Прескочи до съдържание

За националните стереотипи и шумните туристи

Препоръчани мнения

Бележка на Георги: Дискусията стартира като клонче под пътепис от Лондон и беше леко оф-топик за темата. За сметка на това смятам, че е интересно да се обсъди и да се по флейми малко на воля :) За да не виси мнението във нищото добавям част от коментара на wilks, който най-вероятно провокира реакцията на Ronne. 

Пак ще намеся американците, и ще кажа че пасовете са направени за тях - след европейската обиколка да се приберат на континента си с пълна колекция от посетени музеи, и компетентно да обясняват че са били във всичките. Разбира се има изключения и при тях, които наистина се интересуват от история и изкуство, а не само от отметнатата бройка

Край на бележката, спорете на воля :)

Много ги/ни дъвчете американците по някакъв особено детински и провинциален начин.  Boring!   

По-добре американски турист с пас и посетил пет музея за ден, отколкото български турист, който няма пари да влезе в музей и обикаля само безплатните или френски турист под строй в поредния магазин на Apple в Манхатън за електронни играчки по изгоден курс.  Този род стереотипи плющяни с лекота виждат сметката на българските форуми, освен че говорят зле за пишещите ги. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Много ги дъвчете американците по някакъв особено детински и провинциален начин.  Boring!  

Така е то, какво ли разбираме ние скучните селяни. Пък те rednecks всичките са душевно богати градски ерудити. Доказана и всепризната класа.

От днес или само хвалебствия към американските господари, или край с българските форуми. :)

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Съжалявам, но ...

New York beats London any day, any time!

Flyertalk beats който и да е български форум.  Tripadvisor тоже.  Да не изброявам повече, че не е честно.

Детската градина пасти да яде.

И което е по-важно: не се замерят със стереотипи за организираните туристи или за тези от една или друга нация. Просто не ги вълнуват.  

Дали сте скучни селяни не зная, но тесногръдието на височайшия български неорганизиран турист щурмувал Европа е налице в твое лице.  Че отговори по най-скучния и предвидим начин е без съмнение.

Get over yourself!

Редактирано от Ronne
Връзка към коментар

Какви пасти? Не беше ли cheescake и apple pie?

Пастите ги ядяха френските селяни, доколкото си спомня ограничения ми мозък. Ама къде да сравняваме някаква си скучна Франция пред американските лъскави Apple Stores.

Връзка към коментар

Франция не е скучна.  Синдром на малките нации, някаква форма на безцелно бунтарство или тесногръдие, неприятно впечатление ми прави повтарянето вече няколко пъти на едно и също, което даже и като стереотип не е вярно.  Това е.  Мир да бъде, wilks, при мен е вечер и утре ще съм на друга вълна.   

Връзка към коментар

Съжалявам, но ...

New York beats London any day, any time!

Flyertalk beats който и да е български форум.  Tripadvisor тоже.  Да не изброявам повече, че не е честно.

Детската градина пасти да яде.

И което е по-важно: не се замерят със стереотипи за организираните туристи или за тези от една или друга нация. Просто не ги вълнуват.  

хм, не че гледам да си защитавам моето гардже, че е най-убаво. Далеч съм от мисълта моята едномесечна детска градина да гони, който и да е от водещите световни форуми, дори самата идея за сравнение ме кара да се подсмихвам. 

Но да дадеш точно flyertalk за пример, който избягва стереотипите? Сериозно? Едно търсене там на kettle class, колко резултата ще изкара? Хич не отричам полезността, повечето си знания съм ги събрал от там, но няма абсолютно две мнения, че това е най-снобарската група в интернет. Много интересна темичка: http://www.flyertalk.com/forum/travelbuzz/1192591-most-kettle-filled-airport.html

Колкото до трипадвайзър, там хора всякакви, абсурд е да се говори за каквото и да е отношение, защото е пълен тюрлюгювеч. Ню Йоркския форум може да има едно излъчване, Парижкия съвсем друго. А напоследък упорито го отбягвам, мразя pop-up прозорци от дъното на душата си, а трип адвайзъра напоследък държи да ми изкара поне по един на всеки клик. Детската градина за сметка на това има изключително чист, лек и смея да твърдя модерен интерфейс, докато трипадвайзъра е в каменната ера. Дано хората го намират за предимство. 

В крайна сметка да принизяваме разни хора до стереотипи може да не е правилно. Но пък е и доста стереотипно да се оплакваш от стереотипите на другите, не мислиш ли? 

Ще я преместя дискусията в отделна тема като кацна по обяд в Амстердам. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Това е сериозен форум, дайте да не сравняваме круши с ябълки. Лондон и Ню Йорк в едно изречение могат да бъдат сравнени единствено ако говорим за финанси и реклама, но не и ако говорим за световни туристически дестинации. Доколкото разбирам Ronne е леко раздразнен от намеците за повърхностност на американските туристи. Разбирам го и принципно съм съгласен с него. Представата за САЩ, американският начин на живот, а оттам и самите американци е доста изкривена в Европа. Не крия, че аз самият имах доста изкривена представа към американците преди години. Не знам как да го кажа, но тази моя представа се промени точно на 180 градуса на третия ден от посещението ми в САЩ. Обиколил съм доста свят, но никъде не съм изпитвал толкова силно усещане, че мога да успея с каквото и да се захвана. И това на третия ден! Не ми се иска да разводнявам темата допълнително, предполагам Георги ще отреже клончето, но дайте да бъдем малко по-толерантни един към друг и най-важното да се опитаме да избягаме от стереотипите, или поне да ги възприемаме единствено в качеството им на стереотипи, а не в ролята им на писани правила... ;)

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Първо да уточня - не съм имал никакво намерение да засягам нечии възгледи, или да им противореча. Просто изказах писмено моите. Само се чудя защо мнението ми се възприе като "стереотип", все едно аз жив американец не  съм виждал, а само съм чел в индианските книжки (не е най-добрият пример, защото в тях живите американци са точно индианците, другите са  заселници от Европа), и не мога да имам собствено изградена представа.  :)

Съвсем друг е въпросът, ако тази моя представа и мнение съвпадат с много други, и поради тази причина от някой започва да се възприема като "стереотип" . Едва ли ще е новина за някой, ако спомена че навсякъде из Европейските и малки, и големи градове, щъкат днешни американци (нямам предвид native americans). Срещал съм може би от повече от половината щати, с всякакви професии и възраст.

В общия случай са приемливи туристи. Е, доста по-шумни от нормалното за Европа (с изключение на Италия), но конкретно за стандартите на Лондон, онези направо си викат говорейки. По този повод съм ставал свидетел на не една случка, при която шумен американец много тактично, но ултиматиевно е бил помолван да се държи културно.

Това как да е, но чертата, която най-много ме дразни у американците, е това, че дори и като са на гости в нашата европейска къщичка, се опитват да ни налагат техния винаги най-правилен начин на живот, общуване, и култура. Та в тази връзка, точно говорейки за американци, да засягаме и намесваме понятието "стереотип", ми звучи наистина някак не на място. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Тъй като стана дума за "шумни" туристи, според мен палмата на първенството уверено се държи от испанците, следвани от латиносите и едва на трето място клетите италианци... :P

Връзка към коментар

Георги, ти леко си изтрил и  някои други мнения.

Не че е важно дали Duke обърка Ronne с мъж, но в мнението му имаше коментар по темата, който тук не се чете!

Бях пропуснал да прехвърля един коментар. Поправено е. 

Връзка към коментар

Дали сте скучни селяни не зная, но тесногръдието на височайшия български неорганизиран турист щурмувал Европа е налице в твое лице.  Че отговори по най-скучния и предвидим начин е без съмнение.

Get over yourself!

Така ще да е, щом ти го казваш. :)

Кой би се осмелил да оспори авторитетната констатация на такъв космополит?! Не и аз, тесногръдия недостоен селяк, ограничил се с само с някаква си Европа.

Впрочем не знаех, че мерило за тесногръдие, е количеството. Винаги съм подозирал, че е качеството. Явно съм живял в заблуда. Но на село е така.

Благодаря, че ми позволи да се докосна до прозрението ти. Господ здраве да ти дава! На човек, постигнал съвършенството, друго едва ли му е нужно :-)

btw шурмовете из Европа отминаха преди 70 години, сега само се забавляваме. Кой както го разбира.

И да поздравиш даскала си по английски. За другите няма да споменавам нищо. :)

Редактирано от wilks
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Защо се занимаваш да й отговаряш човек,няма смисъл.Алеко го е написал отдавна: "Пази боже,сляпо да прогледа".Та тя вече се има за американка:

Много ги/ни дъвчете американците по някакъв особено детински и провинциален начин.  Boring!   

забравила,може би че истинските американци са индианците,а не всякаква сбирщайн преселила се от къде ли не.

Ама какво ли разбираме ние ЕВРОПЕЙЦИТЕ.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Защо се занимаваш да й отговаряш човек,няма смисъл.Алеко го е написал отдавна: "Пази боже,сляпо да прогледа".Та тя вече се има за американка:

Защото понякога са ми много забавни хората, които в опитите си да заклеймят и отрекат дадено поведение, или човешка черта, сами се оплитат и потъват в тях. Като например в горния показателен случай: "Дайте да ги махнем тези глупави и тесногръди стереотипи, чрез...други стереотипи" :)

И още по-интересната типично българската метаморфоза на имигранта-хамелеон - колко бързо американските българи стават по американци и от индианците. И приемат като дълбока и лична обида, когато някой се осмели да засегне новата им майка.

Но пък иначе смело и с лекота се борави с понятия като "тесногръдие" и "провинциализъм", без да се познава същността на дефинициите им.

Името на бедния свищовски адвокат даже не го споменавай. :) Все пак й е конкурент. Човекът е стъпил на американска земя цял век, че и отгоре, преди нея. Е, не за да го подчертава и изтъква след това. Но да не изпадам в дребни детайли, че току-виж освен тесногръд, бъда определен и като дребнав. Няма да мога да го понеса.

"Разни хора, разни идеали", както е обобщил четири от фейлетоните си, тънкия познавач на хумора. И смирено е оставил всеки да ги тълкува, според собствените си житейски ценности и разбирания. Най-вероятно за да не бъде обвинен, че налага стереотипи от някой друг, нов Бай Ганьо, поразходил се из целия свят, захласнат да докаже колко е велик. На себе си.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

хм, не че гледам да си защитавам моето гардже, че е най-убаво. Далеч съм от мисълта моята едномесечна детска градина да гони, който и да е от водещите световни форуми, дори самата идея за сравнение ме кара да се подсмихвам. 

Но да дадеш точно flyertalk за пример, който избягва стереотипите? Сериозно? Едно търсене там на kettle class, колко резултата ще изкара? Хич не отричам полезността, повечето си знания съм ги събрал от там, но няма абсолютно две мнения, че това е най-снобарската група в интернет. Много интересна темичка: http://www.flyertalk.com/forum/travelbuzz/1192591-most-kettle-filled-airport.html

Гарджето ти е хубаво като интерфейс и графики.

Американците имат не само Flyertalk, но и поне 4-5 сериозни блогъра, които публикуват самолетни и хотелски грешки и дийлс и поне 4-5 сериозни блогъра, които публикуват други промоции.  Да се говори, че американците си харчат парите за pass, защото не могат да си направят сметката къде да си дават парите и какво да видят е арогантно и нелепо след като те са тези които изравят първи всякакви дилове и те са тези които създават огромното количество информация така че като потърсиш на английски да намериш и от пиле мляко.  Убедена съм, че ти копираш много от тяхната информация.  Заблудените американски и англоезични туристи пълнят и Tripadvisor-a, и ThornTree и Fodor's с информация и когато българите създадем и 1/100 толкова оригинално (не да преписваме от тях) съдържание, тогава може да им обясняваме какви са балами. 

В темата, която си линк-нал, нещо се случило на летището в този ден и някакъв мрънка, че "заблудените овце" създавали още по-голям хаос.  Веднага първите два отговора го смъмрят.  След това и други.  В какво се състои снобизмът?  На кое поредно повтаряне на един и същи глупав стереотип реагирах аз?  Друг някой реагира ли?

Във Flyertalk аз търся по ключови думи и не съм в час със социалната им динамика.  Имай предвид, че голяма част там са вероятно над 50-годишни road warriors с милиони мили и е много малко вероятно ти и те да виждате света по един и същи начин.  Дали са снобари не знам, но е добре да имаш едно наум, че хората се променят с годините и са на различен етап в живота, с различен стандарт и приоритети.  Тук също, между впрочем, сме с много различен бекграунд и е добре да се помни, ако това ще е гостоприемно място за всички.   

Не разбрах какви са моите стереотипи и не съм сигурна, че ти си в позиция да ги поставяш под въпрос.  Към момента гледаш на света от позицията на студент, чиято единствена цел е да пътува най-евтино.  Американците, или тези от тях, които пътуват в бизнес класа, са снобари.  В пътеписите ти за Ню Йорк също имаше доста клишета, за които сам призна, че си търсил потвърждение.  Това ако не е стереотип не знам кое е.  

Аз не си търся самоцелен спор с теб, надявам се и за теб да е така.  Дерзай както сметнеш за добре и дано нещата не се развиват все така предвидимо.  Толкова от мен.  

-----------------------------------------------------------------------

Wilks, опияняваш се от празнословието си, което е друго качество, което не понасям (освен тесногръдието).  Наистина няма смисъл да си губим взаимно времето, просто няма с какво да ме заинтригуваш.  Отнася се и за останалите глупави коментари.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

А дали ви е възможно да се аргументирате и спорите без да прибягвате до чуждоезични словесни форми? Не се ли получава? :-)

Не, не се получава!

Евтиният флирт с чуждите езици е мнооого "cool" !

• Харесвам 3
Връзка към коментар

-----------------------------------------------------------------------

Wilks, опияняваш се от празнословието си, което е друго качество, което не понасям (освен тесногръдието).  Наистина няма смисъл да си губим взаимно времето, просто няма с какво да ме заинтригуваш.  Отнася се и за останалите глупави коментари.

Чии коментари са глупави е въпрос на гледна точка! А за празнословие пък да не говорим - твоето си е направо словоблудство! Вече два пъти хвърляш бомбата и после се изнизваш високомерно, т.е. разваляш атмосферата.

А що се отнася до американските туристи, те едва ли имат нужда от твоето адвокатстване! Със здраве!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ronne, пак да отбележа. Flyertalk е форума, който ми е отворил очите. Информацията, която съм попил от там е безценна и пътуванията ми до Китай и Карибите са започнали от там и без flyertalk нямаше да ги има. Искрено се надявам някой ден тук да придобием необходимата критична маса потребители, за да каже някой "Пътуването ми до ххх нямаше да е възможно без magelanci.com".

Но не можеш да го даваш за пример, когато говориш за липса на стереотипи при положение, че от там като цяло лъха пренебрежение към пътниците пътуващи в икономична класа. Темичката беше само пример, това е термин, който е широко използван там и подобни теми бол. Естествено, с толкова много трафик там има всякакви хора, включително и студентчета като мен, които очевидно намират полза въпреки, че нямат служебни пътувания да трупат точки като изоглавени. Но като цяло елитарното отношение е просто очевидно. Не ги критикувам за избора им, естествено, аз ако можех да си позволя бизнес класа сигурно също щях да го правя, но не бих принизявал хората в икономичната, това че някой не може да се оправи бързо на проверката за сигурност не е причина да бъде наричан kettle и sheeple. 

Относно твоите стереотипи, визирах първоначалната ти реакция да отговориш на бележката на wilks със това как пък неговия отговор бил типичен за неорганизирания български турист подал си носа из Европа. 

Та!

Според мен е време да пренесем дискусията в малко по-положителен и полезен аспект, защото смятам че темата е безкрайно интересна. Отделих я, защото смятам, че има доста хляб в дискусията и подобни нея. 

Някой беше споменал дали американците налагат техните разбирания, когато пътуват около света? Дали това е пак тъп стереотип или има доза истина имайки предвид бакшишите, които тръгват именно от щатите и вълнообразно завземат целия свят?

И какво означава стереотип? Неорганизираните туристи може да гледат надменно над тези с автобусите как се носят в индийска нишка след гида с чадърчето и не смеят една самостоятелна крачка да направят в страни. Организираните пък може да се смеят на другите как губят нереално количество време в проучване на дребни детайли, вместо просто да се отпуснат и да оставят някой друг да им свърши работата. Това стереотипи ли са или просто разлика в гледните точки и трябва ли да се хващаме за гушите за това, че някой предпочита лекотата на museum pass, в които често са решени всички входове по музеи и транспорта, пред индивидуалното купуване на билетчета и реденето по опашки само с цел да се спести някоя сума....

Иначе като цяло вярвам, т.е. ЗНАМ, че хората, които пътуват са по-широкоскроени. Трябва да си подадеш малко носа извън България за да видиш, че не всичко на запад е цветя и рози и често ги има същите абсурдизми, каквито вкъщи. От другата гледна точка пък като си подадеш носа виждаш и че "наште планини зелени" са прекрасни, но не са единствени и изключителна природа има по целият свят.

Жалко е, че вместо да използваме тази широкоскроеност в дискусията ние се занимаваме малко с лични нападки, които рано или късно ще трябва да прекратя... 

P.S. До всички: стига с тия язвителни коментари за чуждиците. И аз съм се чувствал на времето така, когато видя някой познат да се върне от чужбина и почва да ми "куулва" и съм си мислел, че се прави на интересен. Не е така. Просто като прекараш известно време в някаква среда по един или друг начин попиваш идиоматични изрази, които за беда нямат директен превод. И се сблъсквам с това нещо адски често, докато пиша блога и се мъча да намеря някакъв български заместител на фразата, която е дошла в главата ми. Не винаги успявам. И докато аз там се старая, защото генерално блог пост отнема повече време от писане на мнение във форум, то тук може да сме малко по-лежерни. Ronne от доста време е в САЩ, нормално е речта и малко да е американизирана и повярвайте ми, би се случило и на вас и не е нарочно. 

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Привет, компанията,

Аз няма да взема участие в спора, макар че местоименията там са един от основните ключове към бараката.

Но тук тезата на Жорко за чуждиците има много неща за ръфане. "Бигла" 52

Имах удоволствието да слушам покойния Петър Увалиев във Военния клуб през 1997 г., където този великан имаше сказка за Йовков. Та този гигант на мисълта, апропо, живял много повече от Жорко в чужбина, говореше най-красивия и изискан български, който някога съм чувал. Той каза: "Аз не говоря български, той МЕ говори..."

Един не по-малък титан - Симеон Радев - в очерк-интервю пред Петър Пондев казва, тук малко ще преразкажа: "Как мислите постигнах своята популярност във вестник "Вечерна поща". Естествено, с козметиката на френския език, който тогава бе четен от полу-интелигенция и сноби..."

И после дава пример с поезията на Ботев, написана на най-чистия и разбираем български.

Е те за т`ва харесвам тежкарските и гъзарски нации - FR, ES, IT.

Пък и едно "ай сиктир" е бая по-готино от едно cool!

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Привет, компанията,

Аз няма да взема участие в спора, макар че местоименията там са един от основните ключове към бараката.

Но тук тезата на Жорко за чуждиците има много неща за ръфане. "Бигла" 52

Имах удоволствието да слушам покойния Петър Увалиев във Военния клуб през 1997 г., където този великан имаше сказка за Йовков. Та този гигант на мисълта, апропо, живял много повече от Жорко в чужбина, говореше най-красивия и изискан български, който някога съм чувал. Той каза: "Аз не говоря български, той МЕ говори..."

Един не по-малък титан - Симеон Радев - в очерк-интервю пред Петър Пондев казва, тук малко ще преразкажа: "Как мислите постигнах своята популярност във вестник "Вечерна поща". Естествено, с козметиката на френския език, който тогава бе четен от полу-интелигенция и сноби..."

И после дава пример с поезията на Ботев, написана на най-чистия и разбираем български.

Е те за т`ва харесвам тежкарските и гъзарски нации - FR, ES, IT.

Пък и едно "ай сиктир" е бая по-готино от едно cool!

Е, не може всички да са титани :) Пък и смятам в днешно време за излишно да си поставяме ограничения на изказа, езиците еволюират постоянно и има английски идиоми с очарованието на "ай, сиктир", които ги няма на български. Не знам защо се сещам за "Бон шанс, инспекторе" - езикът използван от Велко Кънев там беше умишлено леко архаичен, но супер виртуозен в същото време (да, нарочно използвах "супер"!). 

За английският пък има една тема от Домосед в "Общи Приказки" от The Onion, което пък демонстрира красотата на думата fuck в цялата и каруцарщина. Нали, да не зачекваме и тази тема, че балканите също имаме какво да дадем в областта :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Съжалявам, но много добре си проличава кога една чуждица е изпусната неволно или употребена някак естествено и кога се употребява от чиста КОМПЛЕКСАРЩИНА!  А? Ми то и това било чуждица, с българско окончание,  при това!

Да се поправя: от чисто ЧУВСТВО ЗА МАЛОЦЕННОСТ!  Год блес ю!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Съжалявам, но много добре си проличава кога една чуждица е изпусната неволно или употребена някак естествено и кога се употребява от чиста КОМПЛЕКСАРЩИНА!  А? Ми то и това било чуждица, с българско окончание,  при това!

Да се поправя: от чисто ЧУВСТВО ЗА МАЛОЦЕННОСТ!  Год блес ю!

Естествено, твое право е мислиш така. Но съм я имал тая дискусия и друг път, в повечето пъти хората първоначално не разбират проблема, защото не са се сблъсквали с него. А иначе изразните ни средства се влияят много от средата, с приятели и познати често използваме едни и същи идиоми. Нормално е в тоя ред на мисли човек в чужда среда да използва повечко чуждици. 

Ма хайде стига съм се правил на филолог :) Ясно ми е че всеки си има мнение, просто обърнах леко внимание на другата страна :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами дано си успял :) честно казано спора тук попрехвърли границите, а все пак сме се събрали да се забавляваме (поне аз де). Досега не съм участвала в други форуми и не бях наясно какво да очаквам - надявам, се че осъзнаваш моята саможертва! :D  Опитвам се да бъда толерантна към всички мнения и нагласи и едва се сдържах да не се включа, може би по простата причина, че веднъж вече се подадох на импусла и съжалих после  :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.