AlexandraKo Публикувано: 7 май, 2015 Сподели Публикувано: 7 май, 2015 От няколко дни вече съм си в къщи и съм безкрайно щастлив.... Ето някои нахвърляни мисли в тефтерчето ми 2 дни преди да си замина.... "Наближава времето да си тръгна от Индия. Да си призная - не бях особено подготвен за тази нова и различна вселена. Решението за това приключение дойде твърде спонтанно с евтините самолетни билети. Ще изразя изключително собственото си виждане за Индия. За над 90% от хората, тя е любима дестинация и искат да се завърнат тук отново.. За мен, това не е моето място. Определено, не ми допадна и с удоволствие си тръгвам. Не успях и за двете седмици да се впиша в живота и нравите на местните хора. Аз и без това съм обърнат към себе си и не общувам особено, но тук това се превърна почти в болезнен проблем. Постоянно изпитвах страх и параноя от всичко (главно да не ме нападнат и оберат, или да не се заразя и разболея). Истината е, че хората бяха дружелюбни и не съм усещал такова отношение, но това чувство не ме допусна до края.. Хотелите и влаковете бяха моите крепости, където се криех от действителността. Отделно почти всекидневната 40-градусова жега ме съсипваше.. За 2 седмици не си спомням да съм се смял истински (а дори и усмихвал). Надъхвах се всеки ден да е по-хубав и различен, но не се получаваше. Всъщност, само 2-3 дни минаха добре и приятно. Всичко това се дължи основно и само на мен. Никой не ми е виновен за негативните нагласи. Може би и неприятното начало с отменения полет и несигурност, както и един адски нощен автобус, изиграха своето влияние, но това са фактите - броях с нетърпение дните до края, вместо да се наслаждавам на престоя си тук - мечта на мнозина пътешественици.. Мнението ми е изключително субективно, но много истинско. Може и защото за пръв път пътувах сам. Не е това моят начин на пътуване..... Шумотевица и мръсотия съм срещал много пъти по пътя си, но никога не съм се чувствал така подтиснат. За Индия какво да кажа. Забележителностите са впечатляващи и там е един оазис на спокойствие и спасение от хаоса навън. Хората са добри. Но не са толерантни. Всъщност , толерантни са към всички 'нередности', а не един към друг. Може би, защото всеки прави тези дребни номерца да оцелее, затова и не си забелязват един другиму това и живота им леко се изкривява. Но това е от векове и примери безброй.... Храната им може да е супер вкусна, но аз ядях само бисквити... Хигиената - няма такава държава. Ядат с мръсните ръце, пият вода от реките, спят на земята по мостове и гари, храчат, плюят и какво ли още не.... Транспорта е невиждан хаос . Влаковете са добре уредени, но мръсни, редовно закъсняващи, а ужаса на втората класа е неописуем. Тигри не видях, заради лошо планиране, но в предвид гореописаните обстоятелства, и не съжалявам толкова... Николай Генов бе озаглавил прекрасната си книга "Никой не си тръгва от Индия завинаги". Не знам. Аз си тръгвам с облекчение. Но човек никога не е сигурен. Може някой ден да пристигна отново. Този път на ЮГ. Защото никой не си тръгва от Индия завинаги. Но задължително ще бъде със Снежка ! Оги, много ме разчувства с този си пост. Много искрено. Защото много от хората, ходили там не си признават, тези неща. Аз може би, вече разказах някъде из форума за двама мои приятели, които си довлачиха неизвестни болести от Индия и за кратко време си отидоха от този свят. Единият от приятелите, с които пътуваме е обиколил света, сигурно над 100 държави, ми разказа, че такава мръсотия като там не е видял никъде . И той като теб е бързал да си дойде. Като се има предвид, че не пътува бюджетно, напротив, напротив - бил е в Радисони и Шератони, пътувал е в 1-та класа на влака и с обиколки кола+шофьор. Но, вероятно, като го види човек, е друго. 2 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 7 май, 2015 Автор Сподели Публикувано: 7 май, 2015 (редактирано) Понеже не се получи очакваният пътен дневник, подготвям пътепис за Индия, главно по логистиката на пътуването. ( + снимки) Редактирано 7 май, 2015 от ruwenzogy Връзка към коментар
mililia Публикувано: 7 май, 2015 Сподели Публикувано: 7 май, 2015 Eй, Оги, определено съм изумена от това, което прочетох, но мисля, че просто семейството ужасно много ти е липсвало. Е, че Индия не е за всеки и това е вярно, но пък ти си стара пушка. Сега вземи, че си почини. Порадвай се на жената и детето и тогава премисли още веднъж нещата, за да се опиташ да разбереш кое всъщност е било причината да не харесаш страната. Може би не ти харесва да пътуваш сам или просто в конкретното пътуване не си бил настроен на вълна такова пътешествие. Не винаги евтините билети дават желания резултат. Ти си човек, който внимателно подготвя нещата и това че си сам от една страна и семейството ти липсва, а от друга промените в първоначалния план са те довели до състояние да не харесаш страната.......а може би Индия наистина не е твоето място. Но пък човек се учи....може би това е бил твоят урок за важността на хората в твоя живот. Със сигурност ще гледаш на много неща по нов начин. 4 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 (редактирано) Ще изразя изключително собственото си виждане за Индия. За над 90% от хората, тя е любима дестинация и искат да се завърнат тук отново.. За мен, това не е моето място. Определено, не ми допадна и с удоволствие си тръгвам. Не успях и за двете седмици да се впиша в живота и нравите на местните хора. Аз и без това съм обърнат към себе си и не общувам особено, но тук това се превърна почти в болезнен проблем. За 2 седмици не си спомням да съм се смял истински (а дори и усмихвал). Надъхвах се всеки ден да е по-хубав и различен, но не се получаваше. Всъщност, само 2-3 дни минаха добре и приятно. Всичко това се дължи основно и само на мен. Никой не ми е виновен за негативните нагласи. Може би и неприятното начало с отменения полет и несигурност, както и един адски нощен автобус, изиграха своето влияние, но това са фактите - броях с нетърпение дните до края, вместо да се наслаждавам на престоя си тук - мечта на мнозина пътешественици.. Не се извинявай за чувствата си и не се заблуждавай, че на 90% от хората им харесва Индия. Аз лично на 100% споделям твоите чувства. Доста мои приятели, които са посещавали Индия, след откровен разговор са ми споделяли също, че Индия не им е любимата държава. Повечето пътешественици, които отиват в Индия по натура са положителни и отворени за света хора и им е доста неприятно да си признаят, че са намерили място към което нямат положителна нагласа. Забележителностите са супер и на всеки бих препоръчал да ги посети, но действителността извън тях е доста натоварваща, дори за най-отворените пътешественици. Психически е много трудно да приемеш смесицата от мръсотия, постоянна тълпа, безчувствени лица и усещането, че за всеки срещнат ти си едно двукрако портмоне, което трябва да му дава пари за нещо. Да не говорим, че бях доста шашнат и от расизмът на индийците. За една част от пътя бяхме наели кола с гид, който постоянно ни показваше циганските махали и сипеше всякакви хули срещу циганите. По моя преценка, циганските махали по нищо не се различаваха от останала част на Индия, но нашият гид явно усещаше дълбока разлика “Циганите раждали много деца, нищо не работели, а единствено правели дървени лъжици и т.н.“ Един мой приятел беше определил Индия, като една огромна циганска махала, но аз не споделям неговото мнение Редактирано 8 май, 2015 от Topfly 3 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 (редактирано) Оги, за Индия е добре да се осигурява малко по-високо ниво на комфорт, за да не се усещат директно нещата, които не са ти харесали. Просто е много по-нужно от други места. Има значение според мен и факта, че си бил сам. Аз бях уредил с местна агенция в Делхи миниван с шофьор за целия престой - от посрещането на летището до изпращането до там. Не е особено скъпо. Никакъв друг транспорт. Имаш "свой" местен човек през цялото време, като искаш да се "топнеш" в атмосферата, разбирай и мръсотията, която за мен е много интересна, слизаш за 2-3 часа ходиш си където искаш, но знаеш ван-а къде те чака и можеш да прекратиш досега с каквото не ти харесва по всяко едно време. При все, че направихме възможно най-ширпотребния тур - Златния триъгълник (Делхи-Агра-Джайпур) и то само за една седмица, Индия страшно много ни хареса и за мен лично ако изключа африканските паркове и резервати, това е единствената страна, която автоматично слага усмивка на лицето ми при пристигане, даже не мога да обясня защо. Някой ден ако имам време ще публикувам някой фотопис от там.Не споря, най-малкото защото страшно малко съм видял от тази държава, която си е направо континент, просто се опитвам да си обясня защо ти са такива впечатленията. Редактирано 8 май, 2015 от FlyTraveler 3 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 Оги, за Индия е добре да се осигурява малко по-високо ниво на комфорт, за да не се усещат директно нещата, които не са ти харесали. Просто е много по-нужно от други места. Като пътувал в Индия и по двата начина мога да ти кажа, че разликата е огромна! Колкото е по високо нивото на комфорт, толкова повече се изолираш от местната действителност и пътуването ти прилича на гледане на предаване по телевизията. Аз лично много обичам предизвикателството да се боря с местната действителност, но в Индия ми дойде малко в повече, особено след първата седмица. Имах момент след втората седмица, когато много, ама много очаквах да свърши напрежението от Индия и направо се почувствах в рая, когато самолетът ми от Индия кацна в Банкок Истинското “топване“ в мръсотията е да седнеш в някое улично заведение или да си купиш нещо за ядене от уличен търговец, но в Индия нямах желанието и смелостта да го направя, защото от доста познати бях чувал страшни истории за разстройства траещи по една седмица. Индия е единствената държава в света, където съм бил и не съм сядал в заведение, където ядат местните и това лично на мен ми намали значително удоволствието да бъда в Индия 2 Връзка към коментар
stefanrusev Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 В малкото заведения където сядахме сервираха европейска кухня - обичайните спагети , пици , бургери... И бяха много учудени когато искахме нещо типично местно. Уличната кухня !?!?! Мисля че е най-голямото предизвикателство от всички изпитания за сетивата в Индия. И както във вица за чукчито и екскурзията му в Африка - "Гледал ли си индийски сериали? Нищо общо с индийската действителност"! 2 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 (редактирано) Говорите, че трябва да се избира по-високо ниво на комфорт, което за там е чист лукс направо. Тогава какъв е смисъла от ходенето до там и говоренето колко е хубаво, като реално нямате досег нито с реалността, нито с храната, нито с хората, не броя гида? Както се каза, все едно гледате удобно от вас, предаване по телевизията за Индия. Видно е, че ако не спазят тези неща, посещението се превръща в "мъчение" и напускането е огромно облекчение за пътешественика. Май не се сещам за друго място по света, където уж се харесва много, но пък не се яде или почти не се яде, трябва да си с местен, да имаш направо луксозно ниво на комфорт за там, за да може пътуването да премине без огромно сътресение. Все повече ми прилича на разходката на принц Чарлс в Столипиново. Редактирано 8 май, 2015 от Alexander 3 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 (редактирано) Според мен има дестинации, в който ходиш по няколко пъти и там желанието е да попиеш от атмосферата, да се смесиш с местните, да видиш нещо, но най-вече да си изкараш супер. Такива са Италия, Испания, Гърция и т.н. Има и други дестинации, в които отиваш просто, за да разгледаш забележителностите, но предпочиташ да не се сливаш, а ако може и да имаш твърде ограничен досег с местните. Индия за повечето хора е от втория тип. Оги не е нито първият, нито последният пътешественик, който се връща от пътуване в Индия, изпълнен със стрес. Освен него (той го пише в поста си) познавам още няколко човека, пътували до Индия, които изпитваха параноя след завръщането си тук и бяха ужасно стресирани. Това са все хора пътували, с богат мироглед, но явно това, с което имат досег там влияе по доста негативен начин. Аз опрделено за нищо на света ни бих си причинила такова пътуване, защото знам, че имам нужда от известен комфорт в различни посоки и той ми е границата, която не мога да премина, колкото и да ме привлича дадена страна. Наистина ще ми е много интересно мнението на Оги за Индия, такова каквото ще бъде след няколко месеца. Мисля, че върху неговия стрес голямо влияние е оказала не само обстановката в Индия, а и това че е оставил семейство тук, което му липсва и вече не рискува само себе си, а трябва да мисли и за хората тук. Редактирано 8 май, 2015 от mililia 4 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 И моите пет стотинки по темата Макар смятам да съм споделяла и друг път (отделно пътепис има). В Индия съм яла най-вкусната храна в живота си. Такова разнообразие - онемях. Не съм накусила западна храна. С една уговорка - доставката беше организирана от местни - обяд - и пак местни ни водиха в едно заведение. Хотелите не коментирам. Заведенията всъщност са като тук - има кръчми и кръчми. Ако отидеш в кръчма в Столипиново, като нищо можеш да се заразиш. Ако подбереш прилично местенце за средната класа, храната е невероятна, без да е мръсно. Моето лично усещане е, че определено там е нужно по-високо ниво на комфорт и сигурност. Особено ако си жена... Не мисля, че трябва да спя в индийско гето или да се храня в мръсна закусвалня, за да почувствам атмосферата и културата на тази страна. И да използваш безопасен транспорт определено не е наблюдаване на обстановката от телевизор Признавам пък, че точно снимките на Оги ме накараха да помисля отново за Индия (първият път бях в нетуристическа част в командировка). Много атмосфера, много красиво... Но защото съм single lady traveller, изискванията ми са доста сериозни, съответно и цената е достатъчно висока. Просто засега не ми е в приоритетите, но мисля че точно това пътуване някога ще го направя. Така че Оги - благодаря И аз не мисля, че има за какво да се извиняваш. Хората сме различни, важното е да сме хора. Връзка към коментар
zon Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 Индия я посетихме при следните предварително обмислени и зададени условия: - зимата - ваксинации /против хепатит А и B, комбинирана ваксина, слагат се три пъти в рамките на 6 месеца; против тиф; хапчета против малария/ - вътрешни полети - кола с шофьор/и + гидове - хотели 4 и 5 звезди - ресторанти в хотела /индийската кухня много ми харесва/ При следващо посещение в Южна Индия, пак ще се спазват горните правила /без ваксината против хепатит, личният лекар казва, че този вид била до живот/ 5 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 Според мен има дестинации, в който ходиш по няколко пъти и там желанието е да попиеш от атмосферата, да се смесиш с местните, да видиш нещо, но най-вече да си изкараш супер. Такива са Италия, Испания, Гърция и т.н. Има и други дестинации, в които отиваш просто, за да разгледаш забележителностите, но предпочиташ да не се сливаш, а ако може и да имаш твърде ограничен досег с местните. Индия за повечето хора е от втория тип. Аз за сега бих разделил държавите на два типа. Индия и всички останали държави. Вярно е, че не съм бил в много държави в централна Африка, които може би бих ги добавил към Индия, но до сега не съм бил в друга държава освен Индия, където не съм си позволявал лукса и удоволствието да се потопя в живота на местните. Индия например е много по богата държава от Мианма, но във втората нямах проблем да седна в което и да е заведение, където се хранят местните и да се опитам да се потопя максимално близо до техния начин на живот. Със сигурност в Индия има много луксозни и добри ресторанти, но аз говоря за сядане в случайно заведение на улицата... 2 Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 Alexander го спомена по-нагоре с модерната дестинация. Аз съм на същото мнение. Има една псевдо градска "арт" прослойка, правещи се на ужким битници, а са всъщност объркани материалисти, наричащи се хипстъри. Та при тези Индия е култ. Ще изразя изключително собственото си виждане за Индия. За над 90% от хората, тя е любима дестинация и искат да се завърнат тук отново.. За мен, това не е моето място. Определено, не ми допадна и с удоволствие си тръгвам. Да ти призная отдавна не съм срещал в интернет подобно виждане. За Индия са все от умерени към позитивни мненията и бях започнал да се чудя в мен ли е проблемът. Не бих посетил Индия заради екстремната й нецивилизованост във всички възможни аспекти и моите поздравления за смелостта да изкажеш искрено ти мнение, както обикновено го правиш. 5 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 (редактирано) ... и пътуването ти прилича на гледане на предаване по телевизията. Аз лично много обичам предизвикателството да се боря с местната действителност, но в Индия ми дойде малко в повече... Истинското “топване“ в мръсотията е да седнеш в някое улично заведение или да си купиш нещо за ядене от уличен търговец, но в Индия нямах желанието и смелостта да го направя... Добре де, ти сам пишеш, че предизвикателството да се бориш с местната действителност ти е дошло малко в повече. Извода какъв е? Намаляваш малко предизвикателствата докато ти стане таман. Това, че си наел кола с шофьор не ти пречи да скиташ без него с часове, да говориш с други местни хора, да ядеш улична храна (лично съм ял от street vendor няколко пъти без да имам каквито и да било проблеми със стомаха после). Освен това имаш гъвкавоста да ходиш където си поискаш без да има каквото и да е значение до там има ли друг транспорт или няма, може да те остави на едно място, а да те чака на друго, изобщо не е като някаква стерилна фиксирана програма с група. Това (частен шофьор) е просто една екстра и как ще се използва зависи изцяло от познанията, опита и желанията на пътуващия... Можеш да го освободиш и за цял ден, но когато ти потрябва е там. А това за "приличането на предаване по телевизията" може да го обясняваш на някой друг П. П. Та да не се отклонявам все пак от общата ми идея - Индия може да се разглежда прекрасно, но имайки предид, че като цяло се изисква малко повече грижа за нивото на комфорт от други, даже и по-бедни държави (в съвсем ниските нива хотели, които са супер примерно в Камбоджа или Бирма, в Индия не дават чаршафи, затова се вземат по-високи нива хотели и въпроса е решен). А на кого какво му харесва е вече строго индивидуално и там споровете са безмислени. Редактирано 8 май, 2015 от FlyTraveler 2 Връзка към коментар
Тони Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 Аз скоро, на прибиране от ХК в самолета в Катар се засякох с мой приятел, когото не бях виждала 4-5 години. Идваше от Индия, прекарал там 3 месеца. Та планираше след половин година да се връща пак. Така че до човека е. Не мисля, че е нужно да се определя и толкова да се рови кое как и защо се е харесало или не на някого. Така че, спокойно. Всеки има свободата да прави нещата както му харесват, на мен най-малко или по-скоро хич ми пука някой друг как би определил моите. Оги, респект за честното ти мнение. 3 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 Малък офтопик: ако искате усетите Индия без гадорията, отидете на Мавриций. Всичко е индийско :храната, хората, храмовете, културата, само няма мръсотия. 12 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 (редактирано) Добре де, ти сам пишеш, че предизвикателството да се бориш с местната действителност ти е дошло малко в повече. Извода какъв е? Намаляваш малко предизвикателствата докато ти стане таман. Това, че си наел кола с шофьор не ти пречи да скиташ без него с часове, да говориш с други местни хора, да ядеш улична храна (лично съм ял от street vendor няколко пъти без да имам каквито и да било проблеми със стомаха после). Освен това имаш гъвкавоста да ходиш където си поискаш без да има каквото и да е значение до там има ли друг транспорт или няма, може да те остави на едно място, а да те чака на друго, изобщо не е като някаква стерилна фиксирана програма с група. Това (частен шофьор) е просто една екстра и как ще се използва зависи изцяло от познанията, опита и желанията на пътуващия... Можеш да го освободиш и за цял ден, но когато ти потрябва е там. А това за "приличането на предаване по телевизията" може да го обясняваш на някой друг За мен пътуването е предаване по телевизията до момента в който не можеш да се потопиш малко в живота на местните и поне от части да станеш местен. Едно е да седнеш в едно арабско кафене, където няма туристи и да изпушиш сред арабите едно наргиле, да хапнеш един местен дюнер или фалафел и т.н., и съвсем друго е да отседнеш в 5 звезден хотел и да се храниш в неговия ресторант. Едно е да изпиеш един пресен кокосов орех на пазар в Тайланд, а съвсем друго е да пиеш Кока Кола в някой ресторант за туристи. Проблемът с Индия за мен е, че там трябва да се изолираш, а не да се интегрираш със средата за да се чувстваш добре. Аз лично нямам никакъв проблем с “гледането на телевизия“ и пътуванто при по луксозни условия, защото и аз често го правя, но не ми харесва, когато нямам друг избор освен “гледане на телевизия“ Имам нужда и от истински преживявания, а в Индия по никакъв начин не успях да намеря вариант по комфортен за мен начин да се интегрирам с местния начин на живот! Редактирано 8 май, 2015 от Topfly 2 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 Mалко спам, но все пак става дума за Индия - @zon спомена и гидове та се сетих и за това. Ако са много умни, знаят добре историята и знаят кога да приказват и кога не, могат да свършат страхотна работа. Ако не, може даже и да пречат. Имаше една в Делхи, която започна да ни убеждава, че не можело да отидем до джамията Jama Masjid, защото имало религиозна служба (то във всяка джамия постоянно текат служби, ама пускат посетители м-у тях, обикновено май беше на 30 минутни интервали). Та още с качването си в колата, започна да ни надува главата, как дъщеря и била лекар в УК, в каква голяма къща живеела, колко била добре и пр. Аз пък и казах "Ей, какъв късмет, за пръв път ми се случва гид, който да е много по-богат от мен и да не се налага да му давам бакшиш накрая" (всички гидове по света печелят предимно от бакшиши, както и комисионни от ресторанти и атракциони, на тази и се случи кофти ден). В джамията си отидохме естествено след като гид-ката я пуснахме да си ходи по живо по здраво след първия час. 6 Връзка към коментар
zon Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 Да гидовете може да са нахални доколкото им позволиш, още в началото им казваш какви са правилата и кой е шефа. Един така си остана без бакшиш за деня защото настояваше да ни води в магазини за сувенири, при положение, че мъжът ми го предупреди още в началото на деня, че магазини абсолютно не ни интересуват. На другият ден беше много кротък. Освен това знаят, че ако се оплачеш от тях на оператора, не ги наемат след това. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 Малък офтопик: ако искате усетите Индия без гадорията, отидете на Мавриций. Всичко е индийско :храната, хората, храмовете, културата, само няма мръсотия. На о-в Мавриция не съм бил, но имах една колежка в университета от Мавриций и проблемът ми с нея беше, че и тя не се усмихваше много и беше слабо комуникативна. Възможно е все пак другите островитяни да не са такива. Индийците в Индия обаче определено не се усмихват и не инициират разговор с теб освен ако не искат нещо да ти продадат или да им дадеш бакшиш. Колежката от Мавриций обаче беше страшно красива, защото баща и беше индиец, а майка и европейка. По едно време се опитвах да и ухажвам, но без успех Може и на друг да се е усмихвала, но го е правила без да го забележа 5 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 8 май, 2015 Автор Сподели Публикувано: 8 май, 2015 Без да искам предизвиках интересна и надявам се полезна дискусия. Проблемът с Индия за мен е, че там трябва да се изолираш, а не да се интегрираш със средата за да се чувстваш добре. Да, явно това бе и моят проблем в Индия. Че трябваше да се изолирам от средата , за да се чувствам добре, а аз не съм свикнал така. Исках да се интегрирам, поне в първоначалния замисъл (както го правя навсякъде), но не успях до края... И не мислете, че съм спал в мизерни хотели, напротив - в прекрасни хотели и първа класа влакове, само гид нямах, но никога не съм го и считал за необходим... Но не се получи. Сега благодарение и на Вас , анализирам нещата.... 4 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 На о-в Мавриция не съм бил, но имах една колежка в университета от Мавриций и проблемът ми с нея беше, че и тя не се усмихваше много и беше слабо комуникативна. Възможно е все пак другите островитяни да не са такива. Индийците в Индия обаче определено не се усмихват и не инициират разговор с теб освен ако не искат нещо да ти продадат или да им дадеш бакшиш. Колежката от Мавриций обаче беше страшно красива, защото баща и беше индиец, а майка и европейка. По едно време се опитвах да и ухажвам, но без успех Може и на друг да се е усмихвала, но го е правила без да го забележа И още малко спам по темата: Може пък колежката от Мавриции да не те е кефила щото нали знаеш, кога гроздето е кисело..... Пък най-важното е, че Оги се върна жив и здрав. Харесало му, не харесало му, той ще си реши след време. С удоволствие ще прочета пътеписа му по темата..... Хубаво е да има различни мнения, че човек да може да прецени за себе си, докъде да стигне. Аз харесвам стила на пътуване на Рейни, ама и при нейните условия Индия ще е твърде голяма хапка за мен.....Ама такова ми е мнението днес, утре може и друго да е..... 2 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 При мен грешката беше точно в нивото на комфорт. Като първо пътуване извън Европа и съответно по-скъпо от всичко дотогава гонех ниска цена , но в Индия пестенето от перо хотел е най-голямата грешка. Половината места бяха ОК , но другите се оказаха дупки и след цял ден обиколки е нечовешка жега , пот и прахолях да се топнеш в мръсна баня не си е работа. Повечето стаи бяха само с вентилатор което е груба грешка. Аз спя като котка и скрибуцането им ми докара безсънни нощи Ползването на местен обществен транспорт , тук-тук и таксита не е било проблем с едно-две изключения в началото. Както казах нямам проблем да се върна и съм сигурен ще си икзкарам добре , но има толкова други места които чакат ред. Виж ако ме поканят примерно на сватба или някакво мероприятие може да отида , но иначе не ми се ходи. 4 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 ...Аз харесвам стила на пътуване на Рейни, ама и при нейните условия... И щото и аз харесвам твоя - справка Аржентина - остава и да ги слеем, пък аз ще преосмисля условията си За Индия, обаче, ще си ми благодарна, ако ги следваш. Не че си хукнала... Тоест, отправих покана за съвместно скитане, ако не разбра... хаха... Нямам предвид Индия. Този Оги бе, все добро ще направи Връзка към коментар
Георги Матеев Публикувано: 8 май, 2015 Сподели Публикувано: 8 май, 2015 Оги, за Индия е добре да се осигурява малко по-високо ниво на комфорт, за да не се усещат директно нещата, които не са ти харесали. Просто е много по-нужно от други места. Има значение според мен и факта, че си бил сам. Аз бях уредил с местна агенция в Делхи миниван с шофьор за целия престой - от посрещането на летището до изпращането до там. Не е особено скъпо. Никакъв друг транспорт. Имаш "свой" местен човек през цялото време, като искаш да се "топнеш" в атмосферата, разбирай и мръсотията, която за мен е много интересна, слизаш за 2-3 часа ходиш си където искаш, но знаеш ван-а къде те чака и можеш да прекратиш досега с каквото не ти харесва по всяко едно време. Съгласен съм с Fly, аз направих същото и определено мисля, че взех правилното решение за тази дестинация. За секунда не се докоснах до публичния транспорт, например. Местна кухня опитвах основно в по-висок клас туристически ресторанти. Пълната мизерия и хаос виждах само по собствено желание, нямаше как да ми бъдат натрапени. Честно казано не ме интересува дали екскурзията ми мина като "предаване по телевизията", по този начин си спестих много нерви и нещата ми бяха подредени и спокойни. И най-важното - видях всичко, за което отидох дотам. Напълно съм съгласен и с Оги. Индия не е лъжица за всяка уста. И за мен това не е моето място. Това до момента е може би единствената държава в света, в която нямам абсолютно никакво желание да се върна повече, въпреки че съм доста широко скроен човек. В същото време със сигурност не съжалявам за едната седмица, прекарана там - имаше изключително интересни и уникални неща. Индия е страна на огромни контрасти и понякога културният шок просто идва в повече. И изисква много повече планиране отколкото други дестинации. 9 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега