Прескочи до съдържание

Санторини-в и извън клишето

Препоръчани мнения

Публикувано:

Тази година ми върви на дестинации,които не ми бяха в приоритетният списък,т.е. бяха оставени за "старини".

И така -Санторини за три дни с чартър от Варна за първомайските празници.Е, да не кажете, че не съм въздишала по синьо-бялата магия от снимките.Прекалено фотогенични изглеждат,ще трябва да се проверява дали е така :) .През февруари проверих Бялата джамия в Абу Даби,уверих се -прекрасна е!

Та,за Санторини.Обичам да се разхождам из малките улички на градовете,да усещам дъха на мястото.Къде според вас е най-добре.Ще бъдем в хотел в Камари.

Относно транспорта,дали да се доверим на общественият,поради факта че първи май е почивен и за гърците, или да наемем кола.

Искаме да посетим винарна,ако някой е ходил може ли да препоръча такава.

http://www.wine-museum-koutsoyannopoulos.gr/en/

Този музей на виното дали си заслужава.

Ще се радвам да прочета вашите мнения.

• Харесвам 1
Публикувано:

Хм, накара ме да се замисля за градския транспорт, сигурно има де. Масово се наемат АТВ-та. Ние спахме в Периса.

Хубавите плажове са от юг-югозапад, където ще спите и вие,макар че се съмнявам да си тръгнала заради плажа на там. Залеза в Оя, както винаги поне час по-рано на мястото, ако искате да правите снимки.

Мда, намерих.. това е за градския транспорт - цък.

• Харесвам 2
Публикувано:

Сара, ще се убедиш, че синьо-бялата магия на живо е още по-хубава от пресъздадената на снимките.

Има градски транспорт, но не е от най-точните, а ако не ме лъже паметта от Камари ще трябва да ходите до Фира и там да прекачвате за други дестинации. Не знам какъв ти е хотела, но според мен е по-добре ако сте във Фира. Камари става лятото за плаж, но без АТВ или кола ще ви е по трудно с придвижването. През май няма да става за плаж морето, така че всеки хотел с басеин ще ви свърши работа. На мен там толкова ми хареса, че време за плаж не ми остана от обикаляне.

Спомням си, че като бях там, бях отседнала във Фира и една сутрин рано ходих по калдерата до Имеровигли да гледам изгрева. Пътят по калдерата до там е около час. На връщане реших да хвана автобуса до Фира и чаках повече от час да дойде. Та помислете си за наем на АТВ, не са особено скъпи.

• Харесвам 3
Публикувано:

Много хубаво, че вече имаме тема и за този толкова "апетитен остров" 

На мен там толкова ми хареса, че време за плаж не ми остана от обикаляне.

Толкова много ходете ....... звучи интересно ... ако дадеш и по-точни данни цена няма да имаш .

• Харесвам 1
Публикувано:

Ами аз по принцип бях на обиколка из Цикладите, която включваше Миконос, Сирос, Парос и Санторини. На Санторини изкарах 3-4 дена като обиколих столицата Фира, Имеровигли, Ия, Пиргос, Акротири, Мегалохори, Камари и Париса. Имаше и екскурзии с корабче и възможност за плуване до остров Неа Камени. Там са такива прекрасни гледки, че човек се захласва за дълго време на определени места. Там се намира и един манастир, който е в скалната част на острова, както и една стара църква, на която забравих името. Има черен плаж, червен плаж и плаж с жълт пясък. Във Фира е интересно старото пристанище с моряшките къщи, издълбани в скалите. Може да направите и преход с магаренце.

Аз не бих отишла на плаж на Санторини, тъй като плажовете на Миконос ми харесаха повече, но пък гледките там са страхотни.

• Харесвам 2
Публикувано:

Aз останах доволен от транспорта там, евтин беше и уреден по спомени. Но на нас много не ни трябваше, защото хотелчето ни беше в Оя и сме пътували само от пристанището/летището до там.

• Харесвам 1
Публикувано:

...Санторини за три дни с чартър от Варна за първомайските празници...

Гледах го този чартър, но по-скоро гледах на Санторини като възможност за прекачване.

Не успях да намеря билети за полета и ако не е тайна, Сара, моля да споделиш коя е "правилната" агенция в случая.

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Градски транспорт има, но ако не сте във Фира, не е много удобно, защото първо трябва да пътувате до Фира и после от там да взимате друг автобус, поне така беше преди. Ние бяхме във Ия за около седмица и наехме АТВ за 3 дни, през останалите се мотахме в Ия и Фира с градски транспорт, който през лятото беше и доста претъпкан, но през май може би ще е ОК, макар че пък сигурно ще е и по-нарядко. Внимайте със АТВ-та обаче, защото нашето не беше много изправно и после четох, че това не е рядкост. Иначе не са скъпи.

Редактирано от Бръмбар
  • Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря за идеите.Това за АТВ-та не ми беше хрумвало,но мъжът ми е много доволен.

Ще видим на място как е положението.

Доколкото разбрах от сайта на транспорта,се ходи до Фира и от там до Оя.

Плажът не е наша цел,разбира се,но ако може едно сутрешно плуване няма да откажа.В момента температурата на водата е 16 гр,

Sara, за винарната – ние май бяхме тръгнали към тази, за която ти си дала линк, но не мога да си спомня дали се заблудихме и не я намерихе или я намерихме, но беше затворена, но в крайна сметка вместо там случайно се озовахме в една друга, която беше галерия и винарна. Тук намерих в трип адвайвор за нея – интересно беше, но и да я пропуснете, не кой знае каква загуба, но пък е близо до Камари, където ще ви е хотела:

http://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g189433-d2294145-r118476672-Art_Space-Santorini_Cyclades.html

Милилиа е изброила всички основни забележителности. На мен много ми се искаше да посетим Аркотири, но за съжаление, археологичекият комплекс беше затворен няколко години, вкл. и когато бяхме.

По времето, което сте, ми се струва, че  едва ли ще става за къпане в морето, пък и плажовете не са силната страна на Санторини, но плажовете на Камари и Периса не са толкова лоши, като и Бакседес - Baxedes (който всъщност на мен най-много ми хареса). Той е със ситен черен пясък, не е пренаселен като Камари и Периса, но като така и имаше само една будка където продаваха бира и напитки (беше отдавна, така че това може да се е променило), но имаше шезлонги и чадъри. Червения плаж за мен е много преекпониран и лично на мен никак не ми хареса. Поради цвета на мен ми приличаше на голяма кална локва, но доста се рекламира и на много хора им харесва. През лятото е доста пренаселен и малко трудно се стига до него.

Редактирано от Бръмбар
  • Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

До колкото разбирам от прочетеното най-добре е да се наеме хотел във Фира ? Така ли е? Всъщност невероятните сини сгради, по който всички сме въздиша ли във Фира ли са ?

Публикувано:

Там къщичките основно са бели със синьо боядисани прозорци, врати итн. Има ги и във Фира, и в Имеровигли, и в Оя..

• Харесвам 1
Публикувано:

Там къщичките основно са бели със синьо боядисани прозорци, врати итн. Има ги и във Фира, и в Имеровигли, и в Оя..

Според теб коя локация за хотела е най-подходяща ?

Публикувано:

Зависи. Ние бяхме с кола и спахме в Периса. Искам да кажа, че не сме били зависими от транспорт. Отделно че в Периса и Камари е малко по-спокойно, откъм туристически поток. Във Фира спират всеки ден много круизни кораби и си представи колко много хора слизат за дневна разходка на острова, освен тези които са там на почивка. Зависи какво търсиш.. ако сте за няколко дни изберете някое от по-големите градчета, ако сте за повече изберете по-малките градчета..  Всичко зависи от това какъв тип почивка или разходка предпочиташ.

• Харесвам 1
Публикувано:

Островът е много малък 17/15 км ,така че предполагам не е проблем да се предвижиш от едно място на друго.Фира е подходящо откъм обществен транспорт,но ако се ползва нещо под наем е все едно.Има и доста места, които трябва да се посетят" пеш". Ако разбира се харесвате такъв вид дейности.

Ние  ще заложим на обществен транспорт в първият ден,тъй като ще направим преход от Фира до Оия,а ако не е по наш вкус,ще минем на друг вариант за следващите дни.

• Харесвам 1
Публикувано:

С нетърпение ще чакам резултат от плана ви, до колкото разбрах пътуваш преди мен и ще се възползвам от това :)  :)  :)  :):P  :P  :P  

Публикувано:

Препоръчвам да си наемете кола/АТВ.   Ние бяхме Август месец миналата година и градския транспорт беше ужасен. От Периса до Оя беше 8 евро на човек на посока, да не говорим, че "градския транспорт" са нормални автобуси, които Август месец бяха повече от претъпкани и имаше правостоящи между седалките. Ние си наехме кола за 2 дни за 100 евро и кръстосахме целия остров няколко пъти - от Фара на единия край до Оя на другия край.

Ако все пак решите да заложите на градския транспорт, през Май месец може и да не е толкова зле.

• Харесвам 1
Публикувано:

Имаш ли впечатления от цените на АТВ-та?

И друго,ако знаеш в южната част на острова,достъпите до червеният и белият плаж означени ли са добре,че четох при руските форуми,че не са.Въобще сподели по- подробно нещо което ти е направило впечатление.

Препоръчвам да си наемете кола/АТВ.   Ние бяхме Август месец миналата година и градския транспорт беше ужасен. От Периса до Оя беше 8 евро на човек на посока, да не говорим, че "градския транспорт" са нормални автобуси, които Август месец бяха повече от претъпкани и имаше правостоящи между седалките. Ние си наехме кола за 2 дни за 100 евро и кръстосахме целия остров няколко пъти - от Фара на единия край до Оя на другия край.

Ако все пак решите да заложите на градския транспорт, през Май месец може и да не е толкова зле.

Публикувано:

Поли ни е дала много добро инфо. Ако няма промяна е супер.

Мда, намерих.. това е за градския транспорт - цък.

Публикувано:

Имаш ли впечатления от цените на АТВ-та?

И друго,ако знаеш в южната част на острова,достъпите до червеният и белият плаж означени ли са добре,че четох при руските форуми,че не са.Въобще сподели по- подробно нещо което ти е направило впечатление.

Ами аз не съм се интересувал много от АТВ-тата, тъй като не ме радват много. Пътуването е между  градчетата е много по-бавно, а и ако искахме да излезем на ресторант вечер с това АТВ не е много готинo :)

Ние бяхме в едно семейно хотелче в Периса и собствениците бяха много любезни, показаха ни на една карта къде са плажовете и по-интересните места за да ги обиколим с колата. Пътни табели имаше навсякъде и не сме имали проблеми с намирането на нищо. За белия плаж - до колкото си спомням до него можеше да се стигне само с лодка и решихме да го пропуснем.

Това, което ми направи впечатление, а и го знаех от преди общо взето - Санторини не е остров с божествени плажове, дори бих казал, че не са нищо особено. Той е по-скоро място където да се наслаждаваш на гледките и да обикаляш уличките на Фира и Оя.

• Харесвам 1

Извинявайте за поправката, но правилното е Ия. Не се казва Оя. Οι се произнася/чете И. 

Mда, срамота. Приятелакта ми знае гръцки като майчин език, а аз не знам как се произнася Ия  :lol: :lol:

Редактирано от П.Кръстев
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Миналата седмица се прибрахме от Санторини. Наистина е страхотно и ако си отишъл за белите къщички и сините покриви на църквите, тесните улички и цялото очарование, което сме виждали по снимките и което на живо е наистина запомнящо се - градовете за отсядане определено са Ия и Фира. В момента цената на атв в Периса за 24 часа беше 30 евро. Моята препоръка е кола под наем ( нямам представа за цени и за вашия бюджет), но е великолепно да си независим и да обикаляш из този остров, защото определено трябва да се обиколи. Ходихме точно в този музей на виното, за който си дала линк Sara. Интересно е, но не бих казала, че е кой знае какво. (даже на моменти ми беше фрики с тези хора направени като живи, но не особено сполучливи, които надничаха или мърдаха в осветено дъно на пещерно тунелче :) ). Ако има кой да ти разкачва е готино, защото да си четеш сам …….. - аз лично се отказвам след втората табелка. Има особености в правенето там на вино и в отглеждането му като цяло, които са доста интересни за научаване. След обиколката на музея имаше и дегустация на вино - като цяло съм доволна :) 

И нека ви кажа нещото което запомних за острова:

"На Санторини има повече магарета от колкото жители, повече вино отколкото вода и повече църкви отколкото къщи" 

:) Предполагам това е било преди - сега хора опредлеено не липсват, водата я карат с цистерни, а църквите за 365, от които повечето частни. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Лин, може ли информация за колко дни бяхте, с какво пътувахте? Колебая се дали да му отделя 2-3дни в отделно пътуване или когато сме на Крит да отидем с екскурзия за 1 ден.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.