Прескочи до съдържание

Кулинарен патриотизъм, или какво ядем в България


Zaro

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

"Храната е спасила човечеството от гладна смърт." Неизвестен автор.

 

Много хора споделиха в другата тема какво ядат по света. А какво традиционно българско ядете у нас?

 

За да дам старта, преди час и нещо сложих в печката това:

 

post-279-0-64371900-1423330189_thumb.jpg

 

178 броя бачковски сърмички, три реда.

 

Цялата процедура по приготвяне на каймата, рязане на зелевите листа и увиването ми отне около 2 часа. Майсторлъкът е семейна традиция, предаван от поколение на поколение.

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 30
Публикувано: (редактирано)

Аз както вече писах, съм злояда, а и не обичам да готвя. От както не сме в България си мечтая за кебапчета, тестени закуски (кренвиршки и мозайки), скумрия и пържена цаца. Не особено здравословно, но като се прибера наблягам на тези неща :)

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 1
Публикувано:

От българските  неща обичам най-вече лозови и зелеви сърми. Аз не се сещам за нещо, което да е само българско. Повечето ни уж български неща, ги има в съседните на нас страни също.

  • Харесвам 1
Публикувано:

Да беше пуснал темата по-рано,щях да снимам винения кебап,който направих днес. :) Съжалявам, вече е опустошен.

От нашата кухня,най харесвам разнообразието от супи и готвени манджички-кебапи,кавърми,яхнии.Тестените вкуснотии също не ги пренебрегвам.

Публикувано:

post-2186-0-44690400-1423336386_thumb.jpg пърленки с кюфтенца

post-2186-0-72896200-1423336419_thumb.jpg козуначе

post-2186-0-11322900-1423336440_thumb.jpg домашна питчица с домашно сирене крема

post-2186-0-85097200-1423336482_thumb.jpg винен кебап

post-2186-0-28128300-1423336508_thumb.jpg кюфтенца от тиквички с домашна франзелка

post-2186-0-39481400-1423336547_thumb.jpg питчица с кашкавал

post-2186-0-06095300-1423336593_thumb.jpg салата от чушчици с чесънче

post-2186-0-18199500-1423336643_thumb.jpg добруджанки с айран

post-2186-0-75766400-1423336719_thumb.jpg печено пълнено пиле

post-2186-0-35466500-1423336749_thumb.jpg редена салата

post-2186-0-82846100-1423336811_thumb.jpg торта гараш

post-2186-0-87306300-1423336837_thumb.jpg великденски курабии

  • Харесвам 24
Публикувано:

Класиката си е класика:

 

шкембе, телешко варено, таратор

 

шопска салата, кьопоолу, печени чушки с чесън

 

сарми, мусака, винен кебап, кюфте, кебапче, цаца, руло Стефани, свинско със зелен боб

 

баница, питка, козунак, еклери, кифлички, торта Гараш, макарони на фурна, крем карамел....като се замисля все неща, с които съм отраснала и от които имам хубави спомени.

  • Харесвам 5
Публикувано: (редактирано)

Българската кухня не е от най-здравословните, но пък си е вкусна. В България прибера ли се при майка ми качвам поне 5 кг за седмица.
 

Друг е въпросът доколко мусаката, млечната салата или сърмите са български. Еклерите и крем карамелът със сигурност не са :) В Гамбия от супермаркета си купих консерва ливански сърми от лозов лист - пренесох се в България.
 

Обичам нашенските пъстърми, луканки, бабеци и суджуци, зареждам се при всяко прибиране.

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 2
Публикувано:

Сармите по принцип не са български, има ги на Балканите и в близкия изток, но подправките са различни и вкусът също според мен (ливанските, които си купил постни ли бяха? Обикновено тези в консервите са постни и с повечко лимон, не като нашите с кайма (не че и в България няма постни, де))

 

Еклерите и крем-карамелът не са с български произход определено, но пък крем-карамелът на баба ми си е български :) За пастърмата не отваряме дума.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Миш-маш, печени чушки с доматен сос, постен зелен боб с джанки, сервиран с кисело мляко, агнешко със зелен лук на фурна, великденска салата, къпана питка, кюфтета по чирпански (задължително с чорбаджийска чушка), агнешко с бакла...

  • Харесвам 3
Публикувано:

Зашо пък мусаката и млечната салата да не са български? Дзадзикито е доста различно, таратора си е бг, а и нашата мусака е различна от тяхната , а и да не забравяме,че сме си първи по тези земи и не се знае кой кого.:) А за зелевите сърми май са си типични наши. Иначе и аз смятам,че френски хляб, който пека вкъщи с бг брашно, си е български. Ама ха :):);)

Публикувано:

Врачаните са го казали най-добре: Боба, леба и да е*а!  :lol:  Иначе на мен фаворит си ми е шкембето, навсякъде и по всяко време, макар че другата седмица мисля да хапна в Истанбул Ишкембе чорбашъ, но все пак друго си е българското  :)

  • Харесвам 2
Публикувано:

Вкъщи най-често готвя таратор, шкембе чорба, баница, мусака, кюфтета, пълнени чушки и лозови сърми. Ако имам кашкавал, правя и кремвирши с кашкавал и печени сандвичи. Роцев (французин) смята, че тараторът е най-великото откритие на човечеството след компютъра и безжичния интернет :lol:

 

В София майка ме посреща задължително с една огромна тенджера постни зелеви сърми и на другата сутрин - с "мазна баничка" от баничарницата наблизо :lol:.

От българските ястия най-често ми липсват всичките козуначено-тестени: кифлички, милинки, питки и подобни, както и  месните : суджук, луканка, петрохан и винаги се запасявам. Връщам се и с лютеница, шипков мармалад и поне една кутия вафли "Морени".

  • Харесвам 5
Публикувано:

Шипков мармалад ако на някого из чужбина липсва има в турските магазини. Също и кисело зеле за сарми, които са и много популярни в Румъния (сармале). В арабски и турски магазини съм виждала и цели кисели зелки. За шкембе: поляците имат едно в буркан, като му махнете доматите си е супер за шкембе-чорба (пуристите да не четат това....)

 

Аз не виждам смисъл от това непременно да уточняваме какъв е произходът на яститето; щом е навлязло в нашата кухня и е придобило съответните изменения и популярност, значи е съвсем на място в тази тема.

  • Харесвам 4
Публикувано:

Преди време като бях в Мексико и обяснявах на колеги за типично българско ястие - таратор им се виждаше много странно, особено  на киселото млеко да се слага чесън (там по презюмпция киселото млеко е подсладено, има и натурално, но по-трудно се намира). на мен пък ми беше странно шоколадов сос (не сладък) към основно ястие  :-)

 

От българските десерти много обичам и тиквеник с много захар, орехи тиква и канела :-)

Публикувано:

Винаги, когато се връщам в България ме посрещат с баница. Гледам да се запасявам с кори във фризера, но друго си е на баба теглената баницата, особено печена на дърва. И киселото мляко си е друго, и сиренето също. Бялото българско сирене много ми липсва, както и кашкавала. Винаги си мъкна по килограм от двете в куфара, плюс буркани с лютеница и домашен мед. Обожавам също телешка сушеница, мекици, печени чушки на жарава, попчета и цаца. Поне веднъж ходя до Халите специално за варен геврек.

 

Повечето манджички не ми липсват, защото така или иначе си ги готвя и тук. Иначе, когато се виждам с приятели в София по разни заведения, докато те поръчват разни пасти, пици и т.н. аз набивам я чушки бюрек, я гюведже, я нещо друго традиционно  :rolleyes:

  • Харесвам 1
Публикувано:

Предвид географското ни положение нашата кухня е микс от европейска,източносредиземноморска и арабска.Обожавам зелена салата с репички и яйца,шопска,зеле с моркови,Снежанка,цвекло с моркови,чесън и магданоз,салата от печен пипер с чесън.Супички :спаначена,топчета,копривена чорба,шкембе чорба,рибена чорба,телешко варено.Баници,козуначено руло,тиквеник,баница с локум.Основни:боб с пушени кокали,пиле с картофи с гюзум,лозови сърми,зелеви сърми в гювеч ,кебап,миш маш ,пиперки бюрек,мусака и т.н. и т

н. Разнежих се и се пренесох в моя длм във Варна :))

  • Харесвам 2
Публикувано:

Относно мусаката - когато на обяд ям мусака и колегите ме питат какво е, и като чуят, ме питат дали това ястие не е гръцко. Аз им казвам, че на Балканския полуостров всичко е омесено - културата, кухнята, музиката и че това е нашият вариант. Шопската салата тук е известна като "гръцка салата". Та и аз съм ма мнение като vazek, че нашата кухня е микс. И други народи имат сърми, лютеница и т. н.

  • Харесвам 1
Публикувано:

Гръцката салата е по-различна. В Гърция е селска/народна (хориатики), като фета, доматите и краставиците са стандартните продукти.

Шопската салата е творение ново (1956) от Балкантурист

http://bg.m.wikipedia.org/wiki/Шопска_салата

Целта е била и приликата с националния флаг. Шопите естествено нямат общо, но си е българска марка :)

  • Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)

Аз по принцип съм много злояд и имам дълъг списък от неща, които не ям, а иначе най-любимо ми е зрял боб (обаче не толкова на чорба, а яхния) и най-вече ако е от едрият, шарен смилянски боб. Една седмица мога да ям и няма да ми омръзне! Също така много обичам картофи във всякакъв вид- пържени, печени, варени, задушени, на жар, на пюре и т.н. Много обичам и хубаво бяло сирене - краве, овче, биволско, козе.

От десертите - рачел и цедено кисело мляко с мед и орехи.

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Публикувано:

Аз по принцип съм много злояд и имам дълъг списък от неща, които не ям, а иначе най-любимо ми е зрял боб (обаче не толкова на чорба, а яхния) и най-вече ако е от едрият, шарен смилянски боб. Една седмица мога да ям и няма да ми омръзне! Също така много обичам картофи във всякакъв вид- пържени, печени, варени, задушени, на жар, на пюре и т.н. Много обичам и хубаво бяло сирене - краве, овче, биволско, козе.

Ти си за Родопска кухня, там основно ядат боб и картофи.

Едрият смилянски боб, уж е за салати, по-дребния е по-вкусен за готвене. Така ми казаха в Смилян, понеже бях взел няколко пакета с едър боб.

Публикувано: (редактирано)

Ти си за Родопска кухня, там основно ядат боб и картофи.

Е, аз като хлапе, докато тръгна на училище (т.е. до 7-годишна възраст) съм живял точно в Родопите :) , а и досега имам роднини там и им гостувам поне едно десетина дни годишно. ;)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.