Прескочи до съдържание

Пътешествие от Оклахома до без граници

fairy__

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Здравейте! Искам да споделя с Вас идеята на мен и годеникът ми за пътуване с кола, което обмисляме през юни. Дните за престой са приблизителни (още обмисляме конкретните места и престоите, които зависят и от Вашите предложения и коментари) и ако някой знае хубави и забележителни места, които може да посетим, смело да казва :)

Оклахома Сити - Далас (1 ден) - Ню Орлиънс (1 ден) - Тампа (транзитно разглеждане) - Маями + Кий Уест (3 дни) - Северна Каролина (1 ден) - Вашингтон и покрайнините (3 дни) - Филаделфия (транзитно разглеждане) - Ню Йорк (2 дни) - Бостън (2 дни) - Върмонд и Мейн (транзитно разглеждане) - Ниагарския водопад (транзитно разглеждане) - Чикаго (2 дни) - Оклахома Сити.

Споделете Вашите впечатления, дестинации, забележителности и интересни неща, които може да се видят и направят, макар и за кратките престои. Нещото, което задължително ще направим е плуване с делфини в Маями. Друго може и да не направим, но това е задължително в програмата :)

Редактирано от fairy__
Публикувано:

Моите ограничени познания са по маршрута Тампа - Маями - Кий Уест. Не, че не е възможно за 3 дни, но може да е малко претрупано, зависи и какво ви се прави освен делфините, все пак трябва и да се върнете в обратна посока :) Everglades включен ли е в плана?

Другите ми познания са Вашингтон и Ню Йорк, със сигурност според мен разменете дните - 3 за Ню Йорк, 2 за Вашингтон. Не подценявам столицата въобще, но в Ню Йорк просто има повече за правене. 

И като цяло, добре е да не карате по много всеки ден, ще се преуморите и всичко ще минава като филмова лента, надявам се целия 

Публикувано:

Ние не обичаме да прекарваме по много време на едно място. Миналата година направихме този трип за 7 дни:

Oklahoma /Oklahoma City/ - Texas - New Mexico - Arizona /Grand Canyon/ - California /Los Angelis, Santa Monica, Malibu, Santa Maria, San Francisko, Oakland, Yosemite/ - Nevada /Las Vegas/ - Utah - Colorado /Vail, Denver/ - Kansas - Oklahoma /Oklahoma City/

И смело мога да кажа, че беше уникално и успяхме да видим много неща (с много каране естествено), въпреки краткият срок. Уморихме се, но си заслужаваше :) Ние сме по приключенията и късите срокове. За това не се притеснявам въобще на местата с 2-3 нощувки. Благодаря за съветите, Георги :)

• Харесвам 1
Публикувано:

ОК, имаш все пак местен човек, явно знаете какво правите, все пак ми се видя резонно да спомена :) Ако сте били и в Ню Йорк преди, може би наистина по-малко време там да отделите, но Вашингтон като град със сигурност не заслужава повече време. 

Fairy, и аз не обичам да стоя на едно място, но това вашето ми идва прекалено препускане. Аз бих се изморила сериозно, но всички имаме своя стил на пътуване, така че ти си знаеш най - добре.

Ние пътуваме с кола Форт Майърс-Евърглейдс-Кий Уест-Маями в рамките на шест дни. Най - изморителен бе участъкът до Кий Уест и обратно - участъци от пътя са наистина красиви, но се пътува бавно, защото шосето е еднолернтово, а колите много. Честно казано Уест Кий ни разочарова - шумно, мръсно, скъпо, туристическо. US Route 1 сам по себе си е забележителност, не съжалявям, че го минахме, но не бихме повторили.

Така че не бих го сложила сред приоритетите.

Бих отделила няколко часа за Евърглейдс. Shark valley observation tower или anhinga trail са две лесно достъпни опции. Входът е само 10 долара (кола с двама пътници). На връщане от Анхинга трети за Маями има магазин за зеленчуци и плодове, които предлагат интересни смутиха и милкшейкове. Ние опитахме такъв от много интересен плод, който има вкус на шоколад, Black sapote се казва на английски.

В Маями бяхме в Little Havana, там ядяхме най - вкусния кубински домашен сладолед, има хубави ресторанти, вечер с жива музика и латински танци. Най - много ни хареса плажа в щатския парк в Кий Бискейн - чист, спокоен, там бяхме последния ден и не ни се тръгваше.

Редактирано от Masmiya
  • Харесвам 1
Публикувано:

Fairy, и аз не обичам да стоя на едно място, но това вашето ми идва прекалено препускане. Аз бих се изморила сериозно, но всички имаме своя стил на пътуване, така че ти си знаеш най - добре.

Ние пътуваме с кола Форт Майърс-Евърглейдс-Кий Уест-Маями в рамките на шест дни. Най - изморителен бе участъкът до Кий Уест и обратно - участъци от пътя са наистина красиви, но се пътува бавно, защото шосето е еднолернтово, а колите много. Честно казано Уест Кий ни разочарова - шумно, мръсно, скъпо, туристическо. US Route 1 сам по себе си е забележителност, не съжалявям, че го минахме, но не бихме повторили.

Така че не бих го сложила сред приоритетите.

Бих отделила няколко часа за Евърглейдс. Shark valley observation tower или anhinga trail са две лесно достъпни опции. Входът е само 10 долара (кола с двама пътници). На връщане от Анхинга трети за Маями има магазин за зеленчуци и плодове, които предлагат интересни смутиха и милкшейкове. Ние опитахме такъв от много интересен плод, който има вкус на шоколад, Black sapote се казва на английски.

В Маями бяхме в Little Havana, там ядяхме най - вкусния кубински домашен сладолед, има хубави ресторанти, вечер с жива музика и латински танци. Най - много ни хареса плажа в щатския парк в Кий Бискейн - чист, спокоен, там бяхме последния ден и не ни се тръгваше.

Благодаря за споделеното мнение и интересните предложения :) Годеникът ми е бил на повечето места и разчитам на това, че знае къде, какво и защо е хубаво. Пък и на повечето места имаме приятели, които са си от там и това също е плюс. А и Вашите съвети ще са бонус :) Една и съща дестинация колкото и пъти да се посещава, винаги предоставя различни преживявания и емоции. До тук и двамата споменахте Евърглейдс, което явно си заслужава :)
Публикувано:

И аз да се включа - сигурно е възможно, но на мен лично ми се струва твърде много път, за да се прекара по 1-2 дена максимум на град. Какво имаш предвид под "транзитно разглежкдане" - минаване с колата без спиране?

Колко време имате за това пътуване? Дотук като ги броя излизат 15 дена без пътуването.

И ние не обичаме на прекарваме твърде много време на едно място, ама този план ми се струва доста изморителен - дали си заслужава да обиколиш горе-долу половината от територията на континентална Америка, за да минаваш транзитно или да прекараш по ден-два в огромни мегаполиси - just food for thought :)?

• Харесвам 1
Публикувано:

И аз да се включа - сигурно е възможно, но на мен лично ми се струва твърде много път, за да се прекара по 1-2 дена максимум на град. Какво имаш предвид под "транзитно разглежкдане" - минаване с колата без спиране?

Колко време имате за това пътуване? Дотук като ги броя излизат 15 дена без пътуването.

И ние не обичаме на прекарваме твърде много време на едно място, ама този план ми се струва доста изморителен - дали си заслужава да обиколиш горе-долу половината от територията на континентална Америка, за да минаваш транзитно или да прекараш по ден-два в огромни мегаполиси - just food for thought :)?

Под транзитно разглеждане имам в предвид, че ще прекараме време на даденото място, но няма да нощуваме. За цялото пътуване имаме 3 седмици. Ние сме екстремисти и не се застояваме по кафета, плажове или излежаване в хотела. Обичаме цял ден да сме навън, да се разхождаме и разглеждаме. Не отиваме на "почивка", където да си пестим енергията. Като спортисти хора сме свикнали да сме някъде за малко, с ограничено време и всичко да е набързо.
Публикувано:

Още един глас за Евърглейдс - задължително!

Също така, в Северна Каролина - ако можете, минете през Outer Banks - ивицата земя в океана, успоредна на брега - красиво е и си заслужава.

P1280726_Nags%2520Head.jpg

В Мейн - националният парк Акадия (Acadia National Park) си струва да се види.

IMGP1245_Acadia%2520National%2520Park_Jo

• Харесвам 4

Още един глас за Евърглейдс - задължително!

Също така, в Северна Каролина - ако можете, минете през Outer Banks - ивицата земя в океана, успоредна на брега - красиво е и си заслужава.

P1280726_Nags%2520Head.jpg

В Мейн - националният парк Акадия (Acadia National Park) си струва да се види.

IMGP1245_Acadia%2520National%2520Park_Jo

Пейзажите изглеждат страхотно :) Слагам местата в листа с препоръчани :) Благодаря за отзивите! Редактирано от fairy__
Публикувано:

Оk, Fairy, ясно. Значи времето ще ви стигне и щом това е вашият начин за обикаляне и сте го правили и знаете какво да очаквате.

Публикувано:

Оk, Fairy, ясно. Значи времето ще ви стигне и щом това е вашият начин за обикаляне и сте го правили и знаете какво да очаквате.

:)

Ще се включа с малко идеи  и съвети по линията  Вашингтон - Филаделфия - Ню Йорк - Бостън , докато не са избледнели окончателно  спомените ми от септеврийското ми пътуване по Източното крайбрежие. ( все се каня да драсна някой „докладче до магеланци“  в раздел пътеписи и все не ми остава време, но скоро ще се мобилизирам.)

Вашингтон -имате достатъчно време за забележителностите , като:  в Националната библиотека може да влезете свободно  ; за тур в Капитолия е необходима предварителна резервация според сайта и не знам дали може да импровизирате на момента ( аз лично се включих към организирана група с екскурзовод и не мога да споделя за точна сума за таксите , а и екскурзовода- пенсиониран съветник в администрацията на трима президенти ни вкара в   залата където се провеждат заседанията на сената); за влизане в Белият  дом си е необходима сериозна подготовка ( чрез българското посолство т.е малко вероятно или чрез американски конгресмен) . Хубавато е ,че монументите и музеите към Смитсониан институт за напълно безплатни :)

Филаделфия - като интересен акцент към задължителните забележителности и отчитайки транзитното им разглеждане, за което споменаваш ,   поставям небостъргача  Comcast Center и високотехнологичната инсталация ( 4LED , холограми ) в лобито на сградата .  Излъчването  е 18 часа на ден  т.е няма как да се разминете с този  страхотен (поне за мен) техно –арт пърформанс.

Ню Йорк – моя сбъдната мечта !!! И аз , като Георги препоръчвам да коригирате програмата в негова полза :)

От Ню Йорк   най- вероятния  маршрут ( предполагам само!!!!) през Ню Хейвън  е да  пътувате  на североизток през  Хардфорд ( работнически  град с висока престъпност на фона ситуиран в един от най –богатите щати -Кънектикът)  към   отправната точка Бостън . Мен  по този път не са ме возили J . Ню Хевън е градът на университета Йейл и  тук може се пораходите за 2-3 часа. Аз се  впечатлих от колекцията на  Yale University Art Gallery  и кухнята на  няколко ресторанта. Преди да достигнете Ню Хейвън , след Бриджпорд може да слезете от магистралата и да направите разходка из Милфорд за да усетите част от духа на малките селца в Нова Англия.

Бостън – градът който се превърна в моя нова голяма любов ! Струва ми се   ,че в деня който пристигнете в Бостън следващите точки от американското пътешествие ще отложите за  друг път :)

Редактирано от gerido
Публикувано:

Gerido, благодаря за споделените ти впечатления и насоките :) Ние сме на принципа, докато сме млади да посетим колкото се може повече дестинации, а след време да се връщаме и видим през други очи местата.

Публикувано:

Този принцип си е много добър , а и имате повече мотиви и вдъхновение да се  върнете към вече посетени места. В никакъв случай не съм целяла да дам препоръка  да съкратите пътуването , по-скоро беше мой кратичък :)  начин да споделя колко се очаровах от Бостън .

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

До колкото виждам на картата, Евърглейдс е доста голям парк. Тъй като мислим от Ню Орлиънс да тръгнем към Тампа и от там за Маями, какво бихте ме посъветвали - от Тампа към Евърглейдс и след това Маями или първо в Маями и след това парка? Къде точно е хубаво да се отиде там, има ли цена за вход в парка?

До колкото виждам на картата, Евърглейдс е доста голям парк. Тъй като мислим от Ню Орлиънс да тръгнем към Тампа и от там за Маями, какво бихте ме посъветвали - от Тампа към Евърглейдс и след това Маями или първо в Маями и след това парка? Къде точно е хубаво да се отиде там, има ли цена за вход в парка?

Първо Маями, оттам на юг - входът на парка е от Homestead/Florida City - на път ви е, щом планирате ходене до Key West.  Има входна такса $10 на автомобил (важи една седмица).

Ето карта на парка:

http://www.nps.gov/ever/planyourvisit/upload/Everglades-Park-Map-FY10-1-2.pdf

и обща информация:

http://www.nps.gov/ever/planyourvisit/index.htm

...и малко мои снимки :)

https://picasaweb.google.com/105432200498077822229/Everglades

Редактирано от Rumiana
  • Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте! Най-накрая дойде време и за нашето пътешествие из САЩ. За това бих искала да попитам запознатите, къде може да се паркира на следните места - Далас, Ню Орлиънс, Тампа, Маями, Кий Уест, Вашингтън, Филаделфия, Ню Йорк, Бостън, Ниагара и Чикаго /по възможност в центъра или покрайнините/ по-евтино или евентуално безплатно? Предварително благодаря.

Редактирано от fairy__
Публикувано:

Здравейте! Най-накрая дойде време и за нашето пътешествие из САЩ. За това бих искала да попитам запознатите, къде може да се паркира на следните места - Далас, Ню Орлиънс, Тампа, Маями, Кий Уест, Вашингтън, Филаделфия, Ню Йорк, Бостън, Ниагара и Чикаго /по възможност в центъра или покрайнините/ по-евтино или евентуално безплатно? Предварително благодаря.

Въпроса ти е направо за parkopedia или някой подобен сайт пенкилер: http://en.parkopedia.com/ :)

Иначе паркирането в щатите е добре регулирано, макар и платено, а на определени места доста скъпо! Сайта по-горе сигурно ще помогне с цени и обща представа. Внимавай само да не оставяш колата през нощта на някоя улица, която ще се мие. Има си табели на кои дни е миенето и е силно препоръчително колата ти да не е там, защото ще я отнесе паяка или каквото ползват там :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря ти, много полезен сайт :) Ние търсихме на картата и даваше опции, но в този сайт информацията е по-синтезирана и подредена. Ще се възползваме, благодаря :)

Публикувано:

По въпроса за паркинг не мога да ти помогна, но ти пожелавам приятно пътуване!

Да си изкараш страхотно и да разкажеш после и да покажеш снимки!

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Искам да благодаря на всички за отзивчивостта и съдействието, относно пътуването ми. С годеникът ми направихме страхотен трип и сме много доволни :) Времето за местата ни бе достатъчно и събрахме много впечатления. Имаме да разказваме :)

• Харесвам 4
Публикувано:

Искам да благодаря на всички за отзивчивостта и съдействието, относно пътуването ми. С годеникът ми направихме страхотен трип и сме много доволни :) Времето за местата ни бе достатъчно и събрахме много впечатления. Имаме да разказваме :)

Еми топката е във вас сега. Особено да кажеш с темпото как се справихте :)

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.