Прескочи до съдържание

С какъв куфар, раница или сак пътувате

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 36 минути , ivailo_radev каза:

И като ти каже после някой пикльо в часа по геометрия: "Госпожо, това къде ще ни трябва в живота" ... 😄

Аз питах защо трябва да изучаваме еласто-пластична деформация с обратно изтичане в 6 мерно пространство, като живеем в четиримерно. 🙂 

/Дано да не е било да си мисля, че имам яснота за раници и куфари ... 😞 /.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 27.06.2025 г. в 16:18, ivailo_radev каза:

И като ти каже после някой пикльо в часа по геометрия: "Госпожо, това къде ще ни трябва в живота" ... 😄

Всеки път, когато някой ученик влезе в клас и каже:
„Господине, това пък къде ще ни трябва в живота?“, усещам как ми се вдига кръвното и математиката в мен започва да брои до 10! 😄 Винаги ги карам да стигнат до ситуация където им трябва математиката и ги карам те да се замислят. 

Ще ви разкажа реален случай.
Бяхме на екскурзия в Истанбул. Те – големи разбирачи са повечето и ми казват: „Абе господине, за какво ни е тая математика, кой ще ни кара да чертаем и смятаме в живота?“

Обаче като почнаха едни пазари, едни пазарлъци, едни объркани курсове и търговци, дето ги цакат с ресто по левче-две или по 5/10 лири.....
Аз мълча. Само гледам как се въртят около мен и викат:
„Господине, изчисли ни тука нещо! Да не ни прекарат пак!“

И тогава им казах:
„Нали не ви трябваше математика? Нали щяхте да си купувате чанти, мебели и плочки без да знаете нито да смятате, нито да измервате?“ Сега ако и аз не съм учил и аз нямаше да знам колко трябва да ми върнат и т.н. Ще вървя с елката в мен и само ще смятам. 

От този ден нататък, още не са ме питали същите "за какво ни е". Даже се караха кой смята по-точно! 😎📐

Математиката не е само в тетрадката. Тя е в живота – на пазара, в джоба, в плочките в банята, и дори когато избираш дали една оферта е истинска, или те пързалят!

• Харесвам 9
Публикувано:

Много е хубава темата и като информатик мога да кажа, че почти всичко в света около нас може да се представи с математически модел и съответно да бъдат решени много проблеми с математика. Да не говорим, че ако бяха внимавали по химия, физика и т.н., нямаше да се купуват кани, които да отделят водорода от кислорода във водата или да казват, че има разлика между 24 градуса на топло и 24 градуса на студено.

За да не се отклоняваме от темата обаче, ще споделя за багаж малко и то основно за родители с малки деца. 

Преди време бях похвалил куфарът на Stokke - Jetkids BedBox. Като цяло страхотен - дърпаш си детето по летището или то си дърпа куфара само (второто доста по-рядко), в самолета седалката на самолета се превръща в легло с помощта на куфара. Страхотен просто. Недостатъкът, който виждах, беше високата цена - вече е около 200 евро. И преди бях казал, че трябва да пътува доста човек с детето си, за да си струва да си го вземе. Щото ако ще е за 2 полета, нали ... 

И тук дойде проблемът. Идеята е супер, изпълнението обаче не. Куфарчето е излято от пластмаса като четирите колелца са захванати директно за пластмасата, без да има някакво усилване на това място, което да разпредели натоварването. На теория трябва да не се товари с повече от 35 кг. На практика (и ако се погледнат оценките и снимките в Амазон) това не е баш така. За съжаление и на нашето му се счупиха колелата или по-точно пластмасата, за която са захванати колелата. Имат 2 години гаранция, ако сте късметлии като нас, ще се счупи преди 2-рата година. 

Ние бяхме още по-големи късметлии, понеже, когато отидох да правя рекламация в магазина, от който го купихме, продавачката ми каза: "Ох, със Stokke трябва да изпишем 100 листа документация сега, ако искаме да го сменим". И ми предложи да си го вземат те обратно, да ми върнат парите и аз да си купя нов от тях и да доплатя разликата (която беше 99 цента). Предимството - въпреки, че и двата случая щях да получа нов куфар, то когато си го купувам нов (а не ми дават нов в замяна на стария) гаранцията почва да тече отначало. Сега само трябва да го счупим преди втората година.

stokke.jpg

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.