AlexandraKo Публикувано: 11 септември, 2021 Автор Публикувано: 11 септември, 2021 преди 2 часа, Alexander каза: На борда на А320 на една от най-добрите компании в света-Катар и то за първи път, но мисля на най-късият ми като време 25-28мин полет, Букурещ-София. вътре сме 10-15 пътника. А ти, от какво се оплакваш? Че хубаво, а полетът е кратък ли? 2
Lindt Публикувано: 13 септември, 2021 Публикувано: 13 септември, 2021 Чудя се около нас ли се случват странни неща или просто им обръщаме внимание... Ако си спомняте темата ми от миналата година, една съседка ни искаше прахосмукачката назаем. За целта просто влизаше у нас и ние така се научихме да заключваме. Обаче тя, за съжаление, почина и остави сина си сам в съседния апартамент. Тук някъде започва актуалната история. Съседът- наследник е с психически проблеми и няма близки роднини. Опростили сме му такси вход и уж наблюдаваме какво се случва с готовност някак да помогнем. Знаехме, че работи нещо. Иначе не чисти, не проветрява, понякога не си пие лекарствата и само камерите във входа записват какво прави. И така докато миналата седмица се появи един ром с патерици на етажа ни. После и една бременна жена. После един по-млад мъж, с патронче в ръка. А апартаментът спря да мирише зле, тоест май освен че живееха там, почистиха. По това време и домоуправителят, и всички започнахме да опитваме да стигнем до нашия съсед, тропайки на вратата. Не отваря и се показва само вечер след 22, когато май не може да дойде полиция на проверка. Появи се и един бял мъж, изглеждащ като охрана. Сега не знаем дали можем да спрем имотната мафия навреме. Подали сме жалба в полицията и трябва да гледаме камерите, на основание на което може да изискаме проверка кой живее на нашия етаж и дали е регистриран. Но всичко се случва супер бързо и май сме много закъснели. Ако някой има идеи какво можем да направим, да каже. 14 3
дядо Пепи Публикувано: 14 септември, 2021 Публикувано: 14 септември, 2021 преди 9 часа, Lindt каза: Ако някой има идеи какво можем да направим, да каже. От горчивия опит, който имам, мисля, че се движите по много тънък лед. Като най-удачно може би е да се опитате да намерите пододящ повод и начин за директен контакт насаме с момчето-собственик. И може би да му запалите няколко сигнални лампички, че може да се озове на улицата ( ако вече не е сторил непоправимото). Не знам дали някаква правна консултациа може да подскаже идея, или начин за някакъ вид ограничение за сделки с този имот. 1
Lindt Публикувано: 14 септември, 2021 Публикувано: 14 септември, 2021 преди 7 минути , дядо Пепи каза: От горчивия опит, който имам, мисля, че се движите по много тънък лед. Като най-удачно може би е да се опитате да намерите пододящ повод и начин за директен контакт насаме с момчето-собственик. И може би да му запалите няколко сигнални лампички, че може да се озове на улицата ( ако вече не е сторил непоправимото). Не знам дали някаква правна консултациа може да подскаже идея, или начин за някакъ вид ограничение за сделки с този имот. Вчера към 12 вечерта някак ги беше изгонил и се върна сам в апартамента. Тогава с него говориха домоуправител, Жижо и предният ни домоуправител, който живее на нашия етаж. Момчето е с лека шизофрения и разговорите са странни, все едно гледаш как включва и изключва пред теб. Не знае откъде ги познава тези хора и е уморен, защото " работи вечер в киноцентър" . Водили са го в къща в Малашевци, не знае защо и кога. Няма лична карта, но мисли, че я е дал като залог за сметка "в кафене, в което често ходи и няма проблем". Няма и моболен телефон, защото му се е счупил, но е "застрахован". По-миналата седмица другия ни съсед му помогна да си разбие вратата, той нямаше ключове и казваше, че не знае къде е бил и не е заключвал. Той нямаше и дрехи, така че му повярвахме, че не знае. Но сега вратата му не се заключва, а тези хора имат чип от блока. В общи линии събирайки парчетата от пъзела, не знаем дали може да се направи нещо, освен ако той днес не отиде в полицията и не каже, че няма документи, после да си направи лабораторни тестове, показващи, че е дрогиран или не си е пил медикаментите и съответно да се води невменяем. Но може като се наспи въобще да не помни, че е в опасност и трябва да прави нещо. 1
jul Публикувано: 14 септември, 2021 Публикувано: 14 септември, 2021 За съжаление нямате много полезни ходове, една огромна празнина е това в българското законодателство. От 2 опита с близки по различен начин хора се убедих, а до скоро смятах, че няма начин да няма начин. И при двата случая има близки, които искат да помогнат /и пак не могат/, при вас и това липсва.... Вие пак много сте успели да направите. Органите на реда също са с вързани ръце в голяма степен. 1
Lindt Публикувано: 14 септември, 2021 Публикувано: 14 септември, 2021 преди 5 минути , jul каза: За съжаление нямате много полезни ходове, една огромна празнина е това в българското законодателство. От 2 опита с близки по различен начин хора се убедих, а до скоро смятах, че няма начин да няма начин. И при двата случая има близки, които искат да помогнат /и пак не могат/, при вас и това липсва.... Вие пак много сте успели да направите. Органите на реда също са с вързани ръце в голяма степен. Аз всъщност се надявам да си намерим полицай или социален работник, който да се самосезира и да дойде когато трябва, евентуално преструвайки се, че не чува тези: "няма проблем, че нямам документи, телефон, ключове и дрехи" Или.. поне искам да се знае, че чудовищата са тук и търсят уязвимите хора. Може да запишем в училище хора с проблеми, да стимулираме работодатели да ги наемат, да се държим уважително, но не и да ги спасим. 8
Роми Публикувано: 14 септември, 2021 Публикувано: 14 септември, 2021 Момчето води ли се на отчет за заболяването? Ако да - мисля, че ще може да се предотврати продажба без съгласието на настойник. Дано да е такъв случая! Вижте и дали има банкова сметка. Ако има и в нея няма преведени пари, също може да се задействат социалните. 4 1
ДиянаВ Публикувано: 14 септември, 2021 Публикувано: 14 септември, 2021 преди 12 минути , Роми каза: Момчето води ли се на отчет за заболяването? Ако да - мисля, че ще може да се предотврати продажба без съгласието на настойник. Дано да е такъв случая! Вижте и дали има банкова сметка. Ако има и в нея няма преведени пари, също може да се задействат социалните. А за какво преведени пари? По евентуална сделка/продажба ли? @Lindt Дали е извършено до момента прехвърляне мога да проверя чрез отдалечен достъп в Имотен регистър, ако са му по-рядко срещани имената, иначе с ЕГН. Това, че няма лична карта момчето, може и да е плюс за него и имуществото му, но пък и има риск, ако я е “заложил”, някой да не я употреби. Все пак ще е необходим и нотариус, т.е. става по-сложно. 2 1
Роми Публикувано: 14 септември, 2021 Публикувано: 14 септември, 2021 преди 9 минути , ДиянаВ каза: А за какво преведени пари? По евентуална сделка/продажба ли? @Lindt Дали е извършено до момента прехвърляне мога да проверя чрез отдалечен достъп в Имотен регистър, ако са му по-рядко срещани имената, иначе с ЕГН. Това, че няма лична карта момчето, може и да е плюс за него и имуществото му, но пък и има риск, ако я е “заложил”, някой да не я употреби. Все пак ще е необходим и нотариус, т.е. става по-сложно. Да така е. А ако дори да има изповядана " сделка" , тя може са се спре при липса на съгласие от настойник и/ или социален работник. За деца под 18 години е сигурно, както и за лица под отчет. Ако не е под отчет - липса на плащане + експертиза от психиатър също могат да бламират вече изповядана сделка. 1
Duke Публикувано: 14 септември, 2021 Публикувано: 14 септември, 2021 преди 4 часа, Роми каза: Да така е. А ако дори да има изповядана " сделка" , тя може са се спре при липса на съгласие от настойник и/ или социален работник. За деца под 18 години е сигурно, както и за лица под отчет. Ако не е под отчет - липса на плащане + експертиза от психиатър също могат да бламират вече изповядана сделка. Да, евентуално би могло, но след няколко години размотаване по съдебните инстанции в които е ясно какво ще се случи с имота... @Lindt, умираш да се забъркваш в неприятности, но аз нали затова те следя отдалеч, за да те предупредя навреме... 😉 6
Lindt Публикувано: 14 септември, 2021 Публикувано: 14 септември, 2021 преди 6 минути , Duke каза: Да, евентуално би могло, но след няколко години размотаване по съдебните инстанции в които е ясно какво ще се случи с имота... @Lindt, умираш да се забъркваш в неприятности, но аз нали затова те следя отдалеч, за да те предупредя навреме... 😉 То стана така, че съседът има жив баща, пак с шизофрения, а за настойник на бащата свестен човек. Така че апартаментът е само 1/4 негов и сега като извикаме чичото- настойник и сменим чиповете в блока с нова, по-добра система, се надявам да оправим всичко. В общо линии се чувстваме малко по-спокойни сега, дано не е измамно. 10 11
chandni Публикувано: 14 септември, 2021 Публикувано: 14 септември, 2021 преди 11 минути , Lindt каза: и сменим чиповете в блока с нова, по-добра система, Наскоро минавахме през тази процедура, след като някой беше опожарил четеца на входната врата. Сменихме старите некриптирани пластмасови чипове с криптирани тип "копче", които не могат да се копират и се обучават само на центрлата на входа с мастър чипа. По този начин в такава ситуация просто се изключва компрометирания чип и не се налага да се сменя цялата централа и всички чипове. Криптираните чипове са по 10 лв за брой на фона на 1.50 за обикновените, но решихме, че си заслужава и избрахме такъв тип. 6 1
Lindt Публикувано: 14 септември, 2021 Публикувано: 14 септември, 2021 преди 1 минута , chandni каза: Наскоро минавахме през тази процедура, след като някой беше опожарил четеца на входната врата. Сменихме старите некриптирани пластмасови чипове с криптирани тип "копче", които не могат да се копират и се обучават само на центрлата на входа с мастър чипа. По този начин в такава ситуация просто се изключва компрометирания чип и не се налага да се сменя цялата централа и всички чипове. Криптираните чипове са по 10 лв за брой на фона на 1.50 за обикновените, но решихме, че си заслужава и избрахме такъв тип. Благодаря, мисля, че и ние сме стигнали до същото решение от вчера до днес. Но сме два блока и чипът ни отваря и вратата на двора. Ще трябва и другият блок да убедим в неотложността на тази промяна.
chandni Публикувано: 14 септември, 2021 Публикувано: 14 септември, 2021 преди 6 минути , Lindt каза: Благодаря, мисля, че и ние сме стигнали до същото решение от вчера до днес. Но сме два блока и чипът ни отваря и вратата на двора. Ще трябва и другият блок да убедим в неотложността на тази промяна. Хубавото на криптираните чипове е, че могат да бъдат обучени и да отключват некриптирана централа (естествено от същия тип). Обратното обаче е невъзможно. Некриптираните чипове не се разпознават изобщо от криптирана централа. Т.е. врата на двора би могла да се отключва и с новите криптирани ключове, ако са съвместими. Четецът изглежда така: а чиповете така: 3 1 1
ven62 Публикувано: 15 септември, 2021 Публикувано: 15 септември, 2021 Това възможно ли е !? https://www.vesti.bg/sviat/izklaha-nad-1400-delfina-kraj-fariorskite-ostrovi-6131052 А нас за едно тричане и две танцуващи мечки - луди ни направиха. 1 6
Nikolay Ivanov Публикувано: 15 септември, 2021 Публикувано: 15 септември, 2021 Избягвайте летище Бордо за излитане. Нещо ужасно е, и това го твърдят и други пътници, които бяха там. Летището е малко, тясно; има една огромна опашка за почти всички полети (без Еър Франс и Изи джет); после огромна опашка за сканиране на бордната карта; и накрая, след като излезеш от проверката на багажа, се оказваш в тясно пространство с... 1 магазин за алкохол и цигари (огромен!) и 1 бар, в който можеш да си купиш някой сандвич или кафе. На летището има 2 тоалетни: една в зона Шенген, и една в неШенген. Понеже летях вътре в Шенген, трябваше да вървя около 10 минути (нагоре и надолу по един ескалатор), за да стигна до единствената в нашата зона тоалетна. Междувременно, детето се изпика в един ъгъл, скришом, просто защото нямаше да издържи пътя. Места за сядане почти няма, около 90 процента от пътниците седяха на земята или стояха прави. Определено съветвам да се хване влак до някое нормално летище и да се излети оттам. Градът е прекрасен, но летището е истински резил. 6 3 2
AlexandraKo Публикувано: 15 септември, 2021 Автор Публикувано: 15 септември, 2021 преди 14 часа, ven62 каза: Това възможно ли е !? https://www.vesti.bg/sviat/izklaha-nad-1400-delfina-kraj-fariorskite-ostrovi-6131052 А нас за едно тричане и две танцуващи мечки - луди ни направиха. Е, ти пък! Ми всяка година е така - те си ги показват по новините, в целия свят, пък на тях, изобщо не им пука. И виж бройката - избиват все повече и повече . 1
ven62 Публикувано: 16 септември, 2021 Публикувано: 16 септември, 2021 преди 8 часа, AlexandraKo каза: Е, ти пък! Ми всяка година е така - те си ги показват по новините, в целия свят, пък на тях, изобщо не им пука. И виж бройката - избиват все повече и повече . Чувал бях, но не предполагах мащаба. Не съм от екзалтираните природозащитниците или такива на животни, но това "червено" море. Няма да им стъпим на тия Фарьорски острови ... тази година А, по принцип, ме вбесяват двойните стандарти... за което и ние сме си виновни. Да не задълбавам, че ще навлезем в народопсихология и политика. --- p.s. А, сетих се, преди години като ходих за първи път в Копенхаген и ме впечатлиха датчаните как броели рибите в провлака между Копенхаген и Малмьо преди и след построяването на моста-тунел и колко горди викаха, че не са намалели.... Брей... ... Дрън-дрън 6
Lindt Публикувано: 16 септември, 2021 Публикувано: 16 септември, 2021 преди 21 минути , ven62 каза: Чувал бях, но не предполагах мащаба. Не съм от екзалтираните природозащитниците или такива на животни, но това "червено" море. Няма да им стъпим на тия Фарьорски острови ... тази година А, по принцип, ме вбесяват двойните стандарти... за което и ние сме си виновни. Да не задълбавам, че ще навлезем в народопсихология и политика. --- p.s. А, сетих се, преди години като ходих за първи път в Копенхаген и ме впечатлиха датчаните как броели рибите в провлака между Копенхаген и Малмьо преди и след построяването на моста-тунел и колко горди викаха, че не са намалели.... Брей... ... Дрън-дрън Кои двойни стандарти пък те вбесяват, искаш всички ли да избиваме животни? По темата ти аз въобще съм зачеркнала посещението на тези острови и смятам, че ако се бяха сношавали повече с овце, и по-малко помежду си, потомството им щеше да е по-разумно. 7 2
ven62 Публикувано: 16 септември, 2021 Публикувано: 16 септември, 2021 преди 31 минути , Lindt каза: Кои двойни стандарти пък те вбесяват, искаш всички ли да избиваме животни? По темата ти аз въобще съм зачеркнала посещението на тези острови и смятам, че ако се бяха сношавали повече с овце, и по-малко помежду си, потомството им щеше да е по-разумно. преди 23 часа, ven62 каза: Това възможно ли е !? https://www.vesti.bg/sviat/izklaha-nad-1400-delfina-kraj-fariorskite-ostrovi-6131052 А нас за едно тричане и две танцуващи мечки - луди ни направиха. @Lindt , чети бре. Да цитирам @AlexandraKo: "Пенчо бре, чети! Пенчо не чете." Хмм, то май не е от AlexandraKo , но тя много често го използва ... за съжаление само по отношение на мен. преди 31 минути , Lindt каза: Кои двойни стандарти пък те вбесяват, искаш всички ли да избиваме животни? По темата ти аз въобще съм зачеркнала посещението на тези острови и смятам, че ако се бяха сношавали повече с овце, и по-малко помежду си, потомството им щеше да е по-разумно. Не мога да те разбера. Ти защищаваш ли животните или не. 6
ven62 Публикувано: 16 септември, 2021 Публикувано: 16 септември, 2021 преди 2 минути , Брани каза: Ти какво се правиш на "синя каска". Всички знаем, че твоята е черна. 😄 5
Lindt Публикувано: 16 септември, 2021 Публикувано: 16 септември, 2021 @ven62, четох ти го това, но не разбрах ти недоволен ли си, че няма такива неща тук или просто очакваш сами да си се сетим да ги махнем? Аз не виждам причина "едно тричане" да съществува. Даже не знам какво е точно, защото Жижо каза, че е по-добре да не прочитам нищо по темата, никога, изобщо, не. За танцуващите мечки нямам становище, по-скоро масовото им бракониерстване ме тревожи последните години. Обаче за втората част си прав, може би овните е трябвало да се сношават с тях 🤔
darinamarinova Публикувано: 16 септември, 2021 Публикувано: 16 септември, 2021 @Lindt Внимавайте с посещението на тези острови,там всяка жена е злато, за да не кажа оригиналната поговорка 🙂 https://www.dw.com/bg/мъката-на-фарьорските-мъже/a-45461830 1 1
ven62 Публикувано: 16 септември, 2021 Публикувано: 16 септември, 2021 преди 15 минути , Lindt каза: @ven62, четох ти го това, но не разбрах ти недоволен ли си, че няма такива неща тук или просто очакваш сами да си се сетим да ги махнем? Аз не виждам причина "едно тричане" да съществува. Даже не знам какво е точно, защото Жижо каза, че е по-добре да не прочитам нищо по темата, никога, изобщо, не. За танцуващите мечки нямам становище, по-скоро масовото им бракониерстване ме тревожи последните години. Обаче за втората част си прав, може би овните е трябвало да се сношават с тях 🤔 Проблема е сложен. Има си традиции. Има по-съвремени схващания. Има и доста лицемерие. Естествено не приветсвам тричането. За танцуващите мечки - леко ми е гадно, но леко. Едно време ги имаше и по улиците на София, както и маймунки. (Мале, колко съм древен) Но много хора харесват цирка, а циганите с мечките били лоши. Аз цирк не обичам - като видя животно 2 тона (слон) да си вдига лявото краче, после дясното - не ми е приятно. Същевременно ям месо и знам, че това всъщност е част от умряло (убито) животно и това не ми внася никакъв душевен дискомфорт. Гледането на кучета и котки в апартаменти - силно съм резервиран. Едва ли това е естествената среда за тях и друго, което за мен е по-важно - като си разхождат кучетата следите по тротоарите остават и често ги настъпвам или трябва аз да внимавам. Защо аз? Колкото до лицемерието - частично го засегнах. Но мога да дам и други примери. Коридата и тичането с бикове в някои градчета и селца в Испания. Специално коридата е доста жестока по отношение на биковете - доста ги мъчат преди да ги убият. Малко разхвърляно се получи, но се надявам че си ме разбрала. 12 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега