Прескочи до съдържание

Свалбард накратко

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

По молба на Iceman.

Мисля, че сега предстои Свалбард на Георги Матеев и то в комбинация с Гренландия и Фарьорските о-ви, но ще се опитам да разкажа как минаха нашите 2-3 дни на Свалбард. И като казвам дни, да не си помислите, че беше светло :), през цялото време там през Декември беше абсолютно тъмно, без здрач, без просветляване в някой край на хоризонта, пълна тъмница. Това е и една от причините да отидем през зимата, обичаме екзотиката. Температурите бяха доста над очакваното от мен, през цялото време около -17 до -20, както се сещате няма минимални и максимални, защото няма обед, сутрин и т.н., сигурно трудно се живее в такава обстановка. Всяка вечер на лягане си казваш - ех, утре сутринта ще разгледаме...и после се сещаш, че пак ще е същото и всъщност няма да видиш светлина. Работното време на магазините и ресторантите също беше малко странно, позабравил съм, но имаше случай да отваря в 8 вечерта и да работи до 2 или 3 през "нощта", това си е оправдано сигурно по някаква тяхна си причина, а и какво значение има колко е часа :)

Спахме в Радисън, най-северният хотел в света, нямаше нужда да се пести от хотел, защото цената на този Радисън не се различаваше драстично от други хостелоподобни. Вътре се ходи само по чорапи, отново екзотика и е жега, детето тичаше по гащи из стаята, а не споменах, че сме с жена ми, детето на 3 годинки и второто на път, около пети месец в корема на жена ми :P

Ядохме тюленско, интересно мезе е, казват, че през лятото сервирали и кит. Пихме Аквавит, нещо като картофена ракия, която келнерката ми препоръча да разреждам с бира, така и направихме :P .

По принцип не е по-скъпо отколкото в Норвегия, горе-долу е същото. Интересно ми беше, че в магазин за алкохол имаше водки и разни други алкохоли с над 40% или градуса, не помня, имаше си 45, 50, май и 55. 

Возих се и на кучешки впряг, не пускаха деца, пък и жената не беше в кондиция за такива упражнения. Закараха ни край града, където живеят кучетата, явно много издържат на студ, защото къщичките им си бяха най-обикновени, като в България. Сами си ги впрягахме, всяко куче си знае къде стои във впряга и не трябва да се разместват.

Бяла мечка не видяхме, по принцип се води, че има много, но те нямат интерес да идват близо до града, като цяло останах с впечатлението, че слуховете как е разрешено само с пушка да се движиш на открито за леко преувеличени.

Ето и няколко снимки със сапунерка в тъмницата:

хотел Радисън Свалбард

post-64-0-40388900-1426750377_thumb.jpg

как изглежда стъргалото в 3-4 часа след обяд

post-64-0-93759300-1426750374_thumb.jpg

северният ледовит океан (снимката пък е от видеокамета и е гадна, но нямам друга)

post-64-0-39585900-1426750374.jpg

Реших, че много държа да се "топна" и в този океан, събух обувките и двата чифта вълнени чорапи и ти топнах крака в нещото приличащо на каша от лед и вода, снимката е след като се обух и си потопих ръката:

post-64-0-93910400-1426750373_thumb.jpg

Още малко от Лонгиърбюен, за тази снимка доста драпах по един баир над града, забравих да кажа, че вторият ден духаше бурен вятър, при който -17 ти се виждат като.... а как падат батериите на телефон, камера и т.н. да не разправям...

post-64-0-39992600-1426750375_thumb.jpg

а това мисля, че е от прозореца в хотела

post-64-0-94185600-1426750376.jpg

Имат си и църква и коледна украса

post-64-0-90922800-1426750375_thumb.jpg

И последно от шейната и кучешкият впряг

post-64-0-41255300-1426750376_thumb.jpg

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 27
Публикувано:

Впечатляващо! А с полети от къде се стига до там?

Стигаш до Осло и от там или с Norwegian или SAS. Цените са учудващо добри, особено през зимата. На отделни билети по-добре, комбиниран ще излезе скъп. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Впечатляващо! А с полети от къде се стига до там?

От Осло със SAS на отделни билети. Norwegean не летяха през зимата, може би и сега не летят.

Полетът спира в Трьомсо за кратко, без да слизат пътниците, някъде след Трьомсо за последно видяхме слънцето как се скри.

• Харесвам 1
Публикувано:

Наистина екзотично, но по друг начин от това , което си мислят хората като се каже екзотика. На мен най-смелото в този разказ ми е малкото дете и жената в 5ти месец :)

И в тази 24 часова тъмница не видяхте сияние ?! Сега вече  се успокоих за моя пусти късмет в Исландия ;)

• Харесвам 1
Публикувано:

Наистина екзотично, но по друг начин от това , което си мислят хората като се каже екзотика. На мен най-смелото в този разказ ми е малкото дете и жената в 5ти месец :)

И в тази 24 часова тъмница не видяхте сияние ?! Сега вече  се успокоих за моя пусти късмет в Исландия ;)

Свалбард всъщност е доста навътре в полярния кръг и там сиянията не са чести, само когато има по-силничко изригване :)

Публикувано:

На мен най-смелото в този разказ ми е малкото дете и жената в 5ти месец :)

Ха ха! И на мен така! Как й понесе студът на бременната? Имаше ли реално там болници, лекари, на които може да се разчита?

Колко време престой е оптимален според вас?

Публикувано:

Там за раждания ходят до континента. Както всъщност и за погребения, били правили опити, но неуспешни, заради замръзналата почва.

Иначе някаква медицинска помощ предполагам, че има, но ограничена.

За зимата повече от 3 дни няма смисъл, става тягостно без дневна светлина, за лятото може и да е по-приятно и за по-дълго.

Публикувано:

Специални благодарности на Оshko за разказа, полезна информация ето ,че има и други интересуващи се и става дискусия :) Сега вече ми стана категорично ясно ,че трябва да си плануваме пътуването през лятото , когато температурите са положителни и дневната светлина е 24 часа .Всъщност студа не ме плаши ,а това че няма дневна светлина и е пълен мрак постоянно , леко ме дразни .Няма видимост ,а лично аз попивам с очите ....Кучешки впряг , вкусни тюленови мезета ,и картофено уиски в съчетанието на  луксозен топъл хотел по чорапи ,всичко звучи много готино ,но исках да питам,как стоят нещата с транспорта ,наоколо има доста фиорди и ледници за разглеждане , изобщо по снимките които съм гледал , релефа из околностите много ми харесва и се чудя как може да се пообиколи наоколо...... В Гугъл мап като гледах има пътища виждат се и коли дори :) но мисля ,че пътищата са само до основни места , като летище ,хотел и централната част на градчето и едва ли ще може да се наеме кола, в твоя случай шейна  е удобен вариант,но лятото ...........едва ли ще има автобуси :) :) :)  и тогава .....пеш ли ??  Четох ,че  с кораб  има някакви организирани круизи ,които хич не са евтини , и е май единствения начин за пътуване наоколо .Вие бяхте ли на подобен круиз или заради зимата и вечния мраг ги спират през тъмния сезон . Глeдах на картата има едно селце още по на север Nu Alesund .... ако случайно си взел брошури за пътувания или някакви рекламни материали ,сподели с нас  ...... Разкажи още .....Многоооо  е интересно :) :) :) 

• Харесвам 1
Георги Матеев
Публикувано:

Мисля, че сега предстои Свалбард на Георги Матеев и то в комбинация с Гренландия и Фарьорските о-ви

Свалбард ми е през юли, а Гренландия/Фарьорските о-ви са сега през април. Като минат пътуванията ще драсна кратко разказче, ще е интересно да се види контраста в Свалбард когато е светло по 24 часа в денонощието.

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Няма круизи през зимата. До Nu Alesund билета за самолета беше по-скъп отколкото от София до Свалбард и отпадна, иначе го разглеждах като идея. За транспорта през лятото може Домосед да каже нещо, той е бил по това време и е ходил и до руското градче, Георги Матеев също мисля, че планираше такава разходка. Не знам дали има рент а кар там, но със сигурност може да се направи тур до където има пътища. Автобуси мисля, че няма, то няма и до къде да ходят, освен може би до летището.

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 1
Публикувано:

И аз малко ще се понамърдам в темата, без да мога да дам информация от първа ръка, но дестинацията е изключително интересна за мен .

Компанията ,която предлага организирани турове в околностите е Maxi Taxi ето и линк: http://www.taxiguiden.no/sightseeing.html, а в случай ,че сте по-голяма група или разполагате с по-големи финансови възможности  може да излезете и извън традиционния маршрут.

И в случай ,че сте решили да вземете и домашния си любимец -котка не го правете:) . Котките са забранени , заради полулациите от редки птици и полярните рибарки , които гнездят по тези ширини.

Публикувано:

Свалбард ми е през юли, а Гренландия/Фарьорските о-ви са сега през април. Като минат пътуванията ще драсна кратко разказче, ще е интересно да се види контраста в Свалбард когато е светло по 24 часа в денонощието.

Жоро, чакам с нетърпение особено Гренландия доста ме заинтригува.

• Харесвам 1
Георги Матеев
Публикувано:

За транспорта през лятото може Домосед да каже нещо, той е бил по това време и е ходил и до руското градче, Георги Матеев също мисля, че планираше такава разходка. Автобуси мисля, че няма, то няма и до къде да ходят, освен може би до летището.

Да, задължително ще отскоча до Баренцбург, изключително ми е интересно. Турът до руското градче е целодневен и е комбиниран с посещение на един от големите ледници там.

А вие как се придвижихте от летището до хотела? Тъй като ще съм само с ръчен багаж обмислям ходенето пеша... според google maps е само 3-4 км, а и по пътя ще е приятна разходка с (предполагам) красиви пейзажи.

Публикувано:

Да, задължително ще отскоча до Баренцбург, изключително ми е интересно. Турът до руското градче е целодневен и е комбиниран с посещение на един от големите ледници там.

А вие как се придвижихте от летището до хотела? Тъй като ще съм само с ръчен багаж обмислям ходенето пеша... според google maps е само 3-4 км, а и по пътя ще е приятна разходка с (предполагам) красиви пейзажи.

Oт летището с такси, не беше някаква фрапираща сума, позабравил съм малко, на връщане към летището беше друго, от хотела ли...от фирмата с която беше тура ли, нещо такова, май не го плащахме.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.