Eva eva Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 преди 13 минути , jorocontrola каза: Не виждам какво ще стане. Сравни консумацията и цените на кубик преди и сега, но мисля, че това е реалността. То се плаща като водата, цена на единица обем и консумация. Няма много какво да те излъжат ... И аз така мисля, това е положението... Просто цените са нагоре и то в пъти. Те вдигат няколко пъти газта с по 20 %, но като се вдигне 5 пъти с по 20 %, това не са 100 % 😞 Съвсем примерни са ми %, даже реалните са по-високи. Сега, от 01.01 с още 30 % нагоре.... Ето и статия - За година газът поскъпна 5 пъти за бизнеса и 3 пъти за бита. https://m.24chasa.bg/novini/article/10567083?fbclid=IwAR3BKx4D0VXzbMhYONgKPQgFkp7A_GohlQe09pzlNEyh9c7zAoiyc9smbwk 5
EliNik Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 преди 1 час, Eva eva каза: Нямам представа за котела. Знам, че е скъп и уж "най-икономичния". Имаме термоглави на радиаторите, общ терморегулатор, цялата къща е с изолация, имаме изолации и вътре, по стаите, дограмата е незнамсиколко камерна със специални стъкла, проветрява се по 1 минута, през деня се намаляват автоматично градусите, вечер се вдигат леко. Прави се профилактика, колко специалисти са идвали .... не е грешката при нас. Всички съседи са на газ и сметките са им нагоре в пъти. В интерес на истината следва да отбележа, че топлим доста голяма площ - към 180 квадрата... не знам вече... Много пари са това за 180кв. Ние сме към топлофикация с ежемесечен реален отчет, за ноември сме платили 770лв за 450кв отопление и 12 кубика вода. 2
jorocontrola Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 преди 2 часа, Eva eva каза: И аз така мисля, това е положението... Това е реалността за жалост. Нашите минаха на газ на село, че вече не са първа младост и сметките са в пъти спрямо това, което очакваха. Просто цената излетя последната година ... 2
Doctor Who Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 Как се отчита консумираното количество газ - само по обем, или има данни и за калоричност на горивото. Има ли възможност за личен, респ. независим контрол. 1
georgii Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 преди 2 часа, EliNik каза: Много пари са това за 180кв. Ние сме към топлофикация с ежемесечен реален отчет, за ноември сме платили 770лв за 450кв отопление и 12 кубика вода. На топлофикация ако вдигнат цените към реалните спрямо газа, спетката ще е Х 2 поне. Иначе газа се плаща на обем. 1
Nik Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 преди 19 минути , The Doctor каза: Как се отчита консумираното количество газ - само по обем, или има данни и за калоричност на горивото. Има ли възможност за личен, респ. независим контрол. Отчита се в м3 по разходомер, монтиран близо до жилището. Във фактурата отчетеното количество се преобразува в енергийни единици с коефициент, определен от "оператора на преносната мрежа". Коефициентът е различен за всеки месец, но с много близки стойности. Не мисля, че е до грешка във фактурата. Цената за доставка се вдигна от 28 лв. за ноември 2020г. до 93 лв. за ноември 2021г. За декември съм в тревожно очакване на фактурата след като видях написаното от @Eva eva. Ползващите газ за отопление сме прецакани, за нас няма мораториум на цените. Овергаз, в случая, прилагат цените приети от КЕВР. Но облажиха яко, когато миналата година от Булгаргаз им върнаха близо 30% от цената за потреблението за периода м.8.2019г. до м.03.2020г., а на мен Овъргаз за потребеното в този период ми върна 13.74 лв. което е 1.6%-1.7%. 1
Juliaaa Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 Октомври 2020 сметка за газ 90 лв, октомври 2021 - 420лв. Апартамент 110 Кв.м. И ми изпратиха мейл с обяснение, че имало много оплаквания за високите сметки, но те били високи щото имало промяна в цената на газа. Добре, че ми казаха, щото аз изобщо не го бях забелязала! 1 5
jul Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 Вече над час висим и не помръдваме около Наречен 😐 Какъв е този път, на който все нещо се случва?!? Тъкмо се зарадвах, че движението е рехаво и ще сме в Пловдив по светло, пък то 😢 Катастрофа било, дано няма пострадали...
Doctor Who Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 преди 50 минути , Nik каза: Отчита се в м3 по разходомер, монтиран близо до жилището. Във фактурата отчетеното количество се преобразува в енергийни единици с коефициент, определен от "оператора на преносната мрежа". Коефициентът е различен за всеки месец, но с много близки стойности. Не мисля, че е до грешка във фактурата. Цената за доставка се вдигна от 28 лв. за ноември 2020г. до 93 лв. за ноември 2021г. За декември съм в тревожно очакване на фактурата след като видях написаното от @Eva eva. Ползващите газ за отопление сме прецакани, за нас няма мораториум на цените. Овергаз, в случая, прилагат цените приети от КЕВР. Но облажиха яко, когато миналата година от Булгаргаз им върнаха близо 30% от цената за потреблението за периода м.8.2019г. до м.03.2020г., а на мен Овъргаз за потребеното в този период ми върна 13.74 лв. което е 1.6%-1.7%. В 1 м3 може да има различни газове, които не носят калории и за достигане на зададени параметри разхода се увеличава. Предпочитам да ползвам 1 м3 95 октанов бензин, който плащам като такъв, но не и някакъв със съдържание 80 или по-малко. Него обаче мога да измеря, както мога да измеря и калоричността на различни типове пелети или други горива. Как може да се провери/измери енергията, която носи 1 м3 газ. Преди 1 час, georgii каза: Иначе газа се плаща на обем. 1
georgii Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 преди 7 минути , The Doctor каза: В 1 м3 може да има различни газове, които не носят калории и за достигане на зададени параметри разхода се увеличава. Предпочитам да ползвам 1 м3 95 октанов бензин, който плащам като такъв, но не и някакъв със съдържание 80 или по-малко. Него обаче мога да измеря, както мога да измеря и калоричността на различни типове пелети или други горива. Как може да се провери/измери енергията, която носи 1 м3 газ. По-важно е че разходомера по който се отчита е разходомер за обем, така че няма как да отчита друго. Под "газ" в моя пост разбирайте "природен газ". А другите мисля че разбраха.
Nik Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 преди 4 минути , The Doctor каза: В 1 м3 може да има различни газове, които не носят калории и за достигане на зададени параметри разхода се увеличава. Предпочитам да ползвам 95 октана бензин, който плащам като такъв, но не и някакъв със съдържание 80 или по-малко. Него обаче мога да измеря, както мога да измеря и калоричността на различни типове пелети или други горива. Как може да се провери/измери енергията, която носи 1 м3 газ. Не знам какви газове има, но ето това пише на фактурата ми: И к-вото енергия 1.793840 MWh го умножават по отделни цени за доставка, разпределение и подобни други, финализират с 20% и ... сравнение при почти еднакво потребление ноември 2020 и 2021 - 117 лв. срещу 269 лв. 3
georgii Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 преди 23 минути , Nik каза: Не знам какви газове има, но ето това пише на фактурата ми: И к-вото енергия 1.793840 MWh го умножават по отделни цени за доставка, разпределение и подобни други, финализират с 20% и ... сравнение при почти еднакво потребление ноември 2020 и 2021 - 117 лв. срещу 269 лв. 1.79 MWh по "замразените " цени на тока са около 380 лв., което показва че "мача" е все още в полза на природния газ .... 1
jungfraujoch Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 преди 6 часа, Eva eva каза: в пъти му е увеличението И ние сме на газ.Всяка година има увеличение на газта,но тази година е драстично.Това е положението. 2
Иван Попов Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 Ами ако се замисли човек всичко стана много скъпо, дървата са около 120 лв. кубик дърва, а дървесни пелети са около 700 лв. за тон. А за газта да не говорим, че ще има сигурно и още увеличение. Ама това, което пишете наистина е много скъпо. 1
Doctor Who Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 Преди 1 час, georgii каза: По-важно е че разходомера по който се отчита е разходомер за обем, така че няма как да отчита друго. Под "газ" в моя пост разбирайте "природен газ". А другите мисля че разбраха. Всеки разходомер отчитащ обем може за отчита и други флуиди близки до този, за който е предназначен. Всеки водомер може да се върти ако вместо вода през него преминава въздух например. В природния газ може да има множество газове без енергийна стойност, но да бъдат успешно отчетени и платени. За другите, които разбраха всичко ще уточня, че "природен газ" е понятие, което определя различен състав в зависимост къде е добит газа. Благодаря за коментара и поясненията, които ми напомниха един хубав виц, който ще споделя в правилната тема! :) 4
Eva eva Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 Да ви кажа честно изобщо не ме интересува как се измерва този газ, от какви газове се състои, какви са параметрите във фактурата и колко много е изгоден спрямо не знам си кое. В крайна сметка важно е в края на месеца какво идва за плащане. Затова - айде копчето и до тук. Тая няма да я бъде. Както сега се вдига цената от 01.01 ние какво правим - сметката за януари ще е 1 200 лв. за 18-20 градуса?! Само топлата вода на газ ще оставим ... засега. Наредихме радиатори на ток, с термостати, ще се пускат 1 ч. преди лягане по спалните, в дневната - ще се пуска само вечер и това е положението. 6 1
Doctor Who Публикувано: 3 януари, 2022 Публикувано: 3 януари, 2022 преди 32 минути , Eva eva каза: Да ви кажа честно изобщо не ме интересува как се измерва този газ, от какви газове се състои, какви са параметрите във фактурата и колко много е изгоден спрямо не знам си кое. В крайна сметка важно е в края на месеца какво идва за плащане. Затова - айде копчето и до тук. Тая няма да я бъде. Както сега се вдига цената от 01.01 ние какво правим - сметката за януари ще е 1 200 лв. за 18-20 градуса?! Само топлата вода на газ ще оставим ... засега. Наредихме радиатори на ток, с термостати, ще се пускат 1 ч. преди лягане по спалните, в дневната - ще се пуска само вечер и това е положението. Правилно! До края на март електроенергията за битови потребители ще е най-изгодна за отопление. Силно се надявам за следващия зимен сезон пазара да е регулирал цените на енергоносителите. 6
DGTG Публикувано: 4 януари, 2022 Публикувано: 4 януари, 2022 преди 14 часа, Eva eva каза: Да ви кажа честно изобщо не ме интересува как се измерва този газ, от какви газове се състои, какви са параметрите във фактурата и колко много е изгоден спрямо не знам си кое. В крайна сметка важно е в края на месеца какво идва за плащане. Затова - айде копчето и до тук. Тая няма да я бъде. Както сега се вдига цената от 01.01 ние какво правим - сметката за януари ще е 1 200 лв. за 18-20 градуса?! Само топлата вода на газ ще оставим ... засега. Наредихме радиатори на ток, с термостати, ще се пускат 1 ч. преди лягане по спалните, в дневната - ще се пуска само вечер и това е положението. И ние сме на газ, но тази зима изобщо не смея да пусна отоплението на газ. Само за топла вода за м.декември сметката ни е 175 лв. (трима човека), за ноември бяхме 150 лв., като миналата година през по-студените месеци за топла вода (без отопление) сме плащали около 75-80 лв. Засега се отопляваме с климатици и то добре, че не сме имали някакви страшни студове. През декември майка ми се опита да се отоплява с газ, като отопляваше само една стая от около 24 м2 и то не повече от 18 градуса и сметката, която й дойде е за 204 лв., та сега и тя минава на отопление с ток. И аз винаги съм се чудила какво точно ми обясняват във фактурата колко ми е "изгодно" да ползвам газ... 6
ivan69 Публикувано: 4 януари, 2022 Публикувано: 4 януари, 2022 Моята сметка за газ е 400 лв. за Декември , за Ноември беше 250 лв. Отопляваме 100м2 и ползваме топла вода .Държим доста топло 23-24 градуса навсякъде. Като чета горните мнения , май съм объркал темата , трябва да пиша в Искам да се похваля. 5 1
chandni Публикувано: 5 януари, 2022 Публикувано: 5 януари, 2022 Тъкмо един познат се жалва във фейса... Цитат Представям две фактури за цената на газа (за MWh) . Едната е от Декември 2020г, другата от Декември 2021г. Вижда се увеличение с около 370% за тази една година (или 3,7 пъти на прост език). И това е без последното увеличение на цената от над 30% от 01.01.2022. 2 1
Doctor Who Публикувано: 5 януари, 2022 Публикувано: 5 януари, 2022 преди 14 часа, chandni каза: Тъкмо един познат се жалва във фейса... Електроенергия за промишлеността е увеличена в същия порядък.
crazyhorse Публикувано: 5 януари, 2022 Публикувано: 5 януари, 2022 преди 10 минути , chandni каза: Тъкмо един познат се жалва във фейса... Почнали са и газа да го доставят с кофи до домовете(подобно на тока)... 1
DaBo Публикувано: 5 януари, 2022 Публикувано: 5 януари, 2022 Дойдохме си в БГ за една седмица да свършим много планирани задачки-закачки. Ами как беше лафът за плановете и Господ?! Сега лежим и двамата с някакъв чревен вирус. Моят мъж започна да завръндисва малко, ама аз съм превита на две… 10
Дани Магелани Публикувано: 5 януари, 2022 Публикувано: 5 януари, 2022 Преди 1 час, DaBo каза: Дойдохме си в БГ за една седмица да свършим много планирани задачки-закачки. Ами как беше лафът за плановете и Господ?! Сега лежим и двамата с някакъв чревен вирус. Моят мъж започна да завръндисва малко, ама аз съм превита на две… Бързо оздравяване! 1 1
Светославов Публикувано: 6 януари, 2022 Публикувано: 6 януари, 2022 преди 13 часа, DaBo каза: Моят мъж започна да завръндисва малко, ама аз съм превита на две… И на теб скорошно давръндисване! Ние минахме през някакво грипче, класическо, ама то и си му е времето. 1 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега