Прескочи до съдържание

Испания през Април

Stanimir_81

Препоръчани мнения

Действително, време е испанският форум да се "разцепи", защото при толкова експерти там, грехота е да не се използва техния потенциал и знания.

Италианският журналист Бепе Севернини правилно пише, че Италия има най-голямо културно наследство, на второ място е Испания, но дори и тя не притежава богатствата на Тоскана. Сори за офтопика (е, нека и аз да ползувам малко чуждици)... :lol:

Може би да се почне от тъй добре известната ни Барселона. Лично аз отсядам в http://www.hoteles-catalonia.com/es/nuestros_hoteles/europa/espanya/catalunya/barcelona/hotel_catalonia_sagrada_familia/index.jsp?cmp=tcm:41-9160&seccion=galeria и съм много доволен доволен. Перфектен транспорт от летището до хотела. Спирката на влакчето е наречена "Еl Clot Arago".

За Барселона си знаете: изложения, конгреси и проч. много вдигат цените на хотелите.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ако нещо ще се разцепва, предлагам да е Испания+Португалия на едно място. Дори пътните карти ги издават така, а и за Португалия няма смисъл от отделен подфорум.

Връзка към коментар

Илко-о-о, взе матурата и изчезна за Барселона... :)

Как е там, нещо ново и интересно?

Поздрави от другаря Хамон (пЪрдон, Аросто) със "Ска-П", супер музика за шофиране:

Връзка към коментар

Станимире от една страна много се кефя на идеята ти, понеже и на мен Испания ми е любима и този маршрут от Барселона към Андалусия съм го правил 1-2 пъти и мисля пак да го правя. Но ми се струва, че не сте си подредили дните по най-добрия начин. Незнам дали това ви е първо ходене до Барселона, но и да е и да не е, можеше престоя ви там да е ден-два максимум и да имате повече време за останалата част. Така и така сте с рент-а кар, не се знае кога пак ще можете да идете по тия градове и части. А Барселона е лесна, има директни полети, изкачат често хубави цени, ще идете много пъти след това. Така с 4 нощувки там си орязвате дните и след това някакви планове за препускане из градовете. Не, че в Барселона не е страхотно - това ми е любимият град, но ме разбираш какво имам в предвид. За комбиниране на Кадис с Гибралтар в един ден не е никак добра идея.

Есента бях 4 дни в Кадис и мисля, че дори и 1 ден само там е крайно недостатъчен, супер любомо място, но е хубаво и да се иде когато може да се комбинира с плаж. Не съм сигурен дали бих го харесал толкова в друг период. И в крайна сметка не се притеснявай, където и да идете там из този маршрут ще ви хареса страшно много - забавлявайте се :)

• Харесвам 5
Връзка към коментар

За мен също плана с толкова дни в Барселона не е много добър, при условие, че след това се посещават толкова много места, но това си го преценява всеки човек.

От наблюденията ми, Барселона стана много модерна в последните години, не че е лош град, но реално й се обръща внимание повече отколкото трябва, малко надценена стана..В същото време има страхотни градове, които остават непосетени от повечето туристи, дори голяма част не знаят за тях..

Валенсия пък е още по надценена, живял съм 3 месеца там и съм я посещавал по роднински причини поне още 20 пъти по 2-3 дни и някакси издиша, особено, ако не е новата зона с аквариума и музеите. В същото време е много модерна дестинация от Бг

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Колеги, напълно съм съгласен с вас относно Четирите нощувки в Барса. Първоначалният план беше за 3, ноооооо като един смел мъж с истинска нежна половинка до мен, от време на време (да не кажа почти винаги :D) се съобразявам с желанията й, в случая - фонтаните, а те са четвъртък вечер: )). Това наклони везните за още нощувка в Барса, вместо втора във Валенсия.

Честно казано, предвид, че имам приятел при който да отседна в Севиля, по-вероятно е да повторя някога Андалусия, ако ме плени и мен толкова, отколкото Мадрид или Барселона (освен, ако не ме впечатли повече от Рим). В Барса резервирахме хотел точно срещу Paral-lel метростанцията, бил в центъра. Така и така рентакара ще вземем на последния ден от престоя ни в Барселона, си позволихме този "лукс".

В Испания досега съм бил само в Мадрид (2 нощувки) и Тенерифе - една седмица. Всичко останало ще ми е за първи път. Предвид какъв ненормален фен съм на Сицилия, Италия, вярвам че ще ми хареса и в Испания: )) Дано последната десетдневка на април става и за малко плаж. От Кадис и Гибралтар едновременно се отказах, по-скоро ще е Кадис и Херес 

Ще разгледам предложенията за Валенсия....

Редактирано от Stanimir_81
Връзка към коментар

Няма как да ти хареса повече от Рим, дори няма да се доближи до него...

Моето лично мнение е, че в Мадрид има повече неща за гледане и е по-хубав град от Барселона, Валенсия не я броя изобщо.  В Барселона всичко хубаво и известно е дело на Гауди, ако се абстрахираме от неговите неща, няма почти нищо..Трябва да има огромен паметник този човек там! Когато видях за първи път Барселона ми се стори много хубаво място, даже най-хубавото в Испания, но след като я посетих още 1-2 пъти и междувременно видях други испански градове, взе да пада в класацията ми.

Понеже Испания е доста голяма и има огромна разлика между отделните зони, както като природа, така и в архитектура и дори манталитет на хората е много трудно да се каже къде е най-хубаво.

Може да се разглежда на няколко зони, примерно Андалусия, централна част, северна част и източна част. Така най-грубо може да се раздлели.

Ще напиша най-хубавите и интересни градове за мен по-долу. Не ги пиша по ред на харесване, а по географско положение. Няма как да напиша, че еди кой си град е най-хубав, сърце не ми дава.

От северната част, Сан Себастиня и малкия Сантандер

От централната част Мадрид, Саламнка и Толедо

От южната са най-много, реално всички големи градове Севийа, Гранада, Малага, Кадис и т.н.

От източната част Барселона, там няма много избор реално.

В първата тройка за мен са Севийа, Сан Себастиян и Мадрид може би, защото те описисват най-цялостно страната, атмосферата в различните области и навиците на хората. Това го казвам, след като съм ги посещавал много пъти, а в Мадрид съм живял много години. Обкновено в града в който се живее омръзва в даден момент, затова и по едно време харесвах повече Барселона, но след като мина време, осъзнах, че Барселона може да ми омръзне, но Мадрид не. Ходил съм до центъра поне 100 или 200  пъти, но винаги когато мина по Гран Виа или друго интересно място, ми става нещо в сърцето.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Ами съвета, който бих ти дала аз е да се абстрахираш от всичко прочетено, което се базира на лични усещания и впечатления и да си направиш пътуването по твой вкус.

Успех!

И в никакъв случай не съжалявай за 4-те дни в Барселона, има какво да се прави там не за 4, а за 40 дни.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Да и на мен нещо не ми харесва накъде се измества темата - тук не е въпроса да сравняваме Мадрид и Барселона. Колкото и хора да се изкажат толкова различни мнения ще има, няма смисъл. По добре Alexander като живял там е да се включваш помагаш със съвети и мнения от личен опит за дадените места и градове където ще ходи Станимир, вместо да повтаряш как Барселона не си струва :) 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не, определено не съжалявам, всъщност - предвид часа на пристигане (полунощ) става въпрос за 3 пълни дни, и тъкмо ще има време и за Камп Ноу (все пак съм бил на "вражеския" за мен Бернабеу, грехота е да не посетя стадиона на любимия си отбор, въпреки че повярвайте ми, доста се различавам от истински ревнивите фенове, особено тези на Ливърпул, лично аз - при липса на време, определено бих жертвал стадиона), а единият от дни или последният плануваме една забележителност встрани от центъра на Барселона - Tibidabo (мнения, впечатления, струва ли си?). 

Въпросът с рентакара приблизително го решихме, остава да си проверя транспорта от летището до центъра в нощта на пристигане (ок. 23 ч. кацаме), и все още донареждам маршурта след Барса, не ми остава време да седна да го помисля, но попивам всички ваши мнения, същите са ми доста полезни. 

Нещо за магистралните такси и горивата по-специално има ли?

• Харесвам 2
Връзка към коментар

А пък ако ви се види повече времето може да отидете и до Монсерат.

http://www.tripadvisor.com/Travel-g187497-c79251/Barcelona:Spain:Day.Trip.To.Montserrat.html

Аз все още не съм била, за съжаление, все нещо друго и друго излиза и така...

Нищо специално за таксите и за горивата. По-евтино е от Италия и са много по-нарядко. ;) ;)

Огромния проблем е паркирането в Андалусия. :)

Тибидабо- да!

И още нещо- ако ще ходите в парка Гюел си резервирайте билети по нета, че не е като преди- отиваш и влизаш. Сега не стига, че е платено, ама и не можеш да си вземеш билет за веднага. Тъй като най-близката спирка на метрото е доста далеч- над километър и половина и ако трябва да чакаш час-два до влизането то това време буквално го губиш...

Редактирано от Тони
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Горивото е от най-евтините в западна Европа, магистрални такси има на места, зависи от областта. Реално платените пътища са концентрирани в паис Баско, Каталуня и средиземноморксата магистрала от Франция-Барселона-Валенсия-Бенидорм.

В цяла Андалусия има много малко платени магистрали. Около Мадрид са платени само дублиращите магистрали за влизане и излизане в града, тунела под планината на А-6 към Галисия, както и втората магистрала към Валенсия, но си има и безплатни. Ето карта с платените отсечки обозначени със син цвят, червените са безплатните магистрали.

mapa-autovias-900x749.png

Взимащите коли под наем да винамават с ограничиченията по магистралите най-вече, понеже има разни измислени места, където има знаци 100 например! Има много дебнещи полицаи, спират и  глобата се плаща намясто! До 30км в час отгоре при лимит 100-120 глобата не е голяма, но над 30 става сериозно.

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

А пък ако ви се види повече времето може да отидете и до Монсерат.

http://www.tripadvisor.com/Travel-g187497-c79251/Barcelona:Spain:Day.Trip.To.Montserrat.html

И още нещо- ако ще ходите в парка Гюел ......

Монсерат ми го препоръчаха, да, какъв парк е Гюел? Зоопарка или лабиринта? Не, лабиринта беше по-далече

Е, такава плетеница от магистрали за пръв път виждам: )) Сега си спомням, че четох някъде, че имало дублиращи магистрали (явно около Мадрид), едните платени, другите безплатни, но тогава реших, че безплатните са скоростни двулентови пътища и не обърнах внимание....

Връзка към коментар

Парка Гюел е на Гауди, задължително за посещение място е.

http://www.parkguell.cat/es/

Повечето неща на Гауди са в Барселона, но ето една негово произведение в едни село Comillas в северната част точно до Сантандер.

3799687213_cbeceff3c1.jpg

17024365.jpg

Аз съм голям фен на този човек и всичко негово ми харесва много. Вероятно тази къщичка, наречена каприза на Гауди не е от известните му неща за повечето хора.

Дублираните платени магистрали около Мадрид са за избягване на задръстванията по нормалните магистрали, но реално доста малко хора ги изпозлват и са си на загуба..

Ако не се бърза, реално може и да не изпозлвате платени магистали по вашия маршрут или поне да ги намалите. Зависимост от маршрута, понякога си струва минаването по тях, но понякога не.

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Да и на мен нещо не ми харесва накъде се измества темата - тук не е въпроса да сравняваме Мадрид и Барселона. Колкото и хора да се изкажат толкова различни мнения ще има, няма смисъл. По добре Alexander като живял там е да се включваш помагаш със съвети и мнения от личен опит за дадените места и градове където ще ходи Станимир, вместо да повтаряш как Барселона не си струва :)

Темата е Испания през Април, та говорим за всичко.

Никъде не съм казал, че не си струва Барселона! Казах, че реално има надценяване на града, понеже в последните години се говори за него много, нещо подобно става с Дубай, дори децата говорят за там вече.

За източната част си е най-доброто което може да се види и си е от иконите за страната, дори е имало моменти, когато съм го броял за най-доброто в Испания. Може би не се разбра какво точно имам предвид. Просто след като съм видял кажи-речи всички градове там, разбрах, че той не е нещо повече от от другите, които съм дал за пример или най-малко не е номер едно в Испания, както някои се опитват да внушат. Както и казах, има поне 5-6 града, които са равни и много важни за посещаване, ако някой иска да добие някаква по-пълна представа за Испания.

По тази логика, някой ще ме обвини, че съм казал, че Мурсия и Картахена не си струват, понеже те бяха в първоначалният план, но май вече отпаднаха. Странно за тях никой не се разсърди..

Гледам да помагам с всичко, дори с дребни подробности.

Редактирано от Alexander
Връзка към коментар

Моето лично мнение е, че в Мадрид има повече неща за гледане и е по-хубав град от Барселона, Валенсия не я броя изобщо.  В Барселона всичко хубаво и известно е дело на Гауди, ако се абстрахираме от неговите неща, няма почти нищо..

Не става въпрос за сърдене и не искам и да се получава спам на темата на Станимир. Но ествествено, че няма как да подмина, особено последната част на този цитат, скачам трупешката до тавана, за мен има хиляди хубави неща извън Гауди :) Радвам се, че включваш активно и помагаш за всякакви теми и въпроси свързани с Испания и се надявам да продължаваш така.  

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Магеланци, страхотно ми помагате с вашите мнения и сте полезни в нашата подготовка; сега докарахме дотам, че след 4 нощувки в Барса се спряхме окончателно следващата да е във Валенсия; после - четейки пътеписите на Тони видях, че има замък около Кордоба, значи и там отлетя 1 нощувка, после сме 2 в Севиля и оттам - за останалите 3 е трудна работа....

Ако времето е хубаво - не знам вие кажете, ако сте били по това време на годината (края на април) дали става за плаж - плени ни идеята за този хотел срещу скалата на Гибралтар, на брега на морето, както и две нощувки в Малага и Гранада, като последния цял ден до полета в 23 ше трябва да го пътуваме с кола (Гранада - Барселона, 9 ч.)...

Връзка към коментар

Това последното не е много разумно, аз бих си подредила дните така, че последния ден да съм в Барселона, а не да пътувам 9 часа. Кола е, всичко става и рискувате да си изпуснете полета.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами Ронда е прекрасна, но стига и през деня да се види. Лично аз бих избрала нощувка в Малага и ще кажа защо. Първо- много приятна централна част с безброй ресторантчета и страхотна атмосфера. Второ- на 5-7 минутки пеша е крайбрежната алея, супер място за вечерна разходка. Освен това бихте видели и катедралата, която е прекрасна и денем, и нощем, както и музея на Пикасо ако ви представлява интерес. Докато Ронда е забележителна главно с природната си красота.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Да ъпдейтна, ако не ни мине котка път се очертава така: Барселона (4 нощувки) - Кордбоба (1) - Севиля (2) - Casares (1) - Малага (1) - Гранада (1) - Валенсия (1).

Все още не сме букнали за последните 3 града (Малага, Гранада, Валенсия), в Севиля и Касарес сме при приятели... да видим 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.