Прескочи до съдържание

Скъпи и по-скъпи летища

Препоръчани мнения

Една от причините да летите все по евтино са високите цени на летищата ;)

Преди 15-20 години летищата бяха място от където можеше да се лети със самолет и да си купите сандвич или нещо друго. Днешно време новата концепция е да се построи един МОЛ от който между другото може и да летите със самолет ;)

Вече има летища при които 60-70% от приходите идват от наем на магазините и само 30-40% са от летищни такси. Ако продължава така тенденцията един ден ще имаме летища с нулеви летищни такси ;)

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

В България се излагат наистина, особено летище Варна. Като изискват европейски цени, поне да има и качество.

Миналата седмица летях през Варшава, капучино и сандвич -15евро, но поне бяха вкусни.

За мен критерии са цените на бутилка минерална вода и кафето, и честно казано италианците никога не са се изложили. Даже ми се е случвало да питам дали всичко са сметнали. Само за Рим не мога да се сетя, но на останалите места цените са почти като в нормалните заведения.

Иначе Цюрих си го бива, май по-скъпо кафе не съм пила :wacko:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Малко не е по темта, но няма как да не го напиша. В случая става дума за много евтино летище, солунското!

Мислех, че е грешка, но 500мл вода се търгува за 35 цента! Кафето е 1,35 евро, съвсем нормални цени, но водата би всички рекорди.

11046537_10203308814234716_747307667647085070_n.jpg

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

На летището в Цюрих цените са по-скоро нормални за Швейцария:

Espresso - 4 - 5 CHF

Кроасан - 1,40 - 2 CHF

Вода в бутилка - 3 - 4 CHF

Бира - 7 - 9 CHF

Има една вода ОК - на етикета пише "ОК" и е 2 CHF, но е само в киоските.

По заведенията в Цюрих цените са подобни.

На Централна гара в Цюрих има обаче 2 заведения едно срещу друго с еспресо под 2 CHF - на междинното ниво над пероните за S-Bahn - a.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз да наругая пак летището в Рио - не толкова , че е скъпо , а че е постно и бедно като пица Маргарита и няма какво да си купиш.

Иначе 500 мл. кола е около 5 лева.

Хмм , последно на Де Гол ядох много сериозен сандвич за някъде 6-7 евро и тия 20 евро явно са в някое по-лъскаво заведение  :rolleyes:

П.П. Никъде не съм виждал по-евтини парфюми от тези на софийското летище , но познати все ме врънкат да им нося от чужбина , щото по подразбиране тия у нас са менте , което разбира се не е вярно  :)

Най-редовно после като кацна го гледам значително по-евтини при нас. Е има някой неща особено по-стари аромати , които тук ги няма.

о да, наистина, най-скъпите  палачинки в живота ми ядох на Шереметиево, над 10 евро бяха, но пък тооолкова вкусни ...и като се сетих за там...е няма друго толкова неудобно летище за спане, такова чанчене му ударих цяла нощ....че накрая най-демонстративно си полегнах на пода да спя

Е то това си е "гурме"  :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

П.П. Никъде не съм виждал по-евтини парфюми от тези на софийското летище

И аз съм си задавал сходни въпроси :)

Предлагам да се опитаме да го изведем съвсем обективно, т.е. един и същ продукт на няколко летища.

Понеже са летища, естествено има регулации за принципите на продажба на Duty&Tax Free цени.

Приравняване по курса предоставен от Google за съответната валута към USD.

Ето нещо стандартно за парфюмите, като следва да изключим тестерите:

Davidoff Cool Water Men EDT 125 Ml.

Changi Airport (Ishop Changi, ако имате самолетен билет за излизане от Сингапур) - 80.28 SGD -> 59.02 USD

Dubai Airport (DDF списък от 2014 - 251 AED -> 68.33 USD)

Sofia Airport (SA Buy/Bye shop) -  ??? лева -> ??? USD

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Като погледна името на темата, все ме досмешава - все едно ще купуваме някое летище, та му коментираме цената. :) :) :)

А защо пък не ? :)

А пък октомври е било добра инвестиция да се купува летище Виена ;)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ауууу, що не рече по-рано, бе Фичоооооо ;) ;) ;) Сега щяхме да си имаме и магеланско летище. ;) ;)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не е за нас,малко е, пък и старичко ;)

Редактирано от traveler
Връзка към коментар

Относно парфюмите - на летище в западна Европа цената на конкретен парфюм беше 74е,а на Т1 София-47е за  същата разфасовка??? :) Е,не знам как го правят,но не се оплаквам. :) :)

Със сигурност парфюмите не са ментета,нямат разлика с тези купени от чужбина.А на нашият терминал съм намирала любими аромати,вече спрени от производство.Може би ги купуват в големи количества и така ползват отстъпки или пък залежават по складовете,заради слабото търсене.

Връзка към коментар

Не забравяйте, че самите производители на луксозни стоки налагат определени цени в зависмост от покупателната способност на населението в съответната държава! На това частично се дължат и по-ниските цени на алкохоли и парфюми в БГ. Другата причина са ниските разходи на търговците за заплати, акцизи и данъци.

В Швейцария напоследък дебата относно цените на производителите и техните официални вносители се възроди покрай поскъпването на франка, когато някои вносители не си намалиха цените достатъчно, та чак супермаркетите ги бойкотираха.

Следя определено уиски от среден клас (не от масовите - не е менте) как върви като цени по различните летища (и магазини) и наистина цена като в България никъде няма (наполовина).

Което си е леко откачено, но е друга тема.

Та парфюмите и алкохола ако си ги купувате от реномиран магазин, а не от кварталния клек-шоп, си е много по-добра сделка да ги вземете от БГ, отколкото от разни далечни дестинации.

Другият финт на дюти-фри шоповете по Европа- наслагали едни табелки - "tax free - cheaper than everywhere else". Та един ден имах време за губене и запитах една мотаеща се продавачка - тия цени сега дето са написани за какви клиенти са - които излизат извън европа има ли още 20% намаление (ДДС-то)? Отговорът беше - "всички цени са вече без данъците и са много евтини". Само дето случайно знам какви са цените по магазините там и определено са по-ниски или почти същите.

А на софийското летище парфюмите определено бяха от ликвидациите на едро от европейските магазини от миналата година и затова са и добри цените. Новите парфюми за сезона някак не ги забелязах. Може и да не съм ги видял де.

Редактирано от georgiev
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

И аз съм си задавал сходни въпроси :)

Предлагам да се опитаме да го изведем съвсем обективно, т.е. един и същ продукт на няколко летища.

Понеже са летища, естествено има регулации за принципите на продажба на Duty&Tax Free цени.

Приравняване по курса предоставен от Google за съответната валута към USD.

Ето нещо стандартно за парфюмите, като следва да изключим тестерите:

Davidoff Cool Water Men EDT 125 Ml.

Changi Airport (Ishop Changi, ако имате самолетен билет за излизане от Сингапур) - 80.28 SGD -> 59.02 USD

Dubai Airport (DDF списък от 2014 - 251 AED -> 68.33 USD)

Sofia Airport (SA Buy/Bye shop) -  ??? лева -> ??? USD

И продължението:

Sofia Airport (SA Buy/Bye shop) -  54 EUR -> 60.75 USD / цена за полети към ЕС

Sofia Airport (SA Buy/Bye shop) -  48.5 EUR -> 54.56 USD / цена за полети извън ЕС

Barcelona ElPrat Airport - 54.95 EUR - > 61.82 USD

Andorra Duty Free (е не е летище, но за статистиката) - 56 EUR -> 63 USD

До тук от сравнението излиза, че е най-изгодно специално за този парфюм е на софийското летище при полети извън ЕС :)

Прав си Stenk.

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Брюкселското летище ще дойде от скъпите също.

Кафе-3евро

Кафе Лате-4евро

Кроасан 3евро

Бира 300гр наливна 4,50-5евро

Чак опашка става в този ранен час за кафе!

По повод парфюмите, аз взех от нормален магазин в Тенерифе she-emporio Armani за 47евро с голямо намаление беше. Дори по фри шоповете е над 50 където го видях.

Връзка към коментар

В Старбъкс на брюкселското, филтъра е 2.2 евро и е много добро. Отделно има Делез с добри цени за летище, и Exki за сандвичи . Доста се очовечи националното, но Шарлероа е скъпо и там избор няма.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

И продължението:

Sofia Airport (SA Buy/Bye shop) -  54 EUR -> 60.75 USD / цена за полети към ЕС

Sofia Airport (SA Buy/Bye shop) -  48.5 EUR -> 54.56 USD / цена за полети извън ЕС

Barcelona ElPrat Airport - 54.95 EUR - > 61.82 USD

Andorra Duty Free (е не е летище, но за статистиката) - 56 EUR -> 63 USD

До тук от сравнението излиза, че е най-изгодно специално за този парфюм е на софийското летище при полети извън ЕС :)

Прав си Stenk.

Ето го  за 39,90 евро, май ще е най-евтиното място. Имат  магазини из Канарските острови, днес купих едни Camper на дъщерята с 60% намаление и утре май ще сме с майка й на ред, че много интересни неща имат. Ако е за пращане не си струва, освен, ако не се купува за над 225 евро (за Бг), за да се изпрати всичко безплатно. Ако се купуват няколко неща, дори под 225 евро, пак може да има смисъл, пратката е 25евро до Бг. Имат и кодове за още дребни отстъпки 6-12-30 евро и т.н.,в зависимост от похарчената сума

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Другият финт на дюти-фри шоповете по Европа- наслагали едни табелки - "tax free - cheaper than everywhere else". Та един ден имах време за губене и запитах една мотаеща се продавачка - тия цени сега дето са написани за какви клиенти са - които излизат извън европа има ли още 20% намаление (ДДС-то)? Отговорът беше - "всички цени са вече без данъците и са много евтини". Само дето случайно знам какви са цените по магазините там и определено са по-ниски или почти същите.

Аз това не мога да разбера. Много често влизам в Duty-Free-то  да разгледам какво има преди полет. (Повечето полети са ми били от Т1).   Та, правя мислено сравнение на различни цени и никога не мога да открия нещо, което е по-евтино от това, което се продава по нормалните магазини в България. Как става този номер? Нали се предполага, че трябва да е без ДДС и да е доста по-евтино?

Връзка към коментар

Нали се предполага, че трябва да е без ДДС и да е доста по-евтино?

Предполага се :) Ама те ще кажат, че наемите са им скъпи и т.н., което пък връща цените обратно. Май споменавах и по-рано в темата, малко са duty free шоповете, които съм виждал наистина да си заслужават. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не знам, според мен тази работа с duty-free умря след влизането в ЕС.

Най-много да са намалени видимо алкохола и цигарите. Това съм го виждал по фериботите, които излизат от ЕС. За полети в ЕС дори и в самолетите няма намаление или въобще не продават.

Тук в Бразилия алкохола е видимо по-евтин в дюти-фрито на летището, отколкото в страната, и може да се пазарува и на влизане. Преди сватбата жената изнесе половината магазин  :)

Между другото Duty е акциз, а не ДДС. С акциз се облагат алкохол, цигари, скъпи парфюми. Примерно електрониката никога не е била по-евтина на летището.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз това не мога да разбера. Много често влизам в Duty-Free-то  да разгледам какво има преди полет. (Повечето полети са ми били от Т1).   Та, правя мислено сравнение на различни цени и никога не мога да открия нещо, което е по-евтино от това, което се продава по нормалните магазини в България. Как става този номер? Нали се предполага, че трябва да е без ДДС и да е доста по-евтино?

Именно за разликата в акциза (Duty) говорим в безмитните магазини. ДДС пък е система с различни ставки, която далеч не в цял свят е приета.

Ти щеше през Сингапур да минаваш? Ако ти се занимава, хвърли един поглед на някакво стандартно уиски и стек цигари на T1/2 и след това на сингапурското летище (ако ще пазаруваш ти трябва и билета за излизане от държавата). Убеден съм ще видиш разликата.

Ето например формиране на цена на бензин към днешна дата:

Автомобилен бензин А95Н със 7% биоетанол:

Производителят иска: 1023,00 лв./1000 л., т.е. 1,023 лв./литър

После трябва да начисли и внесе в бюджета 710 лв., т.е. 0,71 лв./литър

И разбира се ДДС върху 1733 лв., сиреч 346,60 лв., т.е. 0,346 лв./литър

Следва някаква печалба за самата бенциностанция и го докарваме до 2,30/литър примерно :)

Това в Европа както си обръщал внимание е още по-сериозно като ставки от страна на всяка държава. Идеятата е, че акцизните стоки (алкохол, цигари, горива) формират основно перо в държавните бюджети по-принцип.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.