Прескочи до съдържание

Искам да се оплача

AlexandraKo

Препоръчани мнения

преди 12 минути , stanimir каза:

Няма държава която реално да се е справила с големите финансови измами,защото хората на едно определено ниво нямат интерес да го направят. Справка - скандалите около Креди Суис , Дойче Банк , Париба ... "панамските досиета' и т.н. Ние нищо ново не сме измислили.

На техен фон КТБ  и студения резерв са като детска игра.

Е, то и ние като държава сме като детска игра в сравнение с тях. Но за нашия мащаб не са.

преди 3 минути , bad kid каза:

Всъщност 'удобството' е много повече за търговеца, отколкото за потребителите. Доказано е, че хората харчат повече и правят спонтанни ненужни покупки, когато не виждат физически парите, които дават. Едно е да имаш сума в портмонето, която намалява непрекъснато, друго е да извадиш една пластика (или смартфон вече) и да се цъкнеш за секунда.

А и от друга страна търговецът според мен лесно може да си нагласи така цените, че разходът за терминала да се плати от клиента.

Важи само за мол или голям магазин. За доставчиците на услуги не е така.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Моите наблюдения са, че по-често продавачът иска да се изповяда на данъчна оценка, понеже пак така го е купил и изповядал на много по-ниска цена и като го продаде след по-малко от 3 години и трябва да плати 10% данъци на разликата от изповяданата цена и реалната (ако продава на такава) и не му се иска особено. А купувачът много не спестява от такси и рискът си остава основно за него. (за ново строителство говоря). 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 8 часа, Masmiya каза:

Това ми напомни за лятото на 2018 -  беше ужасно топло в Германия и докато се усетим всички вентилатори бяха изкупени. Чакахме няколко седмици, докато намерим и си го пазим в килера.

И да се оплача. Първо пътуване в чужбина от октомври месец насам. Децата цяла зима и пролет не бяха боледували, но с отпускането на мерките почнаха да циркулират и вируси. И точно последния ден на ясла преди полета малкото хванало вирус, който установихме след кацането на самолета. Големият и той го прихвана и така цялата почивка или единият, или другият е болен. 

И ние всяка година като стане жега се сешаме за вентилатор и те вече са изкупени. Една колежка ми даде нейния вчера, но ще трябва да си купим. 

Това с децата е редовен номер и при нас. Като сме вкъщи, всяка сутрин връхлита в 7 в стаята с въпрос: може ли да гледам? В неделя като тръгвахме за Осойос, влиза и почва да повръща 🤦‍♀️.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 18 минути , Zaro каза:

Важи само за мол или голям магазин. За доставчиците на услуги не е така.

За това написах, че търговецът може да е достатъчно умен и да заложи разхода за плащанията в цените, 1-2 % няма да му изгони клиентите, но липсата на ПОС ще го направи.

Връзка към коментар
преди 43 минути , bad kid каза:

За това написах, че търговецът може да е достатъчно умен и да заложи разхода за плащанията в цените, 1-2 % няма да му изгони клиентите, но липсата на ПОС ще го направи.

Не е до ум, ами до приложимост. Ако еквивалентен продукт или услуга на конкурент има същата цена, каква е ползата от това? Ти продаваш на 100-2%, аз на 102-2%. Не е толкова просто, колкото си мислиш. 

Преди години, когато картите прохождаха у нас, таксите за картодържателя бяха минимална стойност плюс процент. Удобството беше, че не ти се налага да носиш пари в брой и си плащаш за услугата. Факт е, че търговецът има къде да намърда този процент, ама защо по дяволите трябва той да се кахъри, заради това, че клиентът иска да плаща с карта, с което принуждава търговецът да заплаща такса на банката, срещу чиято голяма печалба всички реват. Банката печели пари, клиентът печели удобство и пари, а търговецът го духа.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Не знам доколко и дали се "изсветлява" нещо, но скоро ми мина пред очите материал как превъзнасяните за визионери милиардери пестят "законно" от данъци. Изводът беше, че могат да си позволят скъпи адвокати, които да ги преведат през уж иглените уши на закона. И пак не им идва скъпо, защото спестяват огромни суми. 

Банките имат силно лоби и що да не вземат още една такса превод, като държавата "насила" им го дава... 

И нека не се правим на по-големи християни от папата, на последното ни ходене до Италия в много прилични и централни кафетерии и таверни предпочитаха кеша. Даже на едното място ПОС терминала беше забутан някъде и тъй и не можаха да го включат 🙂 

А  на фризьорката, при която ходя от години не съм и няма да и искам касова бележка, нито ще я питам дали има ПОС терминал. 

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 2 часа, Zaro каза:

Има различна такса в зависимост от това дали се плаща с дебитна или кредитна карта. С дебитна на доста места вече е 0,5%, с кредитна - 2%. Преди години в Гърция на много места вдигаха сметката с 2%, ако се плаща с карта. Тъпо е пред клиент да кажеш, че сметката му е с 2% по-висока, ако иска да плати с карта.

Личното ми мнение е, че този, който ползва удобството да дадена услуга (в случая плащане с карта) трябва да заплати комисионата за това. Ако цената на продукт или услуга е 100 лева, не виждам защо продавачът трябва да получи 98, само щото клиентът иска да плати с карта.

И за каква проблемна сива икономика говорите при КТБ, "половин милиард километра магистрали", студен резерв на един ВЕЦ и т.н.? Когато решим тези проблеми, сивата икономика ще изчезне от самосебе си. Докато сме се вторачили само в сивата икономика на дребния бизнес (който прибягва до нея по-често по принуда, а не за да си спести 50 милиона ДДС), другото няма да се оправи от нищото. Всичката Мара втасала, опряхме до касовата бележка за пакет солети. Големите финансови измами не стават с плащания в брой, а по банка! 100%!

ми хубаво, използвай ако щеш и натурална размяна, щом ти харесва да мислиш, че така се предотвратяват големите далавери тип КТБ,  а "дребните" шашми нямат значение; моите разбирания са различни и докато има клиенти от моя тип ще има и все повече търговци, които да се съобразяват с "удобството" им

• Харесвам 2
Връзка към коментар
В момента, antea каза:

ми хубаво, използвай ако щеш и натурална размяна, щом ти харесва да мислиш, че така се предотвратяват големите далавери тип КТБ,  а "дребните" шашми нямат значение; моите разбирания са различни и докато има клиенти от моя тип ще има и все повече търговци, които да се съобразяват с "удобството" им

Четене с разбиране е нужно. Не само писане. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Мен ме дразни двойния аршин. Какво значи за дребни суми не може, а за големи - може?! Десетки пъти ми се е случвало да чувам смешни оправдания от типа: "Ех, точно днес ни се развали ПОС-термина" или "ще имаме ПОС, но чакаме доставка". 

Като си решил да правиш бизнес ще си носиш последствията. И не, не съм съгласен, че е нужно потребителят да плаща комисионните към банката. Значи и децата знаят, че в България най-лесно можеш да си регистрираш фирма и неслучайно стотици западноевропейци идват в България, заради по-ниските такси, данъчни облекчения и по-лесното създаване и регистриране на фирма. Преди 2 години мой приятел белгиец дойде в Пловдив и след 5 дни вече имаше фирма, банкова сметка и т.н., докато в Белгия е чакал месеци и в крайна сметка не са му позволили. Не съм икономист и не разбирам от числа, но за мен щом цяла Скандинавия, Нидерландия и т.н. могат да плащат само с карти, то значи и тук може. Друг е въпросът дали искаме или предпочитаме да тъпчем на едно място без развитие. 

преди 48 минути , Светославов каза:

А  на фризьорката, при която ходя от години не съм и няма да и искам касова бележка, нито ще я питам дали има ПОС терминал. 

И защо, ако не е тайна? 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 13 минути , Guinness каза:

Мен ме дразни двойния аршин.

Ти къде виждаш двоен аршин? Щото аз го виждам в това да сме дребнави за дребните неща, да подскачаме за касова бележка за 50 стотинки, ама когато трябва да се търси сметка за големите "касови бележки" кандидат-борци срещу сива икономика няма. 

• Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 13 минути , Zaro каза:

Ти къде виждаш двоен аршин? Щото аз го виждам в това да сме дребнави за дребните неща, да подскачаме за касова бележка за 50 стотинки, ама когато трябва да се търси сметка за големите "касови бележки" кандидат-борци срещу сива икономика няма. 

Конкретно в моя случай се ядосах, че за да платя с карта трябва да направя минимум 20 лева сметка. Всеки си знае. Аз по подобие на @antea плащам в 95% от случаите с карта. Нямат ли ПОС-терминал ме губят като клиент. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 53 минути , Guinness каза:

Не съм икономист и не разбирам от числа, но за мен щом цяла Скандинавия, Нидерландия и т.н. могат да плащат само с карти, то значи и тук може.

Попитай какви са таксите на банките в изброените страни и се поинтересувай какви са таксите на банките за плащане с ПОС терминал у нас.

За пример ще дам фиксирана цена на цигари у нас.Надценка на търговеца на дребно между 4,5 и 6,2 % .....такса на банка за транзакция 1,6 %. За да не загубиш клиент обаче имаш ПОС терминал.

Въпреки всичките ограничения банките постоянно вкарват нови и нови такси.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 2 часа, Guinness каза:

Не съм икономист и не разбирам от числа, но за мен щом цяла Скандинавия, Нидерландия и т.н. могат да плащат само с карти, то значи и тук може. Друг е въпросът дали искаме или предпочитаме да тъпчем на едно място без развитие. 

Масовото плащане с карти ще доведе до отмяната на банкнотите и отрицателните лихви веднага ще се прехвърлят по абсолютно всички сметки. Айде нЕма нужда.

Не е ли достатъчно ако не платиш с карта да си поискаш касова бележка.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 3 часа, Guinness каза:

Конкретно в моя случай се ядосах, че за да платя с карта трябва да направя минимум 20 лева сметка. Всеки си знае. Аз по подобие на @antea плащам в 95% от случаите с карта. Нямат ли ПОС-терминал ме губят като клиент. 

Аз винаги плащам с карта, пари кеш не съм виждала не помня от кога :). В Северна Америка нямам проблеми, но в Европа е по-трудно. Преди три години в Германия много места или не приемаха плащане с карти или трябваше да похарча примерно 15 евро. Но да си призная, не бях изненадана, че сергии за сувенири не приемат карти 😂. Поне на летището в Мюнхен приемаха карти навсякъде. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Докато бях в Белгия кеш ми трябваше само за тоалетните по магистралата 😊

А, и някои магазини в Германия не разпознаваха белгийските дебитни карти. 

И да се оплача, отвикнала съм от летните температури. След толкова студ и дъжд, имам чувството че на тези 30-32С не мога да дишам, не мога да спя... Само налива вода. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 8 часа, Guinness каза:

И защо, ако не е тайна? 

Защото и знам дереджето. 

Май както спомена по-нагоре Станимир, почва да се прокрадва разделителната ивица между правоверни и еретици 🙂 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 8 часа, Alexander каза:

Разбирам, че понеже няма как да държа сметка на големите измамници, не трябва да държа и на дребните.

Точно обратното. След като държиш на малките, трябва и на големите. 

• Харесвам 5
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

От много време се питам кога в пощенските клонове ще може да се плаща с карта? Наблюденията са ми от София-21 на бул."Черни връх", но знам и за други такива, където е същата бира.  В магазина за стоителни материали на гара Пионер ( забравих му имато) исках да заплатя кутия боя ( 6-7лв) с карта. Продавачката направи физиономия като че ли ще и вадя зъб. Щели да въведат долна граница на картовото плащане. Но не можа да и отговори и покаже документ, по който ще въведат това правило. 

Връзка към коментар
Преди 1 час, Светославов каза:

Защото и знам дереджето. 

Май както спомена по-нагоре Станимир, почва да се прокрадва разделителната ивица между правоверни и еретици 🙂 

То, просто е смешно. До вчера клиентът наш, не знаеше, що е карта, ама сега, спи с нея под възглавницата.

Първия си ПОС-терминал, сложих , още някъде, преди 15 години, тогава имаше, само на Транскарт, вървеше такса първо, на една сметка в София, втора такса, на друга в Пловдив, давах бонус 2% на всеки клиент.  Вторият , който сложих, беше на ПИБ.  Няколко години ми се подмятаха, с по няколко плащания на година. Веднъж, на този на ТК, един пациент ми плати, 1600, от които, къде 70 се загубиха по такси, таксички, бонуси и пр. Та взех и ги закрих и двата.

Сега, като стана въпрос, се присетих, че  в последните 5-6 години, двама са ме питали, дали могат да платят с карта.

Вероятно има значение и това, че много малка част от пациентите ми, са хора на заплата, дето им се превежда по карта и си нямат пари в брой. Основната част, са хора, със собствен бизнес. Та някои даже, си нямат карти, щот си нямат нужда.

• Харесвам 9
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 27 минути , AlexandraKo каза:

То, просто е смешно. До вчера клиентът наш, не знаеше, що е карта, ама сега, спи с нея под възглавницата.

Първия си пост-терминал, сложих , още някъде, преди 15 години, тогава имаше, само на Транскарт, вървеше такса първо, на една сметка в София, втора такса, на друга в Пловдив, давах бонус 2% на всеки клиент.  Вторият , който сложих, беше на ПИБ.  Няколко години ми се подмятаха, с по няколко плащания на година. Веднъж, на този на ТК, един пациент ми плати, 1600, от които, къде 70 се загубиха по такси, таксички, бонуси и пр. Та взех и ги закрих и двата.

Сега, като стана въпрос, се присетих, че  в последните 5-6 години, двама са ме питали, дали могат да платят с карта.

Вероятно има значение и това, че много малка част от пациентите ми, са хора на заплата, дето им се превежда по карта и си нямат пари в брой. Основната част, са хора, със собствен бизнес. Та някои даже, си нямат карти, щот си нямат нужда.

Не е само това Алекс. Част от по-възрастното поколение няма как посмъртно да ги накараш да ползват карта. За нас това е лесно, лесна ни е и отчетността - влизаш в компютъра / телефона и проследяваш транзакции, салда, такси... а тази част от хората не ползват нито компютър , нито смарт телефон. А ние сме застаряваща нация.

Майка ми например, въпреки че ползва и лаптоп и смарт телефон , отказва да плаща с карта. Като и преведат пенсията по картата, тя отива на банкомат и я тегли цялата.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

и как точно наличието на пос-терминал някъде, като опция за хората, живеещи в 21 век (алтернативно - по-млади или/по-бедни/или на заплатКа и тн), пречи на големите бизнесмени и възрастни хора да си плащат кеш, щом така им е по-кеф?

Връзка към коментар
Мирослав Василев

Според мен, ако решиш да бъдеш гъвкав, ще си сложиш ПОС терминал, защото разбира се, не знаеш кой ще ти влезе в магазина/обекта. Все ще намериш, по-изгодни условия за ПОС терминал, които те устройват, ще завишиш леко цените (ако се налага), винаги има начини, стига да имаш желание. Защото, може би ще ти минат десетки хора и ако решат 10-15% на платят с карта и нямат кеш, просто ги губиш като клиенти.

Друг е въпросът, ако си познаваш пациентите като @AlexandraKo и на двете страни им е удобно да плащат в кеш, тогава има някакво разбирателство.

Другото което е както спомена и @funny масово се отказва да се ползва карта и според мен доста години, ще минат преди да минем към масово ползване на карти.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 12 минути , antea каза:

и как точно наличието на пос-терминал някъде, като опция за хората, живеещи в 21 век (алтернативно - по-млади или/по-бедни/или на заплатКа и тн), пречи на големите бизнесмени и възрастни хора да си плащат кеш, щом така им е по-кеф?

Не им пречи, но ако ти си единствения клиент,  или има още един двама,  които държите да плащате с карта, нужно ли е да се поддържа пос терминал?

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.