Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:

Ако си купя самолетен билет за ноември (защото е промоционален),а сключа брак и поради това ще приема фамилното име на моя съпруг,как се процедира в такива случаи?Билетът ще бъде със сегашното ми име и как да удостоверя ,че това съм аз?На някого във форума случвало ли се е ? :)) Не да се омъжи де :)))

Публикувано:

Обикновено се изискват само две имена при покупка на самолетните билети. Така, че просто се записваш с първо име и презиме /т.е. имената, които остават същите/.

• Харесвам 1
Публикувано:

Не е задължително да си сменяш документите веднага след сватбатаа, въпреки че уж има глоба, но никого не са глобили.

А и както Leo е писал, можеш да си купиш билета на малко и второ име.

Публикувано: (редактирано)

Ако си купя самолетен билет за ноември (защото е промоционален),а сключа брак и поради това ще приема фамилното име на моя съпруг,как се процедира в такива случаи?Билетът ще бъде със сегашното ми име и как да удостоверя ,че това съм аз?На някого във форума случвало ли се е ? :)) Не да се омъжи де :)))

На жена ми :) Тя не е българка. Пристигна тук с двупосочен на „Lufthansa“, оженихме се :), съответно тя прие моето фамилно име - добави го към своето. След сватбата се върна в родината си, за да кандидатства отново за виза за България, но вече не туристическа, а от друг тип. Преди да замине, се отби в посолството на нейната държава и там ѝ записаха на последна страница на паспорта, че вече е с ново/допълнено име (съответно записаха и името). При заминаването нямаше никакви проблеми.

Важно уточнение: по летищата, доколкото ми е известно, наблягат на сканирането на паспортите (или личните карти), тоест за служителите е важно какво е съдържанието на областта за сканиране:

Polish_passport_biodata_page.png

Става дума за двата реда в дъното на страницата, с многото <<<

Конкретно в този пример момата се казва Anna Kowalska и съответно това са имената, с които може да купува самальотни билети, без да се притеснява от усложнения.

Кажи на тази, която ще се жени :), да провери какво съдържат двата машинни реда в нейния паспорт :)

Всъщност ето я първа страница на нашите паспорти:

BGRpassportbiodata.png

Може с Раднева, може с Иванова.

Във всеки случай препоръчвам консултация с представител на авиокомпанията, за да е 100% сигурно.

И още: подмяната на личните документи е изискуема в определен законов срок, доколкото ми е известно. Ако тази, която ще се жени, може да се върне от сватбеното пътешествие преди изтичането на този срок, значи въпросът е решен. В противен случай... може да се избере варианта с плащане на глоба за закъснение. Пак казвам - това са детайли, които трябва да бъдат проверени в съответните институции (в случая - МВР). А може също така и да се съгласят да направят както в случая на жена ми - да разрешат паспортът да бъде запазен и само да впишат на последната му страница новото име. Пак МВР :)

...Хм, да, ето:

При промяна на имената, единния граждански номер, пола, гражданството или при настъпили съществени и трайни изменения на образа лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нови български лични документи в срок до 30 дни. При заявяване на нов паспорт вследствие промяна на имената след сключен граждански брак следва да бъде представено и българско удостоверение за сключен граждански брак в оригинал и фотокопие.

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 3
Публикувано:

В момента на купуване на билета не се изисква документ за самоличност. Защо просто не го купиш въвеждайки 'новото' име? Предполагам, че имаш достатъчно време между сключването на брак и пътуването, за да си набавиш документите с новата фамилия?

• Харесвам 1
Публикувано:

В момента на купуване на билета не се изисква документ за самоличност. Защо просто не го купиш въвеждайки 'новото' име? Предполагам, че имаш достатъчно време между сключването на брак и пътуването, за да си набавиш документите с новата фамилия?

Не е добра идея, ако не успее да си смени документите (всичко се случва). С бащино име е най-сигурно, то си е за цял живот.

• Харесвам 1
Публикувано:

Не е добра идея, ако не успее да си смени документите (всичко се случва). С бащино име е най-сигурно, то си е за цял живот.

...А има и елемент на суеверие - не казвай „хоп“, преди да скочиш, такива работи... :)

• Харесвам 8

Мисля, че ако искаш след това може да го смениш без такса като дадеш удостоверението за граждански брак. Това при положение, че след брака са минали 30 дни и си си сменила вече документите, иначе може да си пътуваш със старото име. На мен ми се беше случило да ми сменят фамилията на самолетен билет, понеже в работата си съм не с името си по мъж и ми бяха издали билет с името ми по баща. Сетих се след като билета беше издаден, че по документи ми е друга фамилията, обадих се на авиокомпанията и им казах какъв е случаят и ми смениха името на билета без такса, искаха ми само акта за граждански брак , че съм едно и също лице и няма всъщност прехвърляне на билета на друг човек.

Редактирано от Бръмбар
  • Харесвам 1
Публикувано:

Мисля, че ако искаш след това може да го смениш без такса като дадеш удостоверението за граждански брак. Това при положение, че след брака са минали 30 дни и си си сменила вече документите, иначе може да си пътуваш със старото име. На мен ми се беше случило да ми сменят фамилията на самолетен билет, понеже в работата си съм не с името си по мъж и ми бяха издали билет с името ми по баща. Сетих се след като билета беше издаден, че по документи ми е друга фамилията, обадих се на авиокомпанията и им казах какъв е случаят и ми смениха името на билета без такса, искаха ми само акта за граждански брак , че съм едно и също лице и няма всъщност прехвърляне на билета на друг човек.

Вярно, бях забравила, но има и такъв документ - издава се от общината по местоживеене и в него пише, че лицето еди кое си и лицето еди кое си с едно и също ЕГН са едно и също лице. Навремето, когато ми беше необходим, го наричах "документ, че аз съм си аз" :lol:

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние сме извън бг,но след сключването на брака веднага ще подам молба в посолството за нов задграничен паспорт.Искаме всичко да е законно ,защото държавата е много консервативна.Значи след брака ще се свържа с авиокомпанията и ще им обясня казуса.

Благодаря на всички и много полети ви желая!:)))

Ние сме извън бг,но след сключването на брака веднага ще подам молба в посолството за нов задграничен паспорт.Искаме всичко да е законно ,защото държавата е много консервативна.Значи след брака ще се свържа с авиокомпанията и ще им обясня казуса.

Благодаря на всички и много полети ви желая! :)))

Бих искал да ти обърна внимание на един детайл:

следва да бъде представено и българско удостоверение за сключен граждански брак в оригинал

Да получиш българско удостоверение за сключен граждански брак* в чужбина май не е толкова лесно, колкото изглежда. За целта трябва:

• България да признава гражданските бракове, сключени в съответната държава.
  • Да подадеш съответните документи в посолството на България, за да ти бъде издаден оригинално удостоверение* за сключен граждански брак. За целта документите, които внасяш, вероятно ще трябва да са преведени от съответния език на български и може би част от тях - легализирани в съответната държава (с апостил).
  • Да чакаш. Не съм много сигурен, но мисля, че посолствата не издават такива документи, а препращат всичко до служба ЕСГРАОН в България, където се върши същинската работа. Честотата на изпращане на дипломатическа поща в много от посолствата на България е отчайващо малка (1-2-3 пъти на месец), отделно от това в ЕСГРАОН не обичат да бързат, после изпращане обратно... Има законно установени срокове за тия процедури, но трябва да провериш какви са и да си направиш сметката. И да си имаш едно на ум, че могат и да не бъдат спазени (имам пресен пример с голямо просрочване от страна на МВР).
  • Едва след като се сдобиеш с оригиналното удостоверение* за сключен граждански брак, можеш да го приложиш към своите документи за смяна на паспорта.

-------------------------------------------------------

* Удостоверение за сключен граждански брак - това ми звучи доста странно. На мен ми е известно да има Акт за сключен граждански брак и Удостоверение за семейно положение, но между актовете и удостоверенията като документи стои цяла вселена (някой юрист да ме поправи, ако греша). А и удостоверение за семейно положение няма как да получиш, ако бракът не е регистриран в България. Ако тръгваш да се занимаваш с всичко това, задължително провери дали в посолството им трябва удостоверение или акт, съответно се поинтересувай къде можеш да получиш изисквания документ. Според мен ще ти трябва акт, получаването му става по процедурата, която набързо описах по-горе.

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 1
Публикувано:

-------------------------------------------------------

* Удостоверение за сключен граждански брак - това ми звучи доста странно. На мен ми е известно да има Акт за сключен граждански брак и Удостоверение за семейно положение, но между актовете и удостоверенията като документи стои цяла вселена (някой юрист да ме поправи, ако греша). А и удостоверение за семейно положение няма как да получиш, ако бракът не е регистриран в България. Ако тръгваш да се занимаваш с всичко това, задължително провери дали в посолството им трябва удостоверение или акт, съответно се поинтересувай къде можеш да получиш изисквания документ. Според мен ще ти трябва акт, получаването му става по процедурата, която набързо описах по-горе.

Имах пред вид акт за сключен граждански брак, но съм ги объркала :-)

Публикувано:

Имах пред вид акт за сключен граждански брак, но съм ги объркала :-)

Аз имах предвид текст, който съм цитирал по-горе, копиран от официална страница на посолство на България :)

• Харесвам 1
Публикувано:

И аз на това щях да обърна внимание. Ако бракът е сключен в чужбина, не е много трудно да се издаде удостоверение, въз основа на акта за сключен брак. По-лесно е на място в България, като преди това актът е легализиран в съответната държава, в която е сключен бракът.

Иначе документът, за който някой беше споменал по-горе (че аз съм аз) се нарича удостоверение за идентичност на имената, но не знам дали би могъл да бъде издаден от посолството, ако трябва да чакате да се свържат с общината по служебен път....

• Харесвам 1
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Хм... а как седи въпросът за американска виза? На техния сайт намерих информация единствено при случай на изтичане на паспорта? Предполагам,че ще трябва да я "преиздадат" с новия паспорт (означава ли още веднъж плащане на такса) ? :)

Публикувано:

Хм... а как седи въпросът за американска виза? На техния сайт намерих информация единствено при случай на изтичане на паспорта? Предполагам,че ще трябва да я "преиздадат" с новия паспорт (означава ли още веднъж плащане на такса) ? :)

До колкото знам няма такова нещо като преиздаване на виза. Кандидаства се наново по цялата процедура, ако искаш нова виза в нов паспорт, по каквато и да е причина. Иначе конкретно по твоя въпрос изглежда, че няма да имаш проблеми, ако носиш двата паспорта + преведено свидетелство за брак. Не знам източника до колко е официален, но пише това: http://www.ustraveldocs.com/pl/pl-gen-faq.asp

Q.8 My passport has expired, but the U.S. visa in it is still valid. Do I need to apply for a new visa?

No. If your visa is still valid you can travel to the United States with your two passports (old and new), as long as the visa is valid, not damaged, and is the appropriate type of visa required for your principal purpose of travel. (Example: tourist visa, when your principal purpose of travel is tourism). Also, the name and other personal data should be the same in both passports, (unless the name change was due to marriage). Your nationality, as indicated in the new passport, must be the same as that shown in the passport bearing the visa.

If your name changed due to marriage, you can travel to the United States with both passports as well as your marriage certificate translated into English by a sworn translator.

Q. 10 Do I need a new visa if my name has changed?

If your personal data has been changed (for example you have changed your surname to reflect your new married status) it is your option if you want to apply for a new visa in a new passport, or you may travel with both passports and carry the relevant paperwork (for example your marriage certificate translated into English by a sworn translator) with you to explain the name change to the immigration officer at the U.S. port of entry. If you would like to have a new visa with your new name in your new passport, you should follow the instructions in How to Apply for a Visa to obtain a new visa.

• Харесвам 1
Публикувано:

Освен с фамилното име, при пътуване проблем би могло да има и с номера на паспорта и датата му на валидност. При пътуване в шенген тези данни не се попълват, но извън шенген (включително от и до България) са задължителни.

При пътуване до Израел например аз не бих рискувал да пътувам с паспорт различен като номер и дата на валидност от този с който е направена резервацията.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.