Прескочи до съдържание

Българи в чужбина

Препоръчани мнения

Много интересна тема. Като човек живеещ в чужбина от 12 години и мога да твърдя, че съм се интегрирала в съответната държава, мога да смело да кажа, че българинът в поведението си далеч, не е толкова зле, колкото си мислим. Естествено има много случаи, когато се сещаме за Бай Ганьо, но всичко зависи от човека, неговия личен избор, култура и интереси. Честно казано западноевропейците са много далеч от представата ни за цивилизовани и културни хора. Просто в Западна Европа много от нещата са регулирани с правила и закони, съответно и глоби, и за това от страни изглежда толкова добре организирано. Нека погледнем господа туристите от Англия, Германия и т.н. на Слънчев Бряг и Златни Пясъци. Ако някой си мисли, че на Майорка или Канарските острови е по-различно, моля.....

Пример за гермнците, средностатическото семейство как ходи на почивка? Пълни багажника с провизии, наема апартамент и се готви по 2 пъти на ден, защото много скъпо да ходиш на ресторант или трябва да е All Inklusive,за да са сигурни, че няма да изхарчат едно допълнително евро. Като се ходи на разходка, се пълни раницата със сандвичи и напитки и това е нещо абсолютно нормално. Мога да изпиша романи за тяхното поведение.

Но мойто впечатление от българина е доста добро и с нищо не се отличава от поведението на разни други народи, навсякъде има всякакви хора.

Редактирано от БраниB
  • Харесвам 10
Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...

Извинявам се предварително, че некрофилствам из старите теми, но се надявам за прошка, защото съм новак и съответно повече чета, ровя из стари дискусии и понякога просто не мога да се сдържа и да дам мнението си, макар и с години по-късно (като типичен българин, хаха).

Аз преди години имах също някакво по-дистанцирано мнение за българите в чужбина и за нежеланието да общувам с тях, а и не е като да не съм имал причини. Все пак българина в чужбина е описан и осмят още от Алеко, а наши съвременници използват произведението като наръчник, но..

Уча се да съдя хората като личности, а не по даден техен признак. Да, миналата година направих забележка на група ученици във Виена, които конкурираха макаците в зоологическата градина със своите викове и откровено просташко поведение. Май ги сепна доста, че някой около тях може да им чуе и разбере глупостите. Дори с жена ми сме си играли на играта "Познай българина" - сядаме на някоя пейка около известна туристическа забележителност, за да си починем и да огледаме минувачите - почти 100% успеваемост. И не говоря за поведение или някакви прояви, ами просто като физиономии, начин на обличане. Така ми е и много лесно да позная чужденец, докато се разхождам из София - българската физиономия просто си я познавам.

И сега да кажа за контактуването със сънародници в чужбина - не бих имал нищо против. Аз по принцип съм комуникативен човек, а и обичам да си говоря с хората - всякакви и на всякакви теми. Обичам да чувам истории и да комуникирам като цяло. И така няколко пъти са ме чували, че говоря на български и съответно с мен са говорили хора, които от години са в друга държава и искрено се радваха да чуят родна реч. Как да откажа да поговоря с някой на български, който искрено се радва, че може да говори на родния си език? Или други родни туристи, които са изпаднали в лек културен шок в чужбина и се хващат за сламката на някой сънародник, където самият факт че чуват родна реч ги успокоява и дори не искат някаква помощ.

Най-интересната ми случка обаче беше в Тайпе - седим на една спирка и се чудим дали сме на правилното място, когато се появи младеж с азиатски черти, който на английски ни попита дали може да ни помогне. Започнахме да се обясняваме, а той хък-мък си каза, извинявайте, ама случайно да сте от България? Ние потвърдихме подозренията му, а той се оказа, че е с един родител от България - само веднъж е идвал, а много искаше да се пробва да поговори на български.

Естествено съм чувал и как мъж и жена обсъждат как да ме предредят на опашка някъде - тогава се обърнах и много културно заявих, че няма да мине номера. Хора всякакви :)

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Няма лошо да се изровят старите теми. Аз не знам дали по принцип съм писал в темата по-назад, но ще си кажа мнението.

Аз също по-скоро не обичам да срещам българи когато съм извън страната, но главно поради факта, че малко ми се губи удоволствието когато около мен се говори на родния език, вече изживяването не е толкова уникално. Още помня как пристигнах в Манчестър, взехме такси с един приятел от летището до един IBIS в близост до Old Trafford и първото нещо, което видях когато слязохме от таксито беше Audi A6 2002 година с русенска регистрация.... :lol:

Една друга история, Май месец в Дубровник - обикаляме стените на стария град. Всички са облечени в удобни дрехи за разходка, раница, шапки за слънцето и т.н., но какво виждаме: скромен чичка, с хубав фотоапарат снима една жена, приличаща на класическа поп-фолк изпълнителка. Къса розова рокля (почти като на тези, намиращи се около Ботевград), токчета 12см, надути устни, руса (почти бяла коса), която се раздаваше максимално от към позите. Е как да не разбереш за какво става въпрос от 100 метра....   :lol:

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...

Катедралата в Болоня. Вдъхващо страхопочитание огромно пространство. Тържествена молитвена тишина. Едва доловим шепот и приглушени човешки стъпки. Единственият говор, който се чува отчетливо през целия наос до последната олтарна ниша е на чист български език. Една дама обяснява на друга дама по телефона каква хубава ленена блузка си е купила и как и е пратила снимка по вайбър, ако иска и на нея да купи. Ако е магеланка, да вдигне ръка 🤚

• Харесвам 4
  • Шок 1
  • Смея се 11
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, funny каза:

Искаш и ти ленена блузка ли ? 😁

Не искам да обиждам никого,но не виждам нищо смешно в тази публикация.И @домосед го е написал чудесно.За да ни подсети,че интересите ни са различни.Аз се учудвам,че Бай Ганьо все още няма уважение към храмове,музеи и всичко останало.Не слагам всички под един знаменател,но после се чудим защо сме на опашката на Европа и не ни приемат като пълноправни европейци.И така ще е,докато някой хора пътуват,за да избият комплексите си,защото самолетния билет е евтин и за да се похвалят с покупките си.А богатото историческо наследство им е последна грижа.

Лично аз,обожавам катедралите и не мога да допусна просташко поведение и неуважение към тях.Както и към всичко,до което се докосвам по време на пътешествията си.

преди 8 часа, funny каза:

Искаш и ти ленена блузка ли ? 😁

Връзка към коментар
преди 11 минути , jungfraujoch каза:

Не искам да обиждам никого,но не виждам нищо смешно в тази публикация.И @домосед го е написал чудесно.За да ни подсети,че интересите ни са различни.Аз се учудвам,че Бай Ганьо все още няма уважение към храмове,музеи и всичко останало.Не слагам всички под един знаменател,но после се чудим защо сме на опашката на Европа и не ни приемат като пълноправни европейци.И така ще е,докато някой хора пътуват,за да избият комплексите си,защото самолетния билет е евтин и за да се похвалят с покупките си.А богатото историческо наследство им е последна грижа.

Лично аз,обожавам катедралите и не мога да допусна просташко поведение и неуважение към тях.Както и към всичко,до което се докосвам по време на пътешествията си.

Аз лично,  не се наемам да превъзпитавам никого . Когото е трябвало, съм възпитала както е трябвало. Ако ти успееш - късмет. До тогава не ми остава друго , освен да гледам от смешната страна на нещата за да не задълбавам в трагичната.

• Харесвам 12
Връзка към коментар

Я каква тема имало.

Всеки човек има някакви гледни точки и няма как всички  да са еднакви с  другите хора и с другите националности.  Навсякъде се срещат различни хора, но все пак има и нещо общо  по държави, като винаги може да има изключения.

Стана дума кой колко силно говорел в самолет или друго превозно средство. Каза се, че италианци, испанци и други говорели високо  и дразнели, а други нации говорели тихо и те не дразнели и били възпитани.

А какво ще кажем тогава за японците, които изобщо не говорят в обществените превозни средства? В Япония тези тихо говорещите, които се дразнят на високо говорещите в Европа, ще дразнят  японците. 

Никой не гледа другите  в чужбина, кой какво носи, яде, облича и пр. Българина без значение какво прави, гледа какво правят другите и, ако не правят като него се присмива обикновено. Като цяло една от най-лошите черти на много от българите е гледането, обсъждането и дори присмиването на другите хора, било как изглеждат, какво правят, какво ядат, дори колко бакшиш са оставили и т.н.

Не веднъж и дваж съм виждал как българи в заведение  слухтят от една маса на друга какво се говори и после се коментира чутото, аз подобно нещо не съм срещал при високо говорещите испанци примерно. Мога да пиша още много, но мисля, че може да се отворят разни дразги, та ще спра. Иначе по темата, ето това го снимах на 5000км от България, Маска-Тенерифе!

12347673_10204452077015571_6507887421229525514_n.jpg.333ae78e650f43a01c41381dea412083.jpg

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 7
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , funny каза:

Аз лично,  не се наемам да превъзпитавам никого . Когото е трябвало, съм възпитала както е трябвало. Ако ти успееш - късмет. До тогава не ми остава друго , освен да гледам от смешната страна на нещата за да не задълбавам в трагичната.

Само споделям мнението си.

Ни най-малко не упреквам или превъзпитавам. 😀

Всички сме различни,важното е да сме щастливи и добронамерени.

Приятен ден 😊

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Да, хората са еднакви в смисъл, че има и мърша в стадото винаги. Не обичам да се смятам за втора категория европейка, нито пък да смятам, че само българите сме бай ганьовци и най-невъзпитани. Общото тук е, че повечето от нас нямат вяра и респект КЪМ Бог,съответно не чувстват страхопочитание в църква. Кифли има навсякъде. Също и сноби. 

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Не е проблем, че има един тип "туристи", които пътуват само заради евтини билети + евтин шопинг. Проблема е защо се напъват да се изкарват с други интереси. Ако жената си беше обиколила само аутлетите- няма лошо, но да обсъжда ленената блузка в катедралата е в малко повече.  

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Не зная защо обаче си мислим че това или онова е само българска черта ?!

Свикнали сме да гледаме на нас си самите като втора категория хора и всячески, излизайки в чужбина, се опитваме да намерим доказателство за това.

Хора крещящи високо, гримирани силно, неадекватни на публични места има от всички националности и навсякъде. 

Това според мен е феномена при който ако си купиш червена кола започваш да забелязваш колко много червени коли има по улиците, ако си бременна - имаш чувството че половината жени по улиците са бременни..... Та и ние така - виждаме само това с което се асоциираме и някак не поглеждаме че не сме единствени, че невъзпитани хора има и от други държави.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 11 часа, домосед каза:

Катедралата в Болоня. Вдъхващо страхопочитание огромно пространство. Тържествена молитвена тишина. Едва доловим шепот и приглушени човешки стъпки.

Ех, първо реших, че си объркал темата и си писал в тук вместо в 'В момента съм в'. После, че това е началото на пътепис за Болоня, пак по погрешка публикуван тук. И толкова хубаво начало потопяващо в атмосферата и изведнъж изненада, какъв обрат. Майстор си на краткия разказ и истории с неочакван край.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Много сладка тема! Накара ме да си спомня един интересен сучай в Париж в далечната 1991 година. Та разхождам се аз из площад Тертр, на Сакре Кьор където художниците рисуват, други продават трети режат хартиени профили. Изведнъж гледам един реже профили а туриста му отказва и той вика "Е..л съм ти майката..." и се насочва към мен с предложение на френски да ми изреже профил а аз му отговарям, че няма нужда и благодаря за любезността на български език. А той ми отговаря "Да ти изрежа един профил безплатно за спомен от мен, приятно ми е Киро черния, тука е пълно с баламурници!" Беше много забавна история, довърши профила и ме покани на кафе и разумка. Сладък спомен, поговорихме и се раделихме с уговорката като си дойде в България да ми се обади.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 23 минути , Gervasii каза:

Много сладка тема! 

...която е затваряна профилактично май няколко пъти, докато се уталожат страстите 😁

преди 44 минути , funny каза:

Не зная защо обаче си мислим че това или онова е само българска черта ?!

Свикнали сме да гледаме на нас си самите като втора категория хора и всячески, излизайки в чужбина, се опитваме да намерим доказателство за това.

Хора крещящи високо, гримирани силно, неадекватни на публични места има от всички националности и навсякъде. 

Това според мен е феномена при който ако си купиш червена кола започваш да забелязваш колко много червени коли има по улиците, ако си бременна - имаш чувството че половината жени по улиците са бременни..... 

Та и ние така - виждаме само това с което се асоциираме и някак не поглеждаме че не сме единствени, че невъзпитани хора има и от други държави.

Точно така 🙂 Не помня кой психолог беше казал - Което обичаме или мразим в друг човек, е в нас самите. 

Иначе аз съм споделяла някоя и друга опитност, но спрях - поради най-горната причина. Изумителни неща човек наблюдава при сблъсък на различни нации 🙂 

Връзка към коментар

Съвсем не е само наша българска черта подобен тип туризъм.

Много хубав спомен ми една конференция в Белград. Видна италианска експертка видя, че познаваме Белград добре  и помоли да и обясним откъде да си купи сувенири, обичала от всякъде да си носи някой сувенир и т.н... нормални неща. На моя отговор, че наистина не знам точно къде има сувенири, но предполагам, че ще намерим, тя започна да ми обяснява : Тази блузка си я купих от Виена, полата ми е от Загреб, чантата от Билбао и т.н. Разбира се отговорих, че този тип сувенири ги знам къде се продават, но си признавам, че и досега се майтапим - приключихме вече с разглеждането, няма ли да ходим за сувенири:-)    

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, Alexander каза:

Я каква тема имало.

Иначе по темата, ето това го снимах на 5000км от България, Маска-Тенерифе!

12347673_10204452077015571_6507887421229525514_n.jpg.333ae78e650f43a01c41381dea412083.jpg

Това може и да са руснаци . А ето това си е нашенско и съвсем  " свежо " 😁 .

Само преди месец от Петра. По пътя за манастира .... 

Между другото някой да е ходил натам скоро .... 🙂

P5181119.thumb.JPG.4a19b0bac79e0f86846f95c3be68ffd7.JPG

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 7 минути , ivooo каза:

Това може и да са руснаци . А ето това си е нашенско и съвсем  " свежо " 😁 .

P5181119.thumb.JPG.4a19b0bac79e0f86846f95c3be68ffd7.JPG

Е, недей с лошата. Може да е и на латиница.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
7 minutes ago, ivooo said:

На снимката има надпис "български туристи бяха тук"... И е изписано само с 3 букви... 🙂

• Смея се 3
Връзка към коментар

И пак от тази екскурзия . Подчертавам че полетите са с Раян . На мен ми излязоха около 18 евро в посока  🙂.

На пътя от София до Пафос .  Само нашенци сме . Един от пътниците е решил  точно в бусчето към  самолета да обясни  по телефона на някаква негова служителка как и откъде да вземе 10 хиляди лева . Бусчето кънти от „ мъжествения    му глас докато със свободната си ръка си  почесва  тлъстото шкембе и си играе с ластика на    „ официалния „  анцуг  🙂.

За лош наш късмет самолетът  е малък , без индивидуални екрани , а въпросния  екземпляр е точно на тройката пред  нас 😞.

На 3 реда по назад вдясно възрастна лелка с дрезгав от цигарите глас  , който очевидно намира за много секси обяснява компетентно колко много страни е ощастливила с присъствието си🙂 . 

След известно време  от задната седалка сега пък точно отзад  и  пак на висок глас  в  общото ломотене се включва и  друг „ мъжкар „  .

Започва  да обяснява на спътничката си  как  два пъти е бил в Тайван и как там хората работят  та се късат , а у нас видите ли не можел да си намери свестни хора за работа…..  🙂 . 

Май по-добре понякога да не разбираме какви глупости си говорят хората 🙂

• Харесвам 7
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , ivooo каза:

Май по-добре понякога да не разбираме какви глупости си говорят хората 🙂

Определено . Макар че пустия му английски сбърква работата  😄.

Две американски тийнейджърки ( видима възраст 15-16) отделили се леко от групата , вървейки пред нас в Рим :

- " Така и не разбрах какво толкова трябва да видим. Та тук всичко е тоооолкова старо. Нашите сгради изглеждат по-добре"

• Харесвам 5
  • Смея се 10
Връзка към коментар
преди 26 минути , funny каза:

Две американски тийнейджърки ( видима възраст 15-16) отделили се леко от групата , вървейки пред нас в Рим :

- " Така и не разбрах какво толкова трябва да видим. Та тук всичко е тоооолкова старо. Нашите сгради изглеждат по-добре"

Няма по-голям виц от живия живот... ахахахахааххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

Връзка към коментар

по същия начин една жена, възраст към баба ми обясняваше пред Метеора - " К'во ше им давам две евро да гледам някакви камънаци " , а екскурзията беше специално до там 😄 за какво беше дошла - не знам 😁

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар

Преди години се разхождаме из Рим, Великденска ваканция е. Чуваме две момичета да си говорят на нидерладски: "тук никой не може да ни разбере какво си говорим, не сме в Х (градчето в което живеем), никой не разбира нидерландски". Дъщеря ми се обръща и вижда, че момичетата са от нейното училище, но от горните класове последна година, на училищна екскурзия в Италия по случай предстоящото завършване.

След това в подземията на Сан Клементе друга група фламандски младежи дискретно ни оглеждат и обсъждат, че сме испанки. 😆 Не ги поздравихме на нидерландски, че кой знае как щяхме да ги притесним.

Та така фламандци в Рим 😄

Пак тогава три момичета испанки ни питаха за посоката на испански. Обясних им на английски език. Те се чудиха и не вярваха как така не сме испанки.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 час, ivooo каза:

На 3 реда по назад вдясно възрастна лелка с дрезгав от цигарите глас  , който очевидно намира за много секси обяснява компетентно колко много страни е ощастливила с присъствието си🙂 . 

И тя може да е магеланка 🙂

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.