Прескочи до съдържание

4 дни в Лисабон


Kaloyan89

Препоръчани мнения

Здравейте,

Ами решихме изведнъж да заминем на четиридневна екскурзия експресно другата седмица и букнахме полети и апартамент в ЕрБнб за Лисабон без никаква предварителна подготовка. 

Как да ги оползотворим? Какво има за гледане в града? Адреси на добри ресторанти? Музеи? Атракции? Ще бъдем в Baixa. 

Нещо интересно за еднодневна екскурзия в околностите? Говорят ли английски в Португалия? 

Очаквам препоръки :) Благодаря. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз не съм ходила, но Морският музей http://museu.marinha.pt/pt/Paginas/default.aspx

 

и Океанариумът  http://www.oceanario.pt/cms/45/ казват, че не са за изпускане.

::

Копирам и нечий коментар, който съм си запазила, защото и аз планирам Португалия:

"Има още доста интересни места за посещение както в самия стар Лисабон, така и в Голям Лисабон. Например, трябва да се мине поне по един от двата моста - гледката е невероятна. Трябва да се плува с корабчета по Тежу, т.к. нар. os cacilheiros. Може да стигнете до другия бряг и да видите статуята на Христос, която е умален модел на тази в Рио Де Жанейро. Непременно пропътувайте целия маршрут на известния трамвай 28, който тръгва от площад Martim Moniz и стига до Prazeres. По пътя на трамвая могат да се видят парламента, може да слезнете на спирката на Градина “Ещрела”, както и да видите катедрала “Ещрела”. Последната спирка на този трамвай е пред портите на първото и най-голямо гробище в стария Лисабон - Cemitério dos Prazeres, което всъщност е по-скоро исторически и архитектурен паметник на португалската готическа култура. Също трябва да посетите по пътя на трамвая и катедралата “Се”, която е малко след Руа Аугуштъ, която извежда до Търговския площад. Не трябва да пропускате възможността да посрещнете изгрева или да изпратите залеза над река Тежу наблюдавайки тази забележителна природна картина от някоя от терасите на Лисабон. Забележителност в Лисабон е и замъкът Сау Жорж. Намерете задължително време да минете под акведукта на живата вода в Лисабон или го разгледайте ако имате време. В Лисабон има и невероятен брой музеи - на каляските, на португалската китара, на архитектурата, на историята, на каквото поискате още. Не пропускайте да видите и къщата с диамантите, както и къщата, в която е живяла най-известната в света фадища - голямата Амалия Рудригеш…".

Редактирано от но нейм
  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Подкрепям за Океанариума. Час - два може да убиете без да усетите.

Купете си карти за безплатен транспорт, които дават големи намаления по туристическите забележителности, включително за него.

Отделно, има няколко приложения за смартфони, които са като виртуален екскурзовод за града - уви, не можах да ги ползвам. .

Връзка към коментар

Моите впечатления са, че хората говорят английски, а младите и други езици, не сме имали проблеми в това отношение.

Известният трамвай 28 във всички пъти, в които го мернахме, беше препълнен. Наистина не разбирам защо туристите си го причиняват.

Връзка към коментар

Миналата година май месец бяхме в Португалия. В Лисабон бяхме близо 5 дни.

 

Задължително еднодневна екскурзия до Синтра.

 

Океанариумът много ни впечатли (бяхме без деца и сме обещали да ги водим :) )

 

Манастирът на Йеронимите http://www.mosteirojeronimos.pt/pt/index.php

Докато мъжът ми чакаше на опашка аз прескочих до прословутата сладкарница за пастички http://www.pasteisdebelem.pt/en.html. Много е близо през улицата.

Трамвай 28 - по-скоро е като влакче на ужасите с многото туристи, които искат да се качат, но все пак си е атракция. По пътя на трамвая има много заведения, в които готвят страшно хубаво.

Въобще из цяла Потругалия никакви оплаквания от храната. Кухнята много ми допадна.

 

А докато се мотахме съвсем случайно попаднахме на Музея на гвардията. Имаше много интересна експозиция на стари полицейски автомобили.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Като човек поживял един семестър в центъра на Лисабон, аз бих насочил към следните неща:
- двореца на Сау Жорш (чудесна гледка към града)
- катедралата Се, макар че според не е нищо чак толкова особено, да не говорим че в началото когато още не бях ориентиран, и ми служеше за отправна точка, при въпрос към местние "СЕ?" (катедрал), доста от тях се чудеха какво точно имам предвид и за какво ги питам
- площадите логично (най-големия и централен - Прача до Комершио, където между другото е пълно с дилъри на всякакви опиятни средства, не много нахални слава богу; площада Росио също е много красив; непосредствено до него и Прача Фигуейра)
- парка Едуардо 7ми пролетно време е приказка, за края на Януари точно е малко спорно 
- моста, копие на Голдън Гейт 
- от другата страна на реката - статуята на Исус
Извън Лисабон, непременно: 
- Двореца в Синтра 
- Кабо да Рока - най-западната точка на континентална Европа
...и още и още...
Байша (аз така и не намерих отговор на въпроса как точно се произнася; с колкото местни съм говорил, всеки го казваше по различен начин, смесица между ч/ш/х) по принцип е артистичният квартал, така че ако нещо се случва в Лисабон, то е там. Десетки (ако не и стотици) заведения за всеки вкус. 
 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Калояне, забравих нещо. НЕПРЕМЕННО като кръстосвате центъра, се оглеждайте за един улични перформъри, казват се Guents dy Rincon. Нямат сбъркване, голяма група със сума инструменти. Вокалиста е 2метров, супер сух и изпит, обаче какви шпагати правеше, скри ми шапката. Пичовете са от Кабо Верде и правят уникална музика. Даже ще те замоля, ако случайно ги уцелиш, да ми купиш пак един диск, понеже моя го затрих. Бяха по 5 евра преди 3 години, сега най-много да са станали по 10. 
Обикновено свирят на няколко места (предимно следобед/привечер):
- на Прача до Комершио, точно на края, до реката;
- на Portas do Sol в Алфама (целият квартал също е за разглеждане);
- на метро спирката на Байша/Киадо

Това тук е от Прача до Комершио: 

Редактирано от Plovdivian
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

 Ние лично отделихме ден само за Синтра. Изкарахме чудесно. Взехме описания по-долу автобус само еднопосочно до замъка Пеня. Оттам се спуснахме по чудесна екопътека до замъка на маврите, разгледахме го, и продължихме надолу по пътеката до центъра на Синтра. В замъка Пеня се продава комбиниран билет за двете забележителности, който е по-изгоден, а в самия замък може спокойно да се изкачите пеш през парка, вместо да се бутате в автобусчетата догоре.

 

В Лисабон не бих пропуснала Монумента на откривателите, кулата Белем и манастира Жеронимус. На монумента се качихме, а другото разгледахме само отвън. Мисля, че трамвай 15 от Площада на търговията стигаха до там, макар че ние изминахме цялото разстояние пеш по брега на реката. По маршрута на този трамвай пътуват както модерни трамваи, така и вековните трамвайчета.

 

Замъкът св. Георги, както му казвам си заслужаваше посещението, също и Кришту Рей - статията на Исус. Имам подробни инструкции от споменатия по-горе файл как точно да се стигне до там.

 

Ние отделихме цял ден за посещение на Кашкаиш, Ещурил и Кабо да Рока, но при четиридневна екскурзия може да ви дойде нанагорно. Влюбена съм в Португалия и отивам по всяко време пак.

 

Бях си приготвила файл с чужди мнения по твоите въпроси. Копирам част от записките по-долу (Записките от въпросния ми файл са от най-различни хора, но ако някой има желание, с удоволствие ще му го изпратя по мейла.)

 

 

 

****

В понеделник не работят музеите, а в Синтра всичко си работи. Понеделник, вторник и сряда използвахме картите Лисбоа кард и съм супер доволна. Включват безплатно влаковете Лисабон-Синтра-Лисабон (от гара Росио) и Лисабон-Кашкайш-Лисабон (от Кайш до Содре). Отделно, който е тръгнал за обиколката Лисабон - Синтра - Кабо да Рока - Кашкайш - Лисабон (ние я направихме за един ден, но това време е крайно недостатъчно - идеално е с една нощувка в Синтра - уникално красиво градче с живописна природа и дивни пейзажи) е много удачно да си купи еднодневна карта за тамошния превозвач  (забравих името) и се пътува свободно в тяхната градска мрежа, иначе билета за 434 до Паласио да Пена е 5Е, а  за 403 до Кабо да Рока е 2,80Е. Имайте предвид, че автобусите за Кабо да Рока са на повече от час интервал, но там на спирката има много хубаво разписание. И ако нямате много време - не се хвърляйте пеша - терена е много стръмен, колкото красиво и романтично да изглежда. Отделно в сезона са огромни опашките за влизане (визирам Паласио да Пена) и после автобусчетата по линия 434, макар и на 15 мин, не могат да извозят всички към центъра и лично ние загубихме един час в чакане на опашка на спирката. Преди не знаех, но от опит препоръчвам, сутринта, като пристигнете в Синтра (спирката на 434 е до гарата), първо да се качите до Паласио да Пена (най - високото). После за една спирка или пеша до крепостта на Маврите и от там за желаещите има пешеходна пътека надолу до центъра 650м. То толкова красота на едно място рядко се среща .

 

 

 

 

Синтра и Кабо да Рока могат да се видят в един ден. От Лисабон гара Росио има влак на всеки половин час до Синтра. Оттам има автобус до Кашкаиш ( Кабо да Рока е междинна спирка) , но не е много начесто.
Аз минах по обратния път - с влак до Кашкаиш и Ещорил  , и после с автобус до Кабо да Рока , оттам пак автобус до Синтра и влак до Лисабон.
За Кабо да Рока просто слизаш и имаш достатъчно време за разглеждане  до следващия автобус. Билетчета се купуват в самия автобус.

Редактирано от achieva
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Непременно посещение на Фадо, в някоя квартална кръчма, не където ходят всички туристи и заведението има реклама навсякъде, ние пробвахме и двете, и естествено в кварталната кръчма беше много по-забавно и автентично. Само, че къде се намира кръчмата, не мога да кажа точно, беше по пътя към двореца на Сау Жорш и на прозореца имаше само "Fado".

 

Иначе за ядене, където и да пробвахме беше навсякъде супер вкусно. Дори и в Байша(Baixa), където са туристите, никъде не се изложиха.

Редактирано от БраниB
Връзка към коментар

- трамваи (не само 28)- виждат се на много места, дали ще се возите ще си решите вие.

 

P1100670.jpg

 

- Torre de Belem на брега на Тежу- може да се влиза вътре, 5 евро вход. Извън сезон би трябвало да е много по-спокойно изкачване и слизане по една тясна вита каменна стълба:

 

torre_de_belem_lisbon.jpg

 

 

DSC_0102.jpg

 

- на малко пеш разстояние от нея е Паметника на откривателите и карта- мозайка с португалските морски открития и завоевания:

 

monument.jpg

 

- външен асаньор на един от учениците на Айфел,  точно в централната част, близо ви е от мястото, където ще сте ситуирани.

Има опашка винаги, входът не знам колко е, предполагам гледката от високо към града е изкушаваща, но се оказа, че в близост има страхотна безплатна площадка, която най-вероятно предлага подобни гледки. Има и пейчици, а наблизо продават наливна бира.

 

P1100645.jpg

 

P1100725.jpg

 

Аз лично не обичам да ходя по музеи ако имам толкова малко дни за разходка, освен ако пътуването не е точно с такава цел. При моето първо ходене за 2 дни поразгледахме, но според мен доста, ползвахме от двуетажните туристически автобуси, но струват 18 евро. Много от забележителностите се реставрираха тогава и бяха покрити. За следващото ми ходене след 3 месеца ще отида в Океанариума. До него (или около него- поправете ме) има лифт, който също мисля да пробвам:

 

IMG_6824.jpg

 

 

Транспорта е супер организиран. С картата, която зареждаш метрото можеш да ползваш и наземния транспорт. Обаче за ходенето от другата страна по моста не важи- там, където е статуята на Христос.

 

Специалитет за опитване е риба треска (bacalhau) и всякакви морски животинки- октоподи, калмари, риба тон. На мен много ми хареса сангрията, по-лека е, защото й капват малко бира. Пащъл ната са ти препоръчали по-нагоре- бутерки с крем-карамелов крем отгоре, има ги почти навсякъде.

 

- Cabo da Rocha също е възможен за ден.

 

cabodarocha.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

В Лисабон непременно посетете Китайския Павилион - бар е - натъпкан с многобройните еклектични колекции на собственика. Много забавно място. http://www.insidelisbon.com/node/537

Бакаляо в бивш манастир- http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g189158-d794412-Reviews-Cervejaria_Trindade-Lisbon_Estremadura.html Ако отидете по-рано има места, иначе трябва резервация.

Срещу гарата, от където тръгват влаковете за Кашкаеш – от отсрещната страна на улицата - има едно невзрачно рибево ресторантче с най-вкусната риба, която съм яла.

Ако имате слабост към кораби, музеят с класките баржи в Св Йеронимо е доста добър.

Връзка към коментар

Ако времето е хубаво,може да отидете до Синтра,след това от там да вземете автобус до курортите Кашкаиш и Ещорил за една хубава плажна разходка.А от там с влака пак до Лисабон.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Тъкмо влязох да похваля Cervejaria de Trindade и видях, че Ushakal ме е изпреварила :). Интериорът е невероятен!

 

Може да слезете от замъка Сао Жорже по малките улички надолу към Тежу. Хубава гледка към реката има от Largo Santa Luzia, близо до катедралата.

 

Kaloyan89, ако не ме лъже паметта, живееш във Франция. Освен с английски, на много места може да се оправиш добре и с френски.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Много благодаря на всички! Принтирах надлежно цялата информация + един безплатен гид на Lonely Planet за всеки случай.

Plovdivian, ако ги мерна непременно ще взема диск.
 

Roca, да живея във Франция, дано да срещна франкофони :) въпреки че френския ми е пречка за произношението, разбирам доста думи с общ корен. Да видим как ще се разберем с португалците.
 

Тръвам довечера :)

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
  • 2 месеца по-късно ...

Не намерих по-подходяща тема,затова питам тук :) -Лисабон и околности мисия възможна ли е за два дни,от 9ч.първия- до 18 втория.Излизат ми билети почти без пари,но се чудя има ли смисъл.Ясно е,че ще е само разходка,но как би могло да се оползотвори времето,може би с туристическите автобуси?Ще бъдем с 9 годишна девойка,нещо впечатляващо за нея?Знам че е прекалено малко времето.

Връзка към коментар

Не намерих по-подходяща тема,затова питам тук :) -Лисабон и околности мисия възможна ли е за два дни,от 9ч.първия- до 18 втория.

Само Лисабон! Достатъчно има там какво да се види, за да се губи време в опити да се ходи до други места наоколо като Синтра, например.

 

Излизат ми билети почти без пари

Би ли споделила?

Редактирано от Фичо
Връзка към коментар

Е щом е почти без пари, защо не. Ама и за околности няма смисъл, защото времето ви ще иде в път.

Вместо тур. автобус, ползвайте трамвай 28 май беше, плюс трамвая до Белем

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.