Прескочи до съдържание

Безопасност в Бразилия - митове и реалности

Георги

Препоръчани мнения

Обират ни 7 човека с оръжие, вечерта на Копакабана.

А това как точно стана? С хладно или горещо оръжие? Имаше ли наоколо хора? На пясъка на плажа или на крайбрежната алея?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Стана на булеварда, който минава покрай Копакабана - Атлантик Авеню, откъм тъмната вътрешна страна с дърветата, малко след португалския ресторант, вечерта към 19 ч., преди 6 години. Другата страна откъм плажа е много по-светла, има повече хора, продават кокосови орехи. Но за кучи късмет просто минавахме преяли и препили с намалена бдителност точно от там, и то на 100 метра от хотела без някой да предположи изобщо такова нещо, и то баш на Копакабана.Тези се бяха спуснали от близката фавела в туристическата част (както се изучиха) и явно причакваха - келеши наркота, които от обири живеят. Носиха едни назъбени големи ножове, а единия имаше и пистолет. И не само че имаше безучастни хора наоколо (да речем в радиус от 30-40 метра), но и най-близките полицаи, към които се обърнахме, отказаха да ги преследват и изобщо да влизат във фавелата.Там влизат само с бронирана техника. Другите, както добре е уточнено тук, са с водачи, които са добре познати, айде да ги кажем медиатори между белия свят и престъпните среди - търсят пара от туризма, чисти са като сълза пред властите, но са всеизвестни връзките им с ъндърграунда, благодарение на които изобщо стават възможни повечето турове във фавели.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Важно уточнение , че преди 6 години. Доколкото четох нещата последните 2 години са драстично променени. Не , че сигурно пак се не случва, но предполагам не чак така.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Надявам се да са подобрени, ако не драстично, то поне в основните туристически места да се сведат до минимум инцидентите. Чувам, че има доста повече полиция, мерки и бдителност. И все пак най-доброто решение за един турист е да заложи на разумния баланс между сигурност и удоволствие - нито мачовското, тотално безхаберие, с което си обречен където и да е по света, нито параноята и затварянето в себе си от (вярно неприятни) неща, които обаче просто трябва да приемеш, че са част от играта и се случват. На един се е случило, на друг не. Никой от нас не е застрахован от глупости, нито е притежател на великия разум, който да го е спасил от всички неприятности. Отличава ни само това, че едни си го признават, а други са прекалено горделиви, за да го сторят.  

Бях с двойна самоличност - с паспорт и пасаван едновременно (а ако прибавим ЛК и шофьорска книжка - с четворна) . И по летищата, митниците и районните като ми искаха документите, ми беше вече толкова комично и все тая, че почвах като кол център: 

- Моля, изберете необходимият за вас документ. За паспорт натиснете 1. За пасаван натиснете 2, за ЛК - 3, за шофьорска книжка - 4...  

• Харесвам 6
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Аз имам впечатления само от Рио и по-малки градчета и острови в района. В този периметър големият град определено имаше вид на по-опасен от градчетата и селцата.
Аз явно имах добрия късмет да не ми се случи нищо лошо. Затова и си останах с впечатлението, че не е чак толкова страшно. Но пък и знаех и спазвах препоръките за безопасност. Излизали сме вечер и сме се возили в градски транспорт. Посетихме няколко фавели, но с гид. Едната беше доста прилична и там всичко изглеждаше ОК, като изключим въоръжените до зъби полицаи, които разминавахме по улиците. В другата, по-опасната, гидът ни казваше, че "страшните" знаят, че сме тук, но не им пречим, стига да не снимаме на определени места (аз откраднах един-два кадъра :-) ).
Иначе от нашата групичка обраха едни хора в подлез, заплашвайки ги с нож. А едната вечер, през прозореца на таксито видяхме някаква престрелка или поне някой, който развяваше оръжие (вероятно изцяло показно).
През деня ми се струва съвсем спокойно (стига да не влизаш в разни тъмни подлези). Джепчии има навсякъде по света, тук елементарните правила всеки ги знае. Аз си снимах спокойно с DSLR апарат, даже и във фавелите. Това, което може да смути човек през деня, са многото спящи по улиците. Но те са безобидни.
Вечерите сме излизали на разходки на Копа Кабана, но от страната на града, а не на самия пясък. Самият плаж се пада леко в ниското и няма видимост от улицата, където са спортуващите и разхождащите се хора. Затова и се смята за опасно да ходиш по самия пясък в тъмното. А по алеите е ОК.

Редактирано от Sophie
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Важно уточнение , че преди 6 години. Доколкото четох нещата последните 2 години са драстично променени. Не , че сигурно пак се не случва, но предполагам не чак така.

Борят се с престъпността, но двата основни фундамента бедността и католицизмът не са се променили! Католицизмът е много важен, защото хората са вярващи, но вярата им дава една малка вратичка, че дори цял живот да правят престъпления, ако се разкаят 10 минути преди да умрат пак могат да отидат в рая! ;)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 8 месеца по-късно ...

Да се включа и аз с моя опит от Рио - бяхме с майка ми през 2014г. сами две жени. Като цяло не е толкова страшно, колкото го описват преди да заминеш, но трябва да си внимателен. 

Никакви златни бижута и скъпи аксесоари (носех само малки обеци, които не се виждаха много от косата), DSLR апарата в дамската чанта и се вади само, когато ще снимаш нещо. Телефоните си бяха в нас.

Парите в сейфа на хотела, паспорта също, в нас носехме малко джобни и ксерокопие на паспортите.

Хотелът ни беше на 300м от Копакабана и на 150м от една фавела, но не сме се чувствали заплашени.

Местни не предупредиха за Копакабана, ако искаме да гледаме залез/изгрев да сме много внимателни, защото точно по изгрев стават много обири и няма полиция на плажа, да не носим фотоапарат, телефони, чанти, пари, нищо. Ако искаме да отидем, само с дрехите на гърба си и ръцете в джобовете, но ни хвана шубето и се отказахме. През деня няма проблем, безопасно е колкото в София ( и тук може да станеш жертва на джебчии, ако не внимаваш), има полиция и пешеходна и конна навсякъде. Ако сте на плажа и ще влизате във водата, е хубаво другарчето да ви пази вещите на брега. 

За Буенос Айрес - стори ми се доста по-безопасно след Рио :-) 

Има много джебчии особено по пешеходната Флорида. Там не съм си крила фотоапарата по чантите, носех си го на врата и не е имало проблеми. Пари сме теглили от вътрешни банкомати в банка. Вечер по тъмно също сме се разхождали и беше ОК, не сме се чувствали застрашени. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 6 години по-късно ...

Няколко думи за безопасността и от мен, докато все още всичко ми е прясно в главата. 

Дълго време отлагах Рио именно заради проблемите с безопасността. На място се оказа съвсем нормално. Не съм се притеснявала, вечер се разхождаме по алеята до плажната ивица съвсем спокойно. Заради карнавала имаше много хора и беше доста оживено. Преди да пристигна моите приятели бяха се разходили по улуцата откъм страната на хотелите и казаха, че там било неприятно. 

Не ми беше несигурно и в центъра на Рио, в неделята. По скоро беше неприятна силната миризма на урина на определени места. 

Единствено около катедралата имаше повече бездомници и наркомани, които биха били проблем, ако ги доближиш. Като цяло имаше твърде много пияни и дрогирани участници в Block party - та, та по принцип носехме малко кеш, кредитна карта и копия от паспорти. 

Последният ден останах сама в Рио, в хотел навътре по преките на Копакабана и попитах портиера улицата безопасна ли е. Каза ми да внимавам и да ползвам таксита. Било неделя и имало твърде много хора по плажовете и улиците, та трябвало да се внимава. Това беше вече след края на карнавала. 

Вероятно проблем с безопасността щяхме да имаме в Оуро Прето. Бяхме с наета кола и се загубихме в малките улички по сукаците. Тогава шофьорът каза, че една кола ни следва от известно време и го натиска да кара отзад. Стигнахме до една улица без изход и малко преди края спряхме и се изнесохме в страни. Другата кола с двама мъже спря до нас, като се изравниха с шофьора и започнаха да ни оглеждат. Нашият шофьор отвори прозореца ядосано им каза да продължават и затвори прозореца, заключи и колата. Онези постояха малко, но междувременно се появиха двама работници на мястото и това промени нещата. Другата кола ни задмина и понеже бяхме на края на улицата без изход, направи обратен завой мина бавно покрай нас, задмина ни и пак спря. Ние бяхме с джип и малко по трудно, но също обърнахме и с газ минахме покрай тях. Шофьорът ни силно увеличи скоростта, докато стигнахме на по оживено място. Онези вече не бяха след нас. 

Та и в Рио ми се стори съвсем нормално като за цяла Южна Америка. Все пак не видях сами чужденки да се разхождат, което ми направи впечатление. 

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Ау, като чета @mililia какво преживяване е имала, направо си е притеснително.

Вярно, че бях в  Бразилия не толкова скоро, а през 2017 и то  непосредствено преди карнавала, но не съм се почувствала застрашена  в нито един момент .  Ние бяхме две жени и се  движехме главно с градския транспорт. Около Копакабана и сергии редовно ни предупреждаваха да сложим раниците отпред и да приберем фотоапарата, но само толкова. Прибирали сме се и в тъмната част на деня и за наш късмет не сме имали никакви екшъни. Пътувахме и с междуградски транспорт, обикаляхме много. Хотелът ни в Рио беше в близост до марината и беше ок, въпреки, че беше 3 звезди и сносен. Повече просяци и наркомани имаше около стълбите , но все пак там си е началото на фавелата. Според мен когато се спазват най-елементарните правила за безопастност, когато не се навираш сам в шамарите и не се набиваш на очи,нещата са доста по-добре. Все пак всичко е късмет. Ох, пак ми се приходи . ..

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 6 месеца по-късно ...

https://www.band.uol.com.br/rio-de-janeiro/noticias/linha-vermelha-tera-muro-a-prova-de-balas-afirma-secretario-de-transportes-16623751

Това звучи като майтап, но не е

Ще строят стена устойчива на куршуми покрай Linha vermelha (това е магистралата от международното летище на Рио до центъра). Всъщност освен стената ще правят основен ремонт на пътя, разбира се. Според интервюирания шофьор на Убер, сега както не работи осветлението е лесно да паднеш в дупка, да спукаш гума и да се озовеш беззащитен в зона на висок риск (има фавели покрай пътя). Ще се работи бързо, защото от януари почти всички полети ще кацат в международното летище, а не в центъра.

• Шок 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.