Прескочи до съдържание

С кола до Норвегия

Georgi T.

Препоръчани мнения

Публикувано:

Добре заварили на всички! :)

Предстои ми пътуване с кола България - Норвегия; предложеният от навигацията ми маршрут минава: Ферибот Рощок - Гедсер и после : моста Йоресун към Малмьо; но цените на феритата, които сега намерих в Инт., са между 80 и 148 евро за ферито Рощок - Гедсер ; 52 евро за Хелсингор-Хелзингборг ; 91 евро Путгарден - Родби, а за моста Йоресун - 45 евро. Някои от цените ми се струват нелогично високи, затова,

Моля, ако някой знае по-точна информация за подходящи ферита и маршрут в тази посока(крайна цел - Норвегия), да я сподели тук...

Между другото, доста странно ми се стори, че за ферито Рощок-Трелеборг цената в сайта е около 50 евро, което е най-евтино въпреки , че тази дистанция е най-дългата от всички изброени дотук.

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Здравей и добре дошъл!Ето един маршрут който не съм проверявал като цена(говоря за ферибота)но ми се струва доста добър.Вместо след Берлин да продължиш към Рощок продължаваш по магистрала А24/Е26 към Хамбург.След това по магистрала А7/Е45  към Фленсбург,влизаш в Дания и продължаваш по този път до Олборг.От там кеф ти Frederikshavn,кеф ти Hirtshals.И от двете места има фериботи до доста градове в Норвегия,а ако не ти се пътува дълго с ферибот до Норвегия има и до Гьотеборг,а от там продължаваш нататък. ;)

Даже ако избереш този вариант,няма смисъл да се качваш до Берлин,а от Дрезден през Лайпциг,Хановер и стигаш до Хамбург.

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 1

И да,вече и проверих,така ще ти излезе доста по евтино.Не знам до къде ще пътуваш и други подробности,но ето два варианта на фериботи:

До Гьотеборг Швеция.

post-259-0-98804300-1427398398_thumb.jpg

Фериботи до Норвегия

post-259-0-12445900-1427398398_thumb.jpg

За база съм взел,че си сам и си с кола среден клас/Пежо,Фолксфаген/,час на тръгване около обяд.Вече ти ще си направиш корекция.Дано съм бил полезен. ;)

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 2
Публикувано:

Между другото, доста странно ми се стори, че за ферито Рощок-Трелеборг цената в сайта е около 50 евро, което е най-евтино въпреки , че тази дистанция е най-дългата от всички изброени дотук.

Заобикаля се Дания - имат си немско-шведски взаимоотношения явно.

Маршрутът ти няма да е евтин като цяло, особено с автомобил и ако ползваш магистрали и винетки, но предполагам си проучил вече. Ако целта е туризъм - съветвам да ползваш Орезунд. Шофирането в Дания и особено по безкрайните мостове е истинско удоволствие. Отбивка в Копенхаген също е добра идея.

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря за съветите!

Навигацията, която ползвам( iGO), ми смята маршрута през Рощок-Гедсер-моста Орезун-Малмьо и нагоре към Норвегия.

Тъй като целта е да избегна скъпите такси(като например моста Орезун), мислех след ферибота Рощок-Гедсер да мина мина покрай Копенхаген (избягвайки моста Орезун) и да ползвам друго фери: Хелзингор-Хелзингборг и пак да изляза на пътя към Норвегия;

Или ферито от Putgarden (Germ) - Rodby (Dan) и после - пак на ферито Хелзингор - Хелзингборг; като този вариант го мислих, защото искам да избягна цената от 148 евро за ферито Рощок-Гедсер, ако тя въобще е вярна.

Въпроса е, доколко може да се вярва на цените, написани в сайта: https://ssl.directferries.com/ferry/secure/multi_price_detail.aspx?stdc=DF10&grid=0&rfid=458&retn=False&curr=2&psgr=1&mcdr=0&rfidr=0&bd=1https://ssl.directferries.com/ferry/secure/multi_price_detail.aspx?stdc=DF10&grid=0&rfid=458&retn=False&curr=2&psgr=1&mcdr=0&rfidr=0&bd=1, които вече проверих, понеже там цените се различават от тези , цитирани в други форуми, а понякога се и разминават; както е и посочена обикновено само 1 фирма превозвач с ферита, а обикновено са поне 2-3.

Като цяло, бих искал поне да разбера вярна и точна информация за цените на феритата и мостовете в този район, което пак би ме улеснило в избора на по-евтин за мен маршрут.

Както и: има ли значение часа на отплаването на ферито за цената на билета?

И още 1 въпрос: има ли бензиностанции в тази дестинация(България-Норвегия), на паркингите на които престоя се заплаща?

Благодаря предварително за съветите и дано не съм досадил с въпросите, но досега ми се е налагало да обикалям света само с кораб и въпросните мостове съм ги минавал само отдолу, (под тях) ;)

А с кола за пръв път ще пътешествам... :)

Публикувано:

И ако наистина ферито Рощок(Герм.) - Треллеборг(Швеция) струва 50 €, то се обезсмислят всичките написани от мен досега варианти, понеже с него излизам директно под Малмьо, избягвам моста Орезун и спестявам не малко шофиране...

???

А обмислял ли си варианта да натовариш колата на влак? Съответно ти можеш да пътуваш също с влак, даже може да си в една композиция с колата.

Нямам представа какви са цените за подобно транспортиране, но като гледам какви такси пишете за магистралите и мостовете, нищо чудно влакът да ти излезе по-евтин.

Ей за това говоря:

tributeontrain_100-0009.jpg

Допълнение: ето още полезна информация от възможно най-добрия и надежден източник за ЖП-тата по света:

http://www.seat61.com/Motorail.htm#Denmark, Sweden, Norway, Finland

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 1
Публикувано:

А обмислял ли си варианта да натовариш колата на влак? Съответно ти можеш да пътуваш също с влак, даже може да си в една композиция с колата.

Нямам представа какви са цените за подобно транспортиране, но като гледам какви такси пишете за магистралите и мостовете, нищо чудно влакът да ти излезе по-евтин.

Ей за това говоря:

tributeontrain_100-0009.jpg

Допълнение: ето още полезна информация от възможно най-добрия и надежден източник за ЖП-тата по света:

http://www.seat61.com/Motorail.htm#Denmark, Sweden, Norway, Finland

Благодаря, но не видях опция за едно цяло пътуване БГ - Норвегия.

Само за частични - Турция -Австрия, Австрия-Германия... а към Норвегия не видях...

Публикувано:

:)

Съмнявам се да намериш пътуване България-Норвегия на един билет, защото БДЖ е абсолютно извънсистемна величина - никой не ги брои за живи извън България. Да не говорим, че почти сигурно нямат такива вагони-автовози.

Според мен можеш да разчлениш пътуването - с кола до Германия, оттам - фери. От Полша може би също има линии до Норвегия.

Благодаря, мисля да остана на първоначалния вариант - само с кола, фери от Рощок и т.н.

Редактирано от Georgi T.
  • Харесвам 1
Публикувано:

Скъп е такъв транспорт да си влачиш колата на влак, по-евтино е да я караш :)

Аз поне нямам опит с големите преходи из Европа, Роси от форума мисля, че беше ходила с кола до Норвегия, но отдавна не се е мяркала. via michelin провери ли? Мисля че те смятат сравнително коректно цената на винетките и тол таксите, евентуално предлагат варианти да се избегнат. 

Публикувано:

Два пъти съм пътувал с кола до Норвегия. Първият път през двата моста до Малмьо, като таксата за двата беше 75 евро.

Вторият път реших да си ги спестя и отидох до Frederikshavn и оттам с фери до Гьотеборг без предварително проучване.

Удоволствието ми излезе 160 евро за кола и двама пасажери. Та в този ред на мисли, добре е да си направиш предварителна резервация за ферито, но пък пътя е дълъг и всичко може да се случи.

Публикувано:

Надявам се да има свободни места на ферито...

А за влака - говорих с един приятел машинист и ми каза същото като Георги - 2 пъти по-скъпо ще ми излезе с влак.

Публикувано:

София - Осло според ViaMichelin е 391.22 € with a Petrol vehicle Toll 58.32 € | Petrol 295.29 €  | Road tax 37.61 € .

Към това следва да добавиш и ферито. Ще се връщаш ли по същия маршрут?

Публикувано:

Предполагам, че връщането ми няма да е скоро, ще се разбере по-нататък. За транспорт за връщане към БГ ли се интересуваш? 

Публикувано:

И така, последно, за интересуващите се от пътуване с кола до Норвегия и конкретно участъка Германия - Швеция:

Оказва се, че няма смисъл от Рощок да се хваща ферибот към Гедсер(както препоръчва навигацията на GPS-a ми и тази на ViaMichelin), понеже той струва между125 и 148 €, като добавите моста Оресунд( 47€) или ферибота Хелзингор - Хелзингборг(50€), сумата за да стигнете до Швеция става близо 180€;

смятам за по-добре да се хване ферито Рощок - Треллеборг (между 50 и 60€) и така стигате на същото място в Швеция, спестявайки около 120-130€, което си е сума.

За тези обаче, които искат да минат по Оресунд, мисля, че по-добре ще е да ползват ферито Putgarden - Rodby(90€) и оттам - към моста Оресунд, като по този начин спестяват около 35€ такси от ферито Рощок - Гедсер,

Сумите не са огромни, но могат да се използват за софра например, вместо за такси по ферита. ;)

Надявам се да съм бил полезен.

• Харесвам 2

Здравей през 2008г. ходих до Норд Кап(най-северната точка на Европа)с кола.Отиването беше през Латвиа,Литва и Естония,защото исках да ги видя.Ферибота Талин-Хелзинки не беше нещо особенно като цена.На връщане през Гьотеборг и Стокхолм,спомням си че плащахме един мн дълъг мост(имаше няколко такси на него по около 5евро всяка)и накрая един къс ферибот в Дания,минава се покрай замъка на Хамлет и пак беше нещо доста евтино.Не помня,някоя от таксите да ме е впечатлила,за разлика от цените на всичко в Норвегия

Редактирано от malkia

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.