Прескочи до съдържание

Модераторски действия и публични коментари към тях


Препоръчани мнения

Искам да засегна няколко случая от последните седмици, тъй като се появиха известен брой деликатни теми и по някои от тях бяха предприети модераторски действия, а по други - не. Темата е директно в отговор на запитване на Oshko в темата за ваучерите на Expedia:

 

 

Цитирам от темата http://magelanci.com/topic/3057-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%81-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4/page-3:

"Поредактирах последните две мнения, ако желаете да обсъждате начини за заобикаляне на законите, направете го на лични съобщения. "

 

На мен поне ситуацията ми прилича...

 

Естествено, че човек трябва да се бори за правата си, няма да ги оставяме да ни газят.

Просто второто искане на купон от страна на всички вече е измама и не е гот някакси.

Нека всеки сам си реши.

 

В първия случай, ставаше дума за вадене на фалшиви документи, чрез които да се получи виза за достъп до определена държава. Съветите и връзките как да се направи това бяха премахнати. Във втория случай, става въпрос за умишлена лъжа с цел да се изкара втори безплатен ваучер и няма последващи модераторски действия. Разликата е следната:

 

В първия случай, ако някой го спрат на границата с фалшив документ и го питат откъде го е извадил и как се е научил, може да се получи много неприятно за нас, ако отговори "в еди кой си форум ми казаха и ме посъветваха, и ме насочиха". При минимален риск нещо такова да се случи, дискусията ще бъде редактирана. В крайна сметка тук не сме огромен сайт с големи приходи, адвокатски екип, съответно ресурс при подобен случай да се борим до край. Нещо такова, колкото и малко и незначително да ви се струва, може да елиминира форума за винаги. Нито аз, нито вие искате това. 

 

Редактирането винаги се прави след внимателно премисляне и знам, че много хора, които държат на неограничена свобода на словото, биха се възпротивили. Имаме близо 80 000 мнения - ако изключим очевиден спам, празни мнения, дублирани и подобни, които са предимно технически проблеми - едва ли са премахнати повече от 0.2%-0.3%, смятам доста далеч от свръхполицейщина.

 

Във втория случай, имаме единствено морална дилема. Нищо нелегално няма в експлоатирането на слабостите на нечий колцентър. Дали е морално е отделен въпрос, всеки сам си преценява докъде би стигнал, за да вземе полагащата му се според него компенсация. Но тук не сме морални съдници и не мога да елиминирам мнения, само защото нечий подход не се харесва на мен или на някой друг потребител на форума. 

 

Има ли граница между двете и къде се намира? Гъвкава е границата и нямам никакво намерение да я дефинирам твърдо и конкретно. Пътуването в градски транспорт без билетче също е нелегално, надвишаването на скоростта с 5км/ч над ограничението също е нелегално, но за подобни случаи няма да има намеса. Границата ще се определя на база на здравия разум, в повечето случаи моя здрав разум. Това със сигурност ще ми усложни живота и го усложнява и в момента, но така смятам за правилно.

 

Нормално е нечия преценка да е по-различна от моята, съответно да ме заподозре в субективизъм, но няма какво да направя по този въпрос. Понякога нещата изглеждат съвсем различни от потребителска и администраторска гледна точка. Вие не се замисляте за голямата картина (не ви е и работа) и затова често някои мои решения може да ви изглеждат неадекватни. Просто е необходимо да ми имате доверие. 

 

В тази връзка, ще бъде направена актуализация на Условията за ползване и Правилата за участие във форума, като бъде добавен следният текст в т.6:

 

"Забранено е публичното обсъждане на модераторски действия и решения, както и публични обръщения и съвети към администратора/екипа на форума в качеството им на модератори."

 

Това правило е налично във всички прилични по размер форуми, елиминира доста форумна драма и раздухване на дребни неща извън всякакви пропорции. Къде от мързел, къде от нещо друго, досега ми се е случвало да оставя публично запитване конкретно към мен, в качеството ми на администратор/модератор да е видимо за всички. Запитвания вече се приемат и ще получават отговор само на лични съобщения. 

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.