wilks Публикувано: 15 май, 2013 Сподели Публикувано: 15 май, 2013 Ако обаче говорим за AC/DC съм напълно съгласен, че мултимедията единствено може да попречи на Ангъс да види в кой точно момент Браян ще влезе в "Thunderstruck" и в резултат на това да се получи някой гаф... Аз пък ако ще ходя на DC да гледам дали Браян ще се размине с Ангъса, и дали еди кой си риф не е изсвирен 3 сек. преди този както е в записа на CD-то, по-добре хич да не ходя Малко се повтарям, но за мен DC са такива чудовища в рока, че някакви музикални разминавания, или несъответствия на концерт, са последното нещо, което ще ме впечатли. Ако изобщо го усетя или забележа. Само исках да отчета, че примера с австралийците в случая не беше най-показателен. Според мен поне. Връзка към коментар
Duke Публикувано: 15 май, 2013 Сподели Публикувано: 15 май, 2013 Очевидно не съм успял да подскажа по-ясно вложената ирония в примера, но карай... Връзка към коментар
Георги Публикувано: 15 май, 2013 Сподели Публикувано: 15 май, 2013 Капитане, жестоко бъркаш сравнението. Защо концерт да е само и единствено музикално изпълнение? Ако отидеш на театър пак ли очакваш да няма никакви декори и костюми,и актьорите да са стъпили на по едно дървено трупче за да е всичко чисто и неопетнено от зрителни дъвки? Специално за Стената, това не е музикален концерт, това е представление. От край време флойд държат на специалните ефекти, било със саунда, било със обложките, било със мултимедийни ефекти. Това не ги прави по-лоши от Черно Фередже, които си джиткат на акустичните китари. Просто са различен тип представление, ябълки и круши. А който иска перфектен саунд, на живо рядко ще го получи, освен ако не броим симфоничните зали със специалната акустика. Независимо дали зад гърба на изпълнителя има черен чаршаф или огромен екран. Ама това означава общо взето да се ограничим до класическата музика, което е доста тесногръдо. Връзка към коментар
captain_oveur Публикувано: 15 май, 2013 Сподели Публикувано: 15 май, 2013 :D :D :D :D :D :D Капитане, жестоко бъркаш сравнението. Защо концерт да е само и единствено музикално изпълнение? Ако отидеш на театър пак ли очакваш да няма никакви декори и костюми,и актьорите да са стъпили на по едно дървено трупче за да е всичко чисто и неопетнено от зрителни дъвки? Специално за Стената, това не е музикален концерт, това е представление. От край време флойд държат на специалните ефекти, било със саунда, било със обложките, било със мултимедийни ефекти. Това не ги прави по-лоши от Черно Фередже, които си джиткат на акустичните китари. Просто са различен тип представление, ябълки и круши. А който иска перфектен саунд, на живо рядко ще го получи, освен ако не броим симфоничните зали със специалната акустика. Независимо дали зад гърба на изпълнителя има черен чаршаф или огромен екран. Ама това означава общо взето да се ограничим до класическата музика, което е доста тесногръдо. Не, не бъркам. Казах, че не отричам напълно мултимедията, но понякога, само понякога, ми идва в повечко. И това "понякога" общо взето се отнася до "стадионните" групи, които всеки ги знае кои са. Мен "Стената" ме впечатли първо от филма, а след това от слушане от касета на дека. Вярно, вече бях "образно натоварен" от филма. Но има още десетки групи, които са ме впечатлили точно по същия начин, само със слушане на музиката им и приемане на посланията им по мой си, личен начин, с "мултимедия", ако мога така да се изразя, родена в моя мозък, настроена на моята честота и отразяваща моето битие и възгледи. На концерти ходя, за да се забавлявам, по-точно ходех. И понеже ходех предимно на любими групи и изпълнители, слабо ме интересуваше дали са облечени като героите от "Стар трек" или са по потници, дали около тях свети, гърми, трещи или валят жаби. Разбира се, мултимедията прави впечатление и така нататък, но сега ако ме питаш - малко си спомням от десетките концерти, на които съм ходил, точно от тая част. Театърат е друго изкуство, там гледам други неща. В театъра обикновено актьорите изпълняват пиеса, писана от съвсем друг човек, често и от друга епоха. За разлика от поп- и рок-музикантите, които изпълняват свои неща. За мен това е важна подробност. Ти в Холандия ли си сега? Е тия тиквеници ги гледах преди ехееее...години в "Христо Ботев" Връзка към коментар
Георги Публикувано: 15 май, 2013 Сподели Публикувано: 15 май, 2013 Един вид сравняваш книгата и филма правен по книгата и филма не ти харесва. Което често се случва. Но специално групи като ПФ, им е заложено още поначало представлението, което изнасят на живо. Имам предвид, дори в самите албуми има много бекграунд звуци, копирани от тук, от там, в Стената едни от най-важните послания са в бекграунда и се чуват едва едва. Но както и да е, вкусове всякакви, но аз лично не намирам нищо лошо в зрелището. Естествено, когато е правено с мисъл както е при Стената, а не е просто самоцел. Самолетчето, което се удря в дувара, не е просто щото е много ефектно, излишно е да ти казвам и цялото строене и срутване на стената колко е епично, не само като зрелище, но като послание...еми извинявай, ама това не може да се предаде на акустична китарка и липса на осветление. Да, на тоя юнак два пъти ми се е случвало да му ходя на концерт, единия път в БГ на рождения ден на Тангра, а втория беше преди няколко месеца в един бар в Хага с безплатен вход 1 Връзка към коментар
wilks Публикувано: 15 май, 2013 Сподели Публикувано: 15 май, 2013 Сега да се допълня относно разминаването с Duke за DC, че не успях да схвана иронията 4-5 мнения по-нагоре. Може някой да ме обвини в пристрастие, и няма да е много далеч от истината. Но при тази банда шоуто и ефектите също са неизменна част от live концертите им. Въпреки че са на по 60+ години, аз само като ги слушам на аудио запис, си представям шпагатите и кълченето на Ангъс. Дотолкова са отработени при тях всички детайли, че са станали тяхна запазена марка по цял свят. Машини, въпреки възрастта, алкохола, нездравословния живот. Или може би точно заради всичко това. Ангъс ако го срещна на улицата, и ако не знам кой е, ще си помисля, че е нелечимо болен старец пред разпадане. Но качи ли се на сцената с ученическото костюмче, хване ли китарата, става пружина. И ако не си свали черните бермуди, и надупи срещу публиката с AC/DC боксерките на The Jack под възгласите на екзалтираните фенове и фенки, все едно не е имало техен концерт. Или падането на камбаната на Hells Bells, локомотива с пушека нa rock'n'roll train. Всичката бутафория, търкалянето по подиума, специфичното му подскачане, са невероятна енергична бомба за публиката, и така са замислени, че да предадат и заредят с настроение и енергия всеки човек на стадиона или залата. И дълго след това да помни освен музиката, и детайлите от сценичната хореография. Не че ако го няма всичко това, сами по себе си DC няма да са рок легенда заради музиката, рифовете, текстовете и специфичния стържещия глас на Браян. Но ефектите им са далеч от елементарно режисирана самоцел, колкото да отбият номера, и да привлекат някой зрител повече. Наясно съм, че който не им е фен, едва ли мисли по този начин. Както за мен педалското кълчене на Axel с хипарската кърпа на главата и на единия крак, ми идват леко в повече. Оценявам гласовите му възможности (като ги имаше), и без да ми е нужно да го гледам. В същото време и при Steven Tyler го има чувствения драматичн и сърцеръздирателен елемнт в поведението при баладите, но неговите ми изглеждат някак по-естествени. Въпрос на лична харизма на различните изпълнители. И най-вече на възприемане от всеки отделен човек по различен начин. 2 Връзка към коментар
Elena Публикувано: 16 май, 2013 Автор Сподели Публикувано: 16 май, 2013 Оффф само ми развалихте размислите и страстите за Бон Джоуви... 1 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 16 май, 2013 Сподели Публикувано: 16 май, 2013 На концерти ходя, за да се забавлявам, по-точно ходех. И понеже ходех предимно на любими групи и изпълнители, слабо ме интересуваше дали са облечени като героите от "Стар трек" или са по потници, дали около тях свети, гърми, трещи или валят жаби. Разбира се, мултимедията прави впечатление и така нататък, но сега ако ме питаш - малко си спомням от десетките концерти, на които съм ходил, точно от тая част. Това уточнение по-горе е много важно! Първият концерт, който съм посетил е този на ФСБ в зала "Универсиада" през далечната 1983 г. Магията на живото представление е свещена за всеки меломан. Да, вярно е, има меломани, които предпочитат стерилните студийни записи и считат живата изява за компромис от гледна точка на музикалното изкуство. Доколкото разбирам, говориш в минало време за впечатленията си от посетени концерти. Затова ще се опитам да обясня нещо много важно, което може би в крайна сметка ще промени становището ти, макар, че не това е моята цел... След като в края на 90-те навлязохме в ерата на mp3 и свободното споделяне на файлове в интернет, статуквото в музикалната индустрия беше буквално разбито. Доста години бяха необходими на индустрията да се съвземе и да открие противоотрова на нелегалния даунлоуд. И тук не става дума само за малките (независими) групи и артисти, иде реч за цялата индустрия от The Rolling Stones до Pendragon, например. Преди известно време беше намерено лекарство. Както много често се случва, хората от бизнеса погледнаха назад в историята и решиха да повторят стъпките на първопроходците през 60-те. Така възникна нов бум на концертни турнета, като този бум включва абсолютно всички, които имат отношение към музикалната индустрия. Групите и изпълнителите разбраха, че единствените начини за компенсация на причинените загуби от санитарно ниските ръстове на продажби на легални музикални продукти се наричат продажби на билети за концерт и съпътстващ тура мърчиндайз. Така рокаджиите отново тръгнаха по турнета. Постепенно стана ясно, че не става само с ядене и големите започнаха да се надцакват с все по-мащабни и ефектни сцени, декори, визуални ефекти и т.н. Естествено за това в пълна степен спомогна и технологичния бум в сферата на аудио-визуалната техника през последното десетилетие. Дори титани на чистия рок, като AC/DC не посмяха да подминат тенденцията и създадоха едно наистина мащабно шоу за последното си турне... Не искам да досаждам и отегчавам останалите, но се надявам да си разбрал какво се опитвам да кажа, защото горното почива на достоверни факти. От тази гледна точка вече е лесно да направим вътрешна диференциация според различните музикални жанрове и стилове. Групи и изпълнители, които се изявяват в прогресив/арт рок стилистиката, съвсем логично залагат на сериозни сценични ефекти, защото тези ефекти по възможно най-добър начин се вписват в изпълняваната от тях музика и задоволяват претенциите на артистичната публика. Георги, достатъчно много е казал по този въпрос относно посланията в музиката и лириката на Пинк Флойд. Аз бих те приканил да прочетеш отново текстовете на "Стената", да се запознаеш с бекграунда около този албум и може би, казвам може би, тогава ще осъзнаеш, че Родж няма как да представи този проект без съпътстващата го мащабна визуализация... И съвсем накрая. Благодарение на ожесточената конкуренция, породена от описаното от мен, днес ставаме свидетели на изключително впечатляващи мега спектакли. Разбира се, не всеки от тези спектакли може да се хареса на всеки, но със сигурност всеки един от тези спектакли е създаден с една единствена цел, а именно, да удовлетвори в максимална степен таргет групата към която е пряко насочен. Ако говорим за чиста форма "мейнстрийм" (онзиденшният концерт на Bon Jovi), получаваме огромна по американски сцена с много ефектно осветление, но без изрично послание на подсъзнателно ниво. Ако говорим за друга форма на сценично представление (концертът на DM в неделя), получаваме не чак толкова впечатляваща като мащаб сцена, далеч по-пестеливи светлинни ефекти, но ярки визуални послания, чиято цел е подсъзнателно въздействие и вплитане на музика и визия в едно неделимо цяло. Въпрос на избор, въпрос на вкус, въпрос на светоусещане... 1 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 16 май, 2013 Сподели Публикувано: 16 май, 2013 @wilks, ако не е станало ясно, говориш с огромен фен на AC/DC, който вече двадесет години живее с един от най-ревностните фенове на групата в България... @Elena, съжалявам, че разводнихме темата ти и се извинявам искрено... 2 Връзка към коментар
Тони Публикувано: 16 май, 2013 Сподели Публикувано: 16 май, 2013 (редактирано) Мда, малко така стана. Всъщност няма нужда да се приема мнението ти като на капацитет, а и ти така тежко да го налагаш. Все пак ние сме прости фенове. И само да добавя- вярно е, че изказваме мнения и в повечето случаи са пристрастни. Но нека да не прекаляваме с опитите да убедим останалите колко по разбираме нещата. Преди години имахме спор по темата, знаеш. И все още си те представям размахващ пръст. :D Редактирано 16 май, 2013 от Тони Връзка към коментар
Elena Публикувано: 16 май, 2013 Автор Сподели Публикувано: 16 май, 2013 Ето нещо и от любимия ми сайт: http://www.nenovinite.com/news.php?action=view&ID=2648#.UZPNHcamous.facebook 1 Връзка към коментар
captain_oveur Публикувано: 16 май, 2013 Сподели Публикувано: 16 май, 2013 ...размислите и страстите... ...и се извинявам искрено... ...и лично :D А на мен не ми остава друго, освен да кажа: Абе тук стана гореща точка, я се разберете на четири очи! :D 1 Връзка към коментар
Elena Публикувано: 16 май, 2013 Автор Сподели Публикувано: 16 май, 2013 :D Капитане!!! дай си моля те мнението по темата на Жоро, че от вчера те чакам да се изкажеш компетентно Връзка към коментар
captain_oveur Публикувано: 16 май, 2013 Сподели Публикувано: 16 май, 2013 :D Капитане!!! дай си моля те мнението по темата на Жоро, че от вчера те чакам да се изкажеш компетентно Коя е темата на Жоро, бе? :D Връзка към коментар
Георги Публикувано: 16 май, 2013 Сподели Публикувано: 16 май, 2013 Оффф само ми развалихте размислите и страстите за Бон Джоуви... Само казваш и я отделян и тая тема, бързам да ходя във факултета, ама много сте се разписали тая сутрин! Така както е тръгнало може цяла музикална секция да имаме, на мен искрено ми е интересно да чета и се радвам, че имаме толкова опитни хора и експерти и хора с мнение като цяло. Връзка към коментар
Elena Публикувано: 16 май, 2013 Автор Сподели Публикувано: 16 май, 2013 Коя е темата на Жоро, бе? :D Бииира :D Връзка към коментар
Elena Публикувано: 16 май, 2013 Автор Сподели Публикувано: 16 май, 2013 Само казваш и я отделян и тая тема, бързам да ходя във факултета, ама много сте се разписали тая сутрин! Така както е тръгнало може цяла музикална секция да имаме, на мен искрено ми е интересно да чета и се радвам, че имаме толкова опитни хора и експерти и хора с мнение като цяло. Седи мирен, само ги спичам Връзка към коментар
captain_oveur Публикувано: 16 май, 2013 Сподели Публикувано: 16 май, 2013 Мухаха! Да чакаш от мен компетентно мнение за бирата е като да стрижеш от костенурка вълна :D Не пия бира, нищо не разбирам Ама все пак оттук виждам комина на "Каменица" А ако си в Пловдив и ти се пие бира - специалистите препоръчват "Розенхоф". 1 Връзка към коментар
Ана Синона Публикувано: 29 юни, 2013 Сподели Публикувано: 29 юни, 2013 Темата е старичка, но мина и нашият концерт преди седмица, та ми се иска да споделя впечатления. Не мога да кажа, че концерът беше лош - звукът беше добър, атмосферата беше хубава, публиката беше определено основно от фенове - средната възраст някъде към 45. Обаче не мога да не отбележа, че Джон откровено си фалшивееше на някои парчета - The Radio Saved My Life Tonight например беше под всякаква критика. Трябваше да пее 3 часа, но пя 2 и не излезе на бис - обяснявам си го със слабия интерес към концертите му в Германия - тук в Щутгар от 60 000 билета се продадоха 30 000, в Мюнхен дори промениха мястото на концерта поради слабите продажби, само в Берлин бяха 100%. Иначе Гуано Ейпс като подгряваща група се представиха доста добре. Та тва е - далеч не най-доброто живо изпълнение, което съм виждала, но пък приятна емоция за една петъчна вечер. Сега чакаме концерта на Роби Уилямс - 150 евро за билет ми се видяха много, та ще си го слушам безплатно, докато си пия винцето на брега на Некар. :D Връзка към коментар
Elena Публикувано: 30 юни, 2013 Автор Сподели Публикувано: 30 юни, 2013 Значи, казваш да не се чувстваме специални за липсата на бис в София :D Поизсилили са се при вас с тия 150 евро, приятно слушане и наздраве 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега