforest като карате до Cape Tribulation и по пътя спирате където ви попадне. Точно преди да пресечете реката с ферибота има разходки с корабче по нея, където се гледат крокодили. Силно препоръчвам това упражнение с корабчето да се направи навръщане, защото последния ферибот така или иначе е в 17:00 и няма смисъл да губите време преди това, както направихме ние.

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към коментар
  • 7 години по-късно ...

Вдигам стара тема, но ми се струва най-правилното място, защото смятаме да повторим част от тази програма. 

Вече имаме полети до Австралия, които изглеждат така: 

Отиване

18.12 - SOF-FRA

18.12-FRA-PEK - тук ще имаме около 18 часа и потенциално ще отидем до Стената, ако не - ще сме в града, тепърва ще го мислим

20.12 - PEK-SYD

Връщане

03.01 - SYD-PEK

04.01 - PEK-FRA

04.01 - FRA-SOF

Обмисляме сега програмата и имаме размишления и ще се радваме, ако @Георги ни посъветва дали мислим в правилната посока. 🙂

Мислим си веднага след като кацнем в Сидни да тръгнем нагоре с полети още на другия ден, защото смятаме Нова година да я изкараме в Сидни и тогава да обикаляме - букнали сме хотел на 31.12 до 03.01, така че Сидни ще го разглеждаме на по-късен етап и искаме веднага да тръгнем на обиколка. В Сидни ще видим основните забележителности, зоопарка, плажовете, така че мисля, че общо 4 дни ще са достатъчни, за да посрещнем Нова година и да видим главните места. 

Та, със сигурност мислим, че е по-добре да отидем до Airlie Beach и там да видим Whitsundays + рифа. Знам, че рифът тук не е толкова "топ" колкото в Кернс, но по-скоро сме привлечени от хубавия пясък и плаж и рифът ще е "отметнат" тук, тъй като не смятаме да ходим до Кернс (знам, че там е гората, но не ми се струва оптимално да губим време и до там). 

Та планът би ни бил следният грубо: 

21.12 - полет до Airlie Beach (PPP)

Тук да изкараме колко - 3 дни достатъчни ли са? Знам, че е дъждовен сезон за рифа и тук, но нямаме избор - трябваше да избираме да ходим по Коледа или февруари и избрахме Коледа. 

След това си мислим да отидем отново с полет до Брисбън/Голд Коуст - навсякъде чета, че Брисбън си заслужава много и се чудим с кола да скокнем и до Голд Коуст после. Тук колко дни ни трябват? Интересен ни е Коала sanctuary-то, какво още има да се види? Byron Bay? Noosa? Какво да сложим след това? Нямаме идея какво да включим и какво е хубаво да направим след това. Другият вариант би бил да летим до Кернс, там да видим гората + рифа и после да слезем с кола до Airlie само заради плажовете, но не знам дали има смисъл да губим това време? 

Последните дни преди Сидни си мислим да отдадем на Мелбърн, за да го видим и него + Great Ocean Road. Колко дни си заслужават тук? И въобще има ли смисъл да ходим до Мелбърн заради Great Ocean Road? 

Ако си правим роуд трип - Great Ocean Road ли е най-доброто място? 

За Коледа препоръки дали е добре да я изкараме в Брисбън/Голд Коуст или някъде в околията? Или примерно въобще да не ходим в Брисбън и да слезем след Airlie Beach до Мелбърн и след това да щъкаме някъде там? Струва ми се обаче, че няма какво толкова да се види около Мелбърн. 

Също така сериозно притеснение имаме за карането наобратно и се чудим въобще дали си заслужава стреса и ако си заслужава - къде? 

Всякакви съвети биха ни били полезни, вкл. да съкратим програмата, ако е необходимо. Опитваме се да оптимизираме максимално, за да купим поне вътрешните полети сега докато са сравнително евтини. 

Edit: като гледам - може да се натъкми нещо от сорта на: 

21.12 - SYD-PPP

24.12- PPP-Брисбън - тук си обикаляме Gold Coast, Брисбън, Noosa, Byron Bay.... 

Следващ полет до Мелбърн за 3 дни и после връщане на 31 в Сидни. Ако пропуснем Мелбърн можем да се позиционираме повече време в Брисбърн и да обикаляме повече, ако е необходимо... 

Връзка към коментар
преди 52 минути , Loverboy каза:

Та, със сигурност мислим, че е по-добре да отидем до Airlie Beach и там да видим Whitsundays + рифа. Знам, че рифът тук не е толкова "топ" колкото в Кернс, но по-скоро сме привлечени от хубавия пясък и плаж и рифът ще е "отметнат" тук, тъй като не смятаме да ходим до Кернс (знам, че там е гората, но не ми се струва оптимално да губим време и до там).   Има доста турове от Airlie до Рифа , за ден , за два. Пак си е топ рифа и около Airlie ако питаш мен. The whitsundays са уникално място , заедно с hamilton island  и whitehaven beach . 

Тук да изкараме колко - 3 дни достатъчни ли са? Знам, че е дъждовен сезон за рифа и тук, но нямаме избор - трябваше да избираме да ходим по Коледа или февруари и избрахме февруари.  3 дни са минимума според мен, страхотни плажове има в тази част на Австралия и може всеки ден на нов плаж, няма да ви се тръгва 

След това си мислим да отидем отново с полет до Брисбън/Голд Коуст - навсякъде чета, че Брисбън си заслужава много и се чудим с кола да скокнем и до Голд Коуст после. Тук колко дни ни трябват? Интересен ни е Коала sanctuary-то, какво още има да се види? Byron Bay? Noosa? Брибън на мен не ми беше интересен, самия град няма какво да видиш , даже ми се стори мръсен малко, но Коала обежището е уникално и затова бяхме и там, можеш да се снимаш с тях, да ги държиш, мен ми беше много забавно да храня кенгуру , мн са готини на живо, а имаше едно дето сигурно 1,80 беше високо,а аз съм 1,89. Byron също е супер, мн лежерно и готино и плажовете са топ. 

Какво да сложим след това? Нямаме идея какво да включим и какво е хубаво да направим след това. Другият вариант би бил да летим до Кернс, там да видим гората + рифа и после да слезем с кола до Airlie само заради плажовете, но не знам дали има смисъл да губим това време? Аз не бих 

Последните дни преди Сидни си мислим да отдадем на Мелбърн, за да го видим и него + Great Ocean Road. Колко дни си заслужават тук? И въобще има ли смисъл да ходим до Мелбърн заради Great Ocean Road?   Great ocean road си заслужава, за Мелбърн според мен 2 дни са ок. 

В Сидни ще видим основните забележителности, зоопарка, плажовете, така че мисля, че общо 4 дни ще са достатъчни, за да посрещнем Нова година и да видим главните места.  Да и според мен 4 дни са ок за Сидни , уникален град е

Ако си правим роуд трип - Great Ocean Road ли е най-доброто място? Може би да 

За Коледа препоръки дали е добре да я изкараме в Брисбън/Голд Коуст или някъде в околията? Или примерно въобще да не ходим в Брисбън и да слезем след Airlie Beach до Мелбърн и след това да щъкаме някъде там? Струва ми се обаче, че няма какво толкова да се види около Мелбърн. Голд Коуст по добре от Брисбън според мен.

Също така сериозно притеснение имаме за карането наобратно и се чудим въобще дали си заслужава стреса и ако си заслужава - къде? Ние не сме имали проблеми с карането ама не съм аз шофирал 

Всякакви съвети биха ни били полезни, вкл. да съкратим програмата, ако е необходимо. Опитваме се да оптимизираме максимално, за да купим поне вътрешните полети сега докато са сравнително евтини. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , infectedmushroom каза:

В такъв случай дали не би било по оптимално да отидем само до Airlie Beach за няколко дни, после полет до Брисбън - обиколки по коалите, Gold Coast, Byron Bay, Noosa и т.н. и да не ходим до Мелбърн заради Ocean Road, ако около Брисбън обикаляме навсякъде с кола? И оттам директно да се връщаме в Сидни и да оставим Мелбърн за следващия път.

Връзка към коментар
Здравко Ангел
преди 59 минути , Loverboy каза:

Вдигам стара тема, но ми се струва най-правилното място, защото смятаме да повторим част от тази програма. 

Вече имаме полети до Австралия, които изглеждат така: 

Отиване

18.12 - SOF-FRA

18.12-FRA-PEK - тук ще имаме около 18 часа и потенциално ще отидем до Стената, ако не - ще сме в града, тепърва ще го мислим

20.12 - PEK-SYD

Връщане

03.01 - SYD-PEK

04.01 - PEK-FRA

04.01 - FRA-SOF

Обмисляме сега програмата и имаме размишления и ще се радваме, ако @Георги ни посъветва дали мислим в правилната посока. 🙂

Мислим си веднага след като кацнем в Сидни да тръгнем нагоре с полети още на другия ден, защото смятаме Нова година да я изкараме в Сидни и тогава да обикаляме - букнали сме хотел на 31.12 до 03.01, така че Сидни ще го разглеждаме на по-късен етап и искаме веднага да тръгнем на обиколка. 

Та, със сигурност мислим, че е по-добре да отидем до Airlie Beach и там да видим Whitsundays + рифа. Знам, че рифът тук не е толкова "топ" колкото в Кернс, но по-скоро сме привлечени от хубавия пясък и плаж и рифът ще е "отметнат" тук, тъй като не смятаме да ходим до Кернс (знам, че там е гората, но не ми се струва оптимално да губим време и до там). 

Тук да изкараме колко - 3 дни достатъчни ли са? Знам, че е дъждовен сезон за рифа и тук, но нямаме избор - трябваше да избираме да ходим по Коледа или февруари и избрахме февруари. 

След това си мислим да отидем отново с полет до Брисбън/Голд Коуст - навсякъде чета, че Брисбън си заслужава много и се чудим с кола да скокнем и до Голд Коуст после. Тук колко дни ни трябват? Интересен ни е Коала sanctuary-то, какво още има да се види? Byron Bay? Noosa?

Какво да сложим след това? Нямаме идея какво да включим и какво е хубаво да направим след това. Другият вариант би бил да летим до Кернс, там да видим гората + рифа и после да слезем с кола до Airlie само заради плажовете, но не знам дали има смисъл да губим това време? 

Последните дни преди Сидни си мислим да отдадем на Мелбърн, за да го видим и него + Great Ocean Road. Колко дни си заслужават тук? И въобще има ли смисъл да ходим до Мелбърн заради Great Ocean Road? 

В Сидни ще видим основните забележителности, зоопарка, плажовете, така че мисля, че общо 4 дни ще са достатъчни, за да посрещнем Нова година и да видим главните места. 

За Коледа препоръки дали е добре да я изкараме в Брисбън/Голд Коуст или някъде в околията? Или примерно въобще да не ходим в Брисбън и да слезем след Airlie Beach до Мелбърн и след това да щъкаме някъде там? Струва ми се обаче, че няма какво толкова да се види около Мелбърн. 

Също така сериозно притеснение имаме за карането наобратно и се чудим въобще дали си заслужава стреса и ако си заслужава - къде? 

Ще следя, че и ние ще сме там, ама по-рано, от средата на октомври.

Връзка към коментар
преди 9 минути , Loverboy каза:

В такъв случай дали не би било по оптимално да отидем само до Airlie Beach за няколко дни, после полет до Брисбън - обиколки по коалите, Gold Coast, Byron Bay, Noosa и т.н. и да не ходим до Мелбърн заради Ocean Road, ако около Брисбън обикаляме навсякъде с кола? И оттам директно да се връщаме в Сидни и да оставим Мелбърн за следващия път.

На мен така ми звучи по -добре, поне аз така бих направил , но то си зависи и от вас и кое искате да видите и колко време искате да му отделите. Но е добра идея да оставите Мелбърн за другия път , няма смисъл да бързате да отметнете всичко сега, а и 100% ще ви се иска да се върнете в Австралия така че ..

Връзка към коментар
преди 2 минути , infectedmushroom каза:

На мен така ми звучи по -добре, поне аз така бих направил , но то си зависи и от вас и кое искате да видите и колко време искате да му отделите. Но е добра идея да оставите Мелбърн за другия път , няма смисъл да бързате да отметнете всичко сега, а и 100% ще ви се иска да се върнете в Австралия така че ..

Да, май така ми звучи по-логично. 

въпросът е само да имаме как да запълним времето около Брисбън, но ми се струва, че ще има много неща, ако се спи всеки ден в различен град. 

Връзка към коментар
преди 13 минути , Loverboy каза:

А като ще обикаляте около Брисбън, на 2часа и половина е рейнбоу бийч, на мен и той доста ми хареса , супер чил място и нямаше глутници от хора

20230304_055945.jpg

20230304_131654.jpg

20230304_131816.jpg

20230304_151909.jpg

20230305_054735.jpg

преди 1 минута , Loverboy каза:

Да, май така ми звучи по-логично. 

въпросът е само да имаме как да запълним времето около Брисбън, но ми се струва, че ще има много неща, ако се спи всеки ден в различен град. 

идете до fraser island

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Loverboy каза:

Мислим си веднага след като кацнем в Сидни да тръгнем нагоре с полети още на другия ден, защото смятаме Нова година да я изкараме в Сидни и тогава да обикаляме - букнали сме хотел на 31.12 до 03.01, така че Сидни ще го разглеждаме на по-късен етап и искаме веднага да тръгнем на обиколка. В Сидни ще видим основните забележителности, зоопарка, плажовете, така че мисля, че общо 4 дни ще са достатъчни, за да посрещнем Нова година и да видим главните места. 

4 дни са достатъчни, да, особено при натоварената програма и краткия престой, който имате. За полетите не мога да коментирам, много зависи от часовете. 

Под хубав пясък и плаж предполагам имаш предвид Whitehaven beach? Защото плажът на самото Airlie не е нещо особено. Тук провери и как са полетите и разходите до Hamilton Island, със сигурност ще ви спести време, а може и пари. 

Тук да изкараме колко - 3 дни достатъчни ли са? Знам, че е дъждовен сезон за рифа и тук, но нямаме избор - трябваше да избираме да ходим по Коледа или февруари и избрахме Коледа. 

1 ден за рифа, 1 ден за whitehaven, трети ден ако искаш да се наспите след целия гърч на полетите, достатъчни са. 

След това си мислим да отидем отново с полет до Брисбън/Голд Коуст - навсякъде чета, че Брисбън си заслужава много и се чудим с кола да скокнем и до Голд Коуст после. Тук колко дни ни трябват? Интересен ни е Коала sanctuary-то, какво още има да се види? Byron Bay? Noosa? Какво да сложим след това? Нямаме идея какво да включим и какво е хубаво да направим след това. Другият вариант би бил да летим до Кернс, там да видим гората + рифа и после да слезем с кола до Airlie само заради плажовете, но не знам дали има смисъл да губим това време? 

Това ще е супер, ако искате да имате плажна почивка. Ама плажна почивка и препускане всеки ден от едно място на друго не ми се връзват, ще видите няколко различни плажа, но ще се убиете от път. По-добре си харесай някое място и останете там за цялото време, евентуално може day trip до Koala Sanctuary. Съвсем в телеграфен стил - Noosa/ Sunshine Coast - по-улегнала аудитория, Gold Coast - по-купонджийско и нощен живот. Изберете си което по допада на вас и така. 

За съжаление няма полети от Airlie до Кернс, имаше някаква авиокомпания, която планираше нещо, но не знам дали и се осъществи. Което прави логистиката между двете малко трудна. Не съм сигурен дали колата под наем еднопосочно ще е въобще реалистичен вариант, а и ще убие цял ден. Ние имахме късмет с цената, но не съм сигурен дали и при вас ще е така. Демек - Кернс и района ще е сложен, макар и аз на днешния акъл да бих го избрал пред плажовете около Бризбън. Тук дилемата е дали да направите Кернс вместо Whitsundays и пак ще трябва да прецените кое ви е по-интересно - дъждовни гори и крокодили или плажове и острови. Виж си и спецификите на сезона. 

Хубави плажове има и в/около Сидни и логистично ще са ви доста по-лесни нещата. Провери Manly Beach, разгледай снимки, преценявай. 

3 дни са ок, за мен си заслужава на 1000%, погледни и последната ми тема, споделил съм впечатления малко. Ако дилемата ти е плажовете около Бризбън и Мелбърн+GOR аз заставам твърдо зад второто, но то е и защото предпочитам да видя Коала в гората, а не в Sanctuary. 

Струва ми се обаче, че няма какво толкова да се види около Мелбърн. 

Освен GOR, може да се отиде и до Philip Island, за пингвините. Самия Мелбърн е много жив град и ми е любимия в Австралия, но аз съм малко пристрастен. Но 3 дни чак до скучаене няма да стигнеш. Виждам, че други хора ти препоръчват пък да го отрежеш заради Бризбън, което едва ли ти помага в дилемите 😄 Със сигурност не можеш да сбъркаш, просто прецени какво ви се прави повече - плажове или по-активно обикаляне с роуд трипове. 

Да, има и други като Philip Island, но това е топ на топа. 

На петата минута вече ще ти е естествено, а и Австралия е с доста цивилизовано шофиране. Въобще да не те притеснява, ще си осакатиш сериозна част от пътуването, ако премахнеш възможността за кола от уравнението. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Георги каза:

4 дни са достатъчни, да, особено при натоварената програма и краткия престой, който имате. За полетите не мога да коментирам, много зависи от часовете. 

Под хубав пясък и плаж предполагам имаш предвид Whitehaven beach? Защото плажът на самото Airlie не е нещо особено. Тук провери и как са полетите и разходите до Hamilton Island, със сигурност ще ви спести време, а може и пари. 

1 ден за рифа, 1 ден за whitehaven, трети ден ако искаш да се наспите след целия гърч на полетите, достатъчни са. 

Това ще е супер, ако искате да имате плажна почивка. Ама плажна почивка и препускане всеки ден от едно място на друго не ми се връзват, ще видите няколко различни плажа, но ще се убиете от път. По-добре си харесай някое място и останете там за цялото време, евентуално може day trip до Koala Sanctuary. Съвсем в телеграфен стил - Noosa/ Sunshine Coast - по-улегнала аудитория, Gold Coast - по-купонджийско и нощен живот. Изберете си което по допада на вас и така. 

За съжаление няма полети от Airlie до Кернс, имаше някаква авиокомпания, която планираше нещо, но не знам дали и се осъществи. Което прави логистиката между двете малко трудна. Не съм сигурен дали колата под наем еднопосочно ще е въобще реалистичен вариант, а и ще убие цял ден. Ние имахме късмет с цената, но не съм сигурен дали и при вас ще е така. Демек - Кернс и района ще е сложен, макар и аз на днешния акъл да бих го избрал пред плажовете около Бризбън. Тук дилемата е дали да направите Кернс вместо Whitsundays и пак ще трябва да прецените кое ви е по-интересно - дъждовни гори и крокодили или плажове и острови. Виж си и спецификите на сезона. 

Хубави плажове има и в/около Сидни и логистично ще са ви доста по-лесни нещата. Провери Manly Beach, разгледай снимки, преценявай. 

3 дни са ок, за мен си заслужава на 1000%, погледни и последната ми тема, споделил съм впечатления малко. Ако дилемата ти е плажовете около Бризбън и Мелбърн+GOR аз заставам твърдо зад второто, но то е и защото предпочитам да видя Коала в гората, а не в Sanctuary. 

Освен GOR, може да се отиде и до Philip Island, за пингвините. Самия Мелбърн е много жив град и ми е любимия в Австралия, но аз съм малко пристрастен. Но 3 дни чак до скучаене няма да стигнеш. Виждам, че други хора ти препоръчват пък да го отрежеш заради Бризбън, което едва ли ти помага в дилемите 😄 Със сигурност не можеш да сбъркаш, просто прецени какво ви се прави повече - плажове или по-активно обикаляне с роуд трипове. 

Да, има и други като Philip Island, но това е топ на топа. 

На петата минута вече ще ти е естествено, а и Австралия е с доста цивилизовано шофиране. Въобще да не те притеснява, ще си осакатиш сериозна част от пътуването, ако премахнеш възможността за кола от уравнението. 

Да, от всичко, което чета, най-добре ще е да е едното или другото - т.е. или Брисбън и околията след Airlie или Мелбърн и околията, защото иначе ще е голямо препускане. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Добреее... сега гледах и полетите и май май ще се промени програмата по следния начин, не знам дали не е overkill: 

Кацаме в Сидни на 20 следобяд. 

21 декември - Сидни - Брисбън сутрешен полет (PPP е над 200 евро на тази дата) - около 50 евро полет

21, 22, 23 и 24 декември - тук ще се въртим около Брисбън - ще планираме коалите за един ден, някой от коустовете за почивка и генерално някаква почивка. - 4 пълни дни мисля, че ще са достатъчни. 

25 декември - най-евтиният полет до Airlie beach е този - летим сутринта до PPP. Имаме си цял ден на 25 да обикаляме, 26 правим Whitehaven цял ден тур, 27 правим рифа цял ден. 

28 декември - има следобеден полет до Мелбърн и каца в 18.00. 

29 и 30 декември - правим един ден Great Ocean Road и един ден обиколка в Мелбърн да видим града колкото можем (ние обикновено големи градове ги гледаме ударно с много обикаляне и разходки по цял ден, така че мисля, че няма да ни е драма). 

31 декември - сутрешен полет до Сидни. 

31 декември-3 януари - Сидни и околията. Нова година, зоопарк и каквото има още - градски живот. 

Водили сме се от евтините полети и как да го нагласим, така че да видим повече. Единствено се чудим реално след PPP дали си заслужава да се ходи до Мелбърн (много искаме и него да видим) или да се връщаме в Сидни, но да се връщаме толкова рано в Сидни ми се струва ту мач време за един град. Ако останем в PPP след 28 декември можем да мислим къде да обикаляме с кола, но не откривам нещо интересно, което да ни държи там до 31 декември. Ако имате идеи за обикаляне там - може да си останем и да пропуснем Мелбърн. 

При всички положения ще летим от Сидни първо до Брисбън и там да поседим четири пълни дни (може и повече, но цената става висока)... Със сигурност ще го запълним - има градчета, има активности. 

Не знам дали точно след Коледа има турове към рифа и whitehaven - предполагам да? 

Как ви се струва този обновен план 😄

Връзка към коментар

Няма друго интересно до Арли, освен ако не идете до някой друг остров наоколо, но при това положение бих резнал от плажните дни около Бризбън, отколкото от Мелбърн. Мисля, че имате достатъчно време да вместите всичко и не се лишавайте от Мелбърн, според мен ще съжалявате. 

На 29.06.2024 г. в 14:59, Loverboy каза:

Не знам дали точно след Коледа има турове към рифа и whitehaven - предполагам да? 

Провери Cruise Whitsundays, до рифа са монопол. Макар и до Whitehaven да ходят и други фирми, то вероятно комбо от двата тура ще има някаква отстъпка. 

Навлизаме в малко по-фини детайли, но преди да избереш тур то Whitehaven гледай внимателно описанието - някои от тях не ходят до Hill Inlet, други пък не акостират за слизане на самия плаж. Малко го правят и двете. Турът на Cruise Whitsundays, който е най-скъпия целодневен с бързата лодка, а не с ветроходката, със сигурност прави и двете, но ако избереш друга фирма пиши описанието тук да ти кажа дали има греди. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.