Прескочи до съдържание

Егейска Турция по празниците


maybe

Препоръчани мнения

Насочили сме се към Егейска Турция с кола за 4-те почивни дни и имам нужда от вашия опит и съвети. За маршрута: смятаме да минем през Маказа и да влезем в Турция през Гърция, оттам с ферибот при Килитбахир, да минем през Троя (знам, че е само руини, но пейзажът, рисуван от Омир, вълнува въображението ми и искам да го сравня с действителността, макар че и това е условно поради времевата разлика), после продължаваме към Бергама. Можем ли да стигнем спокойно дотам за 1 ден и евентуално да спим там или наоколо? Шофьорът ни е екстремно издръжлив зад волана и смята, че и до Измир може да ни закара за 1 ден (не е ходил в Турция досега), но на мен ми се вижда много крайно. Не сме резервирали все още хотели и освен тази неяснота къде е разумно да спрем, другото, което ме съмнява, е можем ли да спим в стая тройка  2 мъже и 1 жена – всъщност аз, мъжът ми и приятел. Това не е проблем в Европа, разбира се, но Турция е бамбашка, та затова питам.

Втория ден евентуално разглеждаме Бергама и вечерта спим в Измир или около него.  Третия ден Ефес. Нямам още идея къде да нощуваме. И четвъртия – към България, ако е възможно през Босфора.

Шофьорът ни иска да включим и Памуккале, но аз все пак мисля, че ще е студено, а и не ми се претупват другите забележителности.

Дайте коментари и съвети, моля ви. Кое не трябва да пропускаме според вас или какво да добавим? И какви корекции в разпределението на времето смятате, че трябва да направим? Освен това, относно нощувките – ако на място търсим хотел, оскъпява ли се чувствително, или напротив – има  и симпатични и евтини места, които не са в интернет? 

Връзка към коментар

От Турско/Гръцката граница до Килитбахир са 140 км. (час и половина), хубав път.

Само съобразете с ферибота за Чанаккале, който е съвсем кратък.

След това до Измир са 330 км. Т.е. напълно постижимо в рамките на един ден, ако тръгнете рано.

За отбиването в Троя предполагам 1 час ще е предостатъчен.

 

Аз бих се базирал някъде там, може и в Кушадасъ.

После с екскурзии за деня - Ефес задължително, храма на Дева Мария, базиликата "Св. Йоан" в Селчук, Чешме...

За което ви стигне времето и ви е интересно.

Напълно постижимо е и Памуккале за ден (така съм ходил). 230 км. от Измир, не малка част магистрала.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Само да ви кажа, да спазвате ограниченията стриктно, там системата  е следната,  кола радар и след няколко км те спират и ти пишат фиш. Излизаш си без проблем от Турция, въпреки фиша, но не съм наясно при следващо влизане какво се случва. Малко нереална ми се вижда вашата програма, но в понеделник ще я разгледам по-подробно и ще споделя от личен опит. Три години подред ходим в Турция с кола, какво да ви кажа, не се "гълтат" така километрите, както изгледжа на компютъра. Само един пример: Истанбул-Дидим - 11 часа, от тях 2.5 часа почивка на един от аутлетите в Сьоке и един обяд от 55 минути, + един фиш от 170 лири, а мъжът ми е "карач", щом оцеля от прибирането Лесбос-през Турция-София - 22 часа, признала съм го :)

Редактирано от Звелина
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

 , другото, което ме съмнява, е можем ли да спим в стая тройка  2 мъже и 1 жена – всъщност аз, мъжът ми и приятел. Това не е проблем в Европа, разбира се, но Турция е бамбашка, та затова питам.

 Зависи от хотела, но хотелите там не са скъпи. Требва да си доплатите за трето легло.

Връзка към коментар

Есента правихме точно този маршрут но....

 

1 Малко на *тъгъдък * ми се струва - там по пътя има толкова хубави местенца за гледане, че ще е грехота да се гълтат километри и да прелитате край тях.. 

    

2 Ферибота не ви е проблем - нон стоп 24 часа е.

 

3 За да пътувате по магистралите им ви трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНА а  регистрация - все едно ви откриват банкова смесметка. Минимално захранване - около 30на лева . Преминавайки през камерите те снимат номера ви и отнемат от парите в тази сметка. Прави се в местните пощенски клонове или бензиностанции Шел до 3 дни от влизането с кола в държавата. В случай, че не си направите  регистрация, можете да напуснете държавата, но забравете да влизате повече с тази кола в Турция. Води се неплатен дълг + май имаше и някакво наказание .. та излиза солено. Остатъкът  от парите си стои по сметката ви и можете да го ползвате при друго влизане, но точно с тази кола.

 

4

 . И четвъртия – към България, ако е възможно през Босфора.

 

Защо от там - удължавате си маршрута излишно и то с много - Одрин  е най краткия вариант. 

 

5 Търсенето на хотел на място е по -скъп и по времеяден вариант - пак от опит... :)

Редактирано от Angelika
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Пътуването през Дарданелите е удобно и не е изморително. Фериботи има доста начесто, а и са денонощно, като след 0 ч. са по-разредени, през 3 часа. Тогава е и по-спокойно и ако не е много студено, е приятно на горната палуба. GESTAŞ е компанията, която обслужва фериботите. В сайта им има пълна информация за разписание и цени.

По-нататък препоръчвам да се отбиете малко от прекия път към Бергама и да видите Asos (Бехрамкале) и осторов Джунда до Айвалък. А и в самия Айвалък има интересни местенца за разходка с автентична атмосфера. Що се отнася до пътя като време, достижим е от всяка точка на България в рамките на един ден шофиране. Ваше е решението обаче дали да го изминете наведнъж, или да направите една нощувка, примерно около Айвалък, за да разгледате наоколо.

 

Може да погледнеш и в другите теми тук и тук, от които също да почерпиш идеи за пътуването, което ви предстои.

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

 Зависи от хотела, но хотелите там не са скъпи. Трябва да си доплатите за трето легло.

 

tom 777, аз по-скоро се безпокоя дали от морална, законова, религиозна и знам ли още каква точка няма да имаме проблем да спим в една стая 1 жена и 2 мъже.

 

5 Търсенето на хотел на място е по -скъп и по времеяден вариант - пак от опит... :)

 

И аз мразя да търсим нощувки на място, но ако правим големи преходи, не е сигурно дали ще успеем да стигнем до хотела, който евентуално сме запазили. Вторник - сряда ще направим окончателно маршрута и явно ще резервираме хотелите предварително, няма да губим време на място, че то и без това е малко за нашите намерения.

 

Защо от там - удължавате си маршрута излишно и то с много - Одрин  е най краткия вариант. 

 

За да не се връщаме по същия път. Но вярно, че през Одрин ще е по-добре.

 

Благодаря за съветите. Звелина, ще изчакам какво ще добавиш, ако ти остане време.

Връзка към коментар

Препоръчвам ти да си избереш хотела преди самото пътуване и да се свържеш чрез емайл. За да си по убедителна може да кажеш че ти брат а не приятел на мъжа ти. Така може по лесно да ти се размине, зависи много от хотела. Другия вариант е да провериш разликата в цената за две стаи и за допълнително легло. Не ми известно да има законова разпоредба, а за морална и религиозна разпоредба зависи от собственика на хотела. Има хотели за по религиозно настроените а също така хотели които се ползват предимно през weekenda, предполагам се досещаш с каква цел.:)

Редактирано от tom777
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз ти предлагам тази информация за пътуване из Турция

http://informacia.blogspot.com/2014/07/hgs-card.html

Освен това на отиване през Дарданелите ти препоръчвам ферибота Гелиболу-Лапсеки, а не Чанаккале - пътува по-кратко, по-евтин е и спестява едни завои.

Честно казано Троя е абсолютно разочарование за мен, Бергама донякъде, защото няма съотношение между цена и предлагане, но Ефес е просто задължителен. В никакъв случай в Памуккале няма да ви е студено.

Измир е много красив град, но ние и по околовръстното го минаваме 1 час, а влезем ли вътре направо..... ужас.

Ако нещо конкретно те интересува за обектите съм насреща

Редактирано от dikrasteva
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз ти предлагам следния маршрут - пътуване до Кушадасъ, пътьом можеш да се отбиеш в Троя, въпреки че, аз стигнах до портата и ми се досвидя да дам парите за вход, май ми искаха пълна цена и за детето, а и бях виждала в нета снимки, та реших, че не си струва да ги плащам тези пари. На другия ден правите Ефес и Дева Мария, втора нощувка в Кушадасъ, на другата сутрин тръгвате наобратно, пътьом разглеждате Бергама и Червената базилика http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Basilica, вечерта, ако имате сили, остров Джунда,нощувка в Айвалък. На път към България, Асос или Одрин разглеждане. Ако Айвалък ти се струва прекалено близо до Кушадасъ, тогава виж за нощувка в Чанаккале/Ечеабат. Аз съм спала в Този хотел в Ечеабат,http://www.booking.com/hotel/tr/aqua-boss.bg.html  уникално е да закусваш и да гледаш Дарданелите, той е до сами водата, само трябва да си минала оттатък преди полунощ, че разреждат фериботите.

За HGS са ти казали, като влезнеш в Турция на техния безмитен има гише на HGS. Разликата в цените на двата ферибота Гелиболу-Лапсеки, те са два даже там, един на Гесташ и едно старо корито, което тръгва, като се напълни, а не спазва разписание като Гесташ, и Чанаккале-Ечеабат е никаква, дали има и 1 лира.

Обаче, както и да я гледам тази твоя програма, голяма утрепия е, обърни внимание на забележката на rik4o: "Що се отнася до пътя като време, достижим е от всяка точка на България в рамките на един ден шофиране." Това е истината, ден път в посока.

Ето ти официалния им сайт на обектите, виж си работното време, че има лятно и зимно https://www.muze.gov.tr/tr/muzeler, сега погледнах няколко обекта, до 17,00 са през март.

На отиване мини през горния ферибот, на връщане през Чанаккале, да имаш представа и от двата. В Чанаккале, като застанеш с гръб към пристанището, тръгваш в дясно покрай водата и ще стигнеш до един макет на кораб. Това е корабът с който турците са минирали пролива и са потопили почти цялата флота на Антантата. Като слезеш от ферито в Ечеабат минаваш няколко метра в ляво и има макетна възстановка на Галиполската операция и някаква битка, която са водили от окопи на 8 метра един от друг. Тази година ще има големи чествания, защото се навършват 100 години, въобще целия полуостров е много тачен, не само от самите турци, ами и от техните противници в тази война, Anzak и Антантата.

Редактирано от Звелина
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

 Ето ме с преждевременен отчет. Тръгнахме вчера рано и около 8 ч. минахме границата на  Капъкуле. Тъй като бяхме заредили и пили кафе на бензиностанцията край Харманли, отпрашихме без спирка чак до ферибота на Килитбахир. Не бяхме отбелязали нещо интересно за разглеждане по пътя дотам, нито пък от шосето видяхме нещо, което да ни предизвика да го разгледаме отблизо. Пътят беше хубав, както може би навсякъде в Турция, пътуването с ферибота - кратко и без чакане, все едно градски автобус, и ето ни в Чанаккале. Градът с чаршията изглеждаше очарователно старинен, направихме 1-2 кръгчета и поехме към Троя.

Спряхме да заредим на първата бензиностанция, но моторът не щя да запали. Оказа се, че бензиновата помпа, която загатна за проблеми още щом излязохме от България, се е развалила окончателно. Понеже колата може да работи и на газ, и на бензин, но пали само на бензин (а ако е загрята, може все пак да запали и на газ), проблем се оказа не само да намерим свестен сервиз, но дори и някой да ни дръпне 20-30 метра, за да запалим. За наше учудване (предвид на разпространеното мнение, че обикновените турци са добри и услужливи хора), затруднението ни не предизвика никакво съчувствие у комшиите. Най-сетне един от клиентите, сигурно  десетият, когото помолихме, ни свърза с някакви майстори, които се оказаха тарикати, които искаха да сменят всички части на колата, само не и да погледнат бензиновата помпа. Така че се отказахме от услугите им. От екипа на бензиностанцията – пълен игнор, при все че бяхме техни клиенти, след като вече бяхме заредили при тях, а и бяхме купили въже, защото онези майстори не харесаха нашето.  Още 20-30  души помолихме да ни дръпнат няколко метра, за да запалим на газ, най-сетне един се съгласи. Новото въже се скъса, което не направи никакво впечатление на „мениджъра“ и работниците на бензиностанцията, за тях това си беше безплатен сеир. Нито те ни предложиха, нито ние въобще се разправяхме да го сменяме с ново, да си искаме парите обратно или нещо подобно. Закачихме си нашето старо въже, което свърши отлична работа, за около 40-50 метра колата успя да запали,  поблагодарихме на човека и си тръгнахме.

Като прочете човек това, което съм написала, ще си помисли (или поне аз ако прочета нещо такова, ще си помисля), че ние сме се държали неадекватно, може би сме били арогантни и сме подразнили нещо турците. Но доколкото мога да преценя, бяхме нормални, уважителни и скромни.

И така, на следващата възможност направихме обратен завой и без да изгасяме мотора нито на ферибота, нито на границата, към 10 вечерта си бяхме вкъщи.

Благодаря за всички съвети, ще се възползвам следващия път от тях! 

Връзка към коментар

Ей... много съжалявам! Здраве да е! Понякога се случват такива каръшки неща.... Но пък ще си бъдете на Националния празник в България, приеми го, че така е трябвало да стане.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Съжалявам за лошия ти опит, явно наистина не е било писано.

Юни 2014 слизайки от ферибота в Ечеабат се чупи съединител, сериозно и скъпо нещо.Шаш и паника в групата!  Заговаряме се с един таксиметров шофьор, той ни закарва до хотела, взима ни ключовете от колата, тя барабар с багажа и ни казва, че няма проблем. Едва в хотела се осъзнахме, че нито знаем къде е колата, нито познаваме майстора, нито пък имаме координатите на таксиметровия шофьор, единствено личните ни документи са с нас.

Какво да ти кажа, на другия ден към 10 часа се размърдваме в хотела и разбираме, че от един час вече ни чакат майстора, таксиметровия шофьор и още един набеден за "преводач", за да ни кажат за какво става въпрос и че няма да могат да я оправят до следващия ден, защото трябва да се ходи до Измир за някаква част. Отидохме до колата, взехме си плажните такъми и се запознахме с хората. Трите принудителни дни там ми харесаха повече от седмицата на ол инклузив преди това.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.