Прескочи до съдържание

Новооткритата Шоколадова фабрика-музей в Солун

Яничка

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Миналата година случайно разбрах, че в Солун са направили фабрика-музей на шоколада. Предвид голямата ми зависимост към този продукт на какаото, почнах да мисля кога може да се отскочи до там. Междувременно се появи такава възможност, така че ще драсна няколко реда за всички останали, които още държат будно детето в себе си или просто са семейни с деца :)

Музеят е доста ефектен на външен вид:post-1179-0-08186800-1424203765_thumb.jpg

Още от входа лъхва аромат на шоколад, който те води за носа из отделните помещения. С билетчето ти дават и няколко шоколадови бонбона.

Имам известни предубеждения, когато става дума за гърци и търговия, но останах много приятно изненадана от искрените усмивки на служителите в музея и страхотното им отношение към нашата групичка. Веднага дойде една гъркиня, която надълго и нашироко взе да ни разказва историята на какаото и шоколада.

Опитали са се и доста добре са пресъздали условията на амазонската джунгла, че и влажността:

post-1179-0-73255000-1424204032_thumb.jpg

post-1179-0-48389200-1424204047_thumb.jpg

Мястото напомня на "Чарли и шоколадовата фабрика" - едно такова приказно...

В музея се намира и най-големият шоколадов водопад в Европа - така твърдят гърците. Дали е вярно - не знам. До него се стига през малък лабиринт, като през цялото време се чува шума от водопад.

post-1179-0-97961300-1424204165_thumb.jpg

Междувременно, понеже посетихме музея точно на Св. Валентин, гостите бяха посрещани от тази мила дама, която им даваше да опитат от шоколада и който познаеше 2 от съставките (извън какаото), дегустираше вино и двамата можеха да си направят признание в любов.

post-1179-0-94905000-1424204297_thumb.jpg

Имаше и вана, в която посетителите можеха да легнат и да изглеждат все едно са се потопили в шоколад, двама гърка, които обикаляха из музея и свиреха на китара и още много неща, но имахме на разположение само час и после продължихме по нашата си програма.

post-1179-0-46698600-1424204417_thumb.jpg

Накратко, не е някакво чудо на чудесата, но пък е супер близо до БГ и би направила една разходка до Солун още по-приятна. Работното време е от 11:00 - 22:00 и локацията е сравнително централна и лесна за намиране. Входът е 5 Евро.

Предполагам, че има видни магеланци, които са били в подобни "музеи"  в Германия и знам ли къде още, та споделяйте, че казват шоколадът бил на свършване :rolleyes:

Редактирано от Яничка
  • Харесвам 16
Публикувано:

В Берлин имаше много интересен музей, но са го преобразували преди няколко години (по данни на приятели)

Иначе този в Кьолн ме впечатли. То си е фабрика с нещо като музейна част. Правеха тематични шоколади за световното в Германия (2006). Само този кадър с катцета открих :)

S5020872_Koln.jpg

• Харесвам 4
  • 4 месеца по-късно ...
Публикувано:

Много се зарадвах, като разбрах, че има какво да разгледаме в Солун преди полета за Крит. За съжаление се оказа, че музеят е затворен за ремонт до септември. Иначе не разбрах как се паркира в района т.е. имаше коли по тротоарите , но самия Експо център, където е музея, е с бариера и е само с пропуски.

Публикувано:

Много се зарадвах, като разбрах, че има какво да разгледаме в Солун преди полета за Крит. За съжаление се оказа, че музеят е затворен за ремонт до септември. Иначе не разбрах как се паркира в района т.е. имаше коли по тротоарите , но самия Експо център, където е музея, е с бариера и е само с пропуски.

Ние за паркинга с бариерата разбрахме, чак когато стигнахме, та паркирахме на улицата през шоколадовата фабрика. Доста трудно се намира място там...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.