Прескочи до съдържание

Бали и Сингапур - Юли/Август 2015


П.Кръстев

Препоръчани мнения

И така, 

 

В крайна сметка решихме да посетим Бали и Сингапур през това лято, след като ни бе отказана виза за САЩ.

 

Ще ни е нужна доста помощ с планирането, засега започнахме да гледаме какво може да се прави в Бали и къде да отседнем, също така и как да разпределим нощувките.

 

Планът е да тръгнем на 25.07 и да се върнем на 07.08 -> това са 13 нощувки, но първата ще бъде изгубена в пътуване, значи остават 12.  Може би 8 нощувки за Бали и 4 за Сингапур?

 

За Бали, къде е добре да отседнем и какво може да се видим. Добра идея ли е като пристигнем на летището да се насочим към Ubud, да прекараме там 3 или 4 нощувки (?) като през това време направим няколко day-tripa до по-далечните части от острова.

След това да се насочим към Западните част и краибрежието, където да прекараме останалите 4 или 5 нощувки, като също е възможно да правим някакви day-trips.

 

За транспорт мислим да използваме нает шофьор.  (Някакви тънкости тук, бихте ли препоръчали някой? thebalidriver.com добра идея ли е, цените почват от $40 на ден) 

 

Благодаря предварително за помощта, знам, че въпросите са ми доста хаотични, но тепърва започвам с организацията. 

 

 

П.С. Въпрос за бланката, която се попълва за VOA, Port of Embarkation трябва да е държавата, в която се прикачвам или държавата от която тръгвам?

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Това е много популярна дестинация и със сигурност доста хора ще се включат. Аз мога да говоря единствено за Сингапур , но силно ти препоръчвам да прочетеш този блог преди да направиш плановете с разпределението на дните :

 

http://rojetravel.blogspot.com/2013_04_01_archive.html


Roje пише и тук :)

Връзка към коментар

Всичко, което дадете ще бъде от ползва.

Просто ми се иска да започнем с една от двете дестинации, за да не стане много голяма каша в темата, а и да може да се води някаква дискусия. Затова предлагам да караме подред:

 

1. Разпределение на 12-те нощучки - колко в Бали и колко в Сингапур.   Засега планът е 8 на 4, но очаквам коментари.

2. Разпределение на нощувките в Бали - колко в Ubud, колко на крайбрежието и дали това изобщо е добра идея или може да се установим на едно място и от там да обиколим всичко. Но според мен ще е по-лесно да се отседне на 2 места. Ubud - обиколки на пазари, храмове, Monkey Forest, Rice fields, опознаване на културата и вътрешната част на острова; Крайбрежието (колебаем се между Jimbaran, Kuta, Seminyak, Nusa Dua - общо взето голямо колебание :) ) - предимно за излежаване на плажа и други занимания/забележителности покрай океана (това не изключва и посещение на храмове)   -   За сега сме се спрели на вариант 4 на 4 нощувки на двете места.

3. Планиране на престоя в Сингапур.

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към коментар

П.С. Въпрос за бланката, която се попълва за VOA, Port of Embarkation трябва да е държавата, в която се прикачвам или държавата от която тръгвам?

 

Летището, където си се качил на самолета, преди той да кацне в Индонезия. Не се шашкай - тях не ги интересува толкова откъде точно идваш. Важно е да впишеш коректно номера на полета и да не губиш отрязъка от имиграционната форма, който е необходим за напускане на страната.

$40 за шофьор на ден според мен е доста, но всъщност не зная как стоят нещата на Бали. Аз имам впечатления от Ява. Но ще питам и ще ти кажа по-точно тия дни.

Нощувките според мен - 9/3.

Редактирано от captain_oveur
Връзка към коментар

Много грубо, че и плана ти е още груб :) Времето добре сте го разпределили, аз бих щипнал още една нощувка от Сингапур за сметка на Бали и района, сам ще прецениш като видиш какво ще ти напиша. За Бали аз бих наел шофьор за всичките 8 дни и да спите на различни места или всяка вечер, или през вечер. 

 

Беше споменал в другата тема, че искаш и да се поизлежаваш на някой райски плаж, това със сигурност не е Кута! За тази цел ти препоръчвам да се метнете до някой от съседните острови - Nusa Lembongan, Nusa Ceningan, Nusa Penida. Малко ми е мътно кой точно беше с плажовете, ще го откриеш. 

 

Със сигурност препоръчвам полет до Labuan Bajo/Rinca - единственото място, където можеш да видиш комодски варан в супер близост, внимавай че хапят :) (бъзикам се, като цяло са супер отровни, но съм чел че хора не хапят, а имаш гид да те пази, ако се наложи). stefanrusev ще разправя тук, но виж снимката: http://magelanci.com/gallery/image/5793-rinca/

 

В Бали има и добро гмуркане по източния бряг, ако ви влекат такива неща. 

 

Тръгвате по южното крайбрежие на изток, после на север до Buleleng и цепите право надолу. Западната част на острова е природен парк с много птици, но аз бих го посетил ако имах поне 2 седмици там, по-скоро го пропуснете...

 

За шофьор ей тоя пич беше препоръчван сериозно, с малко по-високи цени са той и шофьорите покрай него, но уж качество; https://www.facebook.com/dean.balidude Пиша уж, защото не съм ползвал услугите, но щях да ги ползвам преди да ми пропадне пътуването там. 

 

Ако искаш, имам една книга за културата на Бали. Мога да ти я услужа, супер подготовка ще е за пътуването. Аз бях почнал да я чета, но в момента, в който пътуването пропадна я "заземих" и оставих да чака кога пак ще и дойде реда: http://www.amazon.com/Island-Periplus-Classics-Miguel-Covarrubias/dp/0794605621/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1427917234&sr=8-1&keywords=island+of+bali Просто ще се шашнеш колко "много" има и за гледане, и за разбиране в Бали, а е такова на глед малко островче...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

8 дни са прекалено много за Бали. Основните атракции се обикалят за 2 , максимум 3 дни, според темпото и хотела в който сте отседнали. На Западното крайбрежие, видно от картата, няма какво да видиш.

post-17-0-36939500-1427918088_thumb.png

На място ще намериш доста различни и добри оферти за частен транспорт. Доколкото си спомням вървяха около 400 000 на кола за цял ден.  Плажовете - има много по-добри места , а при тоя евтин авиотранспорт ..

В eто тази тема има добре организиран маршрут в същия район

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Започвам отзад напред. Не знам къде в бланката виждаш port of embarkation /във формуляра на сайта на посолството не виждам такова нещо/, а и съм забравила аз какво точно съм попълвала, но си мисля, че след като в бланката ти искат номер на полет, с който влизаш в Индонезия, няма никакъв проблем да посочиш летището, от което тръгва този полет. Ако ще си вадиш виза оттук - питай в посолството, ако ще VOA - там никой не пита, но това, което ти казах ми се струва най-логично.

 

В Бали можеш да правиш страшно много неща:

1 Има уникални храмове /повечето от тях са разположени във вътрешността на острова, удобни отправни точки, за да ги разгледаш са Убуд или Санур. Единствените два важни храма, за които се сещам, че са далеч от Убуд и са по - удобни от Санур са Улувату и Танах Лот /те са на крайбрежието/. Предимства и недостатъци на двата града - Убуд е във вътрешността, което за мен си е сериозен недостатък /други го приемат за предимство обаче поради липсата на плажни туристи/, Санур - на източното крайбрежие. Малко по-далеч /в сравнение с Убуд/ е от нещата във вътрешността, но от него тръгва първостепенен път, който е бърз /за стандартите на Бали/ и удобен за придвижване. Където и да си на юго-източно/западно крайбрежие, трябва да минеш по него, за да стигнеш до важните места. Лично мен Убуд не ме впечатли особено, но може би това е защото го оставихме за последна нощувка и всичко важно го бяхме видели преди това. 

2. Има уникални и специфични само за балийската култура танци - представления на кечак можеш да видиш на Улувату, на Баронг - в района около Денпасар, легонг лично аз гледах в Убуд, предполагам, че има и на други места;

3. По пътя между Санур и Убуд /по-близо до Убуд/ има занаятчийски селища на златари, резбари, художници и каменоделци - Селук, Мас и т.н.;

4.Има уникални паркове с животни - аз лично бях на сафари със слонове в Таро парк /сафарито там може да се комбинира с рафтинг/; има паркове на птици, влечуги, орхидеи;

5. Бали също е едно от най-добрите места в света за уейв сърф - ако сте авантюристи, може да пробвате някой урок в района на Кута - Леджиан- Семиняк /препоръчвам района между Леджиан и Семиняк/;

6. В по-северните части на острова - Амед е хубаво за шнорхелинг.

Сигурно пропускам нещо, кажи какви са ти интересите и може да бъдем по-конкретни със съвети. Прочети също пътеписите във форума /има доста за Бали и от тях ще видиш, че всеки от нас, който е бил там, е правил различни неща и е останал доволен/. 

 

За настаняване - също зависи какно искаш да правиш. Ако като мен искаш да си близо до океана и същевременно да обикаляш из вътрешността, Санур става /на океана е, придвижването из вътрешността е удобно, има прекрасна крайбрежна уличка с ресторантчета направо на плажа и е далеч по-приемлив като цени от Нуса Дуа, Беноа и Семиняк/.

Ако искаш сърф и нощен живот  - Кута, Леджиян или Семиняк. От изброените в Кута е най-голяма лудница. Семиняк се опитват да го развиват като луксозна дестинация ама не им се получава съвсем. Изглежда доста по - европейски - с магазини и витрини, но почти няма тротоари, по които да се движат пешеходци.

За шнорхерлинг - Амед, Синята лагуна, т.н на север;

Ако искаш да си по-далеч от потока туристи - районът около Убуд. Най - близкият плаж обаче е на около 2 и половина - три часа.

Ето ти карта на Бали за ориентирcarte_bali_2.jpg

 

За шофьор - 40 долара на ден са ОК, виж обаче какво влиза. За около 40-50 долара би трябвало да ви вози цял ден /около 10 часа/, като цената е на кола и би трябвало да влиза всичк о- бензин, престойѝ8паркинг, вода и т.н. В пътеписа си съм дала линкове към конкретни шофьори, които съм ползвала за определени трансфери - можеш да погледнеш в страниците им и да се свържеш с тях за конкретна информация и преговори.

Друга опция ако предпочитате някой да ви води: на острова живее семейство българи, коит опредоставят такива услуги. Аз лично съм ги ползвала /а и други съфорумци също/ - ако те интересува, пиши на лични ще ти дам координати.

Редактирано от lyusi
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Port of Embarkation има на формуляра, който се попълва за VOA.

 

Нещо повече за интересите ни - не бих казал, че сме авантюристи, не бихме пробвали нищо от неща като snorkeling, surfing, rafting etc. Най-много да се предумаме за сафари със слонове, но и затова се съмнявам.

Обичаме да го караме по-лежерно, да запазим хубави хотели на прилични пари, където да може да разпуснем след дълъг ден обикаляне на различни забележителности.

Връзка към коментар

Ама като ти казвам сафари, не си го представяй няколко часа през дивата джунгла. Това на което бяхме си беше около 20-30 минутна разходка на пейка на гърба на слончето, после имаш възможност за прекараш време с други слонове - храниш ги, гушкаш ги, слагат ти венец на врата; след това има шоу - слонове ходят по греда, ритат футболна топка, рисуват и т.н. Цялата работа / с трансфера от и до хотела/ е малко повече от половин ден.

За хотели - в Бали има настаняване от 20-30 до 4000 долара на вечер. На мен лично хотелите са ми последен приоритет - избирам ги предимно според локацията, с оглед нещата които искам да правя. Ако търсиш по-луксозен тип настаняване Семиняк, Нуса Дуа, Беноа има повече такива опции /не че в Санур също няма хубави хотели/. В Убуд също има много лъскави места.

Ако обаче мислиш за Бали като за плажна дестинация, може и да останеш разочарован. Не си представяй къщички в тюркоазените води на океана /има и хотели, които се доближават до тази представа, но като цяло в Бали не това е водещото/. От плажовете, на които съм била, само в Санур става за плуване /има риф, който спира вълните и водата е спокойна/. В Кута, Леджиян и Семиняк има големи вълни и много сърфисти, което прави плуването в океана не особено приятно.  Е, друг е въпросът, че повечето хотели си имат басейни /големите - по няколко/, а има и къщички със собствен басейн - ако седите на басейна едва ли ще ви вълнува вълнението на плажа. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Крайбрежието (колебаем се между Jimbaran, Kuta, Seminyak, Nusa Dua - общо взето голямо колебание :) ) - предимно за излежаване на плажа и други занимания/забележителности покрай океана (това не изключва и посещение на храмове)  

А, това забравих - според мен забрави за Джимбаран. Освен рибни ресторанти на плажа, не знам какво друго има там и какво можеш да правиш. Спокойно можете да отидете там за една вечеря /става и от Кута - Леджиян - Семиняк, и от Санур, и от Нуса Дуа/. 

Редактирано от lyusi
Връзка към коментар

Да, напълно съм наясно, че това не е остров тип Малдивите, Бора Бора и т.н.  Миналото лято бяхме на Санторини, където основното също не са плажовете, а Бали мисля, че е доста по-добре като комбинация плажове-култура

Връзка към коментар

Миналата година направихме подобно пътуване - Сингапур, Бали, Краби.

На Бали бяхме седмица, дори хванахме тяхната НГ - 31 март тогава.

Избрахме настаняване в Мелиа Нуса Дуа с хубав собствен плаж. В същия залив са и The Westin и The Laguna, ако търсите нещо по-луксозно. 

Направихме 3 дни разглеждане на храмове, езера, оризови полета с шофьор /40 долара на ден/.

Отделихме време и за шнорхелинг - доволна съм от Амед и потъналия японски кораб.

В южната част от всички плажове, най-много ми хареса Balangan beach - в десния край е чудесно за плуване, а в левия е за сърфисти. Красиви са и заливите Dreamland beach.

Прекрасно място е и залива http://www.finnsbeachclub.com/, има вход.

Изобщо за Бали има много информация, ще откриете най-подходящите места за вас.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ние бяхме 4 вечери в Убуд като целта ни беше от там да обикаляме до основните забележителности в самия Убуд, в центъра и на север. В Убуд се намират чудни хотели, заобиколени от зеленина и оризови градини, с хубави масажи и басейн.

За лежерна почивка два дни бяхме на островите Гили (пътува се около 90 минути с бърза лодка). На Гили Мено намерихме прекрасен плаж, на който релаксираме два дни. Там е хубаво и за шноркелинг. Избрахме Гили, защото самолетните билети до Комодо бяха много скъпи, а не искахме да сме на плаж в Бали, тъй като предварителното ми проучване показа, че Бали не е плажна дестинация за несърфисти. Бяхме на един от известните плажове (Padang padang) и останахме разочаровани - препълнен, вълни, сърфисти.

Връзка към коментар

Нещо повече за интересите ни - не бих казал, че сме авантюристи, не бихме пробвали нищо от неща като snorkeling, surfing, rafting etc. Най-много да се предумаме за сафари със слонове, но и затова се съмнявам.

 

Шнорхелинга въобще не се сравнява по "авантюризъм" със сърфа и рафтинга, то е просто да си сложиш маска на очите и да си топнеш главата във водата, нищо екстремно няма. Но е супер зарибяващо и красиво, ако си на точното място :)

Връзка към коментар

Със сигурност ще останем 3-4 нощувки в Убуд, от където да обиколим повечето забележителности. Останалите дни ни се иска да сме близо до хубав плаж, но и да не сме откъснати от всичко. Т.е. като ни писне да седим на басейна или на плажа, да може да се разходим в градчето, да има какво да видим, но да не е някаква лудница, каквато е Кута. Евентуално да има забележителности на близко разстояние с кола.

Предполагам по тези критерий южните части на острова, където доколкото разбрах са най-хубавите плажове, не са опция. Seminyak дали е добре като вариант или може би Санур?

 

П.С. Дали има някакъв начин, по който може да вмъкнем Ломбок в това посещение, виждам, че там има уникални плажове. Например да направим   Бали(Убуд) 3 нощувки - Ломбок 2 нощувки - Бали 3 нощувки   или не е добра идея ?

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.