Прескочи до съдържание

Air Baltic-периодични промоции (обща тема)

Препоръчани мнения

Публикувано:

Магеланци, вчера airBaltic помоли правителството за 30 милиона краткосрочен займ, и уж го одобриха. Уж заради цените на горивото, който станаха много високи. airBaltic asks for state loan due to fuel prices / Article
Kато цяло положението не е добро. Днеска премиерката на Латвия също каза, че възможно на аирБалтик ще му трябва още някъде лятото. Но също вика че е стратегическа компания и т.н. 
Бондовете на аирБалтик паднаха този месец драстично (340 милиона които взимаха на 14.5%) https://live.deutsche-boerse.com/bond/xs2800678224-air-baltic-corporation-a-s-14-5-24-29.

Това го споменавам тук, за да знаете че има риск най-малкото да почнат да оптимизират полетната мрежа (казаха че преразглеждат profitability на разните направления) и могат да отменят полетите. Затова, като планирате пътуванията, взимайте хотелите да са с възможност за отмяна. За всеки случай.

Мисля че правителството ще кихне още пари да си я задържи на повърхност, понеже е стратегическа за тях компания. 
Поздрави от Рига.

• Харесвам 10
  • Шок 1
  • Замислям се 3
Публикувано:
преди 58 минути , phasma каза:

Магеланци, вчера airBaltic помоли правителството за 30 милиона краткосрочен займ, и уж го одобриха. Уж заради цените на горивото, който станаха много високи. airBaltic asks for state loan due to fuel prices / Article
Kато цяло положението не е добро. Днеска премиерката на Латвия също каза, че възможно на аирБалтик ще му трябва още някъде лятото. Но също вика че е стратегическа компания и т.н. 
Бондовете на аирБалтик паднаха този месец драстично (340 милиона които взимаха на 14.5%) https://live.deutsche-boerse.com/bond/xs2800678224-air-baltic-corporation-a-s-14-5-24-29.

Това го споменавам тук, за да знаете че има риск най-малкото да почнат да оптимизират полетната мрежа (казаха че преразглеждат profitability на разните направления) и могат да отменят полетите. Затова, като планирате пътуванията, взимайте хотелите да са с възможност за отмяна. За всеки случай.

Мисля че правителството ще кихне още пари да си я задържи на повърхност, понеже е стратегическа за тях компания. 
Поздрави от Рига.

займ???

• Харесвам 1
Публикувано:
В момента, polyglota80 каза:

займ???

заем 🙂

Но може и да се окаже държавна субсидия, че не е много ясно дали ще се върне...

• Харесвам 4
Публикувано:

Това не е правописна грешка, а дума на руски език. :smile: При билингви, особено които ползват едновременно два близки езика, е често явление. 
Съвсем нормално е, защото в ежедневието на @phasma (вероятно) навсякъде се говори руски.

За да ги разграничаваш двата езика твърдо, трябва или да си филолог със стаж и добри познания по двата езика, или постоянно да ти е включен мозъкът на вълна „чакай да не сгреша“. 

• Харесвам 9
Публикувано:
Just now, Argentique said:

Това не е правописна грешка, а дума на руски език. :smile: При билингви, особено които ползват едновременно два близки езика, е често явление. 
Съвсем нормално е, защото в ежедневието на @phasma (вероятно) навсякъде се говори руски.

За да ги разграничаваш двата езика твърдо, трябва или да си филолог със стаж и добри познания по двата езика, или постоянно да ти е включен мозъкът на вълна „чакай да не сгреша“. 

Вярно си е, ползвам 4 езика, и да , понякога бъгвам. Заем си е, ама главното беше да ви предупредя за рисковете.
Поздрави!

• Харесвам 16
  • Благодаря 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Утре ще решават да одобрят заема и на какви условия. Мвждувременно предупреди, че поради скъпото гориво, ще оптимизират полетите през Май. Очакват 5% от разписанието за май да се променят ( речи отменят). https://eng.lsm.lv/article/economy/transport/13.04.2026-ltv-airbaltic-will-adjust-its-flight-schedule-in-may.a642746/

Тьй че внимавайте да не се натресете с неотменяеми хотели. Дажи в самата новина аирБалтик препоръчва да си имате застраховка.

Поздрави от Рига.

• Харесвам 11
Публикувано:

До колкото ми е известно те и преди войната не бяха в цветущо състояние, сега само повече се доближават до фалит. А не ми се вярва да искат да ги държат на командно дишане дълго време. Дали Луфтханза няма да ги прилапа целите.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 14.04.2026 г. в 9:32, horus92 каза:

До колкото ми е известно те и преди войната не бяха в цветущо състояние, сега само повече се доближават до фалит. А не ми се вярва да искат да ги държат на командно дишане дълго време. Дали Луфтханза няма да ги прилапа целите.

Аз като гледам, и Lufthansa не са в най-добрата си форма в момента. Стачките и разходите определено им влияят, а без подкрепа от държавата положението щеше да е още по-трудно.

Така че не съм сигурен доколко биха тръгнали да поемат още тежест в момента, но пазарът си е динамичен – нищо не е изключено. Това си е лично мнение, разбира се.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 минути , Lindt каза:

А одобриха ли го този заем ?

Преди около 34мин:

image.png.96342bb1fa904a52ef38ff5e45da37a6.png

https://eng.lsm.lv/article/politics/saeima/16.04.2026-saeima-committee-backs-eur-30-million-loan-to-airbaltic.a643241/#:~:text=At a meeting of the,the national airline "airBaltic".

ПП: Нека имаме редовно полети до края на юли (че да се върнем лятото от Литва). После да правят каквото искат...

• Харесвам 3
  • Шок 1
Публикувано:

Тия дни за малко да падне правителствената коалиция поради разприте покрай airBaltic.
Един от коалиционните партньори не поиска да гласува за 30 милиона заем, искаше повече подробности и най накрая искаше оставка на министъра по транспорта. Днес сутрин уж обявиха че са се договорили, и ги пуснаха тия 30М, за да спасят летния сезон (а той е и най-печеливш).
Но като цяло на airBaltic ще и трябват още 150-200М за да оцелеят зимата, и тук вече става сериозно. Сега се говори за реструктуризация и вероятно смаляване на авиокомпанията. Аз лично не мога да разбера как с такива бая дебели цени все са в минус. Ама като успяха да изпържат един А220 при тестовете, та да не става даже за ремонт, и записаха за това 6 милиона загуба от 40 и кусур за миналата година.

Това е де факто 3ти голям форс-мажор в близката история на airBaltic:

1. 2020-2022 Ковид - набълбукаха се с  доста загуби и държавата вливаше ако правилно се сещам 250М, проблеми с ремонт на PW двигателите - много забавяния, самолети стоят без двигатели, докато авиокомпанията наема wet lease от Carpatair и им подобни за лятото.

2. 2022- ??? : Затваряне на небето на Русия. airBaltic доста летеше на изток, най вече Москва/Ст Петербург и много code-share с руските авиокомпании. Пре-кредитиране 380М под убийствени проценти 14.5%, коэто прави 50М годишно да се плаща само проценти, без главницата

3. 2026 - скъпото гориво можеше да стане последната капка, но засега 30М им дадоха да минат лятото, а там през октомври идват избори и ще видим какво ще измислят.

Всеки случай нещо има гнило в airBaltic - при най нови и економични самолети, половината от които дават заедно с eкипажите на Луфтханза груп, при цените на билетите доста солени (гледам на цени на Раян и Wizz от София и ми се плаче), и пак трупат загуби. Явно много хорица от правителите са се прицоцали на хубави заплати в тази авиокомпания...

Това е положението, да ни са честити 30М и летния сезон, за зимния и догодина не се знае.

Поздрави от Рига!

• Харесвам 7
  • Замислям се 2
Публикувано:
58 minutes ago, phasma said:

Тия дни за малко да падне правителствената коалиция поради разприте покрай airBaltic.
Един от коалиционните партньори не поиска да гласува за 30 милиона заем, искаше повече подробности и най накрая искаше оставка на министъра по транспорта. Днес сутрин уж обявиха че са се договорили, и ги пуснаха тия 30М, за да спасят летния сезон (а той е и най-печеливш).
Но като цяло на airBaltic ще и трябват още 150-200М за да оцелеят зимата, и тук вече става сериозно. Сега се говори за реструктуризация и вероятно смаляване на авиокомпанията. Аз лично не мога да разбера как с такива бая дебели цени все са в минус. Ама като успяха да изпържат един А220 при тестовете, та да не става даже за ремонт, и записаха за това 6 милиона загуба от 40 и кусур за миналата година.

Това е де факто 3ти голям форс-мажор в близката история на airBaltic:

1. 2020-2022 Ковид - набълбукаха се с  доста загуби и държавата вливаше ако правилно се сещам 250М, проблеми с ремонт на PW двигателите - много забавяния, самолети стоят без двигатели, докато авиокомпанията наема wet lease от Carpatair и им подобни за лятото.

2. 2022- ??? : Затваряне на небето на Русия. airBaltic доста летеше на изток, най вече Москва/Ст Петербург и много code-share с руските авиокомпании. Пре-кредитиране 380М под убийствени проценти 14.5%, коэто прави 50М годишно да се плаща само проценти, без главницата

3. 2026 - скъпото гориво можеше да стане последната капка, но засега 30М им дадоха да минат лятото, а там през октомври идват избори и ще видим какво ще измислят.

Всеки случай нещо има гнило в airBaltic - при най нови и економични самолети, половината от които дават заедно с eкипажите на Луфтханза груп, при цените на билетите доста солени (гледам на цени на Раян и Wizz от София и ми се плаче), и пак трупат загуби. Явно много хорица от правителите са се прицоцали на хубави заплати в тази авиокомпания...

Това е положението, да ни са честити 30М и летния сезон, за зимния и догодина не се знае.

Поздрави от Рига!

Известно е , че много често държавата е лош стопанин.Когато е много богата може да си го позволи.Латвия , едва ли.

• Харесвам 1
Публикувано:

Последната година и половина, на няколко пъти ми се случва Еър Балтик да изпълняват полети на Бръсълс Еърлайнс, с целият им екипаж. Менютата на храна и напитки са на Бръсълс Еърлайнс. 

• Харесвам 1
Публикувано:
49 minutes ago, zon said:

Последната година и половина, на няколко пъти ми се случва Еър Балтик да изпълняват полети на Бръсълс Еърлайнс, с целият им екипаж. Менютата на храна и напитки са на Бръсълс Еърлайнс. 

Точно това е абсурда, имат уж 50+ нови самолета A220, отнтях дават почти половината на wet leasing на Lufthansa group (Brussels airlines са част от Lufhansa group), a няколко свои им стоят без двигатели, понеже PW тотално забавят обслужването на двигателите. Поради недостиг на самолети за лятната програма airBaltic взимаха wet lease от CarpatAir, и даже една българска авиокомпания. Естественно продавайки билети за дебели пари и с реклама че ще летиш на A220, а за няколко дена до полета пращаха че самолета е сменен на А319 на 20+ годинки.но беше по-добре така, отколкото да отменят полети.

Поздрави от Рига.

• Харесвам 4
Публикувано:

Не бях поглеждал , но наистина Wizz изобщо не присъстват в Латвия , а Ryanair сега са орязали и бездруго сравнително малкото си полети до там.Ако цените са високи, как Air Baltic успява да държи конкуренцията далеч ? 

Публикувано:

И аз имам едно ходене до Талин средата на Юли, дано се задържат лятото, пък и това трябва да им е най-силният сезон. Крепя се на този факт най-вече.

Публикувано:
преди 16 часа, phasma каза:

Че има доста лапане е ясно, ама малко сравняваш круши и сливи.

За airBaltic намирам "maintaining a load factor of 76%".

За Ryanair "Ryanair consistently maintains a very high load factor, typically operating between 92% and 96%".

Повечето хора купуват билети на промо и не се хвърлят, когато цените са високи. Планирам 4 полета с тях лятото. Платил съм под 80Е общо. И все пак има разлика в услугата на airBaltic и истинските лоукост авиокомпании. За 4 билета с Уиз или Раян ще платя толкова или повече само за голям ръчен багаж реално. А много хора си плащат...

Очевидно има фактори като Ковид и войната в Уркайна, които не помагат допълнително. Опитват се и да играят някаква "социална роля" с честите полети в региона, което допълнително намалява load factor, а и там цените са относително ниски, защото има и автобуси за малко по-малко пари и малко повече време и няма как да стане иначе. Не мога да намеря статистика за пътниците по месеци, ама едва ли много народ се е юрнал да пътува в тази посока зимните месеци и т.н., и т.н.

Аз лично много ги харесвам. Добро отношение и обслужване. Дават подаръчета за децата. Не планирам повече ходения в района засега след лятното, но им пожелавам повече пътници и успехи. Специално са София за светъл лъч в сегнемта на не-лоукост полетите, който намалява с годините за жалост 😞

• Харесвам 4
Публикувано:
1 hour ago, jorocontrola said:

Повечето хора купуват билети на промо и не се хвърлят, когато цените са високи.

За нас е ясно , но латвийците като нямат нашия избор ? Все трябва с нещо да летят целогодишно. Странно ми е, защо О'Лиъри няма интерес да ги фалира , но може да има и държавни протекции за които не знаем.

Ама все тая , стискам палци да оцелеят и да си направите полетите.

Публикувано:
преди 3 часа, stanimir каза:

Странно ми е, защо О'Лиъри няма интерес да ги фалир

Даа, интересно.  Виждам, че Раянеър имат полети от Рига до 22 града в Европа.

А Уизеър нямат полети ни до Латвия, ни до Ирландия (там, пък смеят ли). Но помня как W!Zz фалираxa Малев в Унгария 😄

• Харесвам 1
Публикувано:
5 minutes ago, Hakkâri Spor said:

Раянеър имат полети от Рига до 22 града в Европа.

Голяма част от тях ги приключват в близкия месец-два.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.