Фил Публикувано: 11 май, 2015 Сподели Публикувано: 11 май, 2015 (редактирано) По принцип има няколко начина за получаване на панорамна снимка: 1 - широкоъгълен обектив, тип "рибешко око", аз нямам такъв 2 - вече доста апарати и смартфони имат вградена функция за снимане на панорами - движиш апарата плавно и той сглобява панорамата, на аз нямам навик да ползвам точно тази функция 3 - правиш последователно 2 (или 3' или 4) снимки като завърташ апарата при всяка следваща и следиш да има захапване около 1/4 - това става най-добре от статив, а ака го правиш от ръка се стараеш да въртиш апарата приблизително около оста му. После с някоя програма за обработка на снимки сглобяваш кадрите. Има и някои допълнителни неща за по-добър резултат като заключване на експозицията за да не се получава различна осветеност, която личи на границата на различните кадри. Специално тази снимка съм я правил по последния начин, ама има малко разминаване на едно място и нямах време да я оправям P.S. Сега като стана дума се сетих,че в преддигиталната ера имаше и специални апарати за панорамни снимки с особена конструкция и с въртящи лещи - една позната в Щатите имаше такъв апарат и ми беше изпратила снимки от Йосемити парк - много им си кефех. Редактирано 11 май, 2015 от Фичо 2 Връзка към коментар
temporary Публикувано: 14 май, 2015 Сподели Публикувано: 14 май, 2015 Ако още някой си прави планове за Бразилия: Англоговорящите хора са манна небесна - рядко се срещат, така че ценете всеки такъв, който срещнете по пътя и го използвайте пълноценно. Иначе бразилците са много учтиви, мили и отзивчиви. Биха ви съдействали за всичко. Уточнявам все пак че още обикалям извън Рио Де Жанейро .Паратчи, Убатуба и Сао Себастиао са готини градчета, в които обаче повече от ден трудно бихте намерили какво да правите. Има страхотни плажове и гледки, за които обаче, да се насладите напълно ви трябва кола.Фоз До Игуасу ме изнерви за няколкото часа които прекарах в него, супер съм щастлива че хостела ми е до Националния парк и нямам много досег с града. Връзка към коментар
harta Публикувано: 29 май, 2015 Сподели Публикувано: 29 май, 2015 Здравейте, ММ иска да поръчаме такси по интернет от летището на Рио до квартирата. Вие как се предвижихте? Няма ли автобуси или някакво друго превозно средство? Кои фирми са сигурни? Благодаря Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 29 май, 2015 Сподели Публикувано: 29 май, 2015 Чак по интернет не знам, на летището има гишета, където можеш да платиш с карта и даваш ваучер на шофьора, те са малко по-скъпи от обикновените таксита, няма да чакате. Има автобуси, които са достатъчно сигурни според мен, вървят от летището през центъра, градското летище, Копакабана, Ипанема и на запад май до Barra. Нещо с Real беше името, тук имаше май даже линк с разписанието по другите теми. Сега съм с телефон, по-късно ще го сложа. По интернет има по-скоро луксозни трансфери. Връзка към коментар
harta Публикувано: 29 май, 2015 Сподели Публикувано: 29 май, 2015 Благодаря, ще вземеме автобус. Погледнах картите и видях линията 2018. А, ако сме изморени, може и да вземеме такси. Предложиха ни за 79 USD http://www.rioairporttransfer.com/ с детско столче. Връзка към коментар
tod Публикувано: 29 май, 2015 Сподели Публикувано: 29 май, 2015 Здрасти, няма нужда да поръчваш по Интернет. Ние на летището си взехме Радио такси - това са по -скъпите таксита. До копакабана беше 130 реала. Преди да излезете към залата за пристигащи има две гишета, там казваш до кой квартал и има установени тарифи. Казват ти излизаш и търсиш any color but not yellow taxi. Колебаех се но реших за по сигурно. После след като пътувахме около 10 пъти с жълто такси, се оказа, че те са си съвсем ОК, доста по добре са от такситата в София например. На връщане естствено бяхме с жълто. излезе ни 65 реала. Цените на жълтите са около0 2x тези в София. Ти си реши. Както ти е по - спокойно. Рио не ми изглежда да е по - опасен от София. Ако около вас има хора, а там навсякъде има всичко е ОК. Вечер е ОК където е осветено и има хора. Само веднъж се загубихме в нещо като парк между Ипанема и Копакабана и попаднахме на 3ма наркомани, единият от който тръгна да ни упътва и после поиска пари, дадох му 2 реала. Беше през деня и пак имаше някакви геодезисти там, но си дадох сметка, че може би ако нямаше хора сигурно щяхме да имаме грижи. Пътувахме до Ангра и по пътя установихме, че крайните квартали не са много ОК, но ако не се ходи там си е ОК. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 29 май, 2015 Сподели Публикувано: 29 май, 2015 (редактирано) Здрасти, няма нужда да поръчваш по Интернет. Ние на летището си взехме Радио такси - това са по -скъпите таксита. До копакабана беше 130 реала. Преди да излезете към залата за пристигащи има две гишета, там казваш до кой квартал и има установени тарифи. Казват ти излизаш и търсиш any color but not yellow taxi. Колебаех се но реших за по сигурно. После след като пътувахме около 10 пъти с жълто такси, се оказа, че те са си съвсем ОК, доста по добре са от такситата в София например. На връщане естствено бяхме с жълто. излезе ни 65 реала. Цените на жълтите са около0 2x тези в София. На нас пък точно човек, който живее там (по-точно в Нитерой), ни каза да търсим жълтите таксита, че са по-евтини и от летището Галеао до Копакабана ни излезе точно 65 реала. Още 2-3 пъти ползвахме такси, пак от жълтите - в един от случаите тарикатът малко пусна помпичка (щом двама независимо един от друг го усетихме), но не беше чак много нагло - да кажем на сметка от около 30 реала напомпи още около 10, а иначе беше доста спретнат, чист и добре облечен на вид Абе в общи линии таксиджиите са си горе-долу едни и същи по цял свят и номерата им са сходни Може би само London black cabs са по-различни. Редактирано 29 май, 2015 от Фичо 1 Връзка към коментар
temporary Публикувано: 29 май, 2015 Сподели Публикувано: 29 май, 2015 От летището до Lapa, където ни беше хостела - 95 реала (радио такси - споменатите "не жълти"), на обратно, от хостела ни поръчаха жълто, пак фирма дето обслужва само летището ... и излезе 42 реала. Предварително ни казаха че ще е толкова, тази цена потвърдиха и при поръчката и толкова платихме ... та преценявайте си. Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 29 май, 2015 Сподели Публикувано: 29 май, 2015 Можеш да тестваш опциите за споделен транспорт, които предлага Expedia, в секцията things to do. Цените може да се смъкнат с още 12 % с кешбек през quidco.com Връзка към коментар
harta Публикувано: 29 май, 2015 Сподели Публикувано: 29 май, 2015 Да, чудя се сега и аз. Много ви благодаря. Задължително ли е детското столче? Ще сме с малко детенце. Друго което се сетих - в колко излязохте от летището? Предполагам сте били с полет който пристига там в 4,55. Връзка към коментар
logist13 Публикувано: 29 май, 2015 Сподели Публикувано: 29 май, 2015 (редактирано) на нас домакина от Бразилия ни препоръча тази компания: Taxi Company Aerotaxi имат си гише на летището и таксито се поръчва оттам, дават ти бележка колко трябва да се плати на шофьора като стигнеш крайната дестинация; Галеао - Копакабана ни излезе 70 реала; на връщане по същия маршрут - жълто такси от улицата, пак толкова Редактирано 29 май, 2015 от logist13 5 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 29 май, 2015 Сподели Публикувано: 29 май, 2015 на нас домакина от Бразилия ни препоръча тази компания: Taxi Company Aerotaxi имат си гише на летището и таксито се поръчва оттам, дават ти бележка колко трябва да се плати на шофьора като стигнеш крайната дестинация; Галеао - Копакабана ни излезе 70 реала; на връщане по същия маршрут - жълто такси от улицата, пак толкова Тази информация е много ценна! Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 29 май, 2015 Сподели Публикувано: 29 май, 2015 Тези са автобусите с трансфер от/до летищата в Рио : http://www.premiumautoonibus.com.br/itinerarios П.П. Ползвах няколко пъти таксита из Бразилия дори от улицата и съм приятно изненадан , че всичко навсякъде беше коректно 1 Връзка към коментар
Moonshield Публикувано: 2 юни, 2015 Сподели Публикувано: 2 юни, 2015 Да се включа и аз, като два пъти посещавал Рио Значи, за транспорта от GIG - съвсем спокойно си хващате вече споменатия син автобус, номер 2018, няма никакъв смисъл от такси, освен ако не сте с по 2 големи куфара всеки. Аз позакъснях, качих се точно преди самото тръгване на автобуса, и за моята раница нямаше място отдолу, та я качих със себе си в самия автобус - никакъв проблем. Квартирата ми беше в Catete, много хубаво място, точно до плажа Фламенго. Самият плаж не е лош, за щастие далеч не е така нагъчкан като Копа, Ипанема и Леблон да речем, което лично на мен ми хареса. Единствения негатив е, че водата е бая мръсничка. Най-важното е все пак, че можете и сами да ходите на плаж и да влизате във водата без да трябва да седи някой да ви пази нещата на пясъка. На Копакабана примерно не е точно така - там са доста чести случаите да изчезват раници, портфейли и т.н. Друг позитив на плажа Фламенго, поне за мен, който съм страшно с плуването, е, че вълните са много слаби, почти отсъстващи Иначе имайте предвид, че от Копа на юг към Бара вълнението си е доста солидно, като най-ползваните от сърфисти плажове са Леблон и Бара. Какво да се види извън мега туристическите Корковадо, Пау джи асукар и т.н.: задължително центъра с големия битак (мисля, че се казваше mercado Saara, или нещо от сорта) - с метрото до станция Uruguaiana. Аз понеже бях в Catete, ходех пеша - за около 30 минути, минава се и покрай Аркош да Лапа и футуристичната катедрала, театъра, абе красиви места. Недейте ходи след залез слънце там обаче. До Тижука може да се стигне спокойно и с градски транспорт (раздрънканите им автобуси, не помня кой номер, но спираше точно до бариерата). В Зона Норчи има един интересен пазар/битак/център за североизточна култура и сувенири - Feria Nordestina мисля, че се казваше - за него лошото е, че няма много удобен транспорт, далеч е от спирка на метро и трябва да се лашкате с градски транспорт. Като стана дума за градските им рейсове - внимавайте като пресичате, там са същински Фитипалдита в това отношение и всяка седмица има поне по един прегазен от автобус на градския транспорт. Относно фавелите: определено не си заслужава организиран фавела тур, идете сами. Бил съм в Дона Марта (култивирана) и Перейра да Силва (близо до Корковадо, не толкова цивилизована). В Дона Марта си влизате когато и както пожелаете, за тия, които не им се катерят стълби, там има и зъбчата железница с 4 спирки. Заслужава си да се види статуята на Майкъл Джексън, както и разбира се уникалната гледка от върха към Ботафого и центъра. В Перейрао отидох заради Projeto Morrinho - макет на фавела, направен от деца, от подръчни средства - тухли, колички тип Мачбокс и т.н. Не ви трябва билет за там, въпреки, че се рекламират и турове за по 10-20 реала - отивате, гледате, снимате. На входа на Перейрао ме спряха едни пичове, но само ме питаха дали живея там и къде отивам, това е всичко. Ако знаете някакъв португалски, нямате проблем. Друго хубаво място за панорамни гледки и снимки е фавела Кантагало/Павао. В най-долната й част, която граничи с Ипанема, има една висока сграда с асансьор, който ви качва до наблюдателен пункт, от който има чудесна гледка към Ипанема, Леблон, Видигал. Съвсем близко е до спирката на метрото (General Osório). Мач на Маракана - о да! Имах щастието и нещастието да присъствам )) Щастие, защото не се случва всеки ден, особено за фен като мен, който на всичкото отгоре е и запален по бразилски футбол. Нещастие, защото любимия ми Фламенго беше порутен от Флу (0-3) (( Имайте предвид, че когато има подобно класико (Фла-Флу, Фла-Ботафого, Васко и т.н.) има вероятност са по-скъпи билети, аз дадох за въпросния мач 100 реала.... По същата тая причина на стадиона я имаше, я нямаше 15-ина хиляди души, тъжна гледка. Дълъг стана поста, та ще спирам до тук засега 6 Връзка към коментар
harta Публикувано: 10 юни, 2015 Сподели Публикувано: 10 юни, 2015 logist13 - какво направихте с актовете за раждане? Правиха ли проверка дали децата са ваши на летището? Спомням си че нещо бяхте споделили за летището GOL. Ние ще минеме само през GIG, но се притеснявам. За сега имаме само паспорт, но там няма вписано бащино име. Само фамилията е същата. Дали трябва да извадиме акт за разждане на няколко езика? Връзка към коментар
logist13 Публикувано: 10 юни, 2015 Сподели Публикувано: 10 юни, 2015 logist13 - какво направихте с актовете за раждане? Правиха ли проверка дали децата са ваши на летището? Спомням си че нещо бяхте споделили за летището GOL. Ние ще минеме само през GIG, но се притеснявам. За сега имаме само паспорт, но там няма вписано бащино име. Само фамилията е същата. Дали трябва да извадиме акт за разждане на няколко езика? ами ние си бяхме извадили мултиезични актове - става бързо и е евтино; никъде не ни ги искаха, но това не е гаранция, че на вас няма да ви потрябват... от тази гледна точка по-безболезнено е може би да си извадите, отколкото да нямате, а да потрябват... при нас всичко с полетите мина без никакви проблеми, но ако случайно се обърка нещо и не владеете португалски ще е трудно, английския не е много популярен там иначе няма летище GOL, а това е авиокомпанията, която ползвахме за вътрешните полети и в нейните условия бях чел, че трябва да можете да докажете, че децата с които пътувате са ваши... пък това никъде не е указано в нашите международни паспорти... не знам къде ще ходите, но иначе ако имате избор си струва като междинен пункт да минете през градското летище в Сао Пауло (Congonhas), кацането между небостъргачите там едва ли ще го забравя някога Връзка към коментар
harta Публикувано: 10 юни, 2015 Сподели Публикувано: 10 юни, 2015 Благодаря! Само в Рио ще сме. Ще извадиме мултиезичен акт за раждане, за всеки случай. Връзка към коментар
logist13 Публикувано: 10 юни, 2015 Сподели Публикувано: 10 юни, 2015 Благодаря! Само в Рио ще сме. Ще извадиме мултиезичен акт за раждане, за всеки случай. щом ще сте само в Рио едва ли ще ви трябват, с международни полети сте; това, което четох като изискване беше за вътрешните полети само; от друга страна ваденето е лесно, а и документа няма срок; така, че където и да ходим вече взимаме мултиезичните актове и повече не мисля как ще доказвам, че децата са мои ако някъде се запънат... че все съм се чудил какво точно правим ако някой по границите е много пунктуален... 1 Връзка към коментар
temporary Публикувано: 14 юни, 2015 Сподели Публикувано: 14 юни, 2015 Винаги съм мислила, че децата са основно под опеката на страната, чиито гражда ни са. И досега документи за децата са ми искани само от българска страна - актовете за раждане (защото аз съм с различна фамилия от техните) и пълномощно ако пътуват само с единият от нас. Споделете ако в някой страни има различни изисквания.p.s. В българските международни паспорти има бащино име, но в доста страни не ползват такова. 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 14 юни, 2015 Сподели Публикувано: 14 юни, 2015 Не съм сигурен какво точно сте чели, но това с акта за раждане се отнася за бразилски граждани, точно както за излизане от България се иска (или би трябвало). Брат ми идва насам с децата и нищо не са им искали, и за вътрешни полети (ползваха паспортите). Иска се акт за раждане за бразилски граждани за избягване трафика на хора. Това, понеже в паспортите не пише имената на родителите, в личните карти ги пише и може да се лети с лични карти ако има (вътрешни полети). Може и само с акт за раждане, ако детето няма други документи. 1 Връзка към коментар
harta Публикувано: 29 юни, 2015 Сподели Публикувано: 29 юни, 2015 Здравейте, забравих да се отчета. Върнахме се от Рио. Всичко мина много добре. Валя дъжд всеки ден, но имахме два слънчеви дни за една седмица. Успяхме да отидеме на плаж. Добре че не запазихме пътуване до Иля Гранде или Бужиос. С тези облаци и дъжд, нямаше да е приятно. Разхождахме се навсякъде без проблеми. Доста извървяхме, сменяхме автобуси, метро пак без проблеми. Минус - на плаж след 16:30 ч (зимата) не може да се ходи. Просто слънцето минава или зад хълмовете или зад високите сгради. Много Ви благодаря за помощта за организирането на нашето пътуване 7 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 13 август, 2015 Автор Сподели Публикувано: 13 август, 2015 Преместих последните няколко мнения в по-подходящата тема за Безопасност в Бразилия Връзка към коментар
Яничка Публикувано: 3 януари, 2016 Сподели Публикувано: 3 януари, 2016 По повод фавелите, харесах си Санта Марта, най-вече защото там е сниман клипа на "They don`t care about us", в смисъл че не търся онзи момент на "автентичност" и местни дилъри с пистолети. Някой ползвал ли е този тур? Връзка към коментар
silvia_b Публикувано: 14 януари, 2016 Сподели Публикувано: 14 януари, 2016 Как се стига най-лесно до Захарната глава от Ботафого ? Защо чета, че билетите за лифта свършват дни по-рано, а в същото време на сайта няма възможност за купуване онлайн. Същото и за статуята на Христос - гледам минава автобус, но сякаш пътят е далеч и после трябва пеша или как ? Безопасно ли е да се посетят привечер с цел нощни гледки, но пък прибирането по тъмно как ще е ? Връзка към коментар
Фил Публикувано: 14 януари, 2016 Сподели Публикувано: 14 януари, 2016 (редактирано) Как се стига най-лесно до Захарната глава от Ботафого ? Ами коя част на Ботафого? Защото то точно Ботафого е кварталът, който е най-близко до Захарната буца, така че може и пеша да отидете. Защо чета, че билетите за лифта свършват дни по-рано, а в същото време на сайта няма възможност за купуване онлайн. Това нещо не можах много да го разбера , на лифта се нареждаш на опашката и като ти дойде реда си купуваш билети и се качваш, не ми е много ясно как могат да свършат билетите Същото и за статуята на Христос - гледам минава автобус, но сякаш пътят е далеч и после трябва пеша или как ? Eдин от основните начини за качване на Корковадо е с влакчето, до долната станция на което ходят много автобуси Редактирано 14 януари, 2016 от Фичо 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега