Прескочи до съдържание

Кулинарен патриотизъм, или какво ядем в България


Zaro

Препоръчани мнения

Публикувано:

Гледам пръжките, сланината, пачата и свинските уши още не са споменати....а са наистина традиционни. Покрай мненията на Фичо и Alexander се поразрових малко за родопската кухня и открих доста непознати за мен неща.

  • Харесвам 4
Публикувано:

О, като се спомене родопска кухня и вече съм напълняла. Само заради това ходим няколко пъти годишно на кулинарен туризъм в с.Ягодина в една къща за гости, домакинята готви страхотно,а и хората са изключително мили и интелигентни, два дни си отяждаме и от почиваме прекрасно, прави най - вкусните мекици на света. Там киселото мляко е винаги домашно и млечната салата си се цеди от него, изключителна е. А споменатото от Фичо цедено с мед и орехи ям винаги за десерт,няма торта на света,която да го победи по вкус. Родопите е уникална планина с невероятни жители. Такова гостоприемство! И да допълва, че има разлика в гостоприемството на хората от Източни и Западни Родопи, или поне на нас така се е случило.

  • Харесвам 2
Публикувано:

И да допълва, че има разлика в гостоприемството на хората от Източни и Западни Родопи, или поне на нас така се е случило.

 

На това вероятно се дължи мъдростта, че планината ражда хора, а полето тикви.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Много харесвам българската кухня, особено постната. Поне няколко пъти в седмицата готвя типични български ястия. Любими са ми сърмичките(без месо), боб(във всякакви разновидности), всякакви зелници, баници, капама и т.н.

 

Ох, трябва да си снимам гозбичкте, но не мога се вредя от децата. :)

Досега издирвах из малкото снимчици, които имам на яденета.

 

Пълнена тиква

DSC08584-1.JPG

 

Питка

PC310960-1.JPG

 

Ябълков сладкиш

IMG_0875-1.JPG

 

Баница

DSC05449-1.JPG

 

Козунак

7269666j-1.jpg

 

Първия ми опит за точена баклава(затова имам снимка, че беше малко смешен опита)

DSC05418-2.jpg

  • Харесвам 10
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Регионалната ни кухня е изключително богата и може би там трябва да се търсят "съкровищата". Аз лично обожавам да хапвам чомлек в Родопите например.

Отдавна се опитвам да се уредя до малко от зеленото сирене от Черни вит, което се произвежда единствено и само в БГ, но явно количествата, които се произвеждат са толкова малки, че не стига за всички желаещи. Някой опитвал ли го е?

Редактирано от violeta
  • Харесвам 1
Публикувано:

Утре ще пътувам и пътят ми минава покрай Правец. Видях, че селото Черни Вит е много близко и бих дегустирам това зелено сирене.

Потърсих в нета, но не виждам място, където да се предлага... Ако някой знае къде мога да ги пробвам в Черни Вит ще е супер

Публикувано:

Малко информация за зеленото сирене.

След много търсене намерих телефона на човека, който го произвежда и му се обадих. Сиренето се предлагало само от него, като се дегустира в къщата му, казва се Цветан Димитров. Лошото е, ме в момента няма. Чак юни месец ще има отново.

  • Харесвам 1
  • 1 година по-късно ...
Публикувано:

Регионалната ни кухня е изключително богата и може би там трябва да се търсят "съкровищата". Аз лично обожавам да хапвам чомлек в Родопите например.

Отдавна се опитвам да се уредя до малко от зеленото сирене от Черни вит, което се произвежда единствено и само в БГ, но явно количествата, които се произвеждат са толкова малки, че не стига за всички желаещи. Някой опитвал ли го е?

 

Чак сега виждам въпроса , хихиихи. Вили, аз съм го опитвала, няколко пъти. Най-добрата възможност да го направиш, е като отидеш на някой събор в България. Например на събора на овцевъдите в България - там човека носи винаги. Мисля си , че и на Рожен имаше, но не съм много сигурна, може и да греша. Иначе има с повече плесен и с по-малко плесен, според това колко време е имало да отлежи, не могат да сколасат за количества. Ние си купихме, естествено, беше доста добро. Възхищавам се на такива хора!

  • Харесвам 1
Публикувано:

Чак сега виждам въпроса , хихиихи. Вили, аз съм го опитвала, няколко пъти. Най-добрата възможност да го направиш, е като отидеш на някой събор в България. Например на събора на овцевъдите в България - там човека носи винаги. Мисля си , че и на Рожен имаше, но не съм много сигурна, може и да греша. Иначе има с повече плесен и с по-малко плесен, според това колко време е имало да отлежи, не могат да сколасат за количества. Ние си купихме, естествено, беше доста добро. Възхищавам се на такива хора!

Снежи, дай знак като има такъв събор! Много искам да го пробвам! Мноооого! :)
  • Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.